Cine este adevaratul invins in razboiul Basescu - Arafat?
Dar daca atunci cand te asezi la o masa acoperita cu brocart si cele mai bune cristaluri iei seama la ce spui si cum spui, cand stai la o musama si bei din pahare de plastic, un ragait devine acceptabil. Tonul face muzica. Dar tonul dat de dirijorul Romaniei este de asta data lipsit de armonie.
Semnalele lansate inaintea debutului unei dezbateri publice conteaza intotdeauna. Scriam, in octombrie 2011, ca reforma sanatatii “nu trebuie promovata de catre autoritati fara initierea unei dezbateri transparente. Rezistenta la schimbare a unui sistem este mare, dar nici o schimbare importanta nu se poate face pe furis”. Iar semnele prevesteau vreme buna pentru dezbaterea unei legi promovate intens de Traian Basescu si solicitata repetat de catre FMI. Fapt imbucurator, mai ales ca sistemul medical romanesc are mare nevoie de o reformare serioasa.
Dar despre proiectul scris de echipa Vladescu s-a vorbit mai bine de trei luni, fara ca acesta sa fie publicat de catre o institutie oficiala pana pe 28 decembrie, la doua zile dupa Craciun si cu doua zile inaintea Revelionului. Pentru cei care-i suspectau pe reformisti de intentii ascunse, publicarea proiectului in singura saptamana din an cand Romania doarme, a fost dovada cea mare. Una greu de combatut.
Cum un rau nu vine niciodata singur, cu trei zile inainte de Craciun, presedintele Traian Basescu il atacase direct pe Raed Arafat, transformandu-l astfel in personificarea “baronilor sanatatii”, cei care ar fi blocat publicarea legii. De fapt, aveam sa aflam chiar in ziua urmatoare de la ministrul Sanatatii (personaj prea bland pentru furtuna in mijlocul careia se afla) ca intarzierea publicarii legii s-a datorat si “observatiilor specialistilor FMI si Bancii Mondiale”. Adica exact acelora care au facut presiuni, alaturi de Traian Basescu, asupra guvernului Boc pentru a declansa reforma radicala a sistemului sanitar si care, intr-o scrisoare de 9 pagini, faceau observatii critice la adresa proiectului echipei Vladescu. Concluzia scrisorii FMI: „sustinem reforma, dar in conditiile unei legi cu reguli si sanctiuni dure”. Cu alte cuvinte, pe langa aspectele pozitive, proiectul mai avea nevoie de imbunatatiri.
Iata cum, la inceputul lui 2012, s-au adunat laolalta cele mai toxice ingrediente pentru o dezbatere publica: o suspiciune alimentata si identificarea unui dusman public cu nume si prenume. Dupa cum s-a dovedit deja in astfel de cazuri, oxigen pentru argumente ramane prea putin.
Diagnosticul specialistilor FMI era corect si, in final, el a fost acceptat si de presedintele Traian Basescu: avem de-a face cu un proiect de lege asezat pe principii valide, dar inca perfectibil. Si nimic nu poate face mai mult rau Romaniei decat o lege plina de gauri, prin care sa se strecoare baieti smecheri cu felurite pofte. Cum bine remarca Laurentiu Diaconu-Colintineanu la RFI, proiectul echipei Vladescu are 86 de pagini, in timp ce legea aflata in prezent in vigoare (95/2006) are 286 de pagini. E suficient sa citesti proiectul Vladescu pentru a remarca imediat cat de multe detalii esentiale sunt lasate pe seama legislatiei secundare, cea a carei adoptare se pierde de obicei printre zecile de hotarari de guvern, sfarsind in ignorare in ciuda importantei. Aceasta observatie este si ea punctata de specialistii FMI.
Dar sa dam glas trompetelor anti-Basescu si sa presupunem ca „reformistii” sunt intr-adevar rau intentionati, avand in spate haitele hulpave ale privatilor insetati de banutul pensionarului sarac si bolnav de pe Valea Mierlei. „Reformistii” au incercat sa genereze un vacarm cat mai mare pentru a acoperi adevaratele argumente care, imbunatatind legea, le-ar putea dejuca complotul. Strategia lor a fost identificarea unui dusman (Raed Arafat, in cazul de fata) si a unui subiect (medicina de urgenta), in jurul carora sa se poarte lupta in timp ce, in spate prin tufisuri, stau la adapost adevaratii monstri. Sa presupunem ca este asa. In acest caz lupii „reformistii” nu-s doar hulpavi, dar si saraci cu duhul. Caci greu era sa identifici in Romania anului 2012 o personalitate publica mai solida profesional decat Raed Arafat. In acelasi timp, exista un singur punct in intreg proiectul Vladescu asupra caruia recomandarile specialistilor FMI sunt categorice si greu de contestat: „Avand in vedere ca medicina de urgenta in Romania functioneaza bine si ca este considerata exemplu de buna practica in regiune, sugeram ca in acest moment sistemul de urgenta sa nu fie reformat, pana ce nu vor exista cativa indicatori/dovezi de succes ale reformelor introduse in restul sistemului.”
In aceste conditii, atacat de presedintele Basescu dar sustinut de observatiile FMI, singura optiune rationala pentru Raed Arafat a fost sa-si dea demisia. Si putine lucruri sunt mai nocive pentru proiectul legii sanatatii decat plasarea definitiva a lui Raed Arafat in tabara adversa si concentrarea dezbaterii exclusiv pe medicina de urgenta (legea contine si alte teme importante precum asigurarile private, privatizarea spitalelor, statutul medicilor de familie).
Sa ne punem insa si in papucii degraba-adulatorilor-portocalii. In acest scenariu, Basescu este un viteaz cavaler insotit de curatii lui scutieri reformisti. Ei si-au dorit atunci o dezbatere limpede si rapida, in care sa-i demaste rapid si sa-i nimiceasca pe dusmanii negri ai reformei. Sa presupunem ca este asa. Insa Traian Basescu l-a provocat pe Raed Arafat, numindu-l marele dusman al privatizarii, inainte ca cel din urma sa fi iesit cu vreo declaratie publica pe tema legii. Pana la declaratia din decembrie a lui Traian Basescu, numele fondatorului SMURD nu fusese pomenit in dezbaterile publice din jurul proiectului. Apoi, intr-un gest necugetat, Presedintele Romaniei intervine telefonic la Realitatea TV unde il intreaba pe Arafat: „Contributia dumneavoastra [la dezbaterea legii sanatatii] care este? Un scandal public si dezinformarea populatiei?” Si, privind in ochii curati dar goi ai cavalerilor reformei, ajungem la acelasi rezultat ca mai sus.
Atacat de presedintele Basescu dar sustinut de observatiile FMI, singura optiune rationala pentru Raed Arafat a fost demisia. Si putine lucruri sunt mai nocive pentru proiectul legii sanatatii decat plasarea definitiva a lui Raed Arafat in tabara adversa si concentrarea dezbaterii exclusiv pe medicina de urgenta.
In griul dintre cele doua modele extreme exista acei oameni bine intentionati care, indiferent de tabara din care fac parte, doresc ca Romania sa aiba o lege care sa insanatoseasca un sistem medical cazut foarte jos. Ei exista, i-am intalnit si as fi facut tot ce puteam ca vocea lor sa se faca auzita in aceasta dezbatere. Pana ce, intr-o seara de luni, presedintele Romaniei a pus mana pe telefon si a vorbit o ora la o televiziune nationala despre un subiect pe care el singur admite ca nu-l cunoaste. Un Presedinte de tara este om si poate gresi, dar ce trist este atunci cand el greseste in momente atat de importante.
Realitatea TV scria luni mare pe ecran, cu satisfactia de inteles a jurnalistilor care au o stire fierbinte: „Razboi Basescu – Raed Arafat.” Din pacate, din acest razboi, singurii invinsi vom fi noi, cei care nu avem bani suficienti pentru spitalele din Viena.
UPDATE: Viteza desfasurarii evenimentelor m-a obligat la o actualizare minora..
Citeste mai multe despre reforma sanatatii traian basescu demisia raed arafat legea sanatatii dezbatere publica noua lege a sanatatii
Intre cei doi, il sprijin oricand pe Raed Arafat, care este printre putinii oameni care au facut ceva util in Romania.
Traian Basescu s-a facut remarcat doar prin scandalurile create. Trebuie sa-i aratam (din nou) cartonasul rosu. Poate totusi se simte si iese singur de pe teren.
Tot ce a invatat ca medic Arafat a invatat in Romania, profesionalismul tot Romania i-a permis sa-l puna in practica, tot Romania i-a oferit un post cam mare pentru el, o functie politica de secretar de stat.
Evident, nimeni nu e de neinlocuit mai ales cand incepe sa atace propriul Guvern din care face parte, asa a fost dat afara si Lazaroiu sau Cseke Attila.
Mafia din sanatate e foarte agresiva si puternica si se foloseste de o multime de factori, inclusiv pozitia unui individ ca Arafat, care isi doreste un monopol pentru serviciul sau de medicina de urgenta.
Este inacceptabil orice monopol in sanatatea din Romania, tocmai din cauza tendintei de a fi transformat intr-un bastion mafiot.
Arafat a inceput sa se creada un mic dumnezeu si unii i-au aratat prea multa obedienta prosteasca.
E doar un om, un medic mediocru dar incapatanat, care crede ca ideile sale sunt singurele acceptabile.
Iar actualul ministru al Sanatatii cred ca nici macar nu vrea reforma, vrea doar sa impace pe toata lumea ceea ce este imposibil.
Serviciul de urgenta este un serviciu de stat care functioneaza foarte bine. Va mai functiona cand va fi privat, si interesul serviciului va fi doar profitul proprietarului?
Si da, Arafat a cheltuit o parte din mostenirea de la tatal sau pentru a mentine SMURD in anii grei.
Arafat merita nu doar sustienrea noastra, ci si recunostinta noastra. Cand altii faceau avere pentru generatii de acum incolo pe spinarea bugetului public, omul acesta si-a cheltuit averea pentru salvarea romanilor! Sunt 100% de partea lui!
Si civilizatia s-a inventat de altii cu cateva milenii inainte dar unii mai invata (sau nu) si azi ce este aia.
Diferenta o da cel care face ceva.
Raed Arafat a facut ceva util si de interes public care functioneaza. PUNCT.
Nu mai ai cu ce sa-l ataci la persoana.
De acord cu ce zici despre ministrul sanatatii.
Foarte bine ca a aplicat un sistem performant, vazut afara, foarte bine ca l-a implementat. Crezi ca Romania in sec al XIX-lea a inventat statul, civilizatia, banii, muzica, scrisul? Nu. Le-am copiat si noi de la francezi. Si nu inteleg ce problema e ca e copiat daca functioneaza. Mai ales ca este organizatie non-profit. Cum poate fi asta mafie?
Si, cum mai zicea cineva mai sunt o gramada de servicii de ambulanta pe care le poti chema in alte cazuri decat urgenta, care functioneaza foarte bine, doar ca trebuie sa platesti minim 100 euro doar pentru ca vin. Si pentru urgente (descarcerari si alte asemenea) nu trebuie sa se puna problema banilor.
aceasta este o reactie pur dictatoriala: cine nu e cu mine e impotriva mea !
basescu dovedeste inca odata ca nu il intereseaza absolut deloc poporul roman
pdl o sa scada (din nou, daca mai au de unde) in sondaje... dar la ce bun? ei sunt aranjati pe viata si am eu oarecare indoieli ca nu vor avea (intamplator si pe banii lor bineinteles) sctiuni la diverse firme de asigurari private)
PS: inclusiv asiguratorii privati spun ca e un mare talmes-balmes la ora actuala cu legea sanatatii...
este normal ca daca nu sustii politicile guvernului din care faci parte, sa iti dai demisia.
aici gresesti amarnic. in democratie, iti poti spune parerea si poti scihmba opinia altui om (daca ai argumente evident)...
basescu nu vrea sa asculte argumentele lui arafat chit ca el nu are argumente pentru necesitatea privatizarii sistemului de urgenta...
stau si ma intrem, daca atunci cand esti sef de stat, numai cei ce au aceeasi parere cu a ta raman la conducere, cum iti poti corecta o eventuala eroare? pentur ca , conform celor spuse de tine daca ai alta opinie pleci...
Sunt de acord cu autorul articolului, ca proiectul de lege e departe de a fi bun de adoptat, dar tocmai asta e scopul dezbaterii publice - sa il imbunatatesti pana la nivelul la care poate fi pus in dezbatere in parlament. Sa refuzi insa apriori orice discutie pe tema acestui proiect mi se pare aiurea.
Arafat e medic, si e si o persoana foarte entuziasta si doritoare de a face ceva bine. Problema lui in cazul de fata mi se pare ca e ca oameni interesati din sanatate l-au manipulat in a refuza dialogul. Ceea ce e pacat.
Acum, Arafat nu vrea privatizarea serviciilor medicale, pentru ca SMURD sa fie singurul serviciu care sa ofere asistenta medicala de urgenta...
E hilar ca oamenii sar si acuza fara sa gandeasca putin, dar putin de tot... Arafat ar putea sa calce oameni pe strada cu masina lui, si cu totii l-ati felicita pentru ca "a facut ceva in Romania"! Cum naiba?
Bravo lui, este un om deosebit, a facut ceva in Romania, dar hai sa facem judecati de valoare pe fiecare caz in parte...
Arafat nu s-a declarat deschis si direct impotriva privatizarii. Arafat a zis doar ca privatizarea, pe modelul prevazut in lege, dupa parerea lui ar duce la deteriorarea sistemului de urgente din RO.
Unde a gresit dupa parerea mea Arafat e faptul ca dupa ce-a facut afirmatia asta, nu prea a acceptat dialog sau argumente, nici n-a venit cu propuneri de modificare a legii in asa fel incat acest lucru sa nu se intample, ci s-a tinut de afirmatia initiala pana si-a dat demisia. Ceea ce dupa parerea mea nu-i musai o atitudine contructiva.
Cat despre ideea de calcat oameni pe strada cu masina, i se poate intampla oricui, chiar daca conduce perfect regulamentar. Si chiar daca i se intampla lu' Arafat, asta nu schimba cu nimic rolul lui in punerea pe picioare a SMURD.
Raspunsul corect este: CU ACTUALUL SMURD !
So, cine are dreptate ? Un medic, manager care a lucrat in mod nemijlocit in sistemul de urgenta si l-a dezvoltat sau consilierii care au experienta in cel mai bun caz din "copy/paste" al unor sisteme din alte regiuni ?
Eu voi continua sa donez 2% catre fundatia SMURD. Dar, prevad ca si legea asta se va schimba....
Anyway, pariem ca daca Dr Arafat infiinteaza un serviciu PRIVAT de urgenta, va avea succes ? Poate ca asta ar trebui sa si faca...
Pacat de modul coerent in care Presedintele a abordat problema crizei UE. A pierdut acum tot ceea ce recastigase in ultimele luni. Mai putin postul de comisar european dupa ce-si termina mandatul. Prietenii stiu de ce...
Face parte din consiliul de administratie al unei fundatii care strange bani pentru SMURD, ceea ce e total altceva. Dar de ce sa nu folosesti informatii false, jumatati de adevaruri pentru a manipula? Doar aici e vorba de propaganda, nu de adevar..
2.Dl. General locotenent Vladimir SECARA, Vice-presedintele Consiliului director, Inspector General, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta
3.Dl. Adrian DITA, Director Corporate Affairs, IRS Management Group
4.Dl. Frank HAJDINJAK, Director General, E.ON România
5.Dl. Emil HUREZEANU, Scriitor, publicist si reputat analist politic
6.Dna. Mihaela RADULESCU, Realizatoare si moderatoare consacrata de emisiuni de radio si televiziune
7.Dl. Alex SERBAN, Senior Partner, Serban & Musneci Associates
8.Dl. Radu TUDOR, Editorialist, analist pe probleme militare „Jurnalul National"
Mi se rupe de cine face parte dintr'o fundatie care strange bani pentru SMURD. De ce nu face parte Andreea Pora? SI daca ar face parte m'ar interesa?
Sunteti penibili in incercarile voastre de a face oamenii sa confunde pe unii cu altii.
Stai.. Asa functioneaza sistemul...
Exista un proverb in Biblie: omul bun se cunoaste ca ppomul bun - dupa rod. Indiferent ce imagine ar avea Basescu, si indiferent cat de marlan este, tre' sa fii orb si impermeabil la argumente logice si rationale sa nu vezi ca totusi contributia lui la politica romaneasca, si mai ales la reformarea RO, a fost foarte importanta si benefica. Poate era loc si de mai bine, dar pana la el nimeni n-a facut nici macar un sfert din ce-a facut el.
Pompieri privati ?...nu cred ca e bine....si nu as vrea sa am relatii contractuale cu ei....daca sunt piromani ?
Vor fi introdusi noi jucatori si asta pe bani grei..
Deslusesc aici interese pecuniare.
Cine are de pierdut din cearta Basescu-Arafat.?
pai pe termen scurt accidentatii si Basescu care si-a mai atras antipatia unora.
Pana la agregarea unui nou sistem functional va mai dura. Avem un talent extraordinat de a desfiinta lucrurile care functioneaza bine. Un proverb spune ca mai binele este dusmanul binelui.
Oameni buni fiti mai prudenti ca n-o sa mai aibe cine sa va ajute.......................................
acest tip de gandire ne urmeaza si astazi si in loc sa evoluam noi "ne supunem" , ca deh, e mai usor sa zici "asa a venit de sus" in loc sa stai sa iti incalzesti putin neuronii si sa te implici.
chiar te rog sa mai citesti o data ce ai scris, poate la un moment dat nu o sa iti mai sune bine...
Nu sunt specialist, deci sincer nu ma pot pronunta cine are dreptate sau nu. Dar cred ca in toata povestea asta nici nu mai conteaza. In schimb pot sa remarc modul de comportament al celor 2. Unul desi atacat a preferat sa discute in continuare doar despre legea in dezbatere ( vezi interviu pe hotnews), alt in pur stil securist, atac la persoana.
Basescu avea succes cand se lupta cu oameni de teapa lui ( politicieni fost comunisti.securisti ca Nastase Iliescu sau prosti ca Ponta sau Geona), cand are de-a face cu o persoana integra si cu un bun simt ca Arafat, nu face decat sa isi puna si mai mult in evidenta caracterul lui infect de comunisto-securist. ( conducatorul suprem care are dreptate tot timpul si le stie pe toate)
Acesta de la lansarea legii sanatatii la atacat in mod direct pe raed.
Nu a tinut cont presedintele de imaginea foarte buna a acestuia in randul populatiei.
Presedintele a continuat sa intervina ca un dictator incercand sa ii inchida gura lui raed in direct la tv, probabil ca presedintele nu mai suporta sa nu mai fie adulat si ii lipsesc baile de multime.
Ve vedem de fapt. Vedem un presedinte bolnav si condus de interese. Stie foarte clar ca nu mai este loc de el in politica.
Revenind la legea sanatatii, probabil ca aceasta trebuia schimbata fiind o lege veche completata de foarte multe ori prin diferite metoda.
Metoda aleasa de guvernanti in frunte cu presedintele este cea mai proasta si va atrage scaderea in popularitate a acestora.
Se vede de pe pluto interesul celor din spatele pdl pentru a se abona la banul public si acest lucru a transpirat tocmai pentru ca au lovit in sistemul de urgente.
Degeaba a incercat presedintele sa justifice ca serviciul va ramane gratuit, pentru ca dincolo de acest fapt romanul este interesat de calitatea actului medical. Smurdul lui raed a invatat oamenii cu o calitate a serviciilor si teama oamenilor este ca schimband sistemul pe aceiasi bani calitatea va fi diluata. Aceasta teama se va concretiza pentru ca ambulantele private vor fi interesate intai de profit si apio de calitate. Romanul a fost mereu dezamagit de calitatea serviciilor si este clar ca pe aceiasi bani nu vor fi servicii calitativ crescute sau mai crescute decat cele asigurate azi de smurd.
Incalificabila interventia presedintelui, care oricum de mult a uitat ce inseamna medierea si a facut din "un presedinte jucator" un presedinte care se joaca cu viata romanilor.
Oricum va plati pretul jocului, insa pana atunci poporul va plati greselile jocurilor basesciene.
II ramane o singura carte de jucat, cartea dictaturii.
Sa jignesti un personaj atat de bine cotat public da dovada de disperare.
"Nu a tinut cont presedintele de imaginea foarte buna a acestuia in randul populatiei"
Ce treaba are "imaginea", cu intentiile si potentialul unei persoane?? Si Dominique Strauss Khan avea o imagine superba de sef al FMI, dar am vazut ce FeMeI are in cap...
Mai scuteste-ne cu Basescu = dictator... probabil ca ai 20 ani, si nu stii ce e ala dictator; daca Basescu era dictator, Arafat nu deschidea gura, sau daca o facea, astazi era disparut...
Tot comentariul tau miroase a penibil...
Pe mataluta te deranjeaza faptul ca il critic pe basescu, probabil?
Cat despre imagine comparatia mataluta cu dsk este slaba, comportamentul extraprofesional al acestuia era cunoscut, deci a fost arma cu care i sa inchis gura.
Basescu=dictator. Da. Uite dovada in interventia acestuia la tv. Raed a plecat. Ghici ghicitoarea lui baselu.
Deci? Esti ca patrunjelu' in zama. Asta ca sa nu te placiez. Cat despre cum arata fata dictaturii, prietene am prins destula vreme sub ceausescu si comunisti ca sa inteleg "pregatirea" mult iubitului basescu. Poate el sa urle ca este de dreapta si ca face reforme pana ii plesnesc plamanii, sangele apa nu se face. Omu' aplica ce a invatat.
Morala acestei situatii este ca serviciul de urgenta reprezinta un instrument prin care populatiei ii este indeplinita o cerinta, a intretinerii sanatatii. Aceasta cerinta poate fi indeplinita de un serviciu public, privat sau mixt, si cu cat sunt mai multe variante cu atat apare concurenta si implicit beneficiilor pentru populatie. Daca Arafat are indoieli si temeri privind disparitia serivciului de urgenta de stat creat de el, inseamna ca are indoieli legat de capacitatea acestuia de a concura cu altii, si implicit de calitatea acestuia …
Felicitari si pt carte.
http://193.226.0.150/site_fundatie/index.php?option=com_content&view=article&id=39%3Aconsiliu-director-fundatia-pentru-smurd&catid=43%3Aconsiliu-director&Itemid=73
deci nu are cum sa fie vreunul din aia bogati de la smurd de stanga, nu?
nastase e amarat rau de tot
:))))
Cu atat mai mult Basescu trebuia sa isi tina gura, avand in vedere ca marea majoritate redirectioneaza cei 2% catre fundatia pentru SMURD. Sunt curios, cam cati oameni ar redirectiona cei 2% catre fundatia pentru basescu. Macar asta ar fi trebuit sa ii dea de gandit. Ar fi trebuit sa se gandeasca ca el a fost ales presedinte pentru ca reprezenta raul cel mai mic, si nu pentru ca aveau oamenii o iubire foarte mare pentru el, pe cand cei ce au redirectionat cei 2% catre SMURD au facut asta pentru ca alegeau binele.
Si mai mult, daca ii pasa si de altceva decat de "dupa mine furtuna" si-ar fi dat seama ca cei care redirectionau cei 2% catre SMURD reprezinta forta votanta a lui si PDL-ului, si astia iti garantez ca daca au de ales intre Arafat si basescu, vor alege Arafat.
noi unde suntem in ecuatia ta?
noi votantii?
ca e de stanga arafat ....
pai, atunci sa vina psd-ul la guvernare
Faramaciile nu traiesc din adaos-urile comerciale oficiale(preturile med.fiind impuse de minister),ci din discount-urile oferite de producatori+angrosisti,discount-uri care ajung pana la 80%.Aceiasi prod.+angr.au bani sa motiveze medicii(intelectuali de rasa,nu?)sa prescrie doar anumite medicamente,sa trimita medicii si fam. lor in tot felul de excursii(numai simpozioane...).
In atari conditii,nu-ti vine sa urli,sa injuri...,sa dai cu cutitul in piatra?
Mediurg -ul ce e?Cand am avut nevoie ,am platit 8lei/km ;a fost o alternativa salutara,pentru ca ambulanta de stat n-a vrut sa vina la batranul meu tata.
Merg cu Presedintele pana in panzele albe,in lupta impotriva jafului din sanatate,a jafului....
Nu da in sistemul privat,ca dai in tine,dai...
Jos Reforma Sanatatii!Jos Basescu!
Cu 80%disc. duc si med. la pensionari acasa,asa cum voiau Geoana si Ponta, in 2009.;iau casa de marcat dupa mine,vad eu cum dracu' fac..
D-le Mixich,daca Basescu pica in razboiul cu Arafat,eu raman cu cei 80%...
D-l ministru Nicolaescu stie ceva?
Dl Boc chiar absolvent de drept la Cluj(om cu studii superioare) nu i-a pus nici o problema Dlui Basescu sa restructureze(adica sa distruga !!)ce-a vrut muschii lui!!!
D-astia vrea Dl Basescu, sa aiba ceva studii ca sa dea de bine, dar cat mai putine sa-i invarta Presedintele cum vrea !!!!!!!!!!!
Ce iese din toata povestea asta, vedem din cum arata viata romanilor dupa 7 ani de mandat Traian Basescu...
Fug care incotro catre cele 4 zari ale lumii, anul asta specialistii in resurse umane estimeaza ca inca vreun milion de romani vrea sa plece!!!!
Dl Basescu ramane sa termine reforma(sa-i termine pe romani!!)
E bine, e foarte bine!!!
Sa traiti bine, daca va imbolnaviti, mergeti garantat-sanatatea la Viena !!!!!!!!!
Iar referitor la noua legea a sanatatii, care imi va cere niste bani pe care nu am de unde sa ii dau, tot nu ma va detarmina sa votez cu Ilici!
Uf, Doamne, si l-am votat, da-mi-as cu stampila peste degete.
Oare cît de //trebuie să fim ca să nu ne dăm seama că dacă nici măcar nu am citit proiectul nu ar trebui să ne dăm cu părerea?(editat de HotNews.ro)
Eu nu cred, altfel nu am fi citit numai ineptii!
Cum puteti condamna clinicile private, unde chiar te costa mai putin decat in sistemul de stat!
da-mi si mie un nume de spital privat unde e mai ieftin decat la stat. la viena?
plus sa nu mai vorbim ca un sistem de sanatate de stat e mai ieftin si mai eficient decat un privat.
e de ajuns sa cauti niste date la oms sau altele. hai pa, mergi in munti si lupta cu comunistii gen Arafat.
Nu stiu cum ati ajuns la aceasta concluzie.
Cred ca cel mai bine e sa lasam totul asa cum este si cu asta basta.
Populatia s-a obisnuit cu gandacii din salon si cu plicul la doctor. E un sistem "ieftin si eficient"
si sunt de acord cu arafat
acum inteleg, sistemul este eficient doar pentru opozantii acestei legi, care sunt atat de ingrijorati de sanatatea poporului excat cum este vantu afectat de infometarea lui...
cu toate acestea am citit proiectul. în primul rând, nu s-a făcut dezbatere publică!!! ce a făcut băsescu (un soi de dezbatere pur bolșevică, așa cum erau tratați mulți români la ședințele pmr prin anii 50!!) a fost desființarea uneia dintre cele mai respectate personalități medicale din romania. prin asta, pdl-uil a pierdut o grămadă de voturi din zona din care provin (zonă ce nu a fost niciodată roșie!!!)
dacă asta consideră băsescu că este dezbatere publică, atunci se poate lua de mână cu vecinul orb(an).
Vorbim de medicină privată ? Pardon ? De servicii gen P..s și D...s care-ți iau 200...300 de lei doar ca să te ducă la un spital de stat ? Și de raiul particularilor gen Cocoș și a firmelor de ratați gen Medi.over ? Întâmplător am avut de-a face cu toate acestea și decât Medi-over cred că doctorii de la spitalul desființat din Frecăței erau mai capabili.
Vorbim despre o escrocherie enormă care va aduce - dacă e aprobată - miliarde în buzunarele clicii Băsescu. Pentru că românul normal nu e în stare să nimerească o firmă de asigurări. Și evident că dna. Udrea, cu dl.Cocoș și toți cei care câștigă (fură) banul cu sprijinul dlui.Băsescu vor profita. Oare se pricepe președintele nostru și la medicină ca și la agricultură, economie și în toate domeniile unde domnia sa ”știe mai bine ce le trebuie românilor” ? Și dacă da, cât de aproape e zidul de la Târgoviște de dl.Băsescu ?
stii ce ar fi mai bine sa faci?
sa mergi matale la culcare,avand in vedere ora la care postezi,si poate spre dimineata,cu mintea limpede,vei admite macar un lucru;sunt mai multi Vladesti in tara asta.
restul ramane sa afli singur........
Nu-l lasa ,d-le, sa moara prost!
Ai aceasta datorie morala.
Unii romani au deja o experienta "foarte placuta" cu asiguratorii privati si ma refer la cei care avut accidente cu masina ( RCA, Casco) si au primit banii partial si cu intarziere pentru reparatii. O asigurare impotriva politicienilor incompetenti unde se poate face?
De fapt, prin noua lege a sanatatii se reformeaza deficitul sistemului de pensii. Generatiile actuale platesc contributii la sanatate si la pensii dar nu vor beneficia de ele. Cine are poze cu un talon de pensie ?
" Sa traiti bine ! "
Daca se merge in paralel, cine te opreste sa mergi acum si oricand sa te asiguri la case de sanatate de la stat si sa te tratezi la spitalele de stat?
Mai, cei care mai traiti prin Germania, Italia sau Franta, spuneti-ne si noua cum e pe acolo in materie de asigurari private si spitale private.
Legea vrea sa desfinteze cu totul CAS judetene (a zis-o chiar Basescu astazi). Conform proiectului de lege in dezbatere, vor exista doar case de asigurari private, atat pentru pachetele de baza, cat si pentru cele suplimentare. [Si nu prea vor mai fi spitale de stat.]
Asigurari private exista si acum, miza este accesul la decontari/ finantari de catre stat. Asa afaceri sa tot faci...
pe tine nu? nu te deranjeaza sediile luxoase ale caselor de sanatate, personalul supradimensionat si slab calificat, masinile luxoasa, cardasia dintre case si anumiti medici, etc...
ce daca vor disparea aceste lucruri si se vor reflecta intr-un anumit profit ? nu ma deranjeaza atata timp cat servicille medicale vor creste calitativ, atata timp cat trebuie justificata o spitalizare, personal am vazut oameni care cazusera jos din pom, cu picior fracturat sau doar intindere de ligamente si tinut in spiatal pentru investigatii... m-am mirat foarte tare si m-am minunat de grija statului fata de pacient... abia la urma am inteles motivul, pe factura finala pe care am semnat, in valoare de 4500 lei, din care tratamentul oferit de spital cam 40 lei respectiv mancarea 800lei, restul fiind cazarea... acesti bani sunt decontati prin casa de sanatate daca nu stiai... am uitat sa mentionez ca nu am stat la un hotel de 5 stele ci la un nenorocit de spital, nici macar judetean, unde era un chin cand trebuia sa-ti schimbe lenjeria sau sa-ti faca tratamentul, pana cand nu sareai la cap si ca spitalizarea a durat cam 17 zile, pentru o operatie in care am cumparat totul, costurile fiind cam de 8000 lei, chiar daca ar fi trebuit ca statul sa deconteze, in judetul meu nu se deconteaza, nefiind bani...
sanatate multa iti doresc si sa nu fii nevoit sa "beneficiezi" de "eficienta" sistemului sanitar din romania ...prin romania intelegand toata tara!
Una din "tehnici" deturnarea discutiei; alta crearea de "false tzinte"!
CARE e problema cu "personalul slab calificat din Casele de sanatate? Nu era de datoria AUTORITATILOR sa se asigure ca acolo e "personal calificat"?
Sa-si dea demisia aceia care i-au pus in functii - NU sa desfiinteze Casele de asigurari in sine!
Asta e o idee de tip "parlamentarii sunt corupti - hai sa desfiintam Parlamentul" - adica INSTITUTIA in sine care e singurul garant al democratiei! Sa inchida deshteptu' de Base "parlamentarii corupti" - NU sa tot demonizeze Parlamentul! Ca a adus-o pe tzoapa si incompetenta aia de Udea in Guvern si i-a dat pe mana GRAMEZI de bani europeni - asta nu inseamna "personal slab calificat"? mai exact NEcalificat? si corupt?
Deci in esenta privatul este mai de calitate dar nu in situatia noastra
Poti defini DICTATURA?
Poti respira fara URA?
Omule, nu am treaba cu Basescu; il admir pentru ceea ce face si il condamn pentru ceea ce nu face!
Dar de la ura indusa si pana la dictatura, e drum lung! Pe care doar cei de o anumita factura o strabat foarte repede!
Mai ales cei care gandesc numai cu televizorul!
este scandalos ca iti exprimi parerea cand ar fi trebuit sa continui sa dai la lopata, ca ramai in urma si nu mai prinzi nimic de la dorel...
jenanta pozitia lui basescu
sa nu zic penibila
nu a facut decat sa arate celor care il mai sustineam , ca ceilalti au dreptate, cand vorbesc de presedintele nostru
dar, se pare ca de obicei putin ii pasa
Apropo de cei cu studii superioare, refractari la schimbare (ha!) nu poti sa nu-ti pui intrebarea cum naiba aceeasi bani impartiti la mai multi pot conduce la imbunatatirea serviciilor medicale. Sa fim realisti si sa recunoastem argumentele reale : companiile private urmaresc profitul. Atat. ...si multe dintre ele nu ezita o clipa sa declare insolventa daca asta le e de folos, uitati-va in jur. Cat despre a-l acuza pe d-l Arafat de minciuni si interese oculte ei bine asta e o grosolanie. Sper sa nu-si dea demisia si sa continue activitatea ce o desfasoara. E un om exceptional iar cei din jurul lui, ca multi dintre noi de-altfel, au incredere deplina in capacitatile si abilitatile dansului. Am avut ocazia sa-l vad in actiune acum cativa ani la un accident langa Sighisoara - o masina cu vreo 4 oameni si vreo 3 caini, rasturnata intr-un sant. A venit ambulanta, a venit SMURD_ul si ulterior, cu un elicopter SMURD a venit si d-l Arafat. Merita sa fi vazut cum il ascultau si reactionau toti cei din serviciile de urgenta... fara o secunda de ezitare. La propriu! Incredere deplina ! Am ramas profund impresionat. Sper sa ramana sa ajute in continuare sistemul nostru public de sanatate...
E simplu.
Sistemul de urgenta (pentru ca de el si doar de el discuta Arafat), e public si gratuit oriunde pe pamant, inclusiv in tari cu cel mai mare sistem de sanatate privat si cu asigurari medicale private.
Acel om, care practic a creat un sistem bine pus la punct, vede cum niste politructi habarnisti sau rauintentionati (nu stiu, si nu ma intereseaza), vor sa distruga ceva ce merge si sa capuseze ceva deja reformat.
Despre Basescu, stim toti (si cei ce-l iubesc si cei cel urasc, si cei ce nu simt nimic), ca il ia deseori gura pe dinainte si vorbeste public multe lucruri pe care nu le intelege si de care habar nu are.
Chiar daca Arafat isi va da demisa, Basescu va disparea din functia de presedinte, iar Arafat va reveni intr-un loc pe care il merita in sistemul medical romanesc.
nu cred ca arafat este usa de biserica, dar dintre cei 2 i-as da in 99% din cazuri dreptate lui arafat.
pana la urma basescu nu stie decat sa atace... intamplator m-am uitat la o emisiune la care era arafat si a intervenit telefonic basescu... incepuse base sa se victimizeze si sa puna cuvinte in gura lui arafat care pur si simplu nu le-a spus!
pe langa asta arafat nu vrea privatizrea sistemului de urgenta... care inafara de olanda e de stat in toata europa.... si cred ca are dreptate din punctul asta de vedere.
basescu vorbeste numai din auzite si vorbeste pur economic: mai putine cheltuieli... faptu ca la un sistem privat ala care nu plateste SI ala care costa prea mult o sa moara cu zile nu-l intereseaza!
Basescu a avut de multe ori pozitii curajoase si salutare ii momente critice dar de data aceasta o da cu batul in balta rau de tot.
Nu dezvolt subiectul (articolul acopera excelent problema) dar as face o comparatie: dezintegrarea sistemului de cale ferata din Romania. Prabusirea lui a avut 2 cauze importante: (1) tratarea de catre toate guvernarile ca uriasa vaca de muls si (2) dezintegrarea lui prin efectul restructurarii cailor ferate, lege promovata tot extrem de energic de Basescu . Daca pentru legea cailor ferate ar putea exista o oarecare scuza (eram la inceputurile "iesirii in lume" si exista o oarecare tendinta in Europa), pentru promovarea agresiva a unei legi superficiale si dogmatice (sunt idealista si nu cred ca interesele au fost prioritare in elaborarea ei) in anul 2012 nu exista scuza. Teoretic ar trebui sa invatam in ceva in cei peste 15 ani scursi de atunci.
Imi pare rau ca in presa romana nu exista un cadru larg de dezbatere reala. Apar automat pozitionari politice si discutii lipsite de continut. Cu acest articol ai fost exceptia.
Pe de alta parte, si daca ar fi asa, mai bine arabi: macar aceia nu trandvesc juma' de an sub pretextul "sarbatorilor legale"! >:)
In momentul in care reforma este sinonima cu genocidul propriului popor atunci riscul este ca presedintele jucator sa se transforme in presedintele tradator.
Ar fi utila o simulare de caz. Sa simuleze si atot si atoatestiutorul ca ar cadea lat in strada. Sa vada ce inseamna sa vina repede o ambulanta care sa-l duca la o UPU.
Sa mearga cu simularea mai departe. Sa simuleze ca ai sai copii invata in sistemul public. Eventual invata bine si limba romana. Sa aiba chiar si succesuri iar datorita meritocratiei sa aiba sansa sa lucreze intr-o fabrica. Dar stai, nu prea mai exista fabrici. Au cam ajuns la fier vechi. Gurile rele zic ca si flota a cam ajuns sa fie vanduta la pret de fier vechi. Abia astept sa se clarifice cine este responsabil. As dori sa aflu care este comisionul de succes pentru "echipa Vladescu"? Numai sa nu fie comision de succesuri pentru ca atunci va fi vai si jale de Romanica.
In rest sa fie toti sanatosi si sa fie judecati dupa faptele lor.
Ca de obicei se scriu articole emotionale care pleaca de la absolut nimic real.
Basescu se lupta cu Arafat foart bine de ce ne-ar interesa; ne intereseaza reforma in sanatate.
In loc sa umplem pagini de vorbe cu sustinatorii portocalii si nu stiu ce alte bazaconii care nu ajuta nimanui si nicaieri mai bine ne-am concentra pe intreaga lege sa vedem ce e bine si ce e rau.
Basescu a facut o interventie buna sau rea e absolut problema lui.
Nu traiam pentru Basescu, traiam in Romania si-asta ar trebui sa ne preocupe.
Apropo, cate persoane crezi ca sunt interesate de subiectul asta ?
Si cate crezi c-ar fi interesate de subiectul Reforma in sanatate - dezbatere ?
Eu personal de al doilea.
Cand o sa-si propuna sa scrie despre "legea sanatatii", o sa scrie despre legea sanatatii!
Care, ca tot ai adus vorba, e PROASTA!
Inainte de Arrafat si Smurdul lui ambulantele erau un stres pentru oricine. Ajungeau cu mare intarziere la solicitant si a venit acest om care a pus la punct medicina de urgenta la un nivel aproape neromanesc iar Basescu vrea sa-l reformeze si pe asta. De ce? Pentru iluziile unui sistem ipotetic privat?
Cum va ajunge o masina de urgenta la un accident daca in accidentul respectiv sun abonati la mai multe servicii private de urgenta?
Ce rost are coplata?
Pai platesti o data cas, apoi platesti si medicamentele, mai platesti si analizele sau interventiile care se fac doar la privati si mai dai si spaga la medic. Platesti deja de 2 sau trei ori acelai serviciu apoi sa mai ai si coplata?
Intelegeam daca nu se mai opreste nimic pentru sanatate pe statul de plata si te lasa pe tine sa optezi pentru o casa sau alta de sanatate, dar sa dea banii statul undea vrea el e naspa.
cascaval sau shvaitzar, bataia e mare.
bani multi de tras.
diversificare, de la energie la sanatate.
pai ce afaceri tari ar fi niscai societati de asigurari de sanatate !
n'ai nevoie decat de o firma inregistrata, un apartament, un telefon, un pc si sotia pe post de director operativ.
sa nu uit, un cont la banca...
UN singur SMURD sau MAI MULTE SISTEME SMURD INTEGRATE IN numarul de urgenta 112?
Va rog sa va ganditi ce ar fi mai benefic pentru tara: Un Smurd cu puteri discretionare sau o concurenta intre mai multe sisteme de tip Smurd?
Daca ramane un singur SMURD, invinsul este poporul roman, pentru ca oricat de prost echipat ar fi acest unic SMURD, nu este alta alternativa.
Daca se vor crea mai multe sisteme private de tip SMURD care vor fi in concurenta pentru a oferi servicii mai bune si mai aproape de pacient, invinsul va fi doar Raed Arafat cu monopolul SMURD.
............
D-nule Mixich,
stiati ca in SUA este concurenta intre sistemele de ambulanta care sa preia pacientul? Stiti ca se anunta prin statie ca este nevoie de o ambulanta si efectiv se bat intre ele firmele care sa preia pacientul? Castiga cea care este mai aproape si ajunge cel mai repede, pe baza semnalului GPS al ambulantei. Stiti ca sunt si cazuri cand ambulante private care se plimba prin oras in dorul lelii, doar-doar au noroc sa se intample ceva si sa "prinda" un pacient?
In cazul unei concurente reale se vor interesa si firmele private mai mult de zonele defavorizate din tara si vor acoperi aceste zone.
Eu personal prefer sa inving un om si sa creez pe termen lung un sistem concurential in beneficiul pacientului decat sa inving un sistem in favoarea unui om.
Articolele D-voastra sunt interesante si ating "problemele arzatoare la ordinea zilei" , dar dati-mi voie sa Va spun ca de aceasta data ati pierdut esenta problemei si ca din pacate articolul de astazi nu face o analiza pe termen scurt si mai ales pe termen lung al efectelor noii legi, ci doar o prezentare a faptelor si o repetare obsesiva a unor idei.
stiai ca si in romania exista sistem de urgenta particular, in bucuresti, dar nu pe 112.
vrei sa vina aia, ii chemi la numarul lor, si platesti consultatia si transportul la spital.
te poti abona la ei, daca ai o sanatate precara. ai reduceri daca devii pacientul lor.
dar, in america, sistemul de urgenta este exact pe sistemul smurd, conectat cu pompierii si politia. la cazuri de urgenta, accidente, infarcturi, vine si un echipaj de politie, odata cu ambulanta.
fiecare statie de pompieri este are un paramedic si este dotata cu electrocardiograf, respiraror, perfuzie.
stii ca daca suni la 911, poate apare ditamai masina de pompieri in fata casei, si cam in acelasi timp si un echipaj de politie ? pana vine o ambulanta, daca e cazul sa te ia la spital, pompierii iti asigura primul ajutor ?
ca multe femei nasc asistate de pompieri sau politie, care sunt instruiti pentru astfel de cazuri ?
ca fiecare politist stie cpr, adica primul ajutor ?
stii ca daca vine o ambulanta privata, plata este mai mare si multi nu o accepta ?
ca privatii au lasat oamenii sa astepte ambulanta orasului, pen'ca nu aveau asigurare ?
ca ambulanta sistemului de stat este obligata sa te ia si fara sigurare, chiar si imigrant ilegal ?!
si mai este ceva, ambulantele private nu deconteaza din banii gurvernului. de aia, prima intrebare este, daca ai asigurare si ce fel...
ca cei sarci sau neasigurati n'ar supravietui fara sistemul de urgenta al localitatilor ?
2) Stiati ca mai multe numere de urgenta creeaza confuzie si haos?
3) Stiati ca in Romania, conform noii legi, atat ambulantele de stat cat si cele private sunt obligate sa te ia, indiferent daca ai sau nu ai asigurare?
4) Stiati ca in marea majoritate a tarilor din lume la orice apel 112 vine 3 masini (politie, salvare, si pompierii cu descarcerarea)?
5) Stiati ca in USA fiecare din cele 3 de mai sus TREBUIE sa stie sa acorde primul ajutor si CPR (resuscitare)?
6) Stiati ca in cazurile grave trebuie sa te ia, indiferent daca esti asigurat sau nu? Ei intreaba ce asigurare are pacientul, daca au pe cine, dar daca nu esti constient sunt obligati sa te duca la un spital, altfel poti sa ii dai in judecata si te alegi cu sute de mii de dolari?
Daca oamenii erau constienti, atunci este altceva, au ales singuri pentru ca stiau ca spitalizarea la privat este mai scumpa decat la stat.
7) Ambulantele private deconteaza de la asigurari, DAR TOATE ASIGURARILE SUNT PRIVATE in USA.
Statul ofera numai o acoperire, o pomana, pentru cei foarte saraci, care nu isi pot permite o asigurare.
Nu stau in USA, dar cunosc sistemul medical de acolo, am lucrat cu ei, si chiar am locuit acolo cateva luni pe perioada unor training-uri.
Stiai ca...ar trebui sa vezi filmul "Sicko" al lui Michael Moore, ca sa-ti dai seama ca sistemul american e o mizerie?
nota de plata este dela spital, nu dela societatea de asigurari.
spitalele nu pot cere executare silita, nu te pot forta.
prietenul matale a scapat cu viata.
in romania era posibil sa nu.
suma aia poate fi acoperita, si tot spitalul va cauta, de catre o societate de binefacere.
sau o poate plati in rate convenabile, fara dobanzi, pana o achita, indiferent cat timp este nevoie.
pastorul matale face cu mult mai mult decat 20000 pe an.
in america, exista o facilitate care se numeste cont pentru sanatate. pui bani in el la fiecare salariu si este dedus dela impozite. acest cont poate fi folosit numai pentru costuri de sanatate.
contul este aducator de dobanzi.
si mai este ceva, pastorul va putea deduce sumele achitate catre spital, din impozitul pe venit.
multumesc, nu e nevoie sa vad mizeria lui moore.
am trait multi ani in sua si am avut experienta sistemului american.
trebuie sa stii sa'l folosesti.
am avut, in urma cu 3 ani o examinare mri/rmn la amandoi umerii si la ceafa.
partea mea de plata a fost aproape de 800 de dolari, pe care i'am esalonat in plati de 30 dolari pe luna.
nimic nu e moca.
nici in romania, in sistemul de stat.
pentru proceduri, platesti. si e mult, comparand cu veniturile oamenilor.
si mai este ceva in america, pentru cine nu este asigurat. sunt sisteme de caritate, unde platesti numai copaymente la vizita si proceduri si unde poti cumpara medicamentele cu reduceri.
fara sa fii asigurat la o soc. de asigurari.
si, daca nu ai venituri suficiente, exista asigurare de stat, medicaid, in cadrul serviciului social/social security.
să îți intre bine în cap. secole de-a rândul medicina era o MISIUNE (ca aceea a preoților, profesorilor!!) și nu o profesie. acum sunt o grămadă de medici (sunt medic, specific, deci știu ce vorbesc) pentru care jurământul lui Hypocrate este un soi de hârtie igienică, și te lasă să mori cu zile dacă nu dai șpagă!!
medic privat este o antinomie, moșule! din nefericire, banul spurcă totul!
Daca va indreptati privirea spre meniul din stanga paginii principale a Hotnews, veti vedea ca exista acolo o sectiune speciala numita "Noua lege a sanatatii". Acolo gasiti si aceste opinii ale expertilor.
DAR noi discutam aici de sistemul de ambulanta.
Va rog sa detailiati cum functioneaza sistemul de ambulante de stat precum si cel privat (johanniter, usw) din Germania, pentru a nu crea (cu sau fara intentie) cititorilor falsa impresie ca in Germani exista numai un singur sistem de ambulanta si ca nu exista concurenta privata.
vreau să mă refer aici doar la sistemul medical de urgență. ambulanța aparține de stat. la fel și echivalentul SMURD. dat fiind că locuiesc și muncesc într-o zonă pronunțat catolică, mai există și serviciul "Maltez" (Johanniter țin tot de biserică, nu e un sistem privat!!) de asistență de urgență dar care nu este privat ci este sprijinit de către biserică fondurile fiind eminamente din donații....
băsescu a amestecat intenționat lucrurile încercând să inducă ideea ca Dr. Arafat ar fi împotriva sectorului privat în medicină ceea ce este josnic...
ar fi acceptat să existe un sistem privat și pentru ambulanță (și există deja) dar să se întrețină din fonduri proprii și servicii care să fie mai bune decât cele ale ambulanței...
Exemplu teoretic:
accident de mațină cu mulți răniți, unii rămași încarcerați.
în astfel de situații, SMURD merge totdeauna cu o echipă specializată pe acest segment ce aparține pompierilor (tot plătiți de stat!)
cu cine va face tandem un astfel de serviciu de ambulanță privat?! cu pompierii?! cum?! în ce condiții. presupunând că la locul accidentului vor ajunge primii cei de la SMURD și apoi cei privați, ce vor face?! vor împărți răniții între ei. sau vor fi goniți cei de la smurd ca și taximetriștii legali de la otopeni?!
băsescu s-a implicat într-o treabă de care nici cel mai mic habar. dar cel mai trist este că agresează una dintre cele mai importante personalități medicale românești. din 2000 încoace nimeni nu a făcut atât pentru sistemul medical românesc cât a făcut Dr. Arafat.toți ceilalți au furat pe rupte, șpaga (la portar, asistentă, medic) a devenit literă de lege iar oamenii obișnuiți deși plătesc taxe, nu beneficiază de mai nimic.
când este în avantajul lui, băsescu imediat citează fmi sau eu. acum se face că plouă deși . halal!
Sa zicem eu, preotul din Dabuleni, din donatiile sateniilor am cumparat o ambulanta super dotata si platesc un paramedic.
Daca suna cineva la 112, dispeceratul zice asa: Domn parinte, e un caz acolo la voi la Dabuleni. Salvarea de stat e la 50 de km distanta, salvarea privata e la 1 km. Ia fa bine matale si du-te la pacient, ca esti mai aproape. Vei fi platit conform grilei stabilite de Minister.
Daca vrei, te duci, daca nu, spui ca nu. Dar atunci o sa te tina minta satenii si cu proxima ocazie iti taie donatiile sau cotizatiile la biserica.
2) Gresit. Nu ajunge si ambulanta privata si cea de la stat in acelasi timp, ajunge numai una dintre ele, cea mai apropiata. Cealalta sta in asteptare pentru urmatorul caz.
3) Descarcerarea o fac pompierii in marea majoritate a tarilor, este adevarat. Si asa o sa ramana si la noi.
Asa ca fiecare are atributiile lui bine stabilite, precum si obligatia de a acorda primul ajutor daca ajung primii la locul accidentului.
4) Dr. Arafat este o personalite puternica a vietii medicale romanesti, nu contest calitatiile sale ca medic. Le contest numai pe acelea de strateg pe termen lung al sana
Daca esti medic, intelegi ca unii oameni pot avea un IQ de 160, dar le lipseste inteligenta de viata, cum ar fi sa bata 2 cuie sau sa faca un scaun pe care sa se aseze...
Bun, sa zicem ca Domnul Arafat a batut un cui foarte bun pentru sanatatea romaneasca prin infiintarea SMURD.
Insa daca cineva i-a propus Domniei sale sa bata al doilea cui un pic altfel, ca sa poata sa se roteasca scaunul in functie de nevoile pacientului in loc sa fie fixat numai in directia dorita de seful SMURD, el se opune la disperare...Asa vad eu situatia acuma...
nu mai stiu cum sa-l ingroape pe arafat
nu e bine dom base, nu e bine
ai fost votat , adulat, iubit
atentie, la altii se urca la cap pentru mai putin
nu ne dezamagi
ai rabdare, nu da in arafat
daca de toti ceilalti te-am sustinut si ai avut dreptate
nu cred ca e bine sa dai intr-un om care e bun
da, e bun
nu e bine
L-am ciuruit si p-asta !!!!!! si-a zis probabil victorios Presedintele frecandu-si mainile....
De fapt, ne-a ciuruit pe toti, in cei 7 ani de mandat....cu exceptia clientelei PDListe nu mai are Presedintele prea multi sustinatori, dimpotriva zi de zi oamenii se dezic de faptele Presedintelui Basescu....
d.p.d.v. al imaginii basescu a pierdut CRUNT la faza asta...
d.p.d.v. al banilor , si castigurilor personale... si impunerea opiniei cu forta... stim de destui ani ca in romania nu poate fi decat un singur invingator!
rusine guvernului, presedintelui, pentur ca-si bat joc de tara asta, dar mai ales poporului roman (din care fac parte) pentru ca suportam asemenea abuzuri!!!
Hotnews, cautati prin arhive statistici cati oameni mor in Bucuresti cu zile pentru ca Ambluanta ajunge de cele mai multe ori cu intarziere. Cui strica o ambulanta in plus, mai aproape de el? MIe, nu. De ce-i strica D-lui Arafat?
a pdl+basica
Cred ca Basescu l-a pus pe Boc prim-ministru crezand ca e o papusa pe care o poate el manipula. Boc a dovedit ca nu e o marioneta, ci doar un incompetent desavarsit care doar tine cu dintii de scaun.
Totusi nu vad de ce s-ar taia din start orice posibilitate altor Raezi de a crea o alternativa la SMURD? Cu ce dauneaza concurenta SMURD-ului? In plus, ma intreb daca poti reforma cu adevarat sistemul sanitar fara a reforma medicina de urgenta...
daca gatesti pentru 10 oameni avand 5 kile de mancare sa zicem... mergi mult mai bine decat daca gatesti pentru 5 oameni (2 firme fiecare pt 5) avand 2.5 kile de mancare...
d c? logistica, timpul pierdut, personalul, cheltuielile etc
contractele se negociaza mai bine cand se cumpara mai mult... etc
pe langa asta SMURDU nu este privat... cu alte cuvinte nu poate scoate profit... privatii vin PENTRU a scoate profit...
deci o parte din bani se vor pierde pe profit (+logistica, personal etc)
as vrea sa mai adaug ca tot CNASu distribuie banii... deci tot o sa se fure bani de catre stat, dar vor avea un tap ispasitor. si pe langa asta nu sunt suficienti bani ca sa vina mari firme o sa fie tot firmele private care-s acu (asiguratori)... care stim cu totii cat de darnici sunt + eventual fost angajati la stat care o sa-si faca firme private....
La fel, dacă s-ar pune problema de o candidatură dintre orice rromânaș neaoș și Arafat, cu cine aș vota oare?
In rest ma doare undeva de care mafia cui o reprezintă, sistemul mafiot este o caracteristică intrinsecă a societății. Din când în când mai face rocada cu sistemul mafiot oficial acceptat și asta se numește revoluție... sau alternanța la guvernare, în cazuri mai light...
La început venea "salvarea aia masină second hand" care avea sirene de te înnebuneau pe centru. unii se dădeau la o parte alţii nu. După o vreme oamenii au auzit despre cei care salvează oameni pe bune. Şi o fac pe bani de afară şi voluntariat. De atunci pe centru când trecea Arafat cum zicea lumea, dacă o maşină nu se ferea era clar că nu este din Mureş. Oamenii înţelegeau că ei salvează vieti. Şi din respect făceau loc pentru Arafat. Mai târziu toată lumea doneză bani pentru ambulanţă şi pentru taxe de înmatriculare pentru că simte că cineva face ceva pentru ei. "Că şi ei contează" " şi viaţa lor valorează". Şi-au câştigat respectul. Sistemul a plecat de jos în sus şi a funcţionat. Oamenii au prins curaj că se poate ceva care să fie în folosul oamenilor. A fost dus la Bucureşti. Dacă vreţi pentru toată ţara nu ajung sponsari sau voluntariat, costă. Dar este singurul proiect în care s-au băgat bani şi funcţionează şi mai ales funţionează pentru TOŢI cetăţenii. Restul banilor băgaţi în ultimii 20 ani s-au scurs fără folos pentru oameni.
Adevăratul învins este din nou omul simplu, care vede că, deşi a primit cadou un om care a REUŞIT să coaguleze în jurul unei idei care produce pentru toţi-un exemplu că se poate şi mai ales că aşa trebuie făcut şi nu aşteptat de la politicieni "să ni se facă, să ni se dea", totul este terfelit de ciuma numită politică românească dâmboviţeană.
Mulţumim Raed Arafat pentru că ai salvat multe vieţi şi mai ales ne-ai arătat că SE POATE si că aceasta este exemplul cel bun.
2) Inainte de a scoate un citat din context, te rog sa publici TOATA scrisoarea de la FMI.
3) In Germania, sunt institutii non-profit sau sustinute de biserica catolica, cu ambulante de stat (60%) dar si cu (40%) , de ex:
- Arbeiter-Samariter-Bund
- Deutsche Lebens-Rettungs-Gesellschaft
- Deutsches Rotes Kreuz
- Johanniter-Unfall-Hilfe
- Malteser Hilfsdienst
4) Ce afirma D-nul Arafat:
"Ce pot spune este ca nu putem vorbi de un monopol al statului in prezent asupra asistentei de urgenta nici prin ambulanta, nici prin SMURD nici prin UPU din momentul in care actuala lege permite si sectorului privat sa functioneze in mod egal su sectorul public, permitand inclusiv accesul egal la fondurile publice in ANUMITE categorii de interventii cum ar fi consultatiile de urgenta la domiciliu si transportul sanitar."
Minciuna. Actuala lege blocheaza accesul privatilor la serviciile de urgenta. Permite doar accesul medicilor, nu si al echipajelor de tip SMURD. Mai mult, un spital nu poate beneficia de implicarea firmelor private in finantarea lui. Una dintre schimbarile importante pe care aceasta Lege a Sanatatii le prevede este o permisivitate crescuta pentru privati, pe tot sistemul.
5) Mai departe, Legea Sanatatii prevede privatizarea Casei de Asigurari de Sanatate, pe model german.
6) La 1 august 2011, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks,vorbea despre, citez: “o regandire fundamentala a serviciilor publice si a finantarii din sectorul sanitar va fi esentiala pentru a se decide care va fi nivelul serviciilor pe care sistemul public de sanatate isi permite sa le ofere si rolul pe care l-ar putea juca o asigurare privata care sa acopere serviciile si medicamentele care nu sunt acoperite de asigurarea de baza oferite de stat”
am o verisoara, in bucuresti, care are nevoie des, de asistenta medicala la domiciliu si are card la o firma particulara. vine acasa ambulanta, o trateaza si daca e nevoie, o duce la spital. contra cost. pentru ca are card, are reduceri substantiale..
exista in bucuresti, in zilele noastre.
Verisoara ta a fost dusa la spital CONTRA COST, pentru ca AMBULANTA PRIVATA NU POATE SA CEARA DE LA CASA DE ASIGURARI DECONTAREA COSTURILOR,
asa ca plateste PACIENTUL sau ASIGURAREA PRIVATA.
DAR asigurarea de stat nu plateste nimic. Tocmai asta se urmareste, liberalizarea. Dai drumul sa se plateasca si impui niste limite de preturi la pachetul de baza (diagnostic si transport la spital)
Argumentul tau a fost cel mai bun exemplu ca oamenii nu inteleg mecanismul de functionare a unui sistem mixt stat-privat de urgenta!!!
Adica, sa fiu mai clar:
a) Ambulanta cea mai apropiata preia cazul si il duce la spital, indiferent ca este privata sau de stat.
b) Pacientul nu plateste nimic. Plateste numai asigurarea acestuia, indiferent, repet, indiferent ca este privata sau de stat.
Smecheria este alta: daca intra in vigoare legea noua a sanatatii, asigurarea privata va fi obligata sa plateasca la stat transportul cu ambulanta statului SI NU VA MAI PUTEA SA LUCREZE MANA IN MANA CU O FIRMA ANUME SAU SA ITI IMPUNA TIE SA AI CARD DE ASIGURARE PRIVAT PENTRU A PUTEA FI TRANSPORTAT LA SPITAL CU AMBULANTA PRIVATA!!
Pe de alta parte, AMBULANTA DE STAT O SA TREBUIASCA SA FIE LA FEL DE PERFOMANTA CA SI CEA PRIVATA SI SA ACOPERE CAT POATE MAI MULT DIN TERITORIUL ROMANIEI, ALTFEL PIERDE PIATA!
Cu alte cuvinte, concurenta, nene intre privati si stat care ofera numai avantaje. Insa D-nul Arafat nu are nevoie de concurenta, el vrea sa fie unicul si marele conducator...
ar ceda psihic numai cand ar vedea suma.
deci, mata vrei privati tot pe banii nostrii ?
adica tot din putinul care se aduna la cnas ?
pai privatii au sarit cel mai sus cand a fost vorba sa creasca contributia.
daca privatul vine cu medici mai bine platiti si ambulante si echipament mai bun, cum poate concura statul, unde medicul salvarii este platit cume este, unde benzina este tot timpul, si care lucreaza si cand se termina fondurile cnas, de obicei, pe la jumate lunii.
sa vedem daca privatul mai vine.
o sa fie circul din faramacii, cu compensatele, nu mai venim pana nu ne platiti.
romania nu este in pozitia tzarilor bogate care au fonduri suficiente pentru sanatate.
romania aloca cel mai mic procent din pib pentru sanatate, din ue.
romania este saraca.
si daca se mai si fura....
vezi exemplul cu ambulanta privata din brasov, din cauza caruia a murit un om.
primele firme de ambuanta, vor fi dube mana a doua cu targa si un medic stagiar. si vor fi ale sefilor de spitale, de statii de salvare, etc.
sa traiesti in romania, e o aventura !
1. Acolo medicii de familie au ecograf (pachet de baza, pe langa multe alte dotari - fac si analize de sange), in Romania platest pana la 100 lei pentru o ecografie.
2. In Germania, colonoscopia intra in pachetul de baza daca ai antecedente in familie, in Romania, la o clinica privata, a costat in jur de 200 Euro (cu anestezie generala si cu consultul preliminar + ecografie). Daca mergi in spital, cam tot atat este spaga la medici (inclusiv anestezistul). Daca insisti, iti mai zic si altele din Germania, unde zici ca ai lucrat 11 ani ?!
Dar sa revenim la subiect...
Pachetul de baza de stabileste de la tara la tara, in functie de puterea medie de cumparare a cetaniilor si in functie de cotizatia la sistemul de sanatate. Eu platesc 15,5% din brut la asigurare, din care jumatate este platita de angajator.
Dragul meu, cu alte cuvinte platesc 550 de euro pe luna din brutul meu de aproape 3800 euro. In conditiile astea normal ca pachetul de baza include mult mai mult decat in Romania.
Insa daca as fi ramas la universitate in romania, plateam acuma poate numai 600 de lei. Adica UN SFERT din cat platesc in Germania. Asa ca as fi avut TOT UN SFERT DIN SERVICIILE DIN GERMANIA.
Alles klar? S-a inteles?
Asigurarile private de sanatate nu vor rezolva problemele sistemului sanitar ci le vor agrava deoarece o parte din fonduri vor ajunge in buzunarele asiguratorilor privati sub forma de profit. Aceasta lege va polariza si mai mult societatea romaneasca. Asigurarea de baza va fi o gluma ("FMI critica proiectul de lege pentru ca acesta nu descrie procesul prin care acest pachet de baza va fi definit si nu mentioneaza obligativitatea folosirii unor studii sau date statistice in acest scop") iar cei cu bani isi vor face asigurari suplimentare, care vor fi de fapt asigurarile care vor conta. Se va intampla ca si pe Titanic: cei de la "clasa 1" se urca in "barcile de salvare" (asigurari suplimentare) iar cei de la clasele 2 si 3 se vor scufunda odata cu "vaporul" (pachetul de baza).
Ea: "Ati platit anul trecut cu card online, acuma de ce ati venit la ghiseu sa platiti?"
Eu: Pentru ca acuma sunt in tara, sunt plecat de 11 ani din tara in Germania si daca tot am venit, am vrut sa imi platesc darile la stat...
Ea: Si acolo in Germania tot asa faceti, platiti cum vreti, cand cu card, cand la ghiseu?
Atunci mergeti acolo, ce mai cautati aici...!!!!!!!!!!!!
Cam asa suna ceea ce ai spus si tu mai inainte..
2) Nu intervin partizan, eu vreau sa spun numai ca acuma se pun bazele unui sistem pentru viitor. Chiar daca se incepe cu un pachet de baza care include mai putin decat pachetul german, este normal, pentru ca economia si bugetul romaneasca nu poate sustine mai mult. Mai tarziu, o sa fie incluse si alte servicii.
Important este ca se pune o fundatie solida axata pe economia de piata, peste care se poate construi.
3) FMI critica proiectul pentru ca legea nu include o definitie clara a pachetului de baza.
Pai hai sa il facem, eu sunt de acord. sa il includem in noua lege, daca se poate. Dar pune odata legea asta in functie, pana nu va fi prea tarziu.
4) Eu sunt de acord sa facem un pachet de baza la fel de bun ca si in germania, dar dumneata esti de acord sa platesti contributia CAS de 15,5% asa cum se plateste in Germania in loc de 9,5% cat este acuma?
- exista urgenta particulara... care e problema? e normal. mi se pare mult mai corect sa fie o singura institutie care are sistemul de urgenta decat sa fie 10 institutii .
- sa nu comparam mentalitatea si corectitudinea din germania cu cea din romania!
in legatura cu punctul 4 ... well... cand o sa fie serviciile din germania, preturile, salariile si corectitudinea din germania... atunci o sa fiu si eu de acord sa platesc 15%...
intai dai si apoi ceri... si nu invers!
Ca n-o fi director la Mercedes.
Se da si el important ca sa ne uimim noi, fomistii din Romanica.
difernta de mentalitate dintre roman si neamt este mare.
respctul romanului, pentru lege, este diferit de al neamtului.
capitalistul roman, patronul, a carait cand statul a marit contributia la asigurari de sanatate.
si imediat au sarit aparatorii, sa nu stresam capitalistul in fasa. mai bine luam dela pensionari.
asa ca, oi stii mata cei in tzara nemtzilor, dar noi traim in cea a moldo vlahilor, unde obiceiul fanarului este inca viu.
in romania viata este o aventura !
Hai sa iti spun si eu din Germania:
1. Acolo medicii de familie au ecograf (pachet de baza, pe langa multe alte dotari - fac si analize de sange), in Romania platest pana la 100 lei pentru o ecografie.
2. In Germania, colonoscopia intra in pachetul de baza daca ai antecedente in familie, in Romania, la o clinica privata, a costat in jur de 200 Euro (cu anestezie generala si cu consultul preliminar + ecografie). Daca mergi in spital, cam tot atat este spaga la medici (inclusiv anestezistul). Daca insisti, iti mai zic si altele din Germania, unde zici ca ai lucrat 11 ani ?!
Ne-am saturat de impostura profesionala a politicienilor.
Ce este trist: cand ai un om competent in sistem, nu sti sa-l apreciezi. Deci care este concluzia? ca sa intri in sistemul de la stat, trebuie sa fi slab profesional, ignorat, etc.
Deja, mi-am facut bagajele! adio tara, te iubesc dar nu te mai doresc. La revedere, plec sa traiesc.
Pompieri?
Jandarmi?
Politie?
Armata?
Servicii secrete?
Sunt convins ca se gaseste un BGS si un Prigoana in fiecare judetz pentru fiecare din aceste servicii.
Spre deosebire de Basescu (pe care l-am votat de 3 ori), Raed este un Bun Roman.
Sa nu poti fii nici ingropat decat la slujbe private.
2) se subfinanteaza sistemul initial de stat pina intra in colaps. Ailalti prospera, noi platim mai mult
3) Sistemul de stat se inchide, ca-i prost. Noi platim si mai mult, EI iiau banii
Raed ar iesi presedinte cu 75-80%. Crine, fa loc !
Din păcate, în loc să fie înțeleasă și acceptată de majoritatea cetățenilor, reforma sănătății a fost transformată într-un veritabil Blitzkrieg politic de către un președinte disperat să iasă din groapa de încredere publică în care se găsește.
Arafat a fost ciuruit, dar nu se știe dacă nu cumva președintele a greșit în alegerea victimei . Alceva este clar: reforma a început prost. Iar președintele României tocmai a lovit zdravăn la baza credibilității acesteia.
Pe lângă asta, chiar că demisia lui Arafat apare ca un fleac."
http://www.adevarul.ro/ovidiu_nahoi_-_editorial/demisie_raed_arafat_traian_basescu_7_625207474.html
In opinia mea,marea deficienta a acestui proiect legislativ,este pastrare MS ca un important finantator al sistemului,fapt care va perpetua risipa si clientelismul.Este de notorietate faptul ca din fonduri de la MS s-au achizitionat o multime de aparate si s-au renovat spitale INUTILE.
l-au marginalizat
nu a priceput ca trebuie sa taca
a vorbit
si ce s-a intamplat?
ghici, ghicitoarea mea ?
i-au luat gatul
in direct
mesaj pentru toti cei care indraznesc
vorba cantecului lui ABBA : bani,bani,bani
Care pana atunci discutase numai in interior.
Si apoi, a2a oara, Base da telefon in direct - semn ca se uita la REalitaea - si il eticheteaza "stangist"!
Nu sunt din Tg Mures dar am avut de-a face cu serviciul lor de urgenta, maretzul Smurd. Este o gluma, departe de ceea ce ni se spune.
Ar fi multe de povestit dar in esenta: accidentat desfigurat in judetul Mures, ajunge dupa multe ore(fo 10) la Tg Mures unde il vad intr-un final un chirurg, un neurolog si alte consulturi dupa cum e protocolul peste tot in tzara asta. Avea niste leziuni la coloana si niste coaste rupte si alte leziuni dar care nu erau atat de serioase. Ramanea de reparat fatza bolnavului. Nu mai intru in detalii, va spun doar ca era cu lipsa de substanta, adica trebuia pusa o grefa din alte parte pt acoperi golul. Si atunci au sunat chirurgul plastician care facea garda la domiciu. Adica stai acasa dar nu pleci niciunde si in caz ca apare vreun caz, te prezinti frumos la spital si faci ce stii sa faci. “O sa-l sunam, e de garda la domiciliu dar s-ar putea sa nu vrea sa vina”, ne-a avertizat un resident cu telefonul in mana. “Cum adica sa nu vina, doar e de garda”. “Stim asta, dar e mai special, nu prea vine noaptea”. M-am uitat la ceas, sperand ca 12 noaptea sa nu fie prea tarziu. “Dar alti plasticieni dispusi sa vina nu sunt in oras?” am intrebat. “In fond, avem si bani, nu ii chemam degeaba” am aruncat eu. “Vedeti, nu e problema de bani, ei castiga deja foarte mult ca plasticieni si acum nu vor sa se streseze pt orice caz care pica in mijlocul noptii.” M-a cuprins un sentiment de neputinta in timp ce rezidentul vorbea la telefon intr-un colt. Dupa cateva minute s-a intors: “Da, deci nu vine. V-am zis.” Asta e, mi-am gandit, nu va muri de la o palma de piele si tesuturi subiacente desprinse de pe fatza si de pe cap pana la os. M-am resemnat, si a ramas pe a doua zi. Dar cu garda in care de fapt nu venim nu m-am putut impaca pana azi. Eram intr-o situatie ciudata, deodata de cealalta parte a
cel mai privat sistem din lume e cel american...
cheltuieste ~6000$ pe pacient... si e pe locu 37 in lume
sistemu francez cheltuieste 3000$ si e pe locu 1 ... care e mult mai de stat decat cel american...
http://www.creditloan.com/blog/2010/03/01/healthcare-costs-around-the-world/
http://thepatientfactor.com/canadian-health-care-information/world-health-organizations-ranking-of-the-worlds-health-systems/
la noi se fura.. si se va fura si la particulari... dimpotriva atunci se va fura si mai mult pentur ca guvernul se va spala pe maini: nu e vina lor!
pe langa asta CNASu va trimite banii...
In sfarsit, a fost operat dimineata. Grefa nu a tinut(fara vreo legatura cu toata tevatura si intarzierea din ziua precedenta) si am ajuns dupa cateva zile tot la mult hulitul Bucuresti unde s-a terminat relative bine.
Asta e povestea cu Smurd-ul si cu urgentele.
Raed Arafat tine la SMURD, e creatia lui, e de inteles pozitia lui.
Basescu are perspectiva lui asupra cum ar trebui facute lucrurile.
Amandoi pot trai bine merci indiferent cum iese legea asta .
Dupa parerea mea e o evolutie fata de "blochez legea pt ca am probleme cu justitia / vreau sa fur / nu sunt la putere / etc".
Pe mine ma bucura ca sunt oameni in politica/administratia din romania care au coloana vertebrala si isi sustin convingerile.
mi s-au parut asa de penibili , oltean,voinescu
cu niste aere ..mama, mama...............................
la basca ii doare de noi;am vazut cum l-au tratat pe arafat
ei vor doar bani
atat
si baselu a fost convins de asta
de aia i-a luat gatul lui arafat
si cu cata mandrie si satisfactie-ghici,ghicitoarea mea..cine pleaca?
penibil, penibil,penibil
noi vorbim de sistemul de urgenta DUPA ce a venit arafat... vorbim de ce a facut el nu de ce era inainte...
ghici, ghicitoarea mea?
o singura varianta: BASESCU
Acesta de la lansarea legii sanatatii la atacat in mod direct pe raed.
Nu a tinut cont presedintele de imaginea foarte buna a acestuia in randul populatiei.
Presedintele a continuat sa intervina ca un dictator incercand sa ii inchida gura lui raed in direct la tv, probabil ca presedintele nu mai suporta sa nu mai fie adulat si ii lipsesc baile de multime.
Ve vedem de fapt. Vedem un presedinte bolnav si condus de interese. Stie foarte clar ca nu mai este loc de el in politica.
Revenind la legea sanatatii, probabil ca aceasta trebuia schimbata fiind o lege veche completata de foarte multe ori prin diferite metoda.
Metoda aleasa de guvernanti in frunte cu presedintele este cea mai proasta si va atrage scaderea in popularitate a acestora.
Se vede de pe pluto interesul celor din spatele pdl pentru a se abona la banul public si acest lucru a transpirat tocmai pentru ca au lovit in sistemul de urgente.
Degeaba a incercat presedintele sa justifice ca serviciul va ramane gratuit, pentru ca dincolo de acest fapt romanul este interesat de calitatea actului medical. Smurdul lui raed a invatat oamenii cu o calitate a serviciilor si teama oamenilor este ca schimband sistemul pe aceiasi bani calitatea va fi diluata. Aceasta teama se va concretiza pentru ca ambulantele private vor fi interesate intai de profit si apio de calitate. Romanul a fost mereu dezamagit de calitatea serviciilor si este clar ca pe aceiasi bani nu vor fi servicii calitativ crescute sau mai crescute decat cele asigurate azi de smurd.
Incalificabila interventia presedintelui, care oricum de mult a uitat ce inseamna medierea si a facut din "un presedinte jucator" un presedinte care se joaca cu viata romanilor.
Oricum va plati pretul jocului, insa pana atunci poporul va plati greselile jocurilor basesciene.
SUBSCRIU
Stirea asta o cunoasteti ?
Cat despre eficienta sistemuli nostru sanitar, intr-un articol pe hotnews de azi scrie ca la Iasi s-au gasit aprox. 1000 "handicapati" cu carnet de conducere...
Deci, trebuie reforma in sitemul sanitar sau presedintele este "nebun" ?!
BANI PUBLICI. Deltamed SRL Cluj Napoca a livrat peste 1.000 de ambulanţe către Ministerul Sănătăţii, SMURD, SRI, SIE. Patronul firmei, Gogan Vasile, a fost unul dintre primii sponsori ai SMURD.
Citiţi mai mult: Fața neștiută a lui Raed Arafat. Ambulanțele SMURD, o miză de zeci de milioane de euro - EVZ Special > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-a-ajuns-smurd-sa-fie-dotat-de-un-prieten-al-lui-raed-arafat-961005.html#ixzz1j9Lcumah
EVZ.ro