Armata rusă se confruntă în urma invadării Ucrainei cu pierderi pe care nu le-a mai suferit niciodată în timpul unei ofensive, susţine preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Este cel mai mare pas înapoi pentru armata rusă de decenii”, a declarat el într-o înregistrare de pe Telegram, potrivit agenției germane DPA, preluată de Agerpres.

„Nicăieri în altă parte nu au pierdut atât de multe în atât de puţine zile. Forţele noastre fac totul pentru a pune capăt oricărui interes pe care duşmanul îl are pentru a continua acest război. Pierderile ruşilor sunt colosale”, a mai spus el.

Ucraina susţine că armata rusă a pierdut 360 de tancuri, 1.200 de vehicule blindate, 60 de avioane de avioane de război şi 80 de elicoptere, dar aceste informaţii nu au putut fi verificate independent. Totuşi, notează DPA, şi surse din cadrul serviciilor occidentale au vorbit despre pierderi grele ale Rusiei.

„12.000 de soldați ruși au fost uciși”

Zelenski susţine că uneori trupele ruse au renunţat în masă la război şi că în anumite cazuri mai multe escadroane colaborează pentru a încerca să scape înapoi în Rusia. „Acesta este războiul nostru. Acesta este un război pentru independenţa noastră”, a mai spus el.

Mai târziu, în cadrul unui briefing pentru jurnaliştii străini, Zelenski a spus că 1.300 de soldaţi ucraineni au murit de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

„Au fost ucişi circa 1.300 de soldaţi de-ai noştri şi peste 12.000 din Rusia”, a spus Zelenski, potrivit DPA.

Până acum, Ucraina nu a dat publicităţii informaţii despre propriile pierderi din rândul armatei, limitându-se doar la militarii care şi-au pierdut viaţa din armata rusă.

Este „un raport de unu la zece, dar asta nu mă face fericit”, a mai spus Zelenski, potrivit AFP.

Pe 2 martie, armata rusă, care a angajat până acum 150.000 de soldaţi în luptă, a anunţat că pierdut aproape 500 de militari. De atunci nu a mai furnizat niciun bilanţ, deşi luptele continuă în numeroase oraşe din Ucraina.

Pe 8 martie, după aproape două săptămâni de conflict, Pentagonul a evocat o estimare cuprinsă între 2.000 şi 4.000 de morţi ruşi.

---