După patru luni și jumătate de război în Ucraina, armata rusă își continuă bombardamentele „fără întrerupere” în regiunea Donețk, iar Statele Unite au promis un nou ajutor militar Kievului, inclusiv lansatoare de rachete puternice și obuze de precizie.

O racheta ruseasca a distrus o cladire de apartamente din HarkivFoto: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia Images

„Toată linia frontului este bombardată constant”, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko vineri seară. „Ei continuă să bombardeze în direcția Donețk... Bakhmut este bombardat, Sloviansk este bombardat zi și noapte, Kramatorsk...”, a adăugat el la Telegram.

Cele mai importante evenimente din ziua 136 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

22:08Presa germană: Lansatoarele de rachete americane fac ravagii în rândul trupelor lui Putin

Până în prezent, SUA au livrat Kievului opt lansatoare multiple de rachete Himars de ultimă generație. Influența lor asupra efortului de război ar putea fi mare, scrie Der Tagesspiegel.

21:20Occidentul trebuie să clarifice înainte de toate ce anume ar însemna o VICTORIE

20:40Moscova creează un "adevărat iad" în ofensiva din estul Ucrainei

Guvernul ucrainean a îndemnat populația din zonele sudice ale țării ocupate de Rusia să evacueze "prin toate mijloacele posibile" înainte de ofensiva militară ucraineană, în timp ce forțele Moscovei au fost descrise generând un "adevărat iad" în centrul industrial din estul Ucrainei, potrivit AFP.

20:38Explozie pe calea ferată din regiunea Bryansk din Rusia, lângă granița cu Ucraina. Potrivit guvernatorului regiunii Bryansk, Alexander Bogomaz, un „dispozitiv exploziv” a avariat cabina unui mecanic de tren. Autoritățile ruse nu au spus ce anume transporta trenul, relatează Kyiv Independent. Rusia folosește regiunile de la granița cu Ucraina pentru a transporta trupe care participă la invazie sau pentru aprovizionarea lor.

20:08Lista completă a ambasadorilor demiși de Zelenski

19:55Șase rachete rusești au lovit și Nikolaev, potrivit primarului citat de Kyiv Independent.

Forțele rusești au tras șase rachete, distrugând mai multe clădiri. Nu au fost raportate victime.

Loviturile cu rachete rusești au provocat daune extinse în mai multe orașe din estul și sudul Ucrainei, spun oficialii regionali citați de BBC. Patru civili au murit într-o lovitură asupra Siversk, un oraș din regiunea Donețk, a declarat guvernatorul local Pavlo Kyrylenko.

Zonele civile din Druzhkivka, din aceeași regiune, au fost și ele lovite. Un supermarket a fost distrus.

Totuși, forțele terestre ruse nu par să fi făcut progrese semnificative în ultimele 24 de ore în eforturile lor de a ocupa restul regiunii Donețk.

19:35 Autoritățile ucrainene acuză invadatoriiruși că au incendiat în mod deliberat lanurile de grâu din sudul țării, potrivit Nexta.

„Rușii nu numai că fură, dar distrug și grânele ucrainene, provocând astfel foamete”, acuză ucrainenii.

19:12Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a concediat pe ambasadori Ucrainei în Germania și Ungaria, potrivit Kyiv Independent.

Într-un decret care nu a oferit niciun motiv pentru această măsură, el a anunțat demiterea ambasadorilor Ucrainei în Germania, India, Republica Cehă, Norvegia și Ungaria.

Nu a fost imediat clar dacă trimișii vor primi noi locuri de muncă.

19:08Două explozii au fost raportate în Mariupol.

Potrivit lui Petro Andriușcenko, consilierul primarului Mariupol, exploziile au avut loc sâmbătă în apropierea fabricii de oțel Azovstal unde a izbucnit un incendiu. Andriușcenko a spus că cel puțin 3 ocupanți au fost uciși și alții răniți.

17:12Rușii au amplasat depozite de armament în zonele rezidențiale din Mariupol, potrivit Nexta.

Ocupanții au organizat două astfel de depozite chiar în mijlocul zonelor cu clădiri rezidențiale ceea ce înseamnă că intenționează să folosească civilii drept ”scuturi umane”, a acuzat consilierul primarului Petro Andriușcenko.

17:02Blinken anunță un ajutor de peste 360 de milioane de dolari pentru Kiev

16:35Raport ONU: Ucraina poartă o mare parte din vina pentru atacul de la un azil de bătrâni din Luhansk

16:14O investigație The Times a identificat 18 proprietăți deținute de statul rus în Marea Britanie, despre care se spune că ar putea fi confiscate și date Ucrainei.

Potrivit The Times, Ucraina are în vedere, de asemenea, acțiuni legale pentru a intra în posesia celor 18 proprietăți, care ar putea valora până la 100 de milioane de lire sterline. Kievul a transmis în repetate rânduri că averile statului rus confiscate în Occident ar trebui folosite la reconstrucția țării.

15:09Din categoria ”ce mai fură rușii”

Furtul automobilelor este în creștere în orașul ocupat Mariupol, unde au fost văzute mai multe mașini furate cu însemnele grupurilor militante susținute de ruși, potrivit serviciului de informații al ministerului apărării de la Kiev citat de Kyiv Independent.

15:02Șapte persoane au fost rănite în bombardamentele din Harkiv, relatează Nexta.

14:55Cum funcționează corupția incredibilă din armata rusă (II): Generali multimilionari, „amazoane” blonde și petreceri cu Jennifer Lopez

14:41După ce a înlocuit McDonald's cu „Gustos și-atât”, Rusia întâmpină o altă problemă - trebuie să înlocuiască și cartofii prăjiți

14:20 Borrell: Rusia privează 323 de milioane de oameni de hrană.

Potrivit Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, 323 de milioane de oameni sunt în pragul foametei din cauza crizei alimentare mondiale, exacerbată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de blocarea ulterioară a porturilor ucrainene. Borrell a adăugat că, în total, 1,2 miliarde de persoane din întreaga lume se află într-o situație vulnerabilă din cauza "unei combinații de creștere a prețurilor la alimente, a prețurilor la energie și a deteriorării condițiilor financiare", potrivit Kyiv Independent.

13:34 Câte femei s-au înscris în Armata Ucrainei de la începutul invaziei

13:07Mai sunt germanii solidari cu Ucraina? Sancţiunile împotriva Rusiei sunt tot mai nepopulare -Sondaj

Cu fiecare săptămână cu care războiul se prelungeşte, urmările economice pentru Germania devin tot mai vizibile. Cu toate acestea, majoritatea populaţiei sprijină sancţiunile împotriva Rusiei. Dar în comparaţie cu faza de început a războiului, sprijinul se tot estompează, scrie Deutsche Welle.

12:53 Studiu: 3 țări au oferit Ucrainei arme în valoare de peste 1 miliard de dolari

Un studiu realizat de think tank-ul Kiel Institute for the World Economy susține că SUA, Polonia și Marea Britanie au furnizat Ucrainei arme în valoare de peste 1 miliard de dolari. În total, SUA s-au angajat să furnizeze arme, echipamente militare și ajutor financiar în scopuri militare în valoare de aproape 25 de miliarde de dolari, potrivit Kyiv Independent.

Ajutorul total promis Ucrainei se ridică la 82 de miliarde de dolari, care include asistență militară, umanitară și financiară.

12:30Aproximativ 1.000 de femei s-au înrolat în armată începând cu 24 februarie.

Potrivit ministrului adjunct al apărării, Hanna Maliar, de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, numărul femeilor voluntare în armată a crescut substanțial. Ea a adăugat că, întrucât femeile nu sunt obligate prin lege să servească, toate femeile soldat sunt voluntare, potrivit Kyiv Independent.

11:51Bombardamentele rusești din orașul Krivoi Rog au ucis două persoane și au rănit alte trei, potrivit guvernatorului Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, scrie The Guardian.

„Un bărbat de 43 de ani se află la spital. Acesta este tatăl fetei moarte. Cum să-i spun că copilul lui nu mai este acolo...”, a scris el.

11:44Blinken a cerut Chinei să condamne "agresiunea" rusă în Ucraina / Avertismente privind Taiwanul

Șeful diplomației americane Antony Blinken a cerut Chinei să condamne "agresiunea" rusă în Ucraina, a declarat acesta după o întâlnire pe insula indoneziană Bali cu omologul său chinez Wang Yi, potrivit AFP.

11:36 Cifra de afaceri în Ucraina a scăzut cu 75%

Rachetele și obuzele rusești nu distrug doar case și ucid oameni. De asemenea, acestea au afectat puternic economia ucraineană. În cele câteva luni de război, cifra de afaceri a scăzut cu 75 %. Aceasta înseamnă că ucrainenii au produs, vândut și consumat de patru ori mai puține bunuri decât înainte de 24 februarie, potrivit Der Tagesspiegel.

11:30 Forțele armate ucrainene spun că în ultima zi au lichidat 300 de soldați ruși, iar numărul total de la debutul invaziei ar fi ajuns la 37.200

În plus, Rusia ar fi pierdut:

11:24VIDEO Explozie la un depozit de muniție al rușilor din Ciornobaiivka, localitate ocupată temporar de forțele ruse

10:50 Trupa britanică Coldplay a interpretat în cadrul unui concert în Varșovia melodia "Obijmy" a trupei ucrainene Okean Elzy.

10:15Soldații ucraineni sosesc în Marea Britanie pentru antrenament

Soldații ucraineni antrenați în Marea Britanie s-au întâlnit cu secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, la începutul antrenamentului, care este de așteptat să dureze câteva săptămâni, relatează The Guardian.

Wallace a spus: „Acest nou program ambițios de antrenament este următoarea fază în sprijinul acordat de Regatul Unit Forțelor Armate ale Ucrainei în lupta lor împotriva agresiunii ruse. Folosind expertiza de clasă mondială a armatei britanice, vom ajuta Ucraina să-și reconstruiască forțele și să-și intensifice rezistența în timp ce își apără suveranitatea țării lor și dreptul de a-și alege propriul viitor.”

Antrenamentul le va oferi recruților voluntari cu puțină sau deloc experiență militară abilitățile necesare pentru a fi eficienți în lupta din prima linie. Bazat pe pregătirea de bază a soldaților din Regatul Unit, cursul acoperă folsirea armelor, primul ajutor pe câmpul de luptă, fieldcraft, tactici de patrulare și dreptul conflictelor armate.

08:50Rusia pregătește de luptă rezerviștii adunați de prin țară și îi aduce la granița Ucrainei cu blindate MT-LB - serviciile de informații britanice

08:01 Rusia a deteriorat de 417 ori situri de patrimoniu cultural ucrainean, încălcând Tratatul de la Haga, potrivit Ministerului Culturii din Ucraina.

06:46 Forțele aeroportate ucrainene au distrus tancuri rusești și au capturat trupe lângă Nikolaev, relatează Kyiv Independent. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că soldații Brigăzii 79 de asalt aerian cu sediul la Nikolae au distrus cinci tancuri rusești și au capturat membrii echipajului care au supraviețuit.

06:40 Autoproclamata Republică Populară Donețk promite educație gratuită studenților care luptă în prezent împotriva ucrainenilor. Această „motivare” a fost anunțată de șeful autorităților RPD, Denis Pușilin, relatează Nexta.

Cu toate acestea, diplomele celor două republici separatiste, Donețk și Lugansk, nu sunt recunoscute în nicio țară a lumii, nici măcar în Rusia.

00:50Ramzan Kadîrov a anunțat că luptătorii ceceni au revenit în Cecenia, după eliberarea autoproclamatei republici populare Luhansk

00:30 Un oficial ucrainean avertizează că situaţia umanitară din Severodoneţk va deveni "catastrofală" în curând

00:07Serbia trebuie să impună sancțiuni Rusiei pentru a avansa spre UE, menționează rezoluția Parlamentului European

Parlamentul European a adoptat cu o mare majoritate de voturi Rezoluția privind progresele Serbiei în procesul de integrare europeană, în care se exprimă sprijinul pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană și se face apel ca Belgradul să adere rapid la sancțiunile pe care UE le-a impus Rusiei și Belarus, aceasta fiind o condiție pentru avansarea Serbiei spre UE, potrivit RTS, citat de Rador.

23:29Armata ucraineană spune că a distrus 2 posturi de comandă rusești în apropiere de Herson.

Potrivit Nataliei Humeniuk, purtător de cuvânt al comandamentului de sud al Forțelor Armate ale Ucrainei, armata ucraineană a lovit posturile de comandă cu rachete.

h3. Sinteza celor mai importante știri ale zilei 135 de pe frontul ucrainean: