​Președintele Klaus Iohannis a avut vineri prima reacție la discursul virulent susținut de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tușnad, Iohannis spunând că este profund eronat ca un lider european să vină cu o astfel de teorie a raselor. Șeful statului a cerut clarificări UDMR, a cărei conducere a aplaudat discursul lui Orban: "Nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse".

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Iohannis a făcut aceste declarații răspunzând unei întrebări într-o conferință de presă comună susținută alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

El a spus că ”este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor”:

  • "Este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină cu un discurs construit pe teoria raselor.
  • Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un înalt demnitar să vină cu astfel de teorie. (...)
  • Este eronat și inadmisibil, indiferent de scena de unde este susținut un astfel de discurs. Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania este o problemă pentru noi".

E nevoie de clarificări publice din partea UDMR

Președintele a mai spus că UDMR trebuie să vină cu clarificări publice, în condițiile în care conducerea și membrii partidului s-au aflat la evenimentul de la Băile Tușnad la care Viktor Orban a susținut discursul care a provocat criticile Occidentului:

  • "Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea UDMR.
  • Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat sau daca nu l-au înțeles și au aplaudat generic.
  • Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe".

Iohannis a mai spus că va trebui să aibă loc o discuție clarificatoare și în coaliția de guvernare:

Declarațiile lui Viktor Orban care au stârnit reacții aprinse în Occident

Viktor Orban a iscat un val de indignare prin recentele sale afirmații de la Școala de vară de la Băile Tușnad.

Printre alte declarații grave, din registrul xenofobiei și al rasismului, Orban a cerut negocieri de pace în Ucraina, pe motiv că strategia UE a eșuat și a spus că Budapesta nu este de acord cu intenția anunțată privind reducerea consumului de gaz (n.red- decizia CE a fost anunțată ulterior).

De asemenea, liderul naţionalist ungar în vârstă de 59 de ani, un obişnuit al declaraţiilor controversate împotriva migranţilor, a respins viziunea unei societăţi "multietnice".

  • "Nu vrem să fim o rasă mixtă", care să se amestece cu "non-europeni", a spus el, înainte de a face o aparentă aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist, ceea ce i-a atras critici dure din partea comunităţii evreieşti şi demisia unei consiliere.

Ce a declarat premierul Ungariei, la Băile Tușnad, conform traducerii oficiale:

  • „Problema cea mai spinoasă continuă să fie problema demografică. Sunt mai multe înmormântări decât naşteri. (...) A doua provocare este fenomenul migraţionist, care a împărţit Europa în două. Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa.
  • Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt nişte conglomerate de popoare.
  • Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică.
  • În acea parte a continentului nostru (...), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%. Şi avem cealaltă parte a Europei, a Occidentului, Europa Centrală şi de Est, adică este vorba despre noi. Nu aş vrea să creez confuzie, dar, totuşi, o spun, în sensul spiritual, Occidentul s-a mutat în regiunea noastră.
  • Aici avem Occidentul, acolo avem o structură post-occidentală şi se dă o bătălie între cele două părţi ale Europei. Deci, noi am făcut o ofertă post-occidentalilor, le-am spus 'lăsaţi-ne în pace să ne decidem fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască'. Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus 'nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi'.
  • Acum se vorbeşte mai puţin despre migraţie, dar, credeţi-mă, nimic nu s-a schimbat. Bruxellesul şi echipele soroşiste, pur şi simplu, vor ne să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi”.

„Un punct de vedere cultural”

Aflat joi în vizită în Austria, Orban și-a apărat discursul virulent pe care l-a susținut recent în România împotriva „amestecului de rase”, el motivând că a vorbit „dintr-un punct de vedere cultural”, potrivit AFP.

  • "Se întâmplă uneori să vorbesc de o manieră care poate fi prost înţeleasă, dar i-am cerut cancelarului (Karl Nehammer - n.r.) să plaseze informaţiile într-un context cultural.
  • În Ungaria, aceste expresii şi fraze reprezintă un punct de vedere cultural, civilizaţional", a declarat premierul Ungariei.

De la revenirea sa la putere în 2010, Viktor Orban şi-a transformat ţara aplicând reforme "iliberale", bazate pe "apărarea unei Europe creştine". El i-a atacat în special pe migranţii veniţi din Africa şi Orientul Mijlociu şi ONG-urile care le vin în ajutor, înăsprind accesul la azil şi ridicând garduri la frontiere.