Rusia a anunțat duminică că a atacat baza militară de antrenament din Iavoriv, vestul Ucrainei, în apropiere de granița cu Polonia, și că loviturile aeriene rusești au ucis „până la 180 de mercenari străini” și au distrus o mare cantitate de arme furnizate de națiuni straine, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor KonașenkovFoto: Russian Defence Ministry / UPI / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a afirmat într-un briefing de presă că Rusia își va continua atacurile împotriva a ce el a numit „mercenari străini”.

Reuters precizează că nu a putut verifica independent declarațiile oficialului rus.

O mare bază militară ucraineană, aflată la 25 de kilometri de granița cu Polonia, a fost atacată duminică în zori cu rachete de către forțele ruse.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat că instructori militari străini lucrau la baza militară din Iavoriv care a fost lovită de atacurile aeriene rusești.

„Rusia a atacat Centrul Internațional de Menținere a Păcii și Securității de lângă Lviv. Aici lucrează instructori străini”, a scris Reznikov într-o postare online.

Guvernatorul regiunii Lviv, Maksim Kozitski, a anunțat duminică dimineață un bilanț de cel puțin 35 de morți și 134 de răniți în urma atacului.

Potrivit guvernatorului, armata rusă a tras 30 de rachete asupra bazei.

Un martor Reuters a văzut 26 de ambulanțe îndreptându-se spre unitatea militară lovită.

Kremlinul nu a răspuns imediat la o solicitare Reuters de a da declarații cu privire la atacul cu rachete atât de aproape de granița cu NATO.

Faptul că baza militară este aproape de Polonia, țară-coridor pentru livrarea de armament occidental către Ucraina, ar putea reprezenta un motiv pentru atacul rusesc, după ce Moscova a spus sâmbătă că transporturile de arme sunt „ținte legitime”.

Centrul Internațional de Menținere a Păcii și Securității (IPSC) din Iavoriv

IPSC este o bază militară foarte mare (are 340 de kilometri pătrați), ce include un centru de pregătire a soldaților, în special pentru misiunile de menținere a păcii.

Baza este privită de mult timp cu suspiciune de Kremlin, presa rusă sugerând în trecut că este o bază secretă a NATO în Ucraina, notează Guardian.

În realitate, baza a fost îmbunătățită masiv în ultima vreme de un efort internațional, inclusiv de militari americani, canadieni, britanici, polonezi și lituanieni, care au ajutat la instruirea militarilor ucraineni.

Ucraina și-a desfășurat acolo majoritatea exercițiilor cu țările NATO înainte de invazie. Ultimele exerciții majore au avut loc în septembrie.

În săptămânile de dinaintea invaziei Rusiei din 24 februarie, armata ucraineană s-a antrenat acolo, dar, potrivit presei ucrainene, toți instructorii străini au părăsit unitatea de antrenament la jumătatea lunii februarie, lăsând în același timp tot echipamentul în urmă.

Citește și:

---