Fotograful regimentului Azov, Dmitro Kozatski, cunoscut sub pseudonimul Orest, care a făcut publice fotografii cu un puternic impact emoțional cu apărătorii ucraineni de la uzina Azovstal, este ținut prizonier de ruși din luna mai, de când militarii ucraineni s-au predat. Recent, el a reușit să își sune familia pentru a le spune că este în viață și unde este ținut prizonier, potrivit televiziunii ucrainene 24TV.

HotNews.roFoto: Hotnews

Militarul ucrainean Dmitro Kozatski, supranumit și „ochii și vocea lui Azovstal”, care a publicat mai multe fotografii ale căror personaje principale erau apărătorii răniți ai Azovstalului, a reușit să își sune familia la aproape trei luni după ce a fost capturat de ruși.

Sora sa, Daria Yurchenko, a povestit postului ucrainean de televiziune 24TV că nu a știut nimic despre Dmitro de când apărătorii ucraineni s-au predat în luna mai și că a stat cu inima strânsă după ce a văzut că închisoarea Olevnika a fost atacată și zeci de prizonieri ucraineni au murit.

„Bună! Sunt Dima!”. Acestea sunt primele cuvinte pe care le-a auzit Daria.

Sora lui Dmitro a fost surprinsă când a văzut pe 2 august că este sunată de pe un număr rusesc și că la capătul firului este fratele său.

Dmitro i-a povestit că este sănătos și că este ținut prizonier în Donețk, zona ocupată temporar de ruși, iar cei care l-au capturat i-au permis să sune acasă.

În timpul scurtei conversații, cei doi frați au izbucnit în plâns, a povestit Daria pentru canalul de televiziune ucrainean 24TV.

În aceeași zi, soldatul-fotograf a reușit să vorbească pentru scurt timp și cu mama sa.

Orest se află în prezent în teritoriul ocupat temporar. Sora sa, Daria Yurchenko, a povestit la Canal 24 despre conversația cu fratele ei. Ea a mărturisit că după tragedia din Ielenivka nu s-a mai regăsit acasă.

Ultimele două poze din Azovstal postate de Dmitro Kozatski:

Cine este Dmitro Kozatski, „ochii și vocea lui Azovstal”

Potrivit presei locale, Dmitro Kozatski are 26 de ani și s-a născut în regiunea Jîtomîr. Până în 2014, a studiat științe politice la Academia Ostroh din regiunea Rivne din Ucraina, apoi s-a alăturat Gărzii Naționale a Ucrainei.

Potrivit Hromadske, luptătorul poreclit Orest s-a alăturat Regimentului Azov în 2017.

Acum, Dmytro Kozatskyi este responsabil de serviciul de presă al batalionului, potrivit presei locale.

În Ucraina, Dmitro Kozatski este considerat „ochii și vocea lui Azovstal”.

Pe 10 mai, când trupele rusești încercau cucerirea oțelăriei Azovstal, Dmitro Kozatski a publicat mai multe fotografii ale căror personaje principale erau apărătorii răniți ai Azovstalului.

La 16 mai, o altă fotografie realizată de Dmitro Kozatski în care apărea un soldat ucrainean într-o rază de lumină a devenit virală pe rețelele de socializare și a primit titlul „Lumina va câștiga”.

De asemenea, a doua zi după ce Ucraina a câștigat concursul Eurovision grație trupei Kalush Orchestra, Dmytro a postat un videoclip cu un luptător ucrainean în timp ce cânta melodia „Stefania" în timp ce oțelăria era bombardată.

Pe 2 mai, Dmitro Kozatski a publicat un mesaj pe Twitter cu o poză de-a sa spunând că ar fi perfectă pentru o „ultimă fotografie”.

„Fotografia mă descrie cel mai bine, chiar și în cele mai oribile momente pot găsi ceva minunat. Dar cred că această fotografie va fi doar începutul. Începutul eliberării și al victoriei noastre”, și-a încheiat Dmitro mesajul.

-------------