Aproximativ 100.000 de persoane în 24 de ore au mărit rândurile refugiaţilor din cauza luptelor din Ucraina, la peste două săptămâni de la invazia ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui ultim bilanţ al ONU publicat duminică.

Refugiați din Ucraina sosesc în Gara de Nord din CapitalăFoto: Agerpres

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a înregistrat exact 2.698.280 de refugiaţi din Ucraina pe site-ul său, în jurul orei 11:00 GMT, notează AFP și Agerpres. Sunt cu 100.733 mai mulţi refugiaţi decât indica bilanţul anterior.

Europa nu a mai avut un aflux atât de rapid de refugiaţi de la cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit Înaltului Comisar pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

Patru milioane de persoane ar putea dori să părăsească ţara pentru a scăpa de război, conform primelor estimări ale ONU, cifră care, cu siguranţă, ar urma să fie revizuită în creştere, potrivit UNHCR.

Înainte de acest conflict, Ucraina avea peste 37 de milioane de locuitori în teritoriile controlate de Kiev - care nu includ Crimeea anexată de Rusia, nici zonele aflate sub controlul separatiştilor pro-ruşi.

UNHCR notează de asemenea că între 18 şi 23 februarie, 96.000 de oameni au traversat din teritoriile separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk în Rusia.

După sosirea lor în Moldova, o ţară mică de 2,6 milioane de locuitori şi una dintre cele mai sărace din Europa, unii dintre refugiaţi îşi continuă călătoria în România sau Ungaria, adesea pentru a-şi regăsi familia.

Potrivit UNHCR, 104.929 de refugiaţi veniţi din Ucraina erau înregistraţi în ţară la 10 martie.

UNHCR nu şi-a actualizat statisticile privind România. Agenţia ONU pentru Refugiaţi a înregistrat aproape 85.000 de refugiaţi la 8 martie. Ca şi în cazul Moldovei, mulţi refugiaţi decid să meargă mai departe odată ce sunt în siguranţă.