Noul coronavirus a infectat până în prezent aproape 110.000 de persoane în toată lumea, provocând 3.824 de decese, arată centralizarea realizată de Universitatea Johns Hopkins pe platforma Arcgis. De asemenea, aproape 62.000 de pacienți au fost declarați vindecați până acum. Numărul de cazuri scade constant în China, însă epidemia evoluează îngrijorător în alte țări: Italia a devenit duminică a doua cea mai afectată țară din lume, numărul deceselor și al infectărilor crescând alarmant în ultimele 24 de ore. Autoritățile italiene au luat măsuri fără precedent, restricțiile impuse afectând aproximativ 16 milioane de oameni, un sfert din populația țării. Primele cazuri de coronavirus au fost raportate duminică și în Bulgaria.

Harta coronavirusFoto: ArcGIS

Cele mai importante informații, LIVETEXT pe HotNews.ro:

_______________

04.15 China a raportat luni 22 de noi decese din cauza coronavirusului, în timp ce numărul zilnic de contaminări cu COVID-19 a fost la cel mai scăzut nivel de la începutul centralizării datelor în ianuarie, notează AFP.

04.00 Qatarul a suspendat temporar intrările în țară din 15 state

02.00 Ultima centralizare de pe platforma Arcgis: 109.965 de cazuri confirmate, 3.824 de decese, 61.941 de pacienți vindecați

23.34Moscova: Cei care nu respectă regula izolării la domiciliu riscă până la 5 ani de închisoare

23.10Cel puțin opt state din SUA au declarat stare de urgență

20.46 Italia anunță achiziționarea a 22 de milioane de măști medicale

„Suntem în proces de semnare a mai multor contracte care ne vor permite să avem la dispoziție, între 12 martie și 30 aprilie, un număr de 22 de milioane de măști de tip chirurgical”, a precizat șeful Protecției Civile italiene, Angelo Borrelli.

20.35 În patru închisori italiene au izbucnit revolte duminică, după ce autoritățile, prin noile măsuri contra răspândirii coronavirusului, au interzis inclusiv vizitele rudelor deținuților.

20.28Numărul deceselor în Italia a crescut alarmant în doar 24 de ore, de la 233 la 366. Și numărul persoanelor infectate este cu 25% mai mare, crescând de la 5.883 la 7.375.

Italia rămâne în continuare ţara europeană cu cele mai multe cazuri de infecţie cu coronavirus. De altfel, la nivel mondial, Italia este, începând de duminică, a doua cea mai afectată ţară din lume, după China.

19.20 Bilanțul deceselor în regiunea italiană Lombardia a crescut în ultimele 24 de ore până la 257, de la 154 raportate sâmbătă

19.12 Franța a înregistrat până în prezent 1.126 de cazuri de coronavirus și 19 decese

18.38 OMS salută „sacrificiul veritabil” al italienilor

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a salutat duminică măsurile „curajoase” luate de italieni pentru a limita propagarea virusului în țară, calificându-le drept „veritabile sacrificii”

18.29 Primul deces legat de noul coronavirus în Egipt

18.13Sute de italieni au fugit din nordul țării după ce au aflat că zona intră în carantină - VIDEO

16.45 Germania anunță interzicerea tuturor adunărilor cu peste 1.000 de participanți, în contextul multiplicărilor cazurilor de contaminare cu coronavirus

Germania avea până duminică după-amiază 902 cazuri confirmate.

16.04Dispută în Grecia între medici şi Biserică, în contextul coronavirusului

15.34 Cancelarul austriac: Și alte țări europene vor lua măsuri drastice ca în Italia

15.10 Arabia Saudită a anunțat că a impus izolarea Qatif, o regiune producătoare de petrol din est unde trăiește o mare comunitate de mussulmani șiiți. În Qatif au fost consemnate 11 cazuri, toate având legătură cu Iranul. Toate activitatea instituțiilor publice și a firmelor private a fost oprită, cu excepția furnizării de servicii esențiale.

14.26A fost declarată stare de urgență în New York din cauza epidemiei de Covid-19

13.49 Ultima centralizare de pe platforma Arcgis: 107.352 de cazuri, 3.646 de decese, 60.558 de pacienți vindecați

13.04 Bangladesh, o țară asiatică cu populație de peste 160 de milioane de oameni a raportat primele trei cazuri de coronavirus. Este vorba de trei tineri cu vârste între 20 și 35 de ani, doi recent reveniți din Italia

12.51 Noul bilanț total din Iran: 6.566 de cazuri, 194 de decese, după ce duminică au fost raportate alte 700 de cazuri și 49 de decese.

12.27Vasul de croazieră Grand Princess a primit voie să acosteze

12.16 Șeful regiunii Piedmont, Alberto Cirio, a fost testat pozitiv cu coronavirus, acest fiind al doilea președinte de regiune care se îmbolnăvește în ultimele 24 de ore. Piedmont, cu centrul la Torino, este a patra cea mai lovită regiune de epidemie. Amintim că, sâmbătă, șeful regiunii Lazio, Nicola Zingaretti a anunțat că are boala.

11.51 Iranul a oprit toate zborurile către Europa - agenția IRNA

10.49Premierul ceh Andrej Babis cere Italiei să interzică cetățenilor săi să mai călătorească în Europa pentru a încetini răspândirea epidemiei

10.36 Numărul de cazuri din Bulgaria a ajuns la patru, doi bărbați din Plevna și două femei din Gabrovo ieșind pozitivi la coronavirus după o campanie extinsă de testare, a declarat Todor Kantardzhiev, șeful Centrului Național pentru Boli Infecțioase și Parazite

09.55 Șase oameni au murit și 28 sunt prinși sub dărâmături după prăbușirea unui hotel folosit pentru a ține în carantină persoane suspectate de coronavirus în orașul chinez Quanzhou

09.25Italia: Epidemia de coronavirus pune în carantină 16 milioane de oameni în nordul țării. Ce măsuri a mai luat guvernul

09.10Primele patru cazuri de coronavirus anunțate de Bulgaria

08.43 Maldive raportează primele cazuri, doi angajați de pe o insulă turistică pe care se află aproximativ 1.400 de oameni. Insula a fost pusă sub carantină. Virusul a fost adus de un turist italian care s-a întors deja acasă, unde a fost testat pozitiv.

-----

În China, situația evoluează tot mai bine, fiind raportate doar 44 de cazuri, față de 99 în ziua anterioară. 41 dintre acestea au fost în Wuhan, restul de 3 din China având legătură cu cazuri din afara țării. Astfel, autoritățile din Beijing spun că două cazuri înregistrate acolo își au originea în Spania și Italia.

În Coreea de Sud numărul de infectări a depășit 7.000, iar în Italia se apropie de 6.000 de cazuri.

Italia a impus închiderea unei părți mari din nordul țării, o măsură drastică prin care se încearcă oprirea epidemiei. Decizia fără precedent va afecta aproximativ 16 milioane de oameni și este valabilă până pe 3 aprilie, potrivit ordinului dat de premierul Giuseppe Conte.

Oamenii nu vor mai avea să intre sau să iasă din Lombardia, cea mai bogată regiune italiană. Măsura este valabilă și în 14 provincii din alte patru regiuni, inclusiv în orașele Veneția, Modena, Parma, Piacenza, Reggio, Emilia și Rimini, notează Reuters.

O femeie de 48 de ani, care a călătorit pe ruta Bologna - Chișinău, este primul caz confirmat cu coronavirus în Republica Moldova. În Europa doar câteva țări, precum Turcia, Albania și Muntenegru, nu au raportat până acum niciun caz de COVID19.

Epidemia se extinde și în America de Sud, unde a fost raportat și primul deces de pe continent, în Argentina.