Premierul ungar Viktor Orban va fi citat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat vineri șeful CNCD, Asztalos Csaba, care spune că nu s-a mai confruntat cu o astfel de situație. Demersul vine în urma sesizării oficiale făcute de deputatul PNL Alexandru Muraru cu privire la discursul susținut de Orban la Băile Tușnad.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • „Conform legislației, orice solicitare la consiliu se soluționează cu citarea obligatorie a părților, în vederea audierilor.
  • În acest caz, ca în orice caz, titularul de dosar, care va fi stabilit prin alocarea aleatorie a dosarului, va face managementul dosarului și probabil, presupun, va face această citare.
  • Nu am mai avut o astfel de situație. Cred că citarea poate fi făcută prin reprezentanța legală a Ungariei la București, adică prin ambasadă”, a declarat, vineri, pentru Digi 24, președintele CNCD.

El a mai spus că CNCD are obligația legală să soluționeze plângerea făcută de Alexandru Muraru.

  • „Vom face citarea părților. Dacă doresc, depun punct de vedere, dacă nu, nu. Dacă doresc, își trimit reprezentant, dacă nu, nu.
  • După această fază, se va face o analiză a dosarului, de către titularul de dosar, o propunere de soluționare, care va intra în deliberări și se va da o soluție”, a adăugat președintele CNCD.

Demersul vine în urmasesizării oficiale făcute de deputatul PNL Alexandru Muraru cu privire la discursul susținut de Orban la Băile Tușnad.

Ce a reclamat Alexandru Muraru la CNCD

  • „Imunitatea diplomatică a d-lui Viktor Orban nu se referă la declarații, ci la fapte care sunt circumscrise codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acțiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tușnad.
  • Declarațiile care fac apel la ”puritate rasială” sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă”, susține liderul liberal.

În opinia acestuia, declarația lui Orban care „instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuției și a crimelor secolului XX” este următoarea:

„De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”.

  • „Declarațiile care fac apel la ”puritate rasială” sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă. Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX.
  • Aceste derapaje sunt inacceptabile într-o Românie și Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale”, mai spune Muraru.

După declarațiile lui Viktor Orban, șeful CNCD, Asztalos Csaba, scria pe Facebook că dacă nu ar fi considerat că există imunitate jurisdicțională, ar fi inițiat o procedură de autosesizare în calitatea sa de membru al colegiului director.

Declarațiile lui Viktor Orban care au stârnit reacții aprinse

Viktor Orban a iscat un val de indignare prin recentele sale afirmații de la Școala de vară de la Băile Tușnad.

Printre alte declarații grave, din registrul xenofobiei și al rasismului, Orban a cerut negocieri de pace în Ucraina, pe motiv că strategia UE a eșuat și a spus că Budapesta nu este de acord cu intenția anunțată privind reducerea consumului de gaz (n.red- decizia CE a fost anunțată ulterior).

De asemenea, liderul naţionalist ungar în vârstă de 59 de ani, un obişnuit al declaraţiilor controversate împotriva migranţilor, a respins viziunea unei societăţi "multietnice".

"Nu vrem să fim o rasă mixtă", care să se amestece cu "non-europeni", a spus el, înainte de a face o aparentă aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist, ceea ce i-a atras critici dure din partea comunităţii evreieşti şi demisia unei consiliere.

Ce a declarat premierul Ungariei, la Băile Tușnad, conform traducerii oficiale:

  • „Problema cea mai spinoasă continuă să fie problema demografică. Sunt mai multe înmormântări decât naşteri. (...) A doua provocare este fenomenul migraţionist, care a împărţit Europa în două. Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa.
  • Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt nişte conglomerate de popoare.
  • Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică.
  • În acea parte a continentului nostru (...), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%. Şi avem cealaltă parte a Europei, a Occidentului, Europa Centrală şi de Est, adică este vorba despre noi. Nu aş vrea să creez confuzie, dar, totuşi, o spun, în sensul spiritual, Occidentul s-a mutat în regiunea noastră.
  • Aici avem Occidentul, acolo avem o structură post-occidentală şi se dă o bătălie între cele două părţi ale Europei. Deci, noi am făcut o ofertă post-occidentalilor, le-am spus 'lăsaţi-ne în pace să ne decidem fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască'. Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus 'nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi'.
  • Acum se vorbeşte mai puţin despre migraţie, dar, credeţi-mă, nimic nu s-a schimbat. Bruxellesul şi echipele soroşiste, pur şi simplu, vor ne să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi”.

„Un punct de vedere cultural”

Aflat apoi în vizită în Austria, Orban și-a apărat discursul virulent susținut în România împotriva „amestecului de rase”, el motivând că a vorbit „dintr-un punct de vedere cultural”, potrivit AFP.

  • "Se întâmplă uneori să vorbesc de o manieră care poate fi prost înţeleasă, dar i-am cerut cancelarului (Karl Nehammer - n.r.) să plaseze informaţiile într-un context cultural.
  • În Ungaria, aceste expresii şi fraze reprezintă un punct de vedere cultural, civilizaţional", a declarat premierul Ungariei.

De la revenirea sa la putere în 2010, Viktor Orban şi-a transformat ţara aplicând reforme "iliberale", bazate pe "apărarea unei Europe creştine". El i-a atacat în special pe migranţii veniţi din Africa şi Orientul Mijlociu şi ONG-urile care le vin în ajutor, înăsprind accesul la azil şi ridicând garduri la frontiere.

Citește pe acest subiect: