​Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat luni că poluarea record de azi noapte din București se datorează unui incendiu de vegetație pe o suprafață de 5.000 de metri la Crevedia, unui incendiu la Gara de nord, dar și faptului că oamenii au ars cauciucuri, în gospodăriile din jurul Capitalei.

HotNews.roFoto: Hotnews

„E primăvară, lumea face curățenie prin curte și dau foc la tot ce găsesc”, a comentat el.

De asemenea, a spus, Alexe, „avem suspiciuni de activități industriale în județul Ilfov și București, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți”.

El a anunțat că în Ilfov sunt 46 de firme autorizate, iar în București 69, care au în specificul de activitate arderea, toate acestea urmând a fi controlate în această săptămână.

„Aseară, la toate stațiile pe care le deține Ministerul Mediului au fost înregistrate depășiri: la Lacul Morii, de opt ori”, a spus Alexe.

Rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM10 duminică noapte și luni dimineață. Pentru poluarea cu PM2,5, un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe, s-au înregistrat depășiri cu 900-1000% peste limitele maxim admise, datele fiind colectate și de senzorii oficiali din rețeaua națională, integrați în platforma airly.eu, iar pentru PM10, particule mai mari de praf, s-au înregistrat depășiri de aproape 800%. Și platforma aerlive.ro a înregistrat depășiri spectaculoase.