Ministerul Sanatatii a organizat o conferinta de presa in cadrul careia a anuntat lansarea in dezbatere publica a noului proiect al legii sanatatii. Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a declarat insa ca "nu este o lege definitiva" si ca "proiectul va fi publicat pe site-ul Ministerului peste cateva zile". La conferinta au participat ministrul Ritli Ladislau, presedintele CNAS, Lucian Duta, si autorul proiectului, Cristian Vladescu.

  • HotNews.ro a transmis live cele mai importante declaratii. 


Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau:

Legea nu este definitiv conturata. Subliniez ca este un proiect, nu o lege definitiva. Proiectul va fi publicat pe site-ul Ministerului peste cateva zile. Poate ca nu este forma ideala, cea mai buna, poate nu va fi acceptata de opinia publica dar aceasta este oferta noastra si suntem convinsi ca este nevoie de schimbare.

SMURD-ul si ambulanta raman in responsabilitatea statului, nu intamplator deschidem saptamana noi centre de urgenta. Dar legea va fi permisiva si daca un operator privat va indeplini acele standarde impuse de Ministerul Sanatatii va putea intra in activitate. Aceste conditii vor fi similare cu ce indeplindeste astazi SMURD-ul. Statul va finanta serviciile de urgenta. Raed Arafat a avut observatii legate de proiect.

Sustinem mentinerea in dezbatere publica a proiectului de lege pe o perioada cat mai lunga, luni de zile, pentru ca este un proiect foarte important.

Observatiile specialistilor FMI si Bancii Mondiale au fost un element de intarziere a punerii in dezbatere publica a proiectului. Aceste observatii vor fi asumate in proiectul de lege.

  • Asigurarea obligatorie de baza se va pastra dar gestionarea banilor se va face de catre asiguratorii privati. Consiliul de Supraveghere a Asigurarilor si CNAS vor supraveghea sistemul. Se contureaza o piata privata reglementata de catre stat.

Este nevoie de aceasta schimbare pentru ca populatia este nemultumita de actuala stare. Profesionistii din sistem sunt nemultumiti din cauza salarizarii si dotarii tehnice necorespunzatoare. Subfinantarea sistemului este recunoscuta oficial dar si proasta utilizare a resurselor.

Va aparea asigurarea privata facultativa pentru serviciile neacoperite de pachetul de baza.

La optiunea proprietarului, spitalul se poate transforma in societate comerciala, fundatie, putandu-se accesa mai multe surse private de finantare, se pot forma consortii. Va exista libertate in politica de resurse umane si salarizare. Creste responsabilitatea managerului si rolul autoritatilor locale.

Munca medicului de familie va fi sprijinita de o echipa multidisciplinara. Prin contributia statului vor aparea asistentii sociali si mediatorii comunitari. Autoritatea locala va putea angaja medici de familie.

Presedintele CNAS, Lucian Duta:

Spargerea monopolului din Sanatatea dar cu garantarea echitarii in acces la serviciile medicale de catre statul roman. Banii pe care fiecare cetatean ii plateste pentru sanatate sunt bani privati. Necesitatea administrarii private a acestor bani este o consecinta fireasca. E nevoie de spargerea monopolului CNAS si aparitia caselor de asigurari private.

Al doilea monopol pe care ne-am propus sa-l spargem este cel de la nivelul spitalelor: posibilitatea intrarilor de surse de finantare in aceste spitale din alte surse decat bugetul de stat si bugetul asigurarilor fara a se pierde forma de proprietate a statului. Spitalele isi modifica forma de organizare nu si neaparat proprietatea. Medicii nu au loc de intrare in spitale pentru ca criteriile de angajare in spitale sunt oricare dar nu competenta doctorilor si de aceea ei si pleaca din tara.

Facem un apel la toti actorii din sistem sa fie parteneri deschisi ai sistemului pentru pastrarea starii de sanatate. Asteptam implicarea tututor fara patos.

CNAS va fi garantul standardelor de calitate a sistemului. Cineva trebuie sa aiba grija de aceste standarde de calitate din sistem.

Cristian Vladescu, autorul proiectului de lege:

Cetatenii isi vor putea alege asiguratorul cum isi aleg acum medicul de familie. Oamenii nu vor plati in functie de starea lor de sanatate sau de varsta ci in functie de venit. Cum se va intampla asta: in primul rand pacientii vor trebui sa ramana in viata in asa fel incat companiile sa fie platite pentru asigurare. Casa va primi o suma de bani, o capitatie, pentru pacienti. Casele private vor fi interesate ca pacientii sa fie sanatos si sa fie multumiti.

Interesul companiilor de asigurari private de a fi eficiente financiar se suprapune peste interesul de preventie al statului. Companiile private nu au voie sa refuze pacientii si nu au voie sa creasca contributia financiara pentru pachetul de baza.

Pachetul de servicii medicale de baza se stabileste prin contract cadru nu prin lege. Serviciile de urgenta, bolile transmisibile si supravegherea epidemiologica raman in pachetul de baza.

Simularile facute de noi pentru familiile care realizeaza 3000 de lei pe luna, 70% dintre familii ar dori sa incheie o asigurare complementara. Companiile vor mai putea plati inca 300 euro pe an, deductibili din taxe,pentru asigurarea pivata complementara.

Ritli Ladislau: Din pachetul de baza vor fi excluse indicatiile nemedicale. Acele servicii care au fost pana astazi accesibile vor fi in continuare accesibile dar doar la indicatii precise.

  • Secretarul de stat, Raed Arafat, nu a participat la aceasta conferinta. Despre o noua lege a sanatatii se discuta de aproximativ sase luni. Punerea in dezbatere publica a proiectului este asteptata de mai bine de o luna. Conform declaratiilor presedintelui Traian Basescu, procesul a fost blocat de UDMR si "baronii sanatatii".

Ieri, presedintele Traian Basescu a declarat ca ceea ce doreste nu este o adoptare rapida a noii legi a sanatatii, ci intrarea ei in dezbatere publica, adaugand ca "Raed Arafat este un dusman al aparitiei inca unui sistem privat de sanatate".

Citeste si: