Președintele ales al Statelor Unite, democratul Joe Biden, depune jurământul prezidențial miercuri, zi care va marca sfârșitul a patru ani tumultoși la Washington. Donald Trump nu participă la ceremonie, acesta aterizând în Florida cu puțin timp înainte de inaugurarea succesorului său.

Biden si TrumpFoto: Profimedia Images

18.42 Donald Trump a acordat o grațiere de ultim minut miercuri cu mai puțin de jumătate de oră până la expirarea mandatului său.

„Președintele Donald J. Trump a acordat o grațiere completă lui Albert J. Pirro Jr.”, a anunțat secretarul de presă adjunct Judd Deere într-un comunicat.

Pirro este fostul soț al judecătoarei Jeanine Pirro, prezentatoare la televiziunea conservatoare Fox News și susținătoare vocală a lui Trump de-a lungul mandatului său.

18.27 Zborurile comerciale către capitala americană Washington D.C. vor fi ținute la sol la aeroportul de origine până după depunerea jurământului de către președintele ales Joe Biden, potrivit Administraţiei Federale a Aviaţiei a SUA.

Siguranța aviatică a fost o îngrijorare majoră înainte de Ziua Inaugurării și noi măsuri de securitate au fost impuse pentru spațiul aerian deja foarte securizat din jurul capitalei americane.

18.12 Președintele în exercițiu Donald Trump și prima doamnă Melania Trump au aterizat în urmă cu puțin timp în Florida. Cuplul intenționează să își stabilească reședința în acest stat la Mar-a-Lago unde Donald Trump deține un complex hotelier și terenuri de golf.

Trump va înceta în mod oficial să fie președinte al Statelor Unite după ce Joe Biden va depune jurământul prezidențial.

17.59 Fostul președinte republican George W. Bush a ajuns la rândul său la ceremonia de inaugurare. Acesta este însoțit de fosta prima doamnă Laura Bush.

17.30: Joe Biden și Kamala Harris au ajuns la Capitoliu

17.28 Vicepreședintele Mike Pence a ajuns la Capitoliul SUA pentru ceremonia de inaugurare a președintelui ales Joe Biden. Liderul senatorilor republicani Mitch McConnell a ajuns la rândul său la Dealul Capitoliului.

17.24 Clădirea Curții Supreme a Statelor Unite este evacuată în urma unei amenințări cu bombă iar judecătorii instanței sunt evacuați, relatează CNN care afirmă de asemenea o prezență sporită a Gărzii Naționale în Zonă

17.20: Soții Clinton și Obama au ajuns la Capitoliu pentru inaugurea lui Biden.

17.12 Principalii indici ai Wall Street au fost aproape de nivelul de maxim istoricla deschiderea bursei americane miercuri, investitorii așteptând planul de relansare economică anunțat de președintele ales Joe Biden.

Pariurile pe un plan de relansare mai mare și pe cheltuieli majore în infrastructură sub administrația lui Biden și a unui Congres controlat de democrați au fost cruciale în urcarea indicilor bursieri americani la recorduri istorice luna aceasta.

16.30 Președintele ales Joe Biden a trimis primul său tweet de Ziua Inaugurării la câteva momente după ce Donald Trump a părăsit zona DC pentru ultima dată ca președinte.

„Este o zi nouă în America” a scris acesta pe Twitter.

16.13 Donald Trump i-a lăsat o scrisoare în Biroul Oval președintelui ales Joe Biden, potrivit unei surse citate de CNNcare nu a oferit însă informații despre conținutul scrisorii.

Una dintre tradițiile moderne de Ziua Inaugurării este ca președintele în exercițiu să îi lase o scrisoare succesorului său în care să îi ureze succes și să îi ofere câteva sfaturi. De regulă scrisoarea este lăsată pe biroul Resolute din Biroul Oval pentru a fi găsită de noul președinte când intră pentru prima dată în încăpere.

Aceeași sursă a relatat că și Melania Trump i-a lăsat o scurtă notă de bun venit primei doamne Jill Biden.

15.51 Președintele ales Joe Biden și soția sa, Jill Biden, participă la liturghia de dimineață la Catedrala Sf. Matei Apostolul din apropierea Casei Albe. La slujbă iau parte și liderii republicani din Congres, senatorul Mitch McConnell și Kevin McCarthy, liderul congresmenilor republicani din Camera Reprezentanților.

15.45 Președintele Trump a părăsit baza militara Andrews la bordul Air Force One, ultimul său zbor la bordul aeronavei prezidențiale americane.

15.35. Ultimul discurs al lui Trump: Au fost 4 ani incredibili

  • A fost ceva foarte special, am făcut foarte multe. Prima doamnă, atât de delicată și frumoasă, și-a îndeplinit misiunea.
  • Ce am făcut noi a fost uimitor, am reconstruit armata SUA.
  • Dacă nu începea pandemia am fi avut cifre la niveluri record, deja am avut cifre pe care nu le-a mai văzut America.
  • Chiar dacă am fost atât de loviți, în ciuda acestor lucruri am făcut ceva absolut minunat. Un miracol medical, am obținut vaccinul. Am reușit să scoatem 2 vaccinuri, e o realizare minunată.
  • Voi lupta întotdeauna pentru voi, voi asculta, voi privi.
  • Doresc succes noii administrații. Cred că vor avea succes pentru că au fundația să facă ceva spectaculos. Am făcut lucruri incredibile, vă iubim, ne vom întoarce într-un fel sau altul.

Trump și-a susținut ultimul discurs având-o lângă el pe Melania Trump. „Să fiu prima doamnă a fost cea mai mare onoare. Veți fi în gândurile mele”, a spus ea.

15.32 Președintele republican a ajuns la baza militară Andrews unde este așteptat de către familia sa.

15.20: Președintele Donald Trump a părăsit Casa Albă, acesta fiind transportat de elicopterul militar Marine One la baza militară Andrews unde va avea parte de o scurtă ceremonie de rămas bun înainte de a pleca înspre Mar-a-Lago unde își va stabili reședința de după președinție.

Într-o distanțare față de tradiție, Trump a părăsit Biroul Oval fără a se întâlni cu președintele ales Joe Biden și fără a participa la ceremonia de învestire a succesorului său. Este pentru prima oară de 150 de ani când un preşedinte în exerciţiu încalcă tradiţia şi nu asistă la învestirea succesorului său.

Înaintea zilei de miercuri Trump nu a părăsit Casa Albă și nu a fost văzut în public de o săptămână însă marți seara acesta a filmat un mesaj de adio din Camera Albastră a Casei Albe, vorbind de realizările despre care crede că ar trebui să îi definească administrația.

Președintele republican urmează să ofere câteva remarci înainte de a pleca de la baza militară Andrews unde au fost invitați numeroși prieteni, aliați și foști membri ai administrației Trump.

Vicepreședintele Mike Pence nu va participa la ceremonia lui Trump deoarece va lua parte la inaugurarea președintelui ales Joe Biden și nu ar fi putut ajunge la ambele evenimente în timp util, potrivit unor surse citate de Washington Post.

Mitch McConnell, liderul senatorilor republicani și Kevin McCarthy, liderul congresmenilor republicani din Camera Reprezentanților, vor lipsi de asemenea de la ceremonia de la baza Andrews, aceștia urmând să participe în scurt timp alături de Biden la liturghia de dimineață din Catedrala Sf. Matei Apostolul din apropierea Casei Albe.

Festivitățile de astăzi din capitala americană au loc într-un context extraordinar pe fondul temerilor legate de posibile noi atacuri ale susținătorilor pro-Trump după ce aceștia au luat cu asalt Dealul Capitoliului în atacul mortal din 6 ianuarie.

Peste 25.000 de militari ai Gărzii Naționale au fost desfășurați în Washington D.C. pentru a apăra Dealul Capitoliului, Casa Albă și parcul National Mall din inima capitalei SUA, acestea fiind învăluite într-un labirint de baricade și garduri înalte.

Măsurile de securitate sporite au fost implementate după ce FBI-ul a avertizat că protestatari pro-Trump înarmați plănuiesc demonstrații în Washington D.C. și toate celelalte 50 de capitale ale statelor americane.

Capitoliul a rămas închis pentru public în urma atacului mortal asupra simbolului democrației americane în urma căruia 5 persoane și-au pierdut viața.

Un gard ghimpat de doi metri și alte baricade înconjoară Dealul Capitoliului în timp ce zone întinse din Washington D.C., inclusiv câteva străzi din jurul Casei Albe, sunt sub stare de asediu, mii de militari patrulând pe străzile părăsite.