Poliția spațiului aerian român este asigurată în momentul de față doar de britanicii cu cele patru avioane Eurofighter Tyhoon de la baza Mihail Kogălniceanu, după ce toate avioanele MiG 21 LanceR sunt ținute la sol ca urmare a accidentului aviatic din urmă cu o săptămână, a declarat ministrul Apărarării, Mihai Fifor. „Dacă este nevoie putem să ne asociem cu aparatele Șoim [n.r. IAR-99 Șoim] pe care Forțele Aeriene Române le au”, a spus Fifor, precizând că intrările în spațiul aerian român ale unor aparate de zbor ale Federației ruse sunt frecvente.

Avioane RAF Typhoons si RoAF MiG 21 executand o interceptare aerianaFoto: Hotnews

„După tragedia de săptămâna trecută de la mitingul aviatic, conform procedurile pe timpul investigației aparatele MiG rămân la sol. În momentul de față poliția aeriană o realizează partenerii noștri britanici de la baza Mihail Kogălniceanu cu cele patru aparate Typhoon. Dacă este nevoie putem să ne asociem cu aparatele Șoim pe care Forțele Aeriene Române le au”, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor.

„Sunt frecvente aceste intrări în spațiul aerian român ale unor aparate de zbor ale Federației ruse. Procedurile sunt standard, sunt proceduri NATO, pentru că România realizează apărarea spațiului aerian NATO - se ridică aparatele care realizează poliția aeriană și se trece la operațiuni specifice”, a mai detaliat Fifor.

În urmă cu o săptămână un avion MiG 21 LanceR al Forțelor Aeriene Române s-a prăbușit lângă baza aeriană Borcea, în timpul unui miting aerian desfășurat în cadrul zilelei porților deschise la bază. Pilotul Florin „PATRAX” Rotaru a murit în accident.

În momentul de față, România se bazează exclusiv pe aparatele MiG 21 LanceR, circa 30 la număr, pentru misiunile proprii de poliție aeriană, cele 12 avioane F-16 modernizate și cumpărate recent din Portugalia nefiind încă operaționale pentru misiuni reale.

Citește mai multe aici: Câte avioane de vânătoare MiG 21 LanceR mai are România, de ce vor rămâne în uz încă o bună vreme și de ce mai noile F-16 recent cumpărate nu sunt încă complet operaționale

Britanicii din Royal Air Force cu patru avioane Eurofighter Typhoon, ajută din aprilie la misiunile de poliție aeriană la baza Mihail Kogălniceanu

Patru avioane de vânătoare Eurofitgher Typhoon și 160 de militari din Royal Air Force au ajuns în România în luna aprilie la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța. Cele patru aeronav și piloții britanici sunt în românia pentru a întări misiunile de poliție aeriană la granița NATO la Marea Neagră. E a doua oară în ultimul an când Forțele Aeriene Britanice au venit în România în cadrul unei misiuni NATO de poliție aeriană.

​​VIDEO În primele lor zile în România, piloții britanici de avioane Eurofighter Typhoon au interceptat o aeronavă militară din Rusia. Ce spun despre incident

La nici o săptămână de când cele patru avioane Eurofighter Typhopon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice au fost operaționalizate la baza de la Mihail Kogălniceanu, piloții britanici au și intervenit să intercepteze un un avion militar de tip IL-20 al Rusiei care se apropia de spațiul aerian românesc.

Numai în 2017 au avut loc peste 60 de astfel de interceptări în apropierea spațiului aerian românesc de la Marea Neagră.