Un avion de vânătoare MiG 21 LanceR s-a prăbușit, sâmbătă, la baza aeriana Borcea, în timpul unui eveniment aviatic.Aeronava a explodat în momentul impactului cu solul. Pilotul, locotenent-comandorul Florin Rotaru,a murit,carbonizat, deși inițial s-a vehiculat informația că acesta ar fi reușit să se catapulteze.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pilotul avionului, locotenent-comandorul Florin Rotaru, în vârstă de 36 de ani, îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă a Bazei 86 Aeriană Fetești. Era pilot clasa I, avea la activ peste 400 de ore de zbor, din care aproximativ 250 pe MiG-21, potrivit Ministerului Apărării. Florin Rotaru era căsătorit și avea doi copii.

Fostul șef al Aviației Civile Sorin Stoicescu spune că, cel mai probabil,pilotul a refuzat să se catapultezepentru a nu ajunge în zona unde se afla publicul, evitând astfel o catastrofă.

18.08: Ministrul Apărării, Mihai Fifor, se află la baza aeriană Borcea. El a precizat că toate avioanele sunt, în prezent, la sol pentru a fi verificate conform procedurii.

Fifor a susținut, potrivit Mediafax, că fiecare aeronavă este de obicei controlată tehnic înainte de a zbura, MIG fiind una foarte bună și modernizată.

El a mai spus că speră să se ajungă cât mai repede la o concluzie privind cauzele accidentului.

18.00: Ancheta este în derulare, urmând a fi stabilite cauzele accidentului.

Fostul șef al Aviației Civile Sorin Stoicescu spune că, cel mai probabil,pilotul a refuzat să se catapultezepentru a nu ajunge în zona unde se afla publicul, evitând astfel o catastrofă.

17.14: MApN anunță că, luni, începând cu ora 8.15, vor fi organizate în unitățile militare din țară și din teatrele de operații ceremonii în memoria locotenent-comandorului Florin Rotaru.

Ministerul mai precizează că Florin Rotaru era pilot cu experiență, clasa I și avea la activ peste 400 de ore de zbor, din care aproximativ 250 pe MiG-21.

15.21: Ofițerul era în vârstă de 36 de ani și îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă, Baza 86 Aeriană Fetești.

UPDATE 15.20: Procurorii militari de la Parchetul Tribunalul Militar București s-au autosesizat și au deschis un dosar penal după ce sâmbătă s-a prăbușit un MIG la Fetești.

15.01: Mihai Fifor confirmă moartea pilotului.

14.54: Reprezentanții Serviciului de Ambulanță Constanța anunță acum că pilotul ar fi decedat. "De la locul accidentului ni s-a transmis ca pilotul ar fi murit carbonizat. Așa mi-au spus de acolo”, a declarat Claudia Tatarici, Ambulanța Constanța, pentru MEDIAFAX.

14.51: Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, se va deplasa sâmbătă la Borcea

14.44:Ministerul Apărării Naţionale precizează că în prezent nu sunt date disponibile referitoare la starea pilotului sau dacă acesta a executat manevre de catapultare, adăugând că o comisie numită la nivelul Statului Major al Forţelor Aeriene se va deplasa de urgenţă la locul prăbuşirii pentru investigarea evenimentului.

14.30: Pilotul ar fi murit, potrivit unor oficiali citați de DIGI24. Informația nu a fost confirmată

14.10: „Raed Arafat anunță că a fost trimis la fața locului un elicopter SMURD în sprijin. De asemenea, sunt plecate forţe - pompieri, terestre.

”Aşteptăm să vedem informaţiile”, spune secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, potrivit Agerpres.

UPDATE 14:03Pilotul aparatului MiG prăbușit la baza Borcea a reușit să se catapulteze, anunță reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași.

Potrivit unor informații, la locul producerii accidentului erau câteva mii de oameni care participau la o demonstrație, cu ocazia Ziua Porților Deschise.

MiG-ul s-a prăbușit pe un câmp din apropierea bazei, potrivit Digi24.

Accidentul a fost confirmat și de Ghiveci Bianca, purtător de cuvânt Poliția Călărași, care a declarat, pentru Mediafax, că mai multe echipaje au fost trimise în zonă.

Deocamdată nu sunt informații cu privire la pilot și dacă acesta a reușit să se catapulteze.