Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie privind războiul din Ucraina, deoarece sancțiunile împotriva Moscovei nu au funcționat, a declarat sâmbătă premierul ungar Viktor Orban, citat de Reuters.

Premierul Ungariei, Viktor OrbanFoto: BART MAAT / AFP / Profimedia

”Este nevoie de o nouă strategie care să se concentreze pe tratativele de pace și pe elaborarea unei propuneri bune de pace ... în loc să se axeze pe câștigarea războiului”, a declarat Orban, în discursul său de la Școala de vară de la Băile Tușnad, scrie Reuters.

Naționalistul Orban, reales pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie, a reiterat că Ungaria va rămâne în afara războiului din Ucraina vecină.

Orban a declarat, în repetate rânduri, că Ungaria (care depinde masiv de gazul rusesc n.red) nu este dispusă să sprijine embargourile UE sau limitările asupra importurilor de gaze rusești, deoarece acest lucru i-ar submina economia.

În discursul său din România, liderul de la Budapesta a mai susținut că strategia occidentală în Ucraina a fost construită pe patru piloni:

  • primul că Ucraina poate câștiga un război împotriva Rusiei cu armele NATO,
  • sancțiunile ar slăbi Rusia și ar destabiliza conducerea acesteia,
  • sancțiunile ar răni Rusia mai mult decât Europa
  • lumea s-ar alinia în sprijinul Europei.

Orban a susținut că această strategie a eșuat, deoarece guvernele din Europa se prăbușesc după modelul ”domino”, prețurile la energie au crescut și acum este nevoie de o nouă strategie.

”Stăm într-o mașină care are găuri în toate cele patru roți: este absolut clar că războiul nu poate fi câștigat în acest fel”, le-a spus Orban susținătorilor săi.

El a insistat că Ucraina nu va câștiga niciodată războiul în acest fel ”pur și simplu pentru că armata rusă are o dominație asimetrică”.

Premierul Ungariei, Viktor Orban,ţine sâmbătă tradiţionalul său discurs la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, temele abordate pornind de la motto-ul din acest an al evenimentului care este "Van, ami örök", despre care organizatorii spun că se traduce "Există ceva ce e etern" sau "Unele lucruri sunt eterne".”