Rusia a acuzat duminică Germania că întârzie ancheta privind presupusa otrăvire a opozantului rus Aleksei Navalnîi, într-o declarație difuzată de Ministerul de Externe de la Moscova, scrie AFP.

Maria ZakharovaFoto: mid.ru

„Berlinul este pe cale să întârzie procesul de anchetă pe care îl reclamă. În mod deliberat?”, a scris pe Facebook purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, în contextul în care șeful diplomației germane Heiko Maas a amenințat Rusia cu sancțiuni europene dacă nu vine în următoarele zile cu clarificări în acest caz.

„Până acum, nu suntem siguri că Germania nu joacă un joc dublu”, a mai afirmat Zaharova, apreciind că Berlinul întârzie să răspundă la rândul său la solicitările justiției ruse.

„Care este urgența asupra căreia insistați?”, a adăugat ea, adresându-i-se lui Maas.

Principal critic al Kremlinului, Navalnîi se află în prezent într-un spital din Berlin, după ce a fost „fără nicio îndoială” otrăvit în Rusia - potrivit guvernului german - în timpul unui turneu electoral, cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, elaborat în perioada sovietică în scopuri militare.

Germania şi alte ţări occidentale au cerut Moscovei în repetate rânduri să facă lumină în acest caz, însă ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat săptămâna aceasta că acuzaţiile de asasinat trebuie primite cu „o bună doză de scepticism” şi a cerut Berlinului să vină cu dovezi.

Omologul său german a dat însă vina pe statul rus pentru otrăvirea lui Navalnîi, o premieră pentru Berlin, comentează AFP.

„Există mai multe indicii în acest sens, este motivul pentru care partea rusă trebuie acum să reacţioneze. Substanţa letală cu care Navalnîi a fost otrăvit s-a aflat în trecut în posesia autorităţilor ruse, doar un mic număr de persoane are acces la Noviciok şi această otravă a mai fost folosită de serviciile ruse în atacul împotriva fostului agent (rus) Serghei Skripal” în Marea Britanie, a avertizat Maas.

Citește despre cazul Navalnîi: