EXCLUSIV Noul proiect al Legii Sanatatii. Apar primele controverse

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 29 noiembrie 2011, 18:23 Actualitate | Esenţial


Florin Chirculescu si Valeriu Todirascu
Foto: Hotnews
 documente
(29 Nov 2011) DOC, 730KB
Proiectul noii legi a Sanatatii circula de cateva zile in lumea medicala si in mediul politic. HotNews.ro a obtinut din trei surse varianta proiectului care a intrat in dezbateri la Ministerul Sanatatii, la sfarsitul saptamanii trecute. Doi specialisti, chirurgul Florin Chirculescu si economistul Valeriu Todirascu, au citit proiectul. Concluziile lor sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat ambii sunt cunoscuti sustinatori ai unei reforme radicale a sistemului medical romanesc. Profesorul Cristian Vladescu, unul dintre autorii proiectului, raspunde criticilor. Dezbaterea pe aceasta tema este vitala pentru felul in care va arata sistemul medical romanesc in urmatorul deceniu.  

TRASEUL PROIECTULUI:

Din informatiile HotNews.ro, varianta oficiala a proiectului noii legi a sanatatii va deveni publica la sfarsitul saptamanii viitoare. In cadrul coalitiei de la guvernare, negocierile pe textul noii legi sunt aprinse si inca in desfasurare. De unul dintre subiectele cele mai importante ale reformei, redefinirea pachetului de baza, se ocupa trei specialisti britanici de la National Institute for Health and Clinical Excellence din Londra. Proiectul elaborat de Comisia Prezidentiala de politici medicale a fost analizat pana in prezent de specialistii Ministerului Sanatatii si ai CNAS.  
 • Florin Chirculescu este coordonatorul departamentului de Chirurgie Toracica din Spitalul Municipal Bucuresti. In 2009, Florin Chirculescu publica o scrisoare deschisa adresata ministrului Sanatatii, in care acuza direct marile probleme ale sistemului medical romanesc. Chirurg la Spitalul Municipal din Bucuresti, Florin Chirculescu a infiintat impreuna cu colegii sai sindicatul “Cantacuzino”. 
 • Valeriu Todirascu este economist, manager al unui laborator de analize medicale si specialist in politici medicale a miscarii Noua Republica.  
 • Cristian Vladescu este profesor universitar in Sanatate Publica si este presedintele Comisiei Prezidentiale de Sanatate. Este unul dintre principalii autori ai proiectului noii legi a sanatatii.    
DESPRE CASELE PRIVATE DE ASIGURARI MEDICALE

Florin Chirculescu: Se discuta (despre o concurenta intre casele de asigurari private, n.r.) dar mie nu-mi este clar daca va fi o concurenta si asta este una dintre problemele fundamentale. Pe mine ma intereseaza ca mai multele case de asigurari care vor intra pe piata din Romania sa fie concurente intre ele. Sa se bata pentru medici, sa se bata pentru pacienti. Daca vor fi niste case care nu se calca pe picioare una pe cealalta, eu ii banuiesc ca sunt in stare sa faca un cartel. Cu atat mai mult cu cat aceste fonduri sunt centrate la respectivele case de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). De ce trebuie sa existe un individ care centreaza, ma refer la CNAS? De ce nu vad concurenta? Eu speram sa vad concurenta intre casele de asigurari. Concurenta nu de dragul concurentei, ci pentru ca din competitie exista beneficii pentru beneficiari. 

Valeriu Todirascu: Nicaieri in proiectul de lege care circula pe surse nu exista niciun fel de mentiune a statutului asiguratului. El este proprietarul banilor care imputerniceste temporar gestionarea acestor fonduri catre autoritati competente. Care sunt acele autoritati? Acelea care au jefuit pana acum Fondul de Asigurari de Sanatate. Si legea le-a permis sa faca acest lucru. Proiectul de lege actual obstructioneaza aceasta competitie prin doua conditii: numar minim de asigurati in anii anteriori si o cifra de afaceri. Asta e obstructionare. Actualul proiect de lege mentioneaza ca in cazul programelor nationale, accesul furnizorilor privati este exclus (Valeriu Todirascu face referire la articolul 34, aliniatul 1 din documentul atasat, n.r.).

Cristian Vladescu: Acel articol se refera la anumite tipuri de programe care se deruleaza prin autoritati locale (dispensare locale, Directii Sanitare Judetene), cum ar fi programele de vaccinare. Paragraful invocat le permite autoritatilor publice locale sa faca ce fac si astazi, fara sa excluda privatii. (N.R.: Articolul 33, aliniatul 2 din proiect mentioneaza si privatii printre unitatile medicale care pot derula programe nationale).

Valeriu Todirascu ne-a transmis un drept la replica pe care il reproducem in continuare: "Art.34 anuleaza cele prevazute la Art.33 pentru ca poate fi interpretat si in felul urmator: “NU pot derula programe naţionale de sănătate” furnizorii care NU fac parte din “din reţeaua autorităţilor administraţiei publice (!) locale”. 


CONTROLUL BANILOR DIN SISTEMUL MEDICAL

Valeriu Todirascu: Mi-e greu sa spun ceea ce spun dar acest proiect este praf in ochi. Asiguratul este pacalit ca ceea ce i se ofera este o solutie. Nu este o solutie. Actualul proiect de lege nu mentioneaza nimic despre standardele europene de achizitii publice. Totusi vorbim despre bani. Nu vom gasi o formulare despre faptul ca banii se vor cheltui in conformitate cu normele europene. Actualul proiect nu vorbeste nimic despre costuri si despre regulile de atribuire a banilor. Acum putem constata de www.e-licitatie.ro ca spitalele platesc pina la 10-12 ori mai mult pentru aceleasi produse cumparate de alte spitale publice. Cu actualul proiect de Lege aceasta stare de fapt se va perpetua. Nu obliga Ministerul Sanatatii sau CNAS sa trimita catre ANRMAP (Agentia Nationala De Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice) caietul national de sarcini, spre verificare si confirmare. 

Florin Chirculescu: De multa vreme visam la un audit al CNAS, un audit care sa fie platit din banii asiguratilor, prin subscriptie publica, pentru ca imi propusesem ca firma auditoare sa NU fie din Romania. Marea problema a asigurarilor de sanatate de la noi este ca nu sunt suficient de clare ca sa vedem transparenta si ca organismele abilitate sa le verifice nu ne ofera niste bilanturi clare, ca sa vedem CINE duce banii si UNDE.

Cristian Vladescu: Banii se dau strict in functie de numarul de asigurati, de varsta, criterii de morbiditate, de zona geografica. Cartelurile sunt interzise de legislatia europeana. In legislatie se spune ca unul dintre criteriile pentru a intra in sistem e sa ai minim un milion din cel putin 5 regiuni. Deci fiecare Casa va trebui sa aiba asigurati din minim 5 regiuni.

REDEFINIREA PACHETULUI DE BAZA

Florin Chirculescu: Legea nu prevede, in forma actula, ce vor contine pachetele de asigurari. Marea problema este ca, actualmente, nu se cunosc, la modul corect, preturile pentru manoperele medicale. Nici nu exista o piata "neparazitata" a consumabilelor si a medicamentelor, de pilda. Riscul pe care il intrevad pentru pacienti este ca pachetul de baza sa acopere foarte putin din necesitati, restul serviciilor necesitand o plata serioasa, impovaratoare pentru pacient. Exista o teama a decidentilor ca o oferta prea mica in pachetul de baza va fi extrem de criticata public. De fapt, adevaratele discutii despre aceasta lege vor avea loc doar dupa ce vom vedea ce ne ofera pachetul de baza.

Cristian Vladescu: Nu e treaba legii sa prevada asta. Pachetul de servicii se defineste anual prin hotarare de guvern. Exista un proiect la care se lucreaza acum. Pachetul de baza va fi definit inainte de intrarea in vigoare a legii, adica nu mai repede de 2013 in cel mai optimist caz. 


 • Urmariti mai jos o discutie in studioul HotNews.ro cu Florin Chirculescu si Valeriu Todirascu.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12408 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Articol complet (Marţi, 29 noiembrie 2011, 19:14)

  Atent [anonim]

  Dupa publicarea link-ului catre inregistrarea video, o parte a articolului a disparut. Cred ca ar fi util sa apara in intregime. Multumesc.
  • +3 (3 voturi)    
   Schimbare sortita esecului (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 3:51)

   Bogdan C [anonim] i-a raspuns lui Atent

   NHS-ul britanic si alte sisteme medicale europene de succes sunt sisteme sociale, monopoluri ale statului. Privatizarea de la noi pare facuta dupa modelul american, cu asigurari private, care s-a dovedit a fi un esec si un cosmar pentru populatie (vezi si documentarul Sicko). Privatizarea asigurarilor medicale inseamna lupta asiguratului cu asiguratorul de fiecare data cand primul are nevoie de servicii medicale. La americani deja s-a incercat schimbarea sistemului asta de catre administratia Obama, si apropierea lui de sistemele sociale europene. La noi se merge in sens invers, ca de obicei.
   • -1 (3 voturi)    
    sisteme sociale (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 10:25)

    Sicko [anonim] i-a raspuns lui Bogdan C

    Nu neaparat ca se merge in sens invers, ca defapt nici nu se merge, banii tot CNAS-ul o sa ii (con)stranga si o parte din ei vor fi virati (eventual) entitatilor private.
    Zici ca americanii vor sa schimbe sistemul lor si sa vina pe sistem social european, problema e ca noi suntem pe sistem social european (nu sunt foarte convins) si sistemul e praf, deci noi unde sa mergem? Pe ce sistem sa mergem daca "cel mai bun sistem din lume" la noi e catastrofa ?
   • -1 (3 voturi)    
    Mda (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 10:47)

    cristi [anonim] i-a raspuns lui Bogdan C

    Pai singurul sistem bun ii cel in care eu beneficiez de ceea ce platesc (nu platesc si, cand am nevoie, nu primesc nimic inapoi) precum si cel in care EU hotarasc cui dau banii (la ce asigurator doresc) nu statul in locul meu. Treaba statului ii sa se asigure ca asiguratorul va fi corect in relatia cu clientul, atata tot.
 • +1 (1 vot)    
  Sanatate si sistem de asigurare (Marţi, 29 noiembrie 2011, 20:35)

  Stefan RADOVEANU [anonim]

  cas trebuie sa devina prima de asigurare platita la o casa de asigurare de sanatate.
  aceasta prima trebuie sa fie obligatorie pentru toata lumea in viata indiferent de varsta.

  retragerea din sistemul actual al cas diminueaza sarcina patronului pentru angajati.

  angajatorul si angajatul raman cu asigurarea de accidente pro si non profesionale a angajatilor in proportie repartizata de 50%.

  prima de asigurare trebuie onorata la o casa centrala de asigurare care monitorizeaza accidentele si securitatea muncii.

  exceptie pot face acele institutii sau firme care asigura o participare la prima de asigurare de sanatate pentru servicii suplementare.

  se pot intelege servicii suplementare, camere cu un pat sau duble.

  modelul de asigurare, casa unica nu este performant.

  modelul elvetian este cel mai evident, obama s-a inspirat din acest sistem.

  doriti detalii va sunt la dispozitie.

  cordialement
 • +8 (8 voturi)    
  legi inutile (Marţi, 29 noiembrie 2011, 21:19)

  laura [anonim]

  Atata timp cat nu se cunosc costurile actelor medicale (pe bune -nu scoase din burta!), vom vorbi in zadar despre pachete minimale, asigurari private, etc. As vrea sa stiu daca printre cei care au lucrat la acest proiect de lege exista vreun specialist in managementul costurilor, unde s-a pregatit el, si in ce spital din tara a aplicat in practica cele invatate.
 • 0 (6 voturi)    
  Bani de boli mosteniti!!!!! (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 1:30)

  Cuius latus perforatus [anonim]

  Unde sunt banii dati pana acum de faimilii la CNAS??? Bani de care nu a beneficiat niciunul dintre membrii familiei celui care a cotizat??? La fel ca si in cazul celor care platesc asigurari auto si nu au solicitat contraserviciul? De ce nu li se dau 80% din banii dati intr-un an la firmele de asigurari inapoi???
  • +3 (3 voturi)    
   asigurarea... (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 9:08)

   dodu [anonim] i-a raspuns lui Cuius latus perforatus

   Asigurarea medicala e pentru "cazul cand ai nevoie" de un act medical. Similar ca si RCA-ul, nu primesti banii inapoi doar ca tu nu ai folosit RCA-ul in anul precedent. Pur si simplu, platesti pentru "cazul in care...."
   Desigur, in lumea asigurarilor, exista si pachete specifice de asigurari cu acumulare, care functioneaza intr-un sistem oarecum asemanator cu cel bancar... doar ca si acolo exista componenta de "gestiune" care iti ia cota parte din bani...
   Sistemul de sanatate nu a fost gandit de la inceput ca unul de "asigurari cu acumulare".
 • -2 (2 voturi)    
  contributii platite tot degeaba si cu noua lege (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 9:32)

  Denisa [anonim]

  Casa are grija sa-mi trimita prin posta decizii de plata a contributiei cu tot cu calculele facute conform informatiilor de la ANAF. In plus, imi cere sa aduc si eu aceleasi informatii pe hartie - "in caz ca ANAF nu le transmite pe acelea adevarate" - era sa lesin cand mi-a spus functionarul... Adica avem sistem informatic integrat in paralel cu vechea birocratie pentru ca CNAS are o mare problema: institutiile se suspecteaza intre ele cu computerul in fata! Lasand acestea la o parte, as fi vrut si eu sa beneficiez de servicii medicale proportional cu contributia din doua surse de venit, adica mai multe si mai bune decat dintr-o singura sursa de venit. As fi vrut sa primesc si banii inapoi pe asigurarea asta de sanatate la un termen oarecare, sau macar sa primesc un raport (fie si pe hartie, daca neincrederea e asa de mare...) in legatura cu suma totala acumulata in contul meu si cu cheltuielile pe care statul le-a facut pentru sanatatea mea. Asa aflam si eu niste preturi cel putin. Noua lege nu isi propune o asemenea transparenta si nici protectia sau asistarea asiguratului, ci doar cauta un nou dar de bani de la aceiasi asigurati, preferabil fara ca ei sa aiba vreo putere de decizie sau optiune in ceea ce priveste componenta sau provenienta pachetului de servicii medicale, destinatia banilor sau chiar restituirea lor la deponenti.
  • +2 (2 voturi)    
   Greșit! (Luni, 19 decembrie 2011, 12:41)

   RN [anonim] i-a raspuns lui Denisa

   Nu există "contul meu"!
   Asigurările sînt asigurări - adică plătești o sumă pentru cazul în care se întîmplă ceva. Nu e ca așa zisele asigurări de viață care sîtn de fapt o formă mascată de investiție. Aici plătești ca la mașină - dacă se întîmplă ceva, bine, dacă nu, iarăși bine.
 • +5 (5 voturi)    
  Asigurari (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 10:15)

  Nightprowler [utilizator]

  Ar fi tampenie foarte mare sa copiem sistemul american. Ma uit la firmele de asigurari de automobile cum se grabesc sa scoata banii din buzunar la nevoie. La masina mai injuri, astepti sa-ti vina randul, mai dai o sticla de whisky ca sa o repare mai repede. Dar daca ai nevoie de un tratament in care sansele de supravietuire sunt undeva de 70%-80%, nu va taragana asiguratorul, in goana dupa profit pentru actionari sau reducerea cheltuielilor, decontarea banilor pana dai ortul?
  • -3 (3 voturi)    
   Nu (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 12:28)

   cristi [anonim] i-a raspuns lui Nightprowler

   Nu o va face daca statul isi va face treaba. Aici ar trebui sa te revolti sa sa te implici: ca statul sa isi faca treaba. Nu sa platesti statului in asteptarea unui iluzorii tratament. Treaba statului exact asta ar fi: sa se asigure ca asiguratul va fi tratat corect, nu sa colecteze banii intr-o gaura neagra promitand ce nu este in stare.
 • +2 (2 voturi)    
  noua lege a sanatatii (Joi, 1 decembrie 2011, 11:44)

  UDRESCU VIORICA [anonim]

  Buna ziua,
  Se spune despre intrarea pe piata a caselor private. De ce trebuie sa dam banii pe mana caselor private si sa nu ramana si casele de stat? Nu inteleg care este scopul.Toata lumea spune ca se cheltuiesc 4 miliarde de euro pe an, dar de ce nu spune nimeni cate se colecteaza.La casele de sanatate de stat sa mearga pchetul de baza si la casele private cele suplimentare. Va dati seama ca populatia Romaniei nu are banii ptr. asigurari suplimentare.In Anglia asigurarile sunt de stat si private, in Franta la fel. Dupa cum se stie sistemul american care este privat este falimentar.Presedintele american vrea sa schimbe lege sanatatii iar noi romanii o adoptam . Nu mai inteleg nimic. Cred ca interesele sunt mult mai mari iar oamenii simpli nu inteleg aceste lucruri. Pacat ca isi bat joc de noi si opinia publica nu ia atitudine. Sper din tot sufletul ca noua lege sa fie adoptata dupa o indelunga dezbatere publica si adoptata in scopul de a imbunatatii lucrurile, dar nu cred.Imi pare rau ca trebuie sa traiesc aceste vremuri in care oamenii cu functii mari fac legea dupa bunul lor plac. Nu mai exista constiinta si respect dupa alegatori. Ei fac lege sa le fie lor bine, sa profite prin aplicarea ei.
  • +2 (2 voturi)    
   Noua lege a sanatatii! (Joi, 1 decembrie 2011, 16:55)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui UDRESCU VIORICA

   Aveti dreptatate Dna Udrescu! Este un dezastru noua lege a sanatatii! Sunt economist si lucrez de 2o de ani!
  • +2 (2 voturi)    
   acse de sanatate (Joi, 29 decembrie 2011, 11:43)

   ana [anonim] i-a raspuns lui UDRESCU VIORICA

   Serviciile oferite vor fi mult mai putine ,de ex.trei vizite la medic pe an si trei analize ,restul ,operatii grele ,tratamente pt.boli grele din buzunarul contribuabilului.
   Asigurarea suplimentara pt.toate serviciile costa cam 1500 lei pe luna.
   Banii nefolositi nu se reporteaza.
   Politica de subzistenta
   Nu exista nici o dorinta de a veni in sprijinul omului de rand.
 • 0 (0 voturi)    
  noua lege a sanatatii (Vineri, 2 decembrie 2011, 13:34)

  fetesteanul asiguratul [anonim]

  Trebuie spus pt cei care nu stiu ca desi este blamata si contestata actuala lege functioneaza.
  Ca milioane de oameni sunt spitalizati anual ,ca intr-un judet mic din tara lunar se eliberaza retete gratuite si compensate de circa 30-40 mld lei vechi.
  Ce sa va spun ca ca 4-5ooo de copiii primesc retete gratuite in fiecare luna ,fie iarna fie vara in a
  celasi judet mic .
  Ca lunar se fac sute de mii de investigatii paraclinice,ca nu este aigurat care a avut recomandare sa nu faca RMN, TC, Scintigrafieetc.
  Dar le mai spun celor care nu stiu ca tot lunar sute de oameni cu afectiuni oncologice vin la aceste case de asigurari care , in paranteze fie spus se doreste a fi desfintate,pt a obtine aprobari pt sisteme stomice pt cei cu anus contra naturii ,catetere unrinare si al caror numar creste de la an la an
  Tot lunar zeci de oameni care au Bpoc, deci nu pot sa mai respire independent tot la casa de asigurari sa obtina concentratoare de oxigen si culmea ca le obtin!
  Si mai vin si cei cu pareze sau mai bine zis rudele pt fotolii rulante pt cei cu amputatii, pt proteze de gamba , de coapse ,pt cei care au nevoie de implanturi de cristalin , pt proteze auditive ,pt corsete , ghete ortopedice si va pot insira asa la ifinit ce cuprinde acum lista aceasta cu pachetul de baza .
  Dar sa nu uit credeti ca este un bolnav sa aibe virus C , B din ultimii 5-6- 7 ani sa nu fi primit la timp inteferon asa pt stiinta dvs circa 400 la nivelul unui judet mic asa cum l am botezat dar va imaginati la nivel national! Iar costul per pacient este de circa 1 mld lei vechi!

  Acestea sunt costuri colosale pe care le au rezolvat casele din banii mei , ai tai ai lor si ne miram ca unde sunt banii nostri!
  nu mai vb de spitale unde se consma jumaate din resurse si care din aceste circa 80% la suta sunt salarii iar din acesia circa 40% pleaca inapoi la buget sub forma de impozite !
  Poblema majora este subfinantarea sistemului din cauza exonerarii de la plata a unor largii categorii .
  • +2 (2 voturi)    
   noua lege a sanatatii (Vineri, 2 decembrie 2011, 19:33)

   Udescu Viorica [anonim] i-a raspuns lui fetesteanul asiguratul

   Da d-nule Fetesteanu , asa este : copii primesc retete gratuite , se fac RMN si alte investigatii primesc interferon si alte medicamente scumpe se aproba stomice , corsete . Dar stiti ca acesti oameni au contactat aceste boli in perioada in care ei au platit cotributii la sistemul de sanatate, dar s-au imbolnavit si trebuiesc ajutati. In noua lege credeti ca o sa fie altfe? Nu o sa fie mai rau ptr. ca obligatia este in continuare "obligatorie" si cei cu venituri mici care se vor imbolnavi tot medicmente scumpe vor primi si tot investigatii scumpe vor fce si tot din banii nostri. Credeti ca daca o sa cotizati , banii d-vs vor fi stransi intr-un cont si utilizati exclusiv ptr. d-s. Nu , vor fi folositi in sistem. Banii se vor duce la privati de unde isi vor pierde urma mai usor si gata cu banii nostrii. Casele de stat ar trebui sa existe ptr. a putea sustine pachetul de baza si cine doreste sa se asigure suplimentar sau sa se introduca cardul de sanataate in care sa fie contabilizata contributia noastra si noi fiecare in functie de contributia noastra sa invatam sa ne gestionam sanatatea. Am inteles ca se va introduce cardul de sanatate ca instrument de recunoastere a statutului de asigurat. Bani aruncati pe fereastra ptr. emiterea acestor carduri. Nu au valoare,Se vor imbogatii firmele care castiga licitatia de tiparire a cardurilor. Nu este cinstit ca dupa o viata de munca sa vina cineva si sa schimbe regulile iar persoane care nu au beneficiat de servicii medicale oferite de sistemul de sanatate avand grija de sanatatea sa , sa i se intample ceva si sa nu isi poata plati un tratament ptr. ca banii nu ii sunt contabilizati niciunde. Sunt multe de spus, dar daca nu vom lua atitudine va fi vai si amar de noi. Va garantez ca daca legea se adopta in forma actuala, nu va functiona decat doi ani. in acest timp se vor trece spitale din patrimoniul public in patrimoniu privat, firmele particulare vor face profituri uriase . Dupa care se va trece din nou la sistemul de st
   • +2 (2 voturi)    
    retete gratuite (Joi, 29 decembrie 2011, 11:51)

    ana [anonim] i-a raspuns lui Udescu Viorica

    Nu vor mai exista atatea gratuitati ,interesul e ca aceste firme carora guvernantii le-au vandut banii de la buget sa faca profit ,un profit cat mai mare.
    Deci la asta sa ne gandim ,profit din sanatate.
    Si unde este profit mare nu este calitate
    • 0 (0 voturi)    
     calitate? (Marţi, 24 aprilie 2012, 15:35)

     nu mai sunt eu [anonim] i-a raspuns lui ana

     calitate au dr,unii dintre ei au de macelari,chiar daca ai dat spaga cit au cerut te distrug,ori dai ori nu dai competenta unora lasa de dorit si tot ei sa fie in cistig,ma gindesc ca eram o femeie normala pina sa incap pe mina dr chirurg Terfeloaga de la spit matern arad,trei operatii in 7 luni,am fost la un milimetru sa imi pierd viata,cind am pus o intrebare simpla de ce sa ajuns la asta,am primit un raspuns de nota 10....materialul clientului nu e bun !....si sa va mai spun un secret,mai nou aceasta dr a descoperit ca spalatul ranei de operatie se face cu benzina.eu am simtito pe propria piele....va rog nu acceptati acest tratament pt ca .....e groaznic ! ...si urmarea...dr e bine mersi....eu din om am ajuns neom,bani sa umblu sa imi caut dreptatea nu am,nici sanatate nu mai am,nici femeie intreaga nu mai sunt....ce sa cred?ca nu mai exist?ca nu mai sunt eu?...la ce bun atita politica si atitea promisiuni?....doar dumnezeu din cer mai aude strigatul meu de ajutor !
 • +2 (2 voturi)    
  criminali (Luni, 12 decembrie 2011, 1:44)

  Andi [anonim]

  Vladescu si Paunescu impreuna si cu Duta trebuie acuzati de inalta tradare si conspiratie importiva intereselor nationale. Criminalii astia trebuie terminati cel putin din punct de vedere carieristic. Orice guvern care vine trebuie sa-i judece pentru dezinformare si afaceri cu viata oamenilor. CRIMINALI! atat se poate spune despre ei!
 • 0 (0 voturi)    
  Satutul asiguratului... (Miercuri, 23 mai 2012, 10:56)

  Eleonore [anonim]

  ....este DEOSEBIT DE IMPORTANT pentru noi, contribuabilii; noi dam banii si suntem proprietarii lor, nu a fondurilor ci a sumei cedate din veniturile noastre pentru asigurarea sanatatii; vad ca obligativitate adaugarea unui capitol sau si mai bine, elaborarea unui STATUT AL ASIGURATULUI care sa cuprinda drepturi corespunzatoare dreptului constitutional de proprietate: ex. sa pot controla si dirija propria contributie anuala partial sau total neutilizata de mine, cel care contribuie, catre un memebru al familiei sau chiar catre un om de pe strada (daca eu vreau sa-i cedez contributia mea la sanatate) in caz ca eu nu am utilizat-o in ultimile 12 luni. altfel ce se face cu banii / fondurile neutilizate? cui revin?
 • 0 (0 voturi)    
  Cum adica 1% ... (Miercuri, 23 mai 2012, 11:01)

  Eleonore [anonim]

  ....catre CNAS? De ca sa asigur un procent garantat de 1% Casei de Asigurari? nu este unitate generatoare de profit deci i se va repartiza minimum necesar (din MAXIMUM 1%), cat sa acopere strict cheltuielile legate de indeplinirea atributiilor prin Lege; astfel elimin multe posibilitati de incarcare a cheltuielilor si nu se mai pune problema de sume neutilizate care sa se reporteze anual.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by