Joe Biden și Kamala Harris au depus miercuri jurământul pentru funcția de președinte, respectiv vicepreședinte SUA. Astfel, Joe Biden a devenit al 46-lea președinte american, iar Kamala Harris a devenit prima femeie vicepreședinte. Democratul în vârstă de 78 de ani a făcut apel, în primul său discurs după învestire, la „unitate” într-o țară străbătută de crize profunde la sfârșitul mandatului lui Donald Trump. La depunerea jurământului au fost prezenți foștii președinți Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton, în timp ce Donald Trump a fost marele absent.

Biden si Harris au ajuns la CapitoliuFoto: Captura YouTube

Cele mai importante momente, LIVETEXT:

19.30: Ceremonia inaugurală s-a încheiat.

19.27: Președintele României, Klaus Iohannis, i-a felicitat miercuri pe președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris.

”Sunt convins că împreună vom continua să dezvoltăm și să aprofundăm parteneriatul strategic în beneficiul popoarelor noastre și să lucrăm în adevăratul spirit al valorilor transatlantice”.

19.20: Amanda Gorman recită un poem pentru eveniment. Artista de 22 de ani este cel mai tânăr poet invitat la inaugurare din istoria recentă. Cântărețul Garth Brooks, un republican, a cântat ”Amazing Grace”.

18.54: Discursul luiBiden: Aceasta este ziua Americii, aceasta este ziua democrației. O zi a speranței. Sărbătorim victoria nu a unui candidat. Am învățat că democrația este prețioasă, fragilă, democrația a învins.

18.49: Biden depune jurământul în fața președintelui Curții Supreme, John Roberts.

18.48: Jennifer Lopez, invitata Kamalei Harris, a cântat ”This land is your land”: ”Libertate și dreptate pentru toată lumea”

18.43: Kamala Harris depune jurământul în funcția de vicepreședinte în fața judecătoarei Curții Supreme Sonia Sotomayor, prima femeie de culoare de la Curtea Supremă.

18.40: Joe Biden, pe Twitter: Azi, începem o nouă zi.

18.35: Lady Gaga intonează imnul național.

18.25: Ceremonia de învestire a început. Kamala Harris este așteptată să depună jurământul la 18.45, iar Joe Biden la ora 19.00.

18.05: Vicepreședintele Mike Pence și a doua doamnă Karen Pence au ajuns la Capitoliu pentru inaugurarea lui Joe Biden.

17.59 Fostul președinte republican George W. Bush a ajuns la rândul său la ceremonia de inaugurare. Acesta este însoțit de fosta prima doamnă Laura Bush.

Democratul va fi învestit al 46-lea președinte al Statelor Unite într-o ceremonie fără precedent marcată de pandemie și de asaltul violent de la Capitol Hill din 6 ianuarie de către susținătorii miliardarului republican. Vicepreședintele republican, Mike Pence, va fi și el prezent, dar nu și Donald Trump, o premieră în ultimii 150 de ani din istoria americană.

Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, a sosit însoțit de soția sa, Jill Biden, în vârstă de 69 de ani. Cuplul a urcat treptele Capitoliului împreună cu Kamala Harris, în vârstă de 56 de ani, și soțul ei Doug Emhoff, în vârstă de 56 de ani.

Președintele ales și Kamala Harris vor depune jurământul în fața câtorva oaspeți, dar în absența sutelor de mii de americani care se adună în mod tradițional în vasta piață a „Mall-ului Național” la fiecare patru ani, pentru inaugurarea Președintelui.

În locul lor, aproape 190.000 de steaguri au fost puse pentru a reprezenta acest public absent într-un Washington baricadat și păzit de membrii Gărzii Naționale, la două săptămâni după violența din Capitol, care a lăsat cinci morți.