Un avion german a ajuns, vineri dimineață, în orașul siberian Omsk, pentru a-l transfera la un spital din Berlin pe opozantul rus Alexei Navalnîi, despre care se care că a fost otrăvit. Medicii ruși nu vor, însă, să-l lase să plece și spun că mutarea i-ar pune viața în pericol. Kira Yarmysh, secretara de presă a lui Navalnîi, afirmă că se trage de timp până dispar urmele otrăvirii.

Spitalul din Omsk, unde este tinut NavalniiFoto: Yevgeny Sofiychuk / TASS / Profimedia

Cele mai noi informații despre situația lui Navalnîi, LIVETEXT:

---------------

17.02Oficialii Ministerului Sănătății din regiunea siberiană unde Alexei Navalnîi este spitalizat au anunțat vineri după-masa că un laborator al poliției a descoperit o substanță chimică de natură industrială în părul și pe mâinile criticului Kremlinului

15.57 Soția lui Navalnîi i-a trimis o scrisoare liderului de la Kremlin: ”Apelez oficial la tine (Putin) pentru a-ți cere să permiți transportarea lui Navalnîi în Germania”

15.26 Șeful de cabinet al lui Navalnîi a spus că medicii germani care au venit cu avionul astăzi au primit acces la pacient

14.20 Medicul-șef al spitalului siberian a declarat că Navalnîi a fost diagnosticat cu o boală metabolică provocată de nivelul redus al glicemiei. Murakhovsky a adăugat că pe degetele și hainele opozantului rus au fost găsite urme desubstanțe chimice industriale..

13.47 Mesajul transmis de Comisia Europeană către Rusia în privința lui Navalnîi

13.22 Ministrul român de Externe spune că situația opozantului rus este ”profund îngrijorătoare”

12.35 Germania își menține oferta de a-l trata pe Navalnîi în Berlin, dar nu este în poziția de a evalua dacă acesta poate fi transportat, a declarat ministrul de externe, Heiko Maas.

10.46 Medicul-șef adjunct de la Spitalul din Omsk, Anatoly Kalinichenko: Avem un diagnostic complet, dar nu-l putem încă dezvălui. Nu s-au găsit urme de otravă în organismul lui Navalnii

10.12 La Spitalul din Omsk sunt prezenți doctorița personală a lui Navalnii, Anastasia Vasilyeva, fratele acestuia, Oleg, și soția opozantului rus, Yulia (Sursa Foto: Profimedia Images)

09.45 Autoritățile nu-l lasă pe Navalnîi să plece deoarece trag de timp pentru ca otrava să nu mai poată fi detectată în organismul său, scrie Yarmysh pe Twitter, adăugând că fiecare oră de întârziere poate fi decisivă pentru viața acestuia

09.36 Avionul ambulanță german a aterizat în orașul siberian Omsk, potrivit datelor de urmărire a zborurilor.

09.15 Medicul-șef care îl tratează pe Navalnîi a declarat că starea acestuia s-a îmbunătățit puțin, dar încă este în stare instabilă, așa că orice încercare de a-l muta ar putea să-i pună viața în pericol. Doctorul Alexander Murakhovsky a spus că există cinci posibile diagnostice și că rezultatele analizelor făcute politicanului de opoziție vor fi gata în două zile. El a refuzat să răspundă când a fost întrebat dacă Navalnîi a fost otrăvit.

08.38 Kira Yarmysh, secretara de presă a lui Navalnîi, spune că spitalul siberian nu permite transferul acestuia în străinătate. Doctorul-șef din unitatea medicală ar fi spus că starea lui Navalnîi este instabilă și că spitalul consideră dorința rudelor de a-l muta insuficientă pentru a justifica o astfel de acțiune.

08.10 Potrivit reprezentantei lui Navalnîi, avionul va ateriza în Siberia în aproximativ o oră. Potrivit acesteia, opozantul rus este în ”pericol de moarte” deoarece la spitalul respectiv nu există dotările necesare pentru tratarea lui și nici nu i s-a pus un diagnostic.

---------------

În primele ore ale dimineții de vineri, un avion cu o echipă medicală a plecat din Nurenberg, cu destinația Omsk, pentru a-l aduce pe Navalnîi la Berlin, unde spitalul Charite este pregătit să-l trateze, potrivit presei germane.

Jaka Bizilj, fondatorul ONG-ului german Cinema for Peace Foundation, a declarat pentru Bild: ”Avionul este în zbor, avem toate documentele necesare și sperăm că Alexei va fi pregătit pentru transport mâine dimineață, astfel încât să zburăm la Berlin”.

Kira Yarmysh, secretara de presă a lui Navalnîi, a spus, anterior, că se teme că reprezentanții spitalului ar putea obstrucționa procedurile de mutare în străinătate ale cunoscutului opozant al regimului Vladimir Putin.

”Cerem conducerii spitalului unde se află Alexei să nu ne obstrucționeze în obținerea tuturor documentelor pentru transferul său”, a spus ea într-o declarație video făcută joi noapte.

Aleksei Navalnîi, un critic al preşedintelui Vladimir Putin, este în comă într-un spital din Siberia. Liderul opoziţiei ruse s-a simţit extrem de rău după ce a băut un ceai într-un aeroport, iar purtătoarea sa de cuvânt crede că a fost otrăvit.

Preşedinţia Rusiei a comunicat că medicii depun toate eforturile pentru salvarea lui Aleksei Navalîi. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că ipoteza otrăvirii va trebui confirmată de analizele medicale, precizând că va fi aprobat transferul lui Navalnîi într-un spital din străinătate dacă familia lui va cere acest lucru.