Ungaria amenință din nou cu blocarea sancțiunilor pregătite de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, cerând ca 7 oligarhi ruși să fie înlăturați de pe lista de sancțiuni a blocului comunitar, afirmă Radio Europa Liberă, citând mai multe surse diplomatice familiare cu situația.

Mihail Fridman se plange ca nu isi mai permite traiul la LondraFoto: Mikhail Japaridze / TASS / Profimedia

Oligarhii pe care Budapesta îi vrea scoși de pe lista de sancțiuni ai UE sunt Alișer Usmanov, Piotr Aven, Viktor Rașnikov, Dmitri Mazepin, Mihail Fridman, Grigori Berezkin și Viaceslav Moshe Kantor, potrivit surselor RFE.

Pe lângă aceștia, Ungaria dorește de asemenea ridicarea sancțiunilor impuse împotriva lui Nikita Mazepin, fiul lui Dmitri Mazepin, și a lui Gulbahor Ismailova, sora lui Alișer Usmanov.

Informația vine în contextul în care premierul ungar Viktor Orban, un oponent vocal al sancțiunilor impuse împotriva Rusiei, a declarat din nou săptămâna trecută că acestea au eșuat.

Premierul maghiar a declarat vineri, la postul public de radio, că politica de sancţiuni aplicată Rusiei este greșită și crede că „cineva de la Bruxelles ar trebui să spună în sfârşit: „oameni buni, am dat-o în bară, să ne oprim, pentru că vom ajunge foarte rău”.

„Dacă acest lucru s-ar întâmpla, preţurile la energie ar scădea imediat, totodată inflaţia s-ar înjumătăţi într-o clipă” a argumentat el în contextul în care Ungaria a înregistrat anul trecut a doua cea mai mare rată a inflației din Europa, după Lituania.

Amintim că orice nou pachet de sancțiuni îndreptate împotriva Moscovei trebuie aprobat în unanimitate de statele membre ale UE, Ungaria amenințând anul trecut cu folosirea dreptului său de veto pentru a obține excluderea patriarhului Kirill al Rusiei de pe o nouă listă de oficiali ruși ce urmau să fie sancționați concomitent cu impunerea embargoului împotriva petrolului rusesc.

Alișer Usmanov alături de Putin și Serghei Șoigu (FOTO: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia)

Ungaria vrea să îl scape de sancțiuni pe oligarhul favorit al lui Putin

Jurnalul oficial al UE îl numește pe Alișer Usmanov, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, un „oligarh pro-Kremlin care are legături deosebit de apropiate cu președintele rus Vladimir Putin”.

Considerat oligarhul favorit al lui Putin, impunerea sancțiunilor a dus la blocarea sau confiscarea mai multor active ale lui Usmanov în Occident, inclusiv a superiahtului „Dilbar”, evaluat la 600 de milioane de dolari.

Doar la sfârșitul lunii martie a anului trecut autoritățile italiene au confiscat în Sardinia proprietăți și bunuri ale lui Usmanov evaluate la 66 de milioane de dolari, printre care o limuzină blindată Mercedes-Maybach S650 Guard VR10 ce costă 600.000 de euro.

UE a impus sancțiuni și împotriva surorii acestuia după ce autoritățile a descoperit că el a transferat mai multe dintre activele sale pe numele ei, inclusiv superiahtul „Dilbar”, cel mai mare din lume.

Ceilalți oligarhi ruși pentru care Budapesta cere ridicarea sancțiunilor

Despre Piotr Aven UE afirmă în schimb că este „unul dintre cei aproximativ 50 de oameni de afaceri bogați din Rusia care se întâlnesc regulat cu Vladimir Putin la Kremlin. El nu operează independent de cerințele Kremlinului”.

În vârstă de 67 de ani, a demisionat anul trecut din postul de director la Alfa Bank, prima bancă comercială din Rusia, el fiind ministrul al relaţiilor economice internaţionale în timpul preşedintelui Boris Elţin.

Agenția Bloomberg evaluzează averea sa la peste 5 miliarde de dolari. În luna martie a anului trecut Garda financiară italiană a pus sub sechestru un complex rezidențial de lux din Sardinia pe care Aven îl deține în coproprietate.

Aven a fost unul dintre cei 3 oligarhi ruși, alături de Mihail Fridman și Roman Abramovici, care au încercat fără succes în vara trecută să obțină anularea sancțiunilor la Curtea de Justiție a UE.

Aven și Abramovici (FOTO: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia)

În ceea ce-l privește pe Viktor Rașnikov, UE îl descrie drept „un oligarh rus fruntaș care este proprietarul și președintele consiliului de administrație al companiei Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK)”, unul dintre cei mai mari contribuabili din Rusia.

RFE amintește că Ungaria a încercat să obțină și anul trecut ridicarea sancțiunilor împotriva lui Usmanov, Aven și Rașnikov, dar că a renunțat în cele din urmă din cauza opoziției puternice a celorlalte state și a presiunilor exercitate de acestea.

Mihail Fridman și Nikita Mazepin, de asemenea vizați de mărinimia guvernului ungar

Fridman, un oligarh rus care locuiește la Londra, a ajuns în atenția opiniei publice internaționale după ce s-a plâns anul trecut că, în urma impunerii sancțiunilor, a ajuns să trăiască din doar 2.500 de lire pe lună și că Occidentul a uitat de „faptele sale bune”.

Dmitri Mazepin, proprietarul și directorul executiv al companiei de îngrășăminte Uralchem, este mai cunoscut pe plan internațional datorită fiului său Nikita, fost pilot al echipei de Formula 1 „Haas”. UE l-a sancționat din cauza asocierii apropiate a acestuia cu tatăl său, el fiind apoi dat afară din circuitul Formula 1.

Pe Mazepin Sr. jurnalul oficial al UE îl descrie drept „un membru al cercului interior al lui Vladimir Putin”.

Dmitri Mazepin și fiul său Nikita (stânga), alături de Putin și alți oficiali ruși (FOTO: Mikhail Klimentyev / TASS / Profimedia Images)

Viaceslav Kantor și Grigori Berezkin au fost sancționați de UE în luna aprilie a anului trecut. Despre primul, directorul unuia dintre cei mai mari producători de îngrășăminte din Rusia, Bruxelles-ul afirmă că „și-a declarat deschis sprijinul și prietenia cu Putin în numeroase ocazii și se bucură de relații apropiate cu Kremlinul”.

În ceea ce-l privește pe Berezkin, UE îl descrie drept „un om de afaceri de top din Rusia care este considerat 'aghiotantul' președintelui Vladimir Putin”.

Berezkin a intenat la rândul său un proces împotriva sancțiunilor la Curtea de Justiție a UE în luna decembrie a anului trecut.

Plângerea depusă de avocații săi susține că acesta „a suferit daune grave ale reputaţiei” şi că „nu există nicio legătură materială între el şi politica Rusiei în Ucraina”.

Urmărește ultimele evoluții din a 330-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.