​Peste 2.100 de locuitori din Mariupol au fost uciși de la începutul ofensivei rusești, a anunțat duminică primăria.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Ocupanțiii lovesc cinic și deliberat clădiri rezidențiale, zone dens populate, distrug spitalele de copii și infrastructura urbană (...). Până în prezent, 2.187 de locuitori din Mariupol au murit în atacurile rusești", a scris primăria din Mariupol la Telegram.

„În 24 de ore, au fost 22 de bombardamente ale unui oraș pașnic. Aproximativ 100 de bombe au fost deja aruncate asupra Mariupolului", a precizat sursa citată.

Mariupol, un oraș-port strategic situat între Crimeea și Donbas, este cufundat într-o situație „aproape fără speranță”, lipsit de hrană și lipsit de apă, gaz, electricitate și comunicații, a declarat vineri Organizația Medici fără Frontiere .

Un raport anterior de vineri al autorităților locale estima că numărul de persoane ucise este de 1.582.

Zelenski: obiectivul-cheie este Mariupol

Aproape 125.000 de persoane au fost evacuate prin coridoare umanitare din zonele de conflict din Ucraina, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj video.

"Astăzi, obiectivul-cheie este Mariupol", a spus liderul ucrainean, potrivit Reuters.

Un convoi cu provizii umanitare se află acum la doar 80 de kilometri de orașul-port asediat, unde sunt blocate peste 400.000 de persoane, a adăugat Zelenski.

"Facem totul pentru a înfrânge rezistența ocupanților, care nu îi lasă să treacă nici pe preoții Bisericii Ortodoxe", a spus acesta.

De mai multe zile, autoritățile locale din Mariupol au lansat apeluri disperate, spunând că în localitate nu mai există apă, mâncare, internet, căldură sau energie electrică.

Turcia a făcut apel la Rusia să o ajute cu evacuarea cetăţenilor săi blocaţi în oraşul asediat Mariupol din Ucraina, a declarat presei duminică ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, fără a confirma că moscheea din localitate a fost lovită de bombardamente ruse.

Infrastructura civilă și clădirile rezidențiale din tot orașul de la Marea Neagră au suferit pagube importante, a transmis sâmbătă firma privată americană de sateliți Maxar.