Departamentul de Stat avertizează Congresul cu privire la declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului, potrivit unor surse citate de Politico.

Antony BlinkenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Mai multe surse familiare cu subiectul au declarat că Departamentul de Stat ar fi transmis discret liderilor din Congres că este preocupat cu privire la etichetarea Rusiei drept stat sponsor al terorismului, potrivit Politico.

Principalele preocupări includ posibilele represalii ale Rusiei, cum ar fi încălcarea acordului de la Istanbul privind reluarea exporturilor de cereale.

Sancțiunile ce ar decurge automat din declararea Rusiei stat sponsor al terorismului vor împiedica actorii din sectorul privat să se implice în acordul de transport maritim, iar relațiile economice legate de materialele nucleare sunt, de asemenea, un motiv pentru care Departamentul de stat are rezerve.

Lista neagră a statelor declarate sponsor al terorismului de către SUA este una scurtă: Coreea de Nord, Siria, Cuba și Iranul.

În iulie, președintele Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi i-a spus secretarului de stat Antony Blinken că, dacă nu va pune Rusia pe lista neagră a terorismului, atunci Congresul ar putea să o facă. De atunci, Senatul a adoptat în unanimitate o rezoluție neobligatorie prin care îl îndeamnă pe Blinken să facă acest lucru.

Rezoluția a fost urmată de un proiect de lege inițiat de un grup de membri ai Camerei Reprezentanților potrivit căruia Rusia ar fi desemnată stat sponsor al terorismului, fără să mai țină cont de șeful diplomației de la Washington.