​Cel puţin patru explozii s-au produs joi seară într-o zonă din apropierea principalului aeroport militar rusesc din peninsula Crimeea, Belbek, situat la nord de Sevastopol. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că Rusia trebuie să permită accesul reprezentanţilor AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie și să-şi retragă imediat trupele de pe teritoriul centralei. ”Dacă nu asigură acest lucru, putem arunca pur şi simplu la gunoi întregul corpus de documente internaţionale privind securitatea nucleară şi radiologică. Rusia distruge această ordine internaţională”, a declarat Zelenski.

Razboi in Ucraina - rușii trag cu un mortier autopropulsat 2S4 TyulpanFoto: Russian Defense Ministry Press Service / AP - The Associated Press / Profimedia Images

Cele mai importante informații de vineri, ziua 177 a războiului din Ucraina:

01:00S-au auzit explozii și în Ievpatoria, oraș din Crimee. Apărarea antiaeriană a fost pusă în acțiune la Ievpatoria, iar martori oculari au filmat doborârea unor obiecte pe cer, potrivit

Unian. net.

Într-unul dintre videoclipuri, locuitorii Crimeei comentează activitatea apărării aeriene și situația generală din peninsula ocupată de Rusia.

"Nu mai e amuzant. Ascultați, haideși să facem bagajele și să plecăm de aici", comentează martorii oculari.

00:37 Cipru și Grecia se unesc în spatele Germaniei pentru a se opune blocării vizelor pentru turiștii ruși care doresc să viziteze UE, respingând apelul Ucrainei pentru o astfel de interdicție, relatează Politico.eu.

În ultimele săptămâni, oficiali din Estonia, Finlanda, Letonia și Lituania au ridicat ideea unei interdicții la nivelul UE, dar cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat opoziția, spunând că mai degrabă președintele rus Vladimir Putin ar trebui să fie învinuit pentru războiul din Ucraina și nu poporul rus.

Cipru, care găzduiește o mare comunitate de vorbitori de limbă rusă, adoptă o poziție similară cu Berlinul.

23:29 Germania ar fi livrat Ucrainei alte 3 trei sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard și 11 transportoare blindate M113, potrivit site-ului guvernului german, potrivit

Unian.net.

Astfel, Ucraina ar fi primit în total din partea Germaniei 15 sisteme antiaeriene mobile GEPARD și 44 de transportoare blindate M113.

Ucraina va primi de asemenea 225 proiectile ghidate Vulcano.

23:07Explozii în Sevastopol, în Crimeea. Vineri seara s-au auzit mai multe explozii în cel mai mare oraș al Crimeei, iar unele înregistrări video postate pe rețelele de socializare arată focuri trase de tunuri antiaeriene.

22:10 „Mărturisesc toate crimele”. Un soldat rus recunoaște că a executat un civil și își denunță comandanții

21:45Reuniune în Finlanda cu reprezentanţii Suediei şi Turciei pe tema aderării statelor nordice la NATO

21:10Sistemele antiaeriene rusești din Crimeea au lansat interceptoare în noaptea de vineri, iar imaginile apărute pe rețelele de socializare arată cel puțin o interceptare reușită. Nu există deocamdată informații legate de ce atac au executat forțele ucrainene și ce fel de muniție au folosit.

20:21Ucrainenii au reușit să doboare din nou o altă dronă de recunoaștere Orlan-10 și au reușit să recupereze din ea un aparat foto Canon:

Nou ajutor militar american pentru Ucraina: muniție pentru HIMARS, drone și vehicule rezistente la mine

19:46Nou ajutor militar SUA pentru Ucraina: Rachete pentru sistemele HIMARS, drone de supraveghere și, pentru prima dată, vehicule rezistente la mine

19:22Gazprom anunță din nou suspendarea livrărilor de gaze către Europa pentru 3 zile pentru „mentenanță”

19:00Statele Unite sunt așteptate să anunțe, vineri, că vor oferi Ucrainei un nou ajutor militar de aproape 800 de milioane de dolari, care va include și drone de supraveghere, potrivit mai multor oficiali americani, relatează The Guardian.

Oficialii au vorbit sub condiția anonimatului cu Associated Press înainte de apariția publică a informației despre ajutor.

Ei au spus că cea mai mare parte a ajutorului va fi reprezentat de obuze (arme cu rază lungă de acțiune) și muniție. Doi oficiali au confirmat că pachetul va include drone, care sunt lansate cu o catapultă și pot fi recuperate.

SUA au trimis anterior Ucrainei echipamente și arme în valoare de peste 9 miliarde de dolari.

Putin spune că la Zaporojie există riscul unei „catastrofe de mare anvergură”

18:05Putin a spus că bombardarea centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse creează riscul unei „catastrofe de mare anvergură care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor vaste teritorii”, notează Agerpres.

17:51Provocările construirii bazei militare de la Cincu și cursa NATO de a contracara amenințarea Rusiei în punctul slab al Europei

La șase luni după invazia Ucrainei de către Putin, eforturile de a consolida regiunea Mării Negre au ridicat semne de întrebare cu privire la motivul pentru care nu a fost făcut înainte. La puțin timp după invadarea Ucrainei, colonelul francez Clement Torrent a primit ordine ca în șase luni să construiască o bază la Cincu pentru 1.000 de soldați la frontiera de est a NATO, notează Bloomberg, potrivit News.ro.

Cu toate acestea, camioanele care transportă mii de tone de material pentru construirea bazei militare de la Cincu trebuie să treacă printr-un câmp de floarea-soarelui, pentru că principalul pod din Cincu este atât de degradat, încât râul de dedesubt se vede prin găurile din asfalt.

17:40Cum perturbă Rusia alegerile din Italia. Polemică în plină campanie pentru alegerile parlamentare, după îndemnul lui Medvedev către europeni

17:15 O delegaţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică ar putea vizita centrala atomoelectrică ucraineană de la Zaporojie la începutul lunii septembrie, susține Mihail Ulianov, reprezentatul permanent al Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, unde se află agenția, conform CNN.

"Este prea devreme să vorbim despre detalii, sunt chestiuni extrem de sensibile, discutăm şi vom continua să discutăm modalităţile de efectuare a misiunii, ruta, numărul persoanelor implicate, cât timp vor rămâne la centrală, cu ce sarcini vor fi trimise.Când misiunea va putea avea loc - previziunile nu se îndeplinesc întotdeauna, dar, conform aprecierilor mele, putem vorbi destul de realist despre primele zile din septembrie, dacă nu apar din nou factori excepţionali care nu au legătură cu obiectivele", a susținut diplomatul rus.

Rusia impune măsuri împotriva unor companii IT străine. Vizate, inclusiv TikTok, Telegram, Zoom, Discord şi Pinterest

17:09Care sunt cele mai mari eșecuri ale serviciilor secrete ruse înainte de invazia în Ucraina. Cine ar fi condus guvernul marionetă după căderea Kievului

16:34Autoritatea de supraveghere a comunicațiilor de stat din Rusia, Roskomnadzor, a declarat vineri că ia măsuri punitive împotriva unor companii IT străine, inclusiv TikTok, Telegram, Zoom, Discord și Pinterest, relatează Reuters.

Într-o declarație, Roskomnadzor a spus că măsurile sunt ca reacție la eșecul companiilor de a elimina conținutul pe care l-au semnalat ca fiind ilegal și vor rămâne în vigoare până când se vor conforma. Nu a precizat ce măsuri vor fi luate.

16:17Economia Ucrainei s-ar putea contracta cu 35-40% până la sfârșitul anului, a declarat vineri ministrul Economiei Iulia Sviridenko, relatează Reuters.

Lovită de invazia Rusiei din 24 februarie, economia s-a contractat cu 15,1% în primul trimestru al anului 2022.

16:14 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat vineri că electricitatea produsă la centrala nucleară capturată de Rusia din regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, aparține Ucrainei și a cerut ca acest principiu să fie pe deplin respectat, relatează Reuters.

Guterres, întrebat despre posibilele planuri ale Rusiei de a redirecționa electricitatea către rețeaua electrică rusă, a declarat reporterilor din portul Ucrainei de la Marea Neagră, Odesa, că centrala ar trebui demilitarizată.

"Evident că electricitatea de la Zaporojie este electricitate ucraineană și este necesară mai ales iarna pentru poporul ucrainean. Și acest principiu trebuie respectat pe deplin".

16:03Fotograful regimentul Azov, Dmitro Kozatski, cunoscut sub pseudonimul Orest, care a făcut publice fotografii cu un puternic impact emoțional cu apărătorii ucraneni de la uzina Azovstal, este ținut prizonier de ruși din luna mai, de când militarii ucraineni s-au predat. Recent, el a reușit să își sune familia pentru a le spune că este în viață și unde este ținut prizonier, potrivit televiziunii ucrainene 24TV.

Imagini rare din interiorul centralei Zaporojie unde rușii au parcat vehicule militare lângă reactor

14:56Un fost primar al unui oraș rusesc a fost numit în fruntea unei noi administrații instalate de Rusia în nord-estul Ucrainei, cea mai recentă dintr-o serie de astfel de numiri care, potrivit Kievului, fac parte din încercările de anexare a teritoriului său, notează Reuters.

14:30VIDEO Imagini rare din interiorul centralei Zaporojie. Rușii au parcat camioane militare lângă un reactor nuclear

13:53Luptătorii de la Azovstal vor fi judecați în Filamornica din Mariupol în cuști de fier de Ziua Independenței Ucrainei

13:40Fostul ministru britanic de finanţe şi candidat la Downing Street Rishi Sunak a cerut G20 să interzică participarea președintelui rus Vladimir Putin la summit-ul G20 până când Moscova va opri războiul declanșat în Ucraina, scrie Reuters.

Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping ar urma să ia parte la G20, care va avea loc în luna noiembrie, în Bali.

13:33Salvatorii caută eventuale victime sub dărâmăturile unui cămin distrus în atacurile asupra orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, scrie The Guardian, citând The Kyiv Independent. Șeful poliției din regiunea Harkov, Volodimir Timoșko, a declarat că până acum a fost confirmată uciderea a 19 persoane, între carae un copil, și rănirea altor 20 în bombardamentele lansate de ruși la Harkov.

12:53Viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov, a declarat vineri că prezența militară a Rusiei la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei este o garanție împotriva a ceea ce el a numit un "scenariu Cernobîl", făcând referire la catastrofa nucleară din 1986, notează Reuters.

Rusia ar plănui să deconecteze centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua națională a Ucrainei

12:21 În seara zilei de joi a sosit în portul Galați, pe o linie cu ecartament larg, primul tren cu cereale din Ucraina, tractat de o locomotivă a căilor ferate din Republica Moldova, anunță CFR Infrastructură. Trenul are 15 vagoane și este primul care circulă după 22 de ani pe linia cu ecartament larg din portul Galați, linie redeschisă pe 7 iulie.

12:18Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că va discuta cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre situația de la centrala Zaporojie, după întâlnirea pe care a avut-o cu liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, în Liov, transmite Reuters.

Erdogan a precizat că Zelenski a cerut Rusiei să demineze zona din jurul centralei nucleare Zaporojie.

11:47Trupele rusești plănuiesc să oprească blocurile energetice funcționale de la centrala nucleară Zaporojie și să le deconecteze de la rețeaua energetică a Ucrainei, susține operatorul de stat al centralei nucleare Energoatom, citat de Reuters.

11:42De la începutul invaziei, Rusia a pierdut 44.700 de soldați în Ucraina, precum și 1.899 de tancuri, 4.195 de vehicule blindate de luptă, 1.016 sisteme de artilerie, 266 de sisteme de rachete cu lansatoare multiple, 141 de sisteme de apărare aeriană, 197 de elicoptere, 234 de avioane, 795 de drone și 15 ambarcațiuni, potrivit Statului Major al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.

10:38Rusia bombardează constant frontul nord-estic din Harkov pentru a imobiliza forțele ucrainene și a le împiedica să fie folosite pentru contraatacuri în alte regiuni, apreciază vineri ministerul britanic al apărării, potrivit Reuters.

Rusia și-ar fi anunțat angajații de la Zaporojie să nu vină la muncă vineri

10:02Pregătește Moscova provocări masive​?

Rusia i-ar fi instruit pe angajații de la centrala nucleară Zaporojie să NU vină la muncă vineri, au declarat serviciile secrete ucrainene pentru NBC News.

09:54Aprope 2 milioane de ucraineni au intrat în România de la debutul războiului declanșat de Vladimir Putin.

În ultimele 24 de ore au intrat în România 128.894 de persoane, dintre care 12.614 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 4,95% faţă de ziua precedentă).

Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 18.08.2022, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 1.987.734 cetăţeni ucraineni.

09:46Miniștrii de externe ai statelor UE ar putea discuta despre interzicerea vizelor turistice pentru cetățenii din Rusia până la sfârșitul lunii august. Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru Afaceri Interne, Migrație și Securitate Internă, a declarat că reuniunea de la sfârșitul lunii august a miniștrilor de externe ai UE va fi informală, dar va include probabil o discuție privind interzicerea vizelor turistice. Comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, va vizita Finlanda și Letonia la începutul lunii septembrie pentru a ”discuta în continuare cu autoritățile și pentru a înțelege provocările de pe teren” pentru cele două state membre care au susținut interzicerea vizelor. (Kyiv Independent)

08:44 Trupele rusești au lovit cu rachete S-300 Universitatea Mării Negre ”Petru Movilă” din Nikolaev, potrivit Nexta.

Departamentul de stat avertizează asupra riscurilor declarării Rusiei drept sponsor al terorismului

08:38 Interviu rar acordat de partizanii ucraineni: „Rușii nu trebuie să doarmă liniștiți” / Cine sunt ucrainenii pe care i-au trecut pe „lista neagră”

08:34 Forțele rusești continuă să bombardeze Harkiv. Potrivit primarului din Harkiv, Ihor Terekhov, forțele rusești au tras în trei dintre districtele din oraș, în jurul orei 5:44 a.m.. Un bloc a fost avariat și o altă clădire a luat foc în urma bombardamentelor. Până acum nu au fost raportate victime, relatează Kyiv Independent.

08:20Riscurile declarării Rusiei drept stat sponsor al terorismului - Avertismentul Departamentului de stat

07:51 SUA afirmă că este "la curent cu rapoartele" potrivit cărora ruşii au "abuzat şi constrâns" personalul uzinei din Zaporojie.

07:36 Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski i-a cerut secretarului general să folosească toate capacităţile ONU pentru a asigura respectarea de către Rusia a tuturor normelor de drept internaţional.

Zelenski a detaliat, în ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, subiectele discutate în timpul zilei de joi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

”Nu există obstacole obiective care să împiedice misiunea AIEA să ajungă la centrala nucleară Zaporojie. Domnul Guterres şi cu mine am discutat despre parametrii acestei misiuni şi despre faptul că aceasta poate ajunge la centrală foarte rapid şi destul de sigur într-un mod legal, prin teritoriul liber al statului nostru”, a transmis Zelenski, citat de news.ro.

”Rusia trebuie să permită imediat şi necondiţionat accesul reprezentanţilor AIEA la centrală şi, de asemenea, să-şi retragă imediat şi necondiţionat trupele de pe teritoriul centralei. Lumea are puterea de a asigura acest lucru. Dacă nu asigură acest lucru, putem arunca pur şi simplu la gunoi întregul corpus de documente internaţionale privind securitatea nucleară şi radiologică. Rusia distruge această ordine internaţională”, a mai afirmat Zelenski.

07:00Estonia intenţionează să ofere Ucrainei ajutor militar suplimentar

02:04Dmitri Medvedev le sugerează europenilor de rând să ceară socoteală guvernelor lor pentru sancțiunile impuse Rusiei: „Trageţi-i la răspundere pe inculţii voştri, iar noi vă vom auzi”

01:28Un opozant din exil al lui Putin, găsit mort în fața locuinței sale din Washington. Văduva omului de afaceri: „Nu e vorba de nicio sinucidere”

01:04Noi explozii în Crimeea, în apropierea unei baze aeriene ruse la nord de Sevastopol

00:42Forţele aeriene ruse au tras în ţinte din jurul oraşului Kerci, în peninsula Crimeea

23:30 VIDEO Două localități din regiunea rusă Belgorod, de lângă granița cu Ucraina, au fost evacuate după un incendiu la un depozit de muniţii