Forțele rusești au tras duminică opt rachete asupra unei instalații militare ucrainene din apropierea graniței cu Polonia, în ceea ce pare a fi cel mai vestic atac din timpul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, iar sirenele de raid aerian au alarmat peste noapte locuitorii din capitala Kiev și din orașe din aproape toate regiunile țării.

Femeie în din Irpin fata casei bombardateFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de duminică privind războiul din Ucraina sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

06:30Ambasada SUA la Kiev îndeamnă încă o dată cetățenii americani să părăsească imediat Ucraina, deoarece atacurile devin tot mai „violente și imprevizibile”.

01:32Zelenski a îndemnat din nou NATO să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, afirmând că în caz contrar Alianţa Nord-Atlantică ar putea să vadă „rachete ruseşti” căzând asupra statelor sale membre.

„Numai în regiunea Lviv au căzut 30 de rachete”, a spus şeful statului ucrainean. „Nu se întâmpla nimic care să poată ameninţa teritoriul Federaţiei Ruse. Şi la doar 20 de kilometri de frontierele NATO”, a insistat el.

00:34Presa americană scrie că Rusia a cerut Chinei ajutor militar şi economic / Ambasada chineză la Washington: „Obiectivul nostru este ca războiul să nu scape de sub control”

23:41Noi negocieri între Ucraina și Rusia vor avea loc luni, prin videoconferinţă.

„Luni va avea loc o sesiune de negocieri pentru a face un rezumat al rezultatelor preliminare” ale discuţiilor, a informat duminică seară Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean.

Mai devreme, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, confirmase că acest schimb de opinii va avea loc luni prin videoconferinţă.

23:19​Jurnalistul Brent Renaud, ucis în Ucraina, lucra pentru revista Time şi realiza un documentar despre refugiaţi

23:01Utilizatorii Instagram din Rusia au fost anunţaţi că serviciul va fi oprit de duminică la miezul nopţii

22:02Bombardamente intense asupra orașului Harkiv, arată imagini difuzate de Nexta TV:

21:53Primarul din Irpin a anunţat că nu mai permite accesul presei în oraș, din motive de siguranţă, după uciderea de către ruși a jurnalistului american Brent Renaud.

21:23Pentagonul a răspuns duminică, referitor la tirurile de rachete ruseşti din apropierea graniţei cu Polonia, reiterând că Washingtonul şi aliaţii săi vor apăra teritoriul NATO în cazul unui atac.

20:41Agenţia nucleară ucraineană Energoatom anunță că a fost restabilită alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl

20:23Aproximativ 100.000 de persoane în 24 de ore au mărit rândurile refugiaţilor din cauza luptelor din Ucraina, potrivit unui ultim bilanţ al ONU publicat duminică.

20:02Consilierul pentru securitate naţională al SUA avertizează din nou că Rusia va plăti un „preţ scump” dacă va folosi arme chimice în Ucraina

19:38Președintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în care l-a „asigurat de întregul sprijin al României”

18:49Rusia se laudă că a ucis „până la 180 de mercenari străini” în atacul aerian asupra bazei militare de la Iavoriv

18:03Zelenski a fost la un spital pentru a vizita militarii ucraineni răniţi în urma invaziei Rusiei: „Însănătoşire grabnică, băieţi!” - le-a urat președintele ucrainean (VIDEO)

17:54​​Peste 2.100 de locuitori din orașul-port Mariupol au fost uciși de la începutul ofensivei rusești, a anunțat duminică primăria.

17:13Un alt primar ucrainean a fost ridicat duminică de soldații ruși în sudul țării. Este vorba de edilul din Dniprorudne, din regiunea Zaporojie.

16:01Noi proteste în Rusia împotriva războiului din Ucraina. Cel puțin 260 de manifestanţi au fost arestaţi

Progrese în negocierile ruso-ucrainene

15:41Un delegat ucrainean la negocierile de pace a spus că Rusia a devenit mai constructivă și s-ar putea ajunge la rezultate concrete în doar câteva zile, iar un delegat rus a spus și el că există „progrese substanțiale” și că se poate ajunge curând la o poziție comună.

15:06Un jurnalist american a fost ucis de ruși în Irpin, lângă Kiev. Acesta, colaborator New York Tims, era într-o mașină asupra căreia au deschis focul soldați din forțele de invazie. Un alt jurnalist a fost rănit.

14:52Guvernul de la Londra, criticat pentru lentoarea şi reticenţa sa în ceea ce priveşte primirea cetăţenilor ucraineni după invazia rusă, a prezentat duminică un program care le permite britanicilor să găzduiască în locuinţele lor refugiaţi care au fugit din calea războiului.

14:40Occidentul a blocat rezerve valutare și de aur ale Rusiei în valoare de 300 de miliarde de dolari, a spus ministrul de finanțe de la Moscova.

14:22Forțele cecene trimise de Ramzan Kadîrov în Ucraina se întreaptă spre așa-zisa republică populară Donețk, potrivit Nexta TV:

14:16Zelenski spune 125.000 de oameni au fost evacuați prin coridoarele umanitare,acum obiectivul-cheie fiind Mariupol

14:10Turcia a cerut ajutorul Rusiei pentru a-şi evacua cetăţenii din oraşul ucrainean asediat Mariupol

Papa Francisc: În numele lui Dumnezeu vă cer: opriți acest masacru!

14:01Ucraina colaborează cu Israelul și Turcia în calitate de mediatori pentru a stabili un loc și un cadru pentru negocierile de pace cu Rusia, a declarat duminică Mykhailo Podolyak consilier al lui Zelenski și negociator ucrainean.

„Atunci când se vor stabili, va avea loc o întâlnire. Cred că nu va dura mult timp pentru a ajunge acolo”, a declarat el la televiziunea națională.

13:51Papa Francisc „În numele lui Dumnezeu vă cer: opriți acest masacru!”

13:41Magnatul Elon Musk a postat pe Twitter un mesaj criptic de doar câteva cuvinte ce pare să aibă legătură cu Ucraina

13:18Între timp, apar noi imagini cu „achizițiile” fermierilor ucraineni, cel mai recent clip arătând unul dintre ei cum tractează ce a mai rămas dintr-un tanc T-72 rusesc:

Președintele Poloniei: Dacă Putin folosește arme de distrugere în masă, NATO își va schimba atitudinea

13:01Nouă persoane au fost ucise duminică în urma unor lovituri aeriene asupra orașului Nikolaev din sudul Ucrainei, a spus guvernatorul regional Vitaliy Kim.

Orașul este considerat esențial pentru orice atac viitor asupra portului Odesa, aflat mai jos pe coasta Mării Negre. Ministerul britanic al Apărării a transmis duminică că forțele rusești care avansează din Crimeea caută să ocolească Nikolaev în timp ce se îndreaptă spre Odesa.

12:45Administrația locală din Kiev a spus că a pus deoparte o rezervă de alimente esențiale pentru două săptămâni în cazul în care orașul va ajunge sub o blocadă a forțelor rusești.

„Orașul s-a pregătit pentru posibile măsuri în cazul unei blocade. Cele două milioane de locuitori ai Kievului care nu și-au părăsit casele nu vor rămâne fără sprijin dacă situația se înrăutățește”, se spune într-un comunicat de presă.

12:34Bilanțul atacului cu rachete la baza de lângă granița poloneză a urcat la 35 de morți și 134 de răniți - guvernator

12:32Președintele polonez l-a avertizat pe Vladimir Putin că, dacă va îndrăzni să folosească arme de distrugere în masă în Ucraina, NATO ar putea să își reconsidere decizia de a nu interveni militar în conflict.

Poliția din Rusia continuă să înăbușe imediat orice protest contra invaziei

12:19Un clip video cu o tânără din Novgorod ce este arestată, deși protesta cu o simplă foaie albă a devenit viral pe rețelele de socializare.

11:53Oameni de pe tot mapamondul au început să trimită SMS-uri și emailuri cetățenilor ruși după ce un grup de programatori a obținut 20 de milioane de numere de telefon mobil și aproape 140 de milioane de adrese de e-mail deținute de persoane fizice și juridice din Rusia.

11:18Între timp, poliția rusă continuă să aresteze pe oricine protestează contra războiului:

11:10Primarul orașului ocupat Dniprorudne a fost răpit de trupele rusești, scrie Kyiv Independent.

Evhen Matviiv este al doilea primar, după edilul din Melitopol, răpit de soldații ruși de la izbucnirea războiului. "Crimele de război devin sistemice", a declarat guvernatorul regiunii Zaporojie, Olexandr Starukh.

10:32Potrivit ministrului ucrainean al apărării la baza Iavoriv de lângă granița cu Ucraina, atacată de ruși duminică dimineață lucrează instructori militari străini. Guvernatorul din Lviv spune că forțele de invazie au tras 30 de rachete, fiind uciși 9 oameni, iar 57 sunt răniți.

10:09Stoltenberg: Ne așteptăm ca războiul şi criza umanitară din Ucraina să se intensifice în următoarele zile

Ce pierderi a suferit până acum armata lui Putin, potrivit ucrainenilor

09:50Armata ucraineană a publicat un nou bilanț al pierderilor suferite de trupele ruse, spunând că a ucis peste 12.000 de soldați din armata lui Putin

09:41Trupele rusești au distrus până în prezent 3.687 de instalații de infrastructură militară ucraineană, a susținut duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, citat de agențiile de presă rusești.

09:33Potrivit ultimei evaluări a ministerului britanic al apărării, rușii încearcă să ia prin învăluire forțele ucrainene din estul țării

09:09Forțele ruse au lovit baza aeriană din Ivano-Frankivsk la începutul zilei de 13 martie, potrivit primarului orașului, Ruslan Martsinkiv.

Martsinkiv spune că aeroportul a fost ținta atacurilor rusești pentru a doua zi consecutivă. El i-a îndemnat pe cei care locuiesc în apropierea aeroportului să plece din zonă. (Kyiv Independent)

08:57De ce a eșuat Blitzkrieg-ul rușilor în Ucraina?

08:54Pe puținele rețele de socializare rămase în Rusia au apărut reacții la creșterea prețurilor și dispariția unor produse: „Tu (Putin), măcar înțelegi ce se întâmplă?”

08:25Ucrainenii raportează doborârea unui nou avion Su-34 în estul țării (VIDEO)

08:04Un atac cu opt rachete a fost lansat asupra unei baze militare din Iavoriv, lângă Lviv, la 25 km. de granița cu Polonia ce ar putea avea legătură cu amenințările Moscovei, că transporturile de armament sunt „ținte legitime”

Alarmele aeriene au sunat în aproape toate regiunile țării

08:03Citiți și materialul de analiză al lui Silviu Nate, intitulat ”Rusia și restul lumii… Șansa unei ieșiri din guvernarea sălbatică?”

07:48Vă mai aduceți aminte de aceste nume: Nord-Ost și Beslan? Cât de mult îi pasă lui Putin de civili? Două exemple din istoria recentă a Rusiei

07:44În noaptea de sâmbătă spre duminică alarmele aeriene au fost activate în orașele Uman, Harkiv, Kramatorsk, Sloviansk, Vinnytsia, Kiev, Poltava, Zhytomyr, Khmelnytskyi, Lviv, Odesa, Volyn, Zaporojie, Berezivka, Izmail, Kiliya, Yuzhne, Chernomorsk, Bilyaivka și Avdiivka, precum și în provinciile Kiev, Rivne, Chernihiv, Ternopil, Dnipro, Cherkasy și Sumî. (Kyiv Independent)

07:35Bursa de la Moscova nu va funcționa nici săptămâna viitoare, aceasta fiind închisă din 25 februarie de autoritățile ruse marșând în continuare pe ideea ”dacă nu o deschidem, nu se prăbușește”

07:31În această dimineață s-au auzit explozii în orașul Lviv din nord-vestul țării, în apropiere de granița Ucrainei cu Polonia. Reporterul Lorenzo Tondo de la Guardian spune că este a treia noapte consecutivă în care locuitorii au fost treziți de sirenele de raid aerian.

Explozii sunt raportate și în orașul Ivano-Frankivsk, aflat la 130 km. sud-est de Lviv.

Principalele informații recente privind invazia rusă și efectele ei:

  • Evacuările zilnice dintr-o serie de orașe aproape s-au dublat, ajungând la aproximativ 13.000 de persoane. Atacurile rusești au continuat în zonele în care Ucraina încerca să evacueze oameni și să aducă ajutoare prin coridoarele umanitare, au spus guvernatorii regiunilor Kiev și Donețk.
    Rusia a amenințat SUA că toate convoaiele cu armament străin vor fi "ținte legitime pentru forțele armate ruse"
  • Zelenskiy a declarat că aproximativ 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși în timpul invaziei, iar Rusia trimite și mai multe trupe după ce a suferit cele mai mari pierderi din ultimele decenii.
  • Infrastructura civilă și clădirile rezidențiale de pe întreg teritoriul portului cheie Mariupol de la Marea Neagră au suferit pagube importante, a transmis firma privată americană de sateliți Maxar.
  • Washingtonul a anunțat că a trimis în regim de urgență arme de calibru mic, antitanc și antiaeriene suplimentare către Ucraina de 200 milioane de dolari
  • Ministrul ucrainean de externe a declarat că guvernul său este dispus să negocieze pentru a pune capăt războiului, dar că nu se va preda și nu va accepta ultimatumuri.
  • Kremlinul a transmis că Putin le-a vorbit liderilor Franței și Germaniei despre stadiul negocierilor dintre Moscova și Kiev și a răspuns preocupărilor acestora cu privire la situația umanitară din Ucraina.
  • Fostul cancelar german Gerhard Schroeder s-a întâlnit joi cu Putin timp de câteva ore, în încercarea de a pune capăt războiului, a relatat cotidianul german Bild am Sonntag. Nu este clar ce a obținut.
  • Ucraina spune că Rusia plănuiește să preia controlul total și permanent al centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, dar Rusia a negat acest lucru
  • Reparațiile la liniile electrice avariate de la centrala de la Cernobîl au continuat, iar generatoarele diesel asigurau energie de rezervă pentru sistemele relevante pentru siguranță.citește toată știrea
  • Ucraina, unul dintre principalii producători mondiali de produse agricole, a interzis exporturile de îngrășăminte. Dispune de rezerve de gaze de 9,5 miliarde de metri cubi, producția continuând la toate uzinele, cu excepția celor din zonele de luptă
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmă că Rusia ar putea folosi arme chimice în invazia sa în Ucraina. El a declarat că Kremlinul s-ar putea folosi de susțineri false privind desfășurarea de către Occident a unor astfel de arme ca pretext pentru a le folosi el însuși.
  • Zelenski a spus Rusia încearcă să creeze noi "pseudo-republici" în Ucraina pentru a dezmembra țara. El a îndemnat zonele captive să nu cedeze la "șantajul" rusesc și să repete experiența din Donețk și Luhansk.
  • Orașul Volnovakha din regiunea ucraineană Donețk a fost distrus în totalitate de bombardamentele rusești, potrivit guvernatorului regional Pavlo Kyrylenko. Un spital local a fost distrus, obligând oamenii să se adune în subsol, în timp ce separatiștii pro-ruși au preluat controlul asupra orașului.

Declarația zilei de sâmbătă a venit de la Volodimir Zelenski:

„Dacă vor decide să arunce un covor de bombe și pur și simplu să șteargă istoria acestei regiuni... și să ne distrugă pe toți, atunci vor intra în Kiev. Dacă acesta este scopul lor, să vină, dar vor trebui să trăiască singuri pe acest teritoriu”.

  • Desfășurarea evenimentelor din ziua de sâmbătă a fost în articolul de aici.