Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul președinte Dmitri Medvedev s-a lansat miercuri într-un atac la adresa Washingtonului, afirmând că ”SUA riscă să devină ultimul refugiu pentru cei senili”, transmite Reuters.

Vladimir Putin si Dmitri Medvedev in vizita in Crimeea in urma cu mai multi aniFoto: Dmitry Astakhov / AFP / Profimedia Images

Medvedev a mai susținut că SUA ar fi încercat ”să umilească, să restricționeze, să dividă și să distrugă Rusia”, adăugând că Occidentul s-a comportat ”într-o manieră dezgustătoare, criminală și amorală” în relația cu Rusia.

Moscova nu va permite niciodată ca țara să fie distrusă, a mai spus unul dintre liderii ruși care fac parte din cercul de apropiați ai lui Vladimir Putin.

Dmitri Medvedev, care a deținut funcția de președinte al Rusiei în perioada 2008-2012, a mai declarat că un astfel de plan (de distrugere a Rusiei- n.red) ar avea efecte catastrofale asupra lumii dacă ar fi dus la îndeplinire.

”Rusia nu va permite niciodată o astfel de evoluție”, a scris el pe platforma Telegram.

Dmitri Medvedev, declarații belicoase la adresa Occidentului

Nu e prima dată când fostul președinte rus iese puternic la atac împotriva statelor occidentale.

În urmă cu câteva zile Medvedev spunea că Rusia are forța de a-și pune inamicii „obraznici” conduși de Statele Unite la locul lor și că Moscova va dejuca complotul rusofob de a diviza Rusia.

Medvedev a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai „operațiunii militare speciale” din Ucraina, ordonată de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

La doar două zile după declanșarea invaziei, Medvedev declara că Rusia nu are nevoie de relații diplomatice cu Occidentul, oferind o primă reacție sfidătoare la sancțiunile anunțate de Uniunea Europeană, Statele Unite și Marea Britanie împotriva Rusiei.

Medvedev nu s-a arătat deranjat nici de suspendarea statutului de membru al Rusiei în Consiliul Europei, declarând că:

„Este o bună oportunitate de a restabili o serie de instituții importante pentru a preveni infracțiunile deosebit de grave din țară - cum ar fi pedeapsa cu moartea pentru cei mai periculoși infractori, care, de altfel, este folosită în mod activ în SUA și China".

Consiliul Europei a votat pe 15 martie excluderea Rusiei din organizație, ca urmare a continuării agresiunii împotriva Ucrainei.

Medvedev, unul dintre oficialii ruși sancționați de Occident

Deși unii analiști sperau în 2008 că el va adopta un ton mai liberal decât președintele Vladimir Putin și va deveni în cele din urmă un opozant al tendințelor autocratice ale acestuia, Dmitri Medvedev s-a dovedit de-a lungul anilor unul dintre aliații apropiați ai liderului de la Kremlin, adoptând pozițiile sale naționaliste.

Medvedev este și unul dintre proponenții „internetului suveran” al Rusiei care să se decupleze de world wide web-ul global, declarând în luna februarie a anului trecut că Rusia este pregătită să se deconecteze de la internet, „dacă este nevoie”.

La începutul lunii martie, la o săptămână după declanșarea atacului asupra Ucrainei, Medvedev declara, ca reacție la sancțiunile fără precedent impuse de Occident, că Rusia ar putea naționaliza activele pe care companiile străine le au în țară, o măsură ce a ajuns deja pe masa guvernului de la Moscova.

Dmitri Medvedev este unul dintre oficialii ruși împotriva cărora statele occidentale au impus sancțiuni ca parte a eforturilor de a-i penaliza pe aliații președintelui Vladimir Putin și pe oligarhii care finanțează industria de război a Rusiei.

Kremlinul a catalogat miercuri sancțiunile impuse împotriva miliardarilor ruși, printre care și Roman Abramovich, un alt apropiat al lui Putin, drept „banditism de stat”.

---