Șeful Gărzii de Mediu Bucureşti, Viorel Glăman, va fi demis în urma scandalului legat de poluarea din Capitală. Șefa Gărzii Naționale de Mediu, Marioara Gătej, a declarat pentru HotNews.ro că acesta va fi mutat pe o altă funcție din instituție, în cel mult două zile.

Viorel GlamanFoto: LinkedIn

Șefa Comisariatului Național de Mediu a declarat pentru HotNews.ro că a luat la cunoștință despre cererea ministrului Mediului de a-l demite pe Viorel Glăvan și că urmează ca acesta să fie mutat pe altă funcție în cadrul Comisariatului de Mediu.

"Am luat la cunoștință că s-a cerut schimbarea din funcție a domnului. O să procedez la o mutare a dânsului pe o altă funcție în cadrul Comisariatului General pentru că în altă parte nu avem unde. Am demarat deja procedura, probabil decizia va fi valabilă cu data de mâine, cel mai târziu poimâine. Se vor delega atribuțiile unui comisar din cadrul Comisariatului București, așa e procedura, cel mai probabil, celui desemnat locțiitor până acum, Andrei Corlan", a declarat șefa Gărzii Naționale de Mediu, Marioara Gătej.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a solicitat din nou Gărzii Naţionale de Mediu, miercuri, schimbarea din funcţie a comisarului şef de pe Bucureşti, în urma informaţiilor apărute în spaţiul public şi a unei implicări "nu tocmai eficiente" a instituţiei în ceea ce înseamnă monitorizarea problemelor de mediu.

"După cum ştiţi foarte bine, în momentul de faţă, comisarii Gărzii de Mediu din Bucureşti şi din judeţele vecine au o amplă campanie de control la toţi operatorii economici din Bucureşti şi Ilfov pe procesele de ardere şi emiterea în atmosferă a diverşilor poluanţi care afectează calitatea aerului din Bucureşti. În urma informaţiilor apărute în spaţiul public şi a unei implicări nu tocmai eficiente a Gărzii de Mediu Bucureşti în ceea ce înseamnă monitorizarea problemelor de mediu cu care se confruntă Capitala, am solicitat astăzi comisarului general de la Garda Naţională de Mediu schimbarea din funcţie a comisarului şef de pe Bucureşti de la Garda de Mediu", a declarat Costel Alexe, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

În prezent, funcţia de comisar şef al Gărzii de Mediu Bucureşti este ocupată de Viorel Glăman.

În urmă cu două zile, ministrul de resort a solicitat şi demisia conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bucureşti, afirmând, în acest context, că "nu este firesc ca cei din conducerea ministerului, când avem astfel de depăşiri (a indicilor de poluare, n.r.), să afle de pe Facebook".

Pe acest subiect, Costel Alexe a menţionat că "în momentul de faţă, secretarul de stat (din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, n.r.) are discuţii cu doamna director (a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti, n.r.) şi sunt convins că va înţelege, fiind funcţionar public, să facă un pas înapoi". "Ştiţi că astăzi legea nu permite unui ministru să dea afară un funcţionar public", a afirmat oficialul.

Funcţia de director general a APM Bucureşti este deţinută de către Simona Aldea.

Rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM10 duminică noapte și luni dimineață. Pentru poluarea cu PM2,5, un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe, s-au înregistrat depășiri cu 900-1000% peste limitele maxim admise, datele fiind colectate și de senzorii oficiali din rețeaua națională, integrați în platforma airly.eu, iar pentru PM10, particule mai mari de praf, s-au înregistrat depășiri de aproape 800%. Și platforma aerlive.ro a înregistrat depășiri spectaculoase.

Șeful Gărzii de Mediu București, Viorel Glăman, pune poluarea excesivă din Capitală pe seama fenomenului de inversiune termică. „De când sunt eu în Garda de Mediu nu au existat depășiri atât de ridicate. A fost un fenomen meteo, aerul nu s-a ridicat...”, a susținut marți, într-o intervenție telefonică la Digi24, șeful Gărzii de Mediu București.

Viorel Glăman a comentat și în legătură cu materialele din presă privind activitatea instituției pe care o conduce sau imaginile cu el la bustul gol sau de la petreceri postate pe Facebook: "Comisariatul Gărzii de Mediu București, condus de către mine, având în vedere și linșajul mediatic care este asupra mea începând de azi dimineață, și nu înțeleg de ce... pentru două poze cu prietenii la plajă, în timpul liber, sunt târât în scandaluri că Garda de Mediu nu a aplicat...”.

Garda de Mediu București e condusă din 2015 de Viorel Ionel Glăman, un personaj susținut de PSD și menținut în funcție de PNL cu un trecut profesional misterios. Deși instituția s-a remarcat doar prin pasivitatea față de poluatori, Glăman a ieșit în evidență prin intermediul postărilor pe Facebook în ipostaze ridicole.

CITEȘTE ȘI: