Un comandant ucrainean al Batalionului Azov aflat în uzina Azvostal din Mariupol spune că trupele sale vor rezista „atât cât e nevoie” și i-a îndemnat pe liderii lumii să găsească o cale de a salva civilii și sutele de militari ținuți captivi de „asediul medieval” al Rusiei, relatează Reuters.

Capitanul Sviatoslav Palamar, comandant adjunct al Regimentului AzovFoto: Captura video

Căpitanul Sviatoslav Palamar, în vârstă de 39 de ani, un comandant adjunct al Batalionului Azov, a vorbit prin telefon cu jurnaliștii agenției Reuters din ultima redută a apărătorilor ucraineni ai Mariupolului, orașul-port de la Marea Azov încercuit complet de forțele rusești încă de pe 5 martie.

Forțele armate ale Moscovei au distrus aproape în întregime Mariupolul, președintele rus Vladimir Putin ordonând săptămâna trecută ca „nicio muscă să nu zboare” din vasta uzină Azvostal ai cărei apărători au ținut în loc forțe rusești semnificative de aproape două luni.

„Atât timp cât suntem noi aici și ținem apărarea...orașul nu este al lor”, afirmă Palamar cu referire la faptul că rușii au proclamat căderea orașului și au instalat deja o administrație civilă proprie.

Ultima redută a ucrainenilor continuă să reziste Mariupol

Căpitanul ucrainean afirmă că încă se duc lupte grele și că trupele sale sunt bombardate constant. El a relatat cum, la un moment dat, forțele rusești au trimis o coloană de tancuri, vehicule blindate și infanterie împotriva lor dar că aceasta a fost respinsă și distrusă de soldații săi.

El mai spune că, spre deosebire de alte locuri, soldații ruși din Mariupol își schimbă mereu tactica.

„Tactica (acum) este ca un asediu medieval. Suntem încercuiți, ei nu mai aruncă multe trupe împotriva noastră pentru a ne străpunge linia defensivă. Ei lansează atacuri aeriene”, relatează ofițerul ucrainean, afirmând că rușii au folosit inclusiv bombe cu fosfor.

El a refuzat să precizeze câtă mâncare și muniție mai au trupele sale dar spune că sute de militari încă luptă la uzina Azovstal:

„Bineînțeles că resursele noastre nu sunt infinite și rămânem cu tot mai puține cu fiecare zi de lupte intense. Situația este dificilă dar ne vom lupta cât timp trebuie”.

Sute de răniți și civili în uzina Azvostal

Palamar afirmă că peste 500 de răniți sunt în stare gravă și că lucrurile necesare pentru tratarea lor nu mai există.

„Nu avem condițiile pentru a-i trata, să facem operații grele...medicamentele sunt pe terminate, la fel ca bandajele, mâncarea și apa”, explică el.

Căpitanul Batalionului Azov spune că nu poate da un număr exact al civililor care s-au refugiat în uzină dar că este de ordinul sutelor și că aceștia stau în buncăre diferite de cele ale soldaților.

„Le aducem (civililor) mâncare și apă și ne asigurăm că sunt bine dar nu putem sta cu ei din motive evidente: inamicul ar putea pune în scenă o provocare și să spună că ne ascundem în spatele civililor”, relatează el.

El a cerut organizațiilor internaționale precum ONU și Crucea Roșie să joace rolul de garantori pentru a evacua civilii imediat. Este așteptat ca secretarul general al ONU Antonio Guterres, care se află în Ucraina, să se întâlnească cu președintele Volodimir Zelenski joi, după ce marți a avut o întrunire cu Vladimir Putin.

Capitularea nu este o opțiune pentru Batalionul Azov

Palamar spune că, odată ce sunt evacuați civilii, militarii răniți și morții ar trebui duși înapoi în Ucraina. El afirmă că pentru luptătorii rămași în uzina Azvostal captivitatea nu este o opțiune.

„Vor fi uciși în captivitate, vor fi torturați, de aceea propunem să avem o terță parte în timpul negocierilor care să garanteze ieșirea lor din Azvostal”, susține acesta, menționând Turcia sau Israelul ca posibili garantori.

Printre militarii Batalionului Azov din uzina Azvostal se numără ruși, bulgari, un tătar, un grec, evrei, catolici și alții, spune el.

Palamar spune că principalul mesaj pe care vrea să îl adreseze lumii este că speră că aceasta să își dea seama că s-a înșelat în privința amenințării rusești și să adopte o linie mai dură față de Moscova.

„Sper ca lumea să își dea seama de greșeala sa...Tot ce fac soldații noștri aici - nu doar în Mariupol, ci pe tot teritoriul Ucrainei - suntem convinși că salvăm nu doar Ucraina, ci și Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Moldova și Georgia”, spune Sviatoslav Palamar, căpitan în Batalionul Azov.

Urmărește ultimele evoluții din a 64-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.