Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, și-a făcut o intrare sumbră în Washington D.C. marți, pregătindu-se să își preia mandatul în timp ce America se luptă cu agravarea pandemiei de COVID-19, niveluri istorice ale ratei șomajului și îngrijorări puternice privind noi violențe în ziua inaugurării sale.

Atmosfera de asediu in Washington D.C.Foto: Andrew H. Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia

Biden, un fan declarat al Amtrak (n.r. compania de transport feroviar a guvernului federal), intenționase să ia un tren până în Washington înainte de Ziua Inaugurării de miercuri dar a renunțat la plan după revolta mortală din 6 ianuarie de la Dealul Capitoliului, scrie 6abc.

Președintele ales a aterizat la o bază militară din apropierea Washingtonului și a fost transportat într-o capitală americană ce arată ca o fortăreață.

Peste 25.000 de militari ai Gărzii Naționale au fost desfășurați în Washington D.C. pentru a apăra Dealul Capitoliului, Casa Albă și parcul National Mall din inima capitalei SUA, acestea fiind învăluite într-un labirint de baricade și garduri înalte.

FOTO: Paul Hennessy-SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

La scurt timp înainte ca Biden să pornească înspre Washington, Statele Unite au depășit un alt prag sumbru al pandemiei: peste 400.000 de decese din cauza coronavirusului, potrivit datelor Universității John Hopkins.

Oficialii militari au anunțat marți că 12 membri ai Gărzii Naționale au fost înlăturați din dispozitivul de securitate înaintea ceremoniei lui Biden, mutarea subliniind hotărârea autorităților de a asigura desfășurarea ceremoniei fără incidente, potrivit Voa News.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului le-a declarat reporterilor că 10 din cei 12 soldați au fost înlăturați pentru „comportament discutabil” fără a avea legătură cu extremismul descoperit de FBI în timpul verificărilor celor 25.000 de membri ai Gărzii desfășurați în capitală.

FOTO: Andrew H. Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ceilalți doi militari au fost retrași după ce au făcut comentarii sau au trimis mesaje „inadecvate”, fără însă ca purtătorul de cuvânt al Pentagonului să precizeze natura lor.

Anunțul a venit în contextul în care mii de membri ai Gărzii Naționale și agenți federali rămân în alertă ridicată în Washington într-o demonstrație de forță care a transformat capitala SAU într-o veritabilă fortăreață militară.

Măsurile de securitate sporite au fost implementate după ce FBI-ul a avertizat că protestatari pro-Trump înarmați plănuiesc demonstrații în Washington D.C. și toate celelalte 50 de capitale ale statelor americane.

FOTO: Andrew H. Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia

Îngrijorările privind posibile amenințări din interior au crescut după ce mai mulți actuali și foști membri ai forțelor armate au fost puși sub acuzare în ultimele zile în legătură cu revolta mortală din Dealul Capitoliului.

Ceremonia de depunere a jurământului de către Biden va avea loc la puțin timp după ora prânzului (ora Washingtonului) în frontispiciul de vest al Capitoliului în cadrul a ceea ce se anunță a fi cea mai redusă prezență în istoria modernă a SUA.

De regulă sute de mii de spectatori umplu National Mall, parcul dintre Capitoliu și Monumentul Washinton, în Ziua Inaugurării.

Însă anul acesta 200.000 de steaguri reprezentând fiecare stat și teritoriu american au fost plantate în parc pentru a ține locul publicului și doar 1.000 de invitați, majoritatea membri ai Congresului și alți demnitari, vor lua parte la ceremonia de învestire.

FOTO: Bryan Dozier / Shutterstock Editorial / Profimedia

Capitoliul a rămas închis pentru public în urma atacului mortal asupra simbolului democrației americane în urma căruia 5 persoane și-au pierdut viața.

Un gard ghimpat de doi metri și alte baricade înconjoară Dealul Capitoliului în timp ce zone întinse din Washington D.C., inclusiv câteva străzi din jurul Casei Albe, sunt sub stare de asediu, mii de militari patrulând pe străzile părăsite.

Cel puțin trei persoane au fost arestate în cursul weekendului în apropierea punctelor de securitate printre acestea numărându-se o femeie care a pretins că este o membră a forțelor de ordine și un bărbat care avea asupra sa o armă de foc neînregistrată.

FOTO: Andrew H. Walker / Shutterstock Editorial / Profimedia

Citește și: