Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă, înainte de summitul UE-Ucraina programat săptămâna viitoare, că Ucraina beneficiază de sprijin necondiţionat din partea blocului comunitar şi că această ţară trebuie să reziste în faţa atacurilor ruseşti pentru a apăra valorile europene, relatează agențiile Reuters și Agerpres.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der LeyenFoto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

„Suntem alături de Ucraina, fără niciun fel de 'dacă' sau 'dar'”, a afirmat Ursula von der Leyen într-un discurs ţinut la un eveniment al partidului său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), la Düsseldorf, în Germania.

Ucraina „luptă pentru valorile noastre comune, luptă pentru respectarea dreptului internaţional şi pentru principiile democraţiei şi de aceea Ucraina trebuie să câştige acest război”, a spus ea.

Von der Leyen şi colegii săi comisari europeni plănuiesc un summit UE-Ucraina la 3 februarie.

„Putin a crezut că ne poate şantaja, dar Germania a găsit repede alte surse”

Totodată, ea a pledat pentru trecerea în forţă a Germaniei la energiile regenerabile, pentru binele climatului şi pentru a reduce veniturile Moscovei, potrivit agenției germane DPA.

„Nu se poate reveni la dependenţa de combustibilii fosili ruşi în nicio circumstanţă”, a afirmat Ursula von der Leyen în acelaşi discurs.

„Acesta este un obiectiv pentru generaţii pe care trebuie să-l rezolvăm”, a insistat ea.

Ursula von der Leyen, membră a CDU, s-a exprimat la o reuniune a partidului său în landul Renania de Nord-Westfalia, un centru industrial puternic, unde se află Köln, Dusseldorf şi Dortmund.

Acest land din vestul Germaniei are toate premisele pentru a ieşi mai puternic din această transformare către tehnologiile curate, a spus ea.

Dar lupta împotriva schimbărilor climatice nu trebuie să fie abordată în detrimentul economiei, a ţinut să puncteze şefa Comisiei Europene.

Preşedintele rus Vladimir Putin „a crezut că ne poate şantaja cu dependenţa noastră de petrol, cărbune şi gaze din Rusia”, dar Germania a găsit repede alte surse, a mai spus Ursula von der Leyen.

___