Disidentul rus Alexei Navalnîi a fost dus din colonia penală Pokrov unde este încarcerat într-un loc necunoscut, au anunțat marți doi reprezentanți ai săi.

Alexei NavalniiFoto: Babushkinsky District Court / TASS / Profimedia Images

Anunțul a fost făcut pe Twitter de către Maria Pevchikh, o jurnalistă de investigație care face parte din echipa lui Navalnîi, ea afirmând că „nu avem informații suplimentare despre locul în care este dus” acesta.

Pevchikh a redistribuit o postare a purtătoareai de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmish.

Avocații și colaboratorii lui Navalnîi nu știu unde se află acesta

Aceasta notează că disidentul a fost dus din colonia penală IK-2 și că avocatului care a vrut să îl viziteze marți la ora 14:00 i s-a spus că „nu există un asemenea condamnat” în penitenciar.

„Nu știm unde se află Alexei acum și în ce colonie penală este dus”, a adăugat Yarmish.

„Nu cunoaștem locul unde se află Alexei acum și la ce colonie este dus”, a declarat și Leonid Volkov, un alt colaborator al disidentului, într-o postare făcută pe canalul său de Telegram și citată de agenția Reuters.

În luna martie, Navalnîi a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru „fraudă pe scară largă”, procurorii ruși cerând instanței să-l trimită într-o colonie penală de maximă securitate pentru 13 ani.

Câteva zile mai târziu, disidentul a anunțat că este vizat de o nouă anchetă penală, fiind de data aceasta acuzat de crearea unei organizații teroriste, infracțiune pasibilă cu 15 ani de detenție în Rusia.

Alexei Navalnîi a fost condamnat la închisoare anul trecut

Alexei Navalnîi ispășea deja o pedeapsă de doi ani și 8 luni de închisoare, acesta fiind condamnat în luna februarie a anului trecut pentru încălcarea termenilor controlului judiciar impus ca parte a unui proces separat ce a avut loc în urmă cu mai mulți ani.

Procurorii ruși l-au acuzat pe Navalnîi, la scurt timp după întoarcerea sa în Rusia în ianuarie când a fost arestat pe aeroport, că nu s-a prezentat la termenele obligatorii de control în perioada în care se afla în convalescență în Germania în urma otrăvirii cu Noviciok în august 2020.

Considerat lider al opoziției înainte de otrăvirea sa și fondator al unei rețele de ONG-uri care au expus numeroase cazuri de corupție în Rusia, Navalnîi era unul dintre cei mai vocali critici din interiorul țării ai președintelui rus Vladimir Putin.

Mai multe anchete realizate de jurnaliștii de investigație de la site-ul Bellingcat au arătat că Navalnîi a fost otrăvit de o echipă de asasini a FSB-ului, serviciul de informații al Rusiei. Aceeași echipă de asasini ar fi încercat să îi ucidă și pe alți disidenți ruși proeminenți.

Bellingcat și 9 dintre jurnaliștii săi au fost declarați „agenți străini” de către Moscova în luna octombrie a anului trecut, cu luni înainte de începerea valului de suprimare totală a presei libere după declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.