Politicianul rus Alexei Navalnîi, un critic vehement al Kremlinului, era supravegheat intens de poliția secretă, au declarat surse din domeniul securității pentru un tabloid rusesc, preluat de Reuters.

Navalnii dus cu targa la ambulantaFoto: Captura YouTube

Înainte să i se facă rău, în timpul unui zbor cu avionul, Navalnîi era urmărit de ofițeri FSB în civil, iar mișcările sale erau urmărite îndeaproape prin intermediul camerelor de supraveghere publice, scrie Moskovsky Komsomolets.

Citând surse din cadrul serviciilor de securitate, ziarul descrie în amănunt ce a făcut opozantul rus înainte să i se facă rău, inclusiv numărul de camere rezervate de echipa sa la hotel, faptul că Navalnîi a ales să nu doarmă în camera rezervată pe numele său.

Cei care îl supravegheau și-au dat seama că a stat într-un apartament închiriat de un suporter al său, după ce acesta din urmă a făcut o comandă pentru livrarea de sushi pentru Navalnîi.

”Amploarea supravegehrii nu mă surprinde de loc, eram perfect conștienți de ea”, a scris, pe Twitter, purtătoarea sa de cuvânt”, Kira Yarmysh.

”Ce este surprinzător, totuși, este că (serviciile de securitate) nu se feresc să o descrie”, a adăugat ea.

În articolul Moskovsky Komsomolets, sursele din domeniul securității spun că urmărirea mișcărilor lui Navalnîi nu a dezvăluit contacte suspecte care ar putea avea legătură cu îmbolnăvirea sa. Sursele consideră că, dacă opozontul lui Vladimir Putin a fost otrăvit, acest lucru a avut loc fie în aeroport, fie în avion.

Aflat încă în comă, Alexei Navalnîi a fost adus sâmbătă dimineață în Germania, pentru a fi tratat la Berlin, după o zi în care apropiații opozantului rus au acuzat autoritățile rusești că încearcă să blocheze plecarea acestuia din spitalul din orașul siberian Omsk.