Rusia a acuzat forţele aeriene britanice, Royal Air Force (RAF), că au interceptat în mod periculos aparate militare ruseşti deasupra Mării Negre, în scopul de a provoca Moscova, după ce mai multe astfel de acţiuni au avut loc în ultima vreme.

Avioane RAF Typhoons si RoAF MiG 21 executand o interceptare aerianaFoto: Hotnews

Acuzaţia, formulată de ambasada rusă la Londra, survine după ce avioane de vânătoare britanice, desfăşurate în România la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, au interceptat joi deasupra Mării Negre un avion rusesc de patrulare maritimă, în al doilea incident de acest fel survenit de la începutul săptămânii, amintește Agerpres.

Avioanele de vânătoare Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force au decolat de la baza Kogălniceanu în urma semnalării prezenţei unui avion rusesc de tipul Be-12, care decolase din Crimeea şi zbura în direcţia sud-vest deasupra Mării Negre, a anunţat vineri Ministerul britanic al Apărării, citat de Reuters.

Această nouă operaţiune a survenit după interceptarea miercuri dimineaţă, tot de către avioanele Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force, a două avioane de luptă ruseşti Su-30 Flanker în apropiere de spaţiul aerian al NATO deasupra Mării Negre.

"(...) Ce fel de ameninţare pentru Marea Britanie sau chiar aliaţii săi prezintă, în mod ipotetic, un avion de patrulare rusesc în timp ce întreprinde zboruri în apropierea propriei liniei costiere a Rusiei, la peste 2.000 km de insulele britanice", scrie ambasada rusă la Londra, într-un comunicat emis sâmbătă.

"În loc să întărească securitatea cuiva, autorităţile britanice folosesc o astfel de prezenţă militară (în zona Mării Negre) pentru acţiuni provocatoare. Nu doar prin a face declaraţii verbale, oricât de regretabile sunt ele, ci şi în termeni militari reali, ceea ce este pur şi simplu periculos", se mai susţine în comunicat.

Ministerele britanice al Apărării şi de Externe au refuzat să comenteze duminică pe marginea comunicatului ambasadei ruse.

Trei state riverane Mării Negre - România, Bulgaria şi Turcia - sunt aliate ale Marii Britanii în cadrul NATO.

Britanicii din Royal Air Force, cu patru avioane Eurofighter Typhoon, ajută din luna aprilie la misiunile de poliție aeriană la baza Mihail Kogălniceanu. E a doua oară în ultimul an când Forțele Aeriene Britanice au venit în România în cadrul unei misiuni NATO de poliție aeriană.

Astfel, din aprilie, Royal Air Force a semnalat în numeroase rânduri cum avioanele sale de vânătoare au interceptat aeronave militare rusești deasupra Mării Negre, aproape de spațiul aerian NATO.

Cel mai recent anunț a fost făcut chiar sâmbătă, când Typhoon-urile britanice au interceptat două aparate militare rusești, un AN-26 și apoi un Be-12.

„Este pentru a treia oară în această săptămână când avioanele RAF, aflate în misiune NATO de poliție aeriană, au fost ridicate pentru a respinge aparate ruse incitatoare și pentru a reasigura România și aliații NATO”, se precizează în comunicatul Forţele aeriene britanice.

Vezi mai jos și alte incidente semnalate de RAF în ultimele luni când au fost interceptate avioane militare rusești deasupra Mării Negre:

24 august 2018 - Avioane de vânătoare britanice, trimise din România pentru interceptarea unei aeronave militare ruse, deasupra Mării Negre

22 august 2018 - Alte două avioane rusești de vânătoare au fost interceptate deasupra Mării Negre de aeronave britanice Typhoons decolate de la Mihail Kogălniceanu

15 august 2018 - Șase bombardiere rusești, interceptate în Marea Neagră de avioane britanice Eurofighter decolate de la Mihail Kogălniceanu

26 iulie 2018 - Avioanele britanice Eurofighter Typhoon de la baza Mihail Kogălniceanu au interceptat un avion militar rusesc deasupra Mării Negre

Mihai Fifor, despre interceptarea bombardierului rusesc: Astfel de lucruri apar frecvent, tocmai de aceea există poliție aeriană care se face de pe Mihai Kogălniceanu

Citește și: