Premierul Nicolae Ciucă a reacționat joi, la aproape o săptămână de la declaraţiile premierului Ungariei, Viktor Orban, în România. Premierul a spus că astfel de declaraţii nedorite nu îşi au locul într-o Europă unde 27 de ţări trăiesc în pace şi prosperitate.

Nicolae CiucaFoto: AGERPRES

„Românii sunt un popor primitor şi s-a văzut asta în contextul războiului de la graniţă. România este percepută ca o ţară unde trăiesc laolaltă mai multe etnii şi trăiesc foarte bine, trăiesc în linişte şi în pace. Astfel de declaraţii nedorite nu îşi au locul într-o Europă unde 27 de ţări trăiesc în pace şi prosperitate”, a declarat premierul.

Nicolae Ciucă a continuat: ”Aici, din inima Ardealului, doresc să întăresc mesajul meu pentru toleranţă, pentru înţelepciune, pentru solidaritate, pentru respectarea valorilor europene şi am convingerea că noi toţi, uitându-ne în istorie, putem să înţelegem că ceea ce ne uneşte este mult mai important şi mai benefic decât ceea ce ne dezbină”.

Declarația premierului vine la aproape o săptămână de la discursul controversat al premierului Ungariei, Viktor Orban aflat în România, la Băile Tușnad. De altfel și liderii Coaliției PSD, PNL, UDMR au evitat să comenteze discursul lui Viktor Orban.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă, la Băile Tuşnad, că lumea se află într-un deceniu al pericolelor şi primejdiilor şi nu credea că piloanele civilizaţiei occidentale vor începe să se dărâme. Orban a mai spus că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie a Occidentului, el precizând totodată că discursul ruşilor trebuie luat în serios.