Liberalii și social-democrații resping orice asociere cu „mesajele antieuropene și proruse” transmise de premierul Viktor Orban la Băile Tușnad.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liberalii taxează discursul premierului Ungariei prin purtătorul de cuvânt Ionuț Stroe.

„E deranjant că domnul Orban a ales să transmită aceste mesaje unui public din România”

El a declarat pentru HotNews.ro că „este regretabil” că în discursul acestuia se regăsesc „pasaje din manualul de propagandă al Kremlinului şi „e deranjant că Viktor Orban transmite din România mesaje favorabile lui Vladimir Putin”.

  • „Premierul ungar cauta argumente și teorii din trecut. E deranjant că domnul Orban a ales să transmită aceste mesaje unui public din România, unor cetăţeni români, chiar dacă de etnie maghiară, încercând să creeze un curent favorabil lui Vladimir Putin în România.
  • Din păcate, nimic din ce spune domnul Orban nu mai seamănă cu discursul unui lider european, totul este împotriva spiritului european. Transilvania este un model al toleranţei pentru toată Europa, iar premierul maghiar vine să facă, tocmai aici, nişte afirmaţii la limita rasismului, care nu mai au nici o legătură cu valorile noastre comune”, a spus Stroe.

„În interiorul unui alt stat, astfel de mesaje sunt inadecvate”

La rândul său, PSD îi atrage atenția liderului maghiar că „România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene și proruse, nici ale premierului Viktor Orban, nici ale membrilor guvernului ungar”.

  • ”Dacă aceștia doresc să critice acțiunile comune ale UE și NATO și să facă previziuni legate de agresiunea la care este supusă Ucraina din partea Rusiei, atunci să o facă de pe teritoriul Ungariei, unde au libertatea de a spune ce vor.
  • În interiorul unui alt stat, astfel de mesaje sunt inadecvate”, a transmis PSD, prin vocea secretarului general Paul Stănescu.

Secretarul general al PSD mai spune că „aceste momente, oarecum penibile şi provocatoare, trebuie să dispară, iar relaţiile oficiale diplomatice care se construiesc între România şi Ungaria nu trebuie alterate sub nicio formă de tot felul de provocări politice”.

USR condamnă discursul anti-UE și anti-NATO al lui Viktor Orbán

„Liderul din Ungaria Viktor Orbán a mai avut o ieșire antieuropeană și antioccidentală. Și, pe deasupra, a încercat să pervertească conceptul de pace și să normalizeze agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Asemenea idei sunt rușinoase pentru Europa modernă și liberală”, a spus într-un mesaj pe Twitter președintele USR, Cătălin Drulă.

USR consideră că mesajele anti-Ucraina și NATO, în timp ce armata lui Putin bombardează, la doar câțiva kilometri de România, biserici, școli, spitale, teatre și mall-uri, nu trebuie permise și lăsate nesancționate.

„Este regretabil că teritoriul României a fost folosit ca platformă pentru teoriile rasiste ale lui Viktor Orbán, izvorâte din negura istoriei. USR este și va rămâne promotorul liberalismului modern în România. Este datoria noastră să apărăm România în fața forțelor iliberale care își doresc să copieze modelul maghiar. Locul României este în Uniunea Europeană, de partea statelor democratice, și așa trebuie să rămână”, se arată în comunicatul de presă transmis de USR.

AUR: Guvernul Ciucă este incapabil să exercite atributele suveranităţii naţionale în Transilvania

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă lipsa de reacţie a Guvernului Ciucă faţă de „manifestările iredentiste şi separatiste” care au avut loc la sfârşitul săptămânii în Transilvania, în prezenţa premierului Ungariei Viktor Orban şi a altor oficiali de la Budapesta.

  • George Simion: „...În discursul său de la Şcoala de vară, extremistul László Tőkés i-a cerut lui Viktor Orbán, aflat lângă el, să susţină ''eforturile de autonomie ale ţinutului secuiesc''. România a ajuns sat fără câini. Tot ce s-a întâmplat în weekend-ul care a trecut trădează o guvernare ineptă şi un stat aflat în disoluţie”, a declarat preşedintele AUR George Simion, conform unui comunicat de presă al partidului.

Liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu a precizat că Ministerul de Externe este dator să vină cu precizări privind caractetul vizitei lui Viktor Orban şi protocolului încheiat cu partea maghiară şi la nivelul FRF se impune o anchetă după meciul respectiv.

  • Claudiu Târziu: „Am văzut un exerciţiu efectiv de putere al Ungariei pe teritoriul României, care consolidează statutul de cosuveranitate a acestei ţări asupra Transilvaniei, în condiţiile în care statul român este complet absent. MAE de la Bucureşti este dator să facă precizări cu privire la caracterul vizitei şi protocolul încheiat cu partea maghiară, iar la nivelul FRF se impune o anchetă după meciul care totuşi a avut loc între Ungaria U18 şi aşa-zisa selecţionată a ţinutului secuiesc”

Cum îi atacă Viktor Orban pe liderii europeni și ideologia transgender

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă, la Băile Tuşnad, că lumea se află într-un deceniu al pericolelor şi primejdiilor şi nu credea că piloanele civilizaţiei occidentale vor începe să se dărâme.

Viktor Orban consideră că Europa a pierdut controlul asupra resurselor de energie şi materiilor prime, "atât de necesare pentru a susţine performanţa economică" iar fenomenul migraţionist a împărţit Europa în două şi că există o bătălie între aceste două părţi.

Premierul Ungariei a subliniat că este foarte important pentru țara sa să rămână în afara războiului, a migraţiei, a impozitului global şi a ideologiei transgender, precum şi a recesiunii generale din Europa.

  • Viktor Orban: ”Aici avem Occidentul, acolo avem o structură post-occidentală şi se dă o bătălie între cele două părţi ale Europei. Deci, noi am făcut o ofertă post-occidentalilor, le-am spus, lăsaţi-ne în pace să ne decidem fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască. Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi. Acum se vorbeşte mai puţin despre migraţie, dar credeţi-mă, nimic nu s-a schimbat. Bruxellesul şi echipele soroşiste pur şi simplu vor ne să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi
  • Noi cerem, este o ofertă de toleranţă: nu vrem să le spunem cum să trăiască, le cerem doar ca să accepte că la noi tatăl este bărbat, mama este femeie şi copiii noştri să fie lăsaţi în pace. Şi asta să fie acceptat şi de armata lui Soros. Ar fi foarte important să se înţeleagă în Occident că în Ungaria şi în această parte a lumii, acest lucru nu este o problemă ideologică, ci pur şi simplu este cea mai importantă problemă a vieţii. Niciodată această nebunie occidentală nu va avea majoritate în această parte a lumii. Pur şi simplu, maghiarii şi câteva alte popoare nu acceptă că sunt aceste chestii gender, transnaţional, transgender. (...) Vă rog, deci, să nu confundăm şi să nu ne lăsăm confundaţi cu război, cu crize energetice şi economice, fiindcă asta trage un paravan în faţa ochilor noştri şi în jurul problematicii transgender şi a migraţiei. Dar, de fapt, punctul de cotitură al viitorului sunt aceste probleme: demografia, migraţia şi ideologia gender şi asta este miza luptei dintre stânga şi dreapta. Nu uitaţi, doamnelor şi domnilor, că viitorul nostru depinde de această problemă şi cum ne putem apăra". (Agerpres)

CITEȘTE ȘI:

Un director al Royal United Services Institute comentează discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad: Puține guverne ar permite așa ceva