Două avioane Typhoons aparținând Royal Air Force au interceptat luni două aparate rusești Su-30 Flanker care zburau în apropierea spațiului aerian al NATO, deasupra Mării Negre, a anunțat RAF, pe pagina sa de Facebook.

Avioane RAF Typhoons si RoAF MiG 21 executand o interceptare aerianaFoto: Hotnews

„Avioanele rusești au repetat activitatea observată recent în aer și au fost monitorizate de doua Typhoons de la 135 Expeditionary Air Wing (EAW).

Aeronavele Typhoons au operat în conformitate cu misiunea de poliție aeriană avansată a NATO în virtutea căreia Royal Air Force acționează pentru a descuraja orice agresiune a Rusiei, pentru a asigura România și aliații NATO de angajamentul Marii Britanii pentru apărarea colectivă”, potrivit RAF.

În 15 august, șase bombardiere rusești au fost interceptate deasupra Mării Negre de avioane britanice de vânătoare amplasate în România pentru a securiza spațiul aerian al NATO.

Avioanele Eurofighter Typhoon au decolat luni dimineața din baza aeriană Mihail Kogălniceanu (sud-est) "drept răspuns față de prezența a șase bombardiere de tipul Suhoi Su-24 Fencer care operau în proximitatea spațiului aerian al NATO, deasupra Mării Negre", potrivit sursei citate.

Bombardierele rusești s-au îndepărtat în direcția Crimeii, a precizat RAF.

Luna trecută, ministrul român al Apărării a calificat drept "frecvente" astfel de "provocări" din partea Rusiei.

Patru avioane Typhoon sunt amplasate în cadrul acestei misiuni în baza Mihail Kogălniceanu, care adăpostește mai multe sute de militari americani.