București: Poluare record cu PM 2,5 și PM 10 duminică noapte și luni dimineață înregistrată de rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 2 martie 2020, 7:43 Actualitate | Administratie Locala


Poluare record statia Mihai Bravu
Foto: Hotnews
Rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM10 duminică noapte și luni dimineață. Pentru poluarea cu PM2,5, un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe, s-au înregistrat depășiri cu 900-1000% peste limitele maxim admise, datele fiind colectate și de senzorii oficiali din rețeaua națională, integrați în platforma airly.eu, iar pentru PM10, particule mai mari de praf, s-au înregistrat depășiri de aproape 800%. Și platforma aerlive.ro a înregistrat depășiri spectaculoase.Luni dimineață, la ora 7.00, toți senzorii din rețeaua airly.eu din București arătau depășiri


Duminică noapte, senzorul airly.eu din Pantelimon a înregistrat o depășire de peste 1000% pentru poluarea cu PM2,5


Duminică noapte, senzorul din rețeaua națională amplasat pe Șoseaua Mihai Bravu, integrat în platforma airly.eu, a înregistrat depășiri de aproape 600% pentru poluarea cu PM10


Luni dimineață, la ora 6.00, senzorul din rețeaua națională amplasat la Lacul Morii, integrat în platforma airly.eu, a înregistrat depășiri de aproape 1000% pentru poluarea cu PM2,5Din cei 8 senzori din rețeaua națională, doar cel de la Lacul Morii a înregistrat date despre poluarea cu PM2,5 și a înregistrat valori de 234 ug/m3 2față de 20 ug/m3 valoarea limită anuală


Din luna noiembrie, Bucureștiul se confruntă în mod frecvent cu astfel de depășiri noaptea și în weekend, însă ministrul Mediului și Garda de Mediu nu au venit cu o explicație despre ce se întâmplă.

Primarul Gabriela Firea a declarat în mai multe rânduri că depășirile nu sunt atât de mari și a lăsat să se înteleagă că sunt interese să fie date cifre așa mari ca să crească vânzările la purificatoarele de aer.

Pe scurt, autoritățile nu au venit nici măcar cu o explicație.

Oana Neneciu, directorul executiv al fundației Ecopolis, care gestionează în parteneriat cu ETA2U rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului - aerlive.ro, a dat câteva explicații despre poluarea nocturnă și din weekend, într-un interviu acordat recent HotNews.ro.

”Dacă plouă avem verde, totul este ok, dacă este ceață este din ce în ce mai rău și lucrurile se duc spre smog din punctul meu de vedere pentru că ceața ține particulele de praf jos și aproape de zona unde noi respirăm, se crează un nor de PM-uri și de asta simți în anumite zone că te sufoci pe stradă. Am mai observat că seara și în weekend-uri sunt niște niveluri de poluare un pic inexplicabile. Noi avem un colaborator, profesor universitar la Geografie, și la el ne ducem să ne dea explicații. El ne-a spus că se face o inversiune termică noaptea, practic devine mult mai frig, iar particulele astea sunt ținute mai jos, dar asta nu prea explică fiindcă ziua ai foarte mult trafic și nu explică diferențele mari. Și a mai zis de încălzirea termică, seara vine lumea acasă și dă drumul la căldură mai tare. Pe de altă parte există acest miros sufocant în Nordul Capitalei, știu pentru că și eu stau acolo, iar câteodată, seara, există un miros de ars. Grupurile de inițiativă care urmăresc problema spun că există arderi nelegale la gropile de gunoi”, a explicat Oana Neneciu.

Potrivit măsurătorilor făcute până acum de platformă, principalele surse de poluare sunt: traficul (peste 50%), încălzirea termică, centralele de apartament, industria din jurul orașului, gropile de gunoi, șantierele care nu respectă normele.

Oana Neneciu, directorul executiv Ecopolis, spune că senzorii au o marjă de eroare de +/- 10%, iar datele sunt corecte în ciuda afirmațiilor făcute de primarul Gabriela Firea sau reprezentanții altor instituții publice.

Despre particulele PM10 și PM2,5

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.

 • PM 2.5: 25 ug/m3 - valoarea-țintă anuală, 20 ug/m3 - valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2020
 • PM 10, valori limită: 50 ug/m3 - valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane; 40 ug/m3 - valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane


Surse naturale: erupții vulcanice, eroziunea rocilor, furtuni de nisip și dispersia polenului.

Surse antropice: activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.

Efecte asupra sănătăţii populaţiei

Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentrație ridicată de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

53602 vizualizari

 • -11 (15 voturi)    
  Un fel de dust bowl? (Luni, 2 martie 2020, 8:04)

  BEDE [utilizator]

  Ceva cam de genul în care a fost prin Mid-West prin 1930? Pe atunci erau multe furtuni cu praf. Sau?
  Că de poluare industrială nu prea poate fi vorba, că industria a cam dispărut din București comparativ cu ceea ce era prin 1990.
  • +5 (9 voturi)    
   Ardere "noaptea ca hoții" în Cotroceni (Luni, 2 martie 2020, 10:20)

   clencix [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Centrala electrică ELCEN de la Grozăvești dă drumul premeditat la particule în urma arderilor numai între miezul nopții și dimineața, în speranța că oamenii dorm și nu sesizează, atunci mirosul de ars se simte clar în aerul inspirat. Soluția: demolare a centralei și a coșurilor uriașe, adăugare a terenului la Grădina Botanică.
  • +7 (11 voturi)    
   radem, glumim, dar purcica e moarta in cotet (Luni, 2 martie 2020, 10:21)

   VaseaV [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   cam asa sta treaba la noi, Firea'ar ma'sa ne minte pe fata si ne spun ca valorile nu sunt adevarate, apoi vin si ne spun ca valorile nu sunt chiar asa de mari, iar noi ne vedem masinile in fiecare zi manjite. Va dati seama cum arata plamanii nostri ?
   Si intradevar, ma tot gandeam de ce in alte capitale europene nu sunt masiniile murdare si chiar daca e traffic chiar mai mult decat in Bucuresti, de ce nu ai senzatia aia ca ca nu poti sa respiri si dupa o zi de alergatura nu ai senzatia aia de imbacsit ....
   Ne poate raspunde Fir'ar ma'sa ? Ar trebui dusa pe groapa de gonoi si tiuta acolo o saptamana cat dau foc , sa vedem daca ii mai arde sa minta cu nesimtire!
 • +15 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 2 martie 2020, 8:06)

  [anonim]

  • +4 (6 voturi)    
   L-am vazut la Razoare... (Luni, 2 martie 2020, 10:54)

   dandra [utilizator] i-a raspuns lui

   Eram sigur ca este de la poluare si nu vreun nor ratacit.
  • +2 (2 voturi)    
   Da! (Luni, 2 martie 2020, 20:52)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui

   Am vazut dimineata, inainte de a pleca la servici, dar pe moment NU ne-am dat seam ca nu este ceata obisnuit, ci este SMOG!

   De unde sa stim?
   La scoala inavtat ca smogul era la Londra, pina in anii '50, dar la finalul anilor '70 scapasera de poluare!

   Se reediteaza fenomenul in Bucurestiul anilor 20-20??
 • +20 (22 voturi)    
  Curatenie (Luni, 2 martie 2020, 8:08)

  Sati [utilizator]

  Spalati strazile. Apucativa de curatenie.Scoateti popicaria de pe strazi si bagati masinile de curatenie pe ambele parti ale carosabilului.Pute a nesimtire, prostie si ingalare.
  • +2 (2 voturi)    
   Atentie (Luni, 2 martie 2020, 18:32)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui Sati

   si sa se faca diferenta intre UDARE STRAZI SI
   SPLARE STRAZI...
  • +1 (3 voturi)    
   Ce vremuri! (Luni, 2 martie 2020, 20:54)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Sati

   In vara lui 1994, in trenul de Timisoara am stat de vorba cu doi sarbi.
   Intre altele, ziceau:
   "de ce este la voi la Bucuresti asa murdar? La noi este razboi, dar in fiecare dimineata la Belgrad se spala strazile cu apa si detergent!"
 • +20 (20 voturi)    
  Când se fac afaceri cu moarte. (Luni, 2 martie 2020, 8:14)

  asavreau [utilizator]

  Ticăloasa de Firea a venit cu taxa oxigen ca să deturneze discuția.Poluarea asta nu-i de la mașinile care circulă ci de la arderile necontrolate și controlate.Așa ziși oameni de afaceri aduc deșeuri periculoase pe care le ard în instalații ale Primăriei București.Nu am identificat vreo-un privat cu o astfel de instalație.Cei care au aprobat această ticăloșie sunt la fel de criminali cu cei care aduc deșeurile.Nu înțeleg cum sunt autorizate astfel de incineratoare !Se vede că la Mediu sunt necalificați toți,de la șef la cel mai simplu funcționar.De la Primăria București și cele de sector nu mai am nici-o speranță,ne-am obișnuit să nu le pese de viața bucureștenilor.Sunt interesați de propria bunăstare.Bucureștenii au parte de frig,fără apă caldă,mizerie pe străzi,bălți când plouă,praf când nu plouă și poluare ascunsă ca afacere criminală.
  • +4 (4 voturi)    
   Citește și Da Mai Departe (Luni, 2 martie 2020, 10:38)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   https://m.adevarul.ro/news/bucuresti/administratia-strazilor-continua-incaseze-vinieta-oxigen-gabriela-firea-anuntat-renunta-taxa-1_5e5956505163ec42718afe12/index.html
 • +12 (14 voturi)    
  ora 7 Victoriei valoare 210 USAQI (Luni, 2 martie 2020, 8:24)

  BogdanAngheluta [utilizator]

  Ora 7 Victoriei valoare 210 USAQI - nu mai exista undeva pe Terra o asemenea valoare :)).

  La Aurel Vlaicu si in 13 Septembrie la ora 6 nu se putea respira.
  • -7 (9 voturi)    
   Angheluta tu esti bolnav maica (Luni, 2 martie 2020, 10:27)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui BogdanAngheluta

   du-te si te trateaza, ca efectiv mi-e mila de tine
   • +2 (4 voturi)    
    m m mircea (Luni, 2 martie 2020, 11:08)

    BogdanAngheluta [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

    m m mircea
   • +2 (2 voturi)    
    Si credeti ca daca se trateaza? (Luni, 2 martie 2020, 20:58)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

    Dumnevaostra credeti ca daca Bogdatn se trateaza, va scadea valoarea AQI?

    Uiati ce se spune:

    201-300: Very Unhealthy
    Health warnings of emergency conditions.
    The entire population is more likely to be affected. Active children and adults, and people with respiratory disease, such as asthma, should avoid all outdoor exertion; everyone else, especially children, should limit outdoor exertion.

    Va invidiez fermitatea convingerilor!
 • +17 (17 voturi)    
  De COVID-19 mai scapi de cancer nu! (Luni, 2 martie 2020, 8:37)

  mircea112 [utilizator]

  Acest flagel ar trebuii luat mai mult in seama de Bucuresteni, nu COVID-19 este principala problema in Bucuresti, ci aceasta MEGA POLUARE!

  Majoritatea Bucurestenilor au Rinita Alergica, majoritatea copiilor au simtome de ASTM! Iar unii varstnici mor de cancer!

  Acesta este Bucurestiul anului 2020, populism, dezinformare, comisioane din contracte si victimizare!

  Vin alegerile puslamalelor, nu o mai dati in diverse si faceti ceva, ca d-asta platim taxe la primarie, de asta avem ditamai ministerul mediului, face-ti dracului ceva!
 • +9 (13 voturi)    
  interesant ce va face ministerul mediului (Luni, 2 martie 2020, 8:44)

  Giolgel [utilizator]

  In aceasta situatie ministerul mediului ar trebuie sa limiteze imediat activitatile de ardere: biogaz la gropile de gunoi si incineratoarele. Sa faca apel la populatie sa micsoreze temperatura din casa (cei care au centrale termice pot face asta usor) si sa limiteze traficul...
  • +6 (8 voturi)    
   centrale termice (Luni, 2 martie 2020, 11:52)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui Giolgel

   E adevarat ca centralele de apartament polueaza, dar ele contribuie foarte putin la poluarea cu particule.

   In cea mai mare parte gazele naturale contin gaz metan - CH4.

   Formula de ardere este:

   CH4 + 2 O2 → CO2 + 2 H2O

   Daca gazul metan ar fi pur, rezultatul arderii este compus doar din gaze: dioxid de carbon si vapori de apa, fara particule.

   Avand in vedere ca nu este 100% pur, rezulta si ceva particule in urma arderii, dar este o proportie nesemnificativa: de 400 de ori mai putine particule decat arderea carbunelui de exemplu.

   Deci nu inteleg de ce se da vina pe centralele de apartament cand este vorba despre poluarea enorma cu particule din Bucuresti.

   In general cand creste utilizarea gazelor naturale poluarea cu particule scade, nu creste, pentru ca sunt inlocuite surse de energie mult mai poluante, carbune, pacura, motorina, lemne, etc.

   Daca este vorba de incalzirea globala acolo da, gazele naturale contribuie semnificativ, atat prin dioxid de carbon cat si prin pierderile de gaz la extractie.

   Dar nu trebuie amestecate lucrurile, particulele si gazele cu efect de sera.
 • +11 (11 voturi)    
  Nord (Luni, 2 martie 2020, 9:11)

  Nickulaie Yo [anonim]

  Intre Otopeni - Tunari e o dezvoltare spectaculoasa, in sezonul rece seara cand trec pe acolo miroase oribil. se contruiesc cartiere din belsug dar cred ca nu poti sa deschizi geamul daca eu in masina cand tranzitez nu pot respira. si sunt sigur ca nu e singura zona.
 • -4 (8 voturi)    
  Mizeria (Luni, 2 martie 2020, 9:13)

  Cetateanu [utilizator]

  Porcaria si mizeria este ca exista numeroase INCDuri care au primit bani grei de la buget ca sa dezvolte sisteme de monitorizare si/sau sa faca monitorizari ale poluarii, pe langa autoritatile (nenumarate) de mediu. Si rezultat zero! Nimeni nu spune care sunt sursele principale de poluare si daca stiu nu iau masuri. Vezi mizeria facuta de dna PG Firea care era pe cale sa ia o masura buna (taxa oxigen), sugerata de cine stie cine (ca nu cred ca a fost ideea ei), acum a dat inapoi cu taxa de mediu. Cei drept era o masura mica dar importanta pe drumul catre un oras mai curat. Pe langa asta am sesizat PG ca exista numeroase surse de poluare pe langa centralele individuale: sisteme de incalzire cu lemne pentru incinte publice (care ard tot felul de deseuri) sau chiar celebrele gratare fara sisteme de filtrare a aerului. La atata ticalosie o sa ajungem ca in unele orase din china sa ne miram de culoarea albastra a cerului intr-o zi dupa o furtuna sau de greva generala si stopare a tuturor activitatilor.
  • +4 (6 voturi)    
   Da da (Luni, 2 martie 2020, 10:35)

   Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

   Gratarele sunt problema. Ai inteles perfect!
   • 0 (4 voturi)    
    Neuronu? (Luni, 2 martie 2020, 11:44)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Orpheus

    Atat ai intles? Mitica e gol matu? Ragaie si tu un mic s-o bere..
 • +21 (21 voturi)    
  Gropi de gunoi (Luni, 2 martie 2020, 9:17)

  DanielSurpateanu [utilizator]

  Gropi de gunoi care ard deseuri importate. Fac asta in week-end pentru ca statul roman in week-end nu exista.
 • +17 (17 voturi)    
  Cineva arde Gunoaie (Luni, 2 martie 2020, 9:23)

  un domn [utilizator]

  Sau arhive de documente PMB ?
 • +6 (12 voturi)    
  Votati Firea (Luni, 2 martie 2020, 9:25)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Votati hotia. Si miticii vor avea un oras tot mai poluat
 • -2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 2 martie 2020, 9:33)

  [anonim]

 • +19 (21 voturi)    
  Ardem gunoaie sa scoatem bani (Luni, 2 martie 2020, 9:35)

  Imax [utilizator]

  Ce conteaza daca facem fum dati drumul si faceti bani. Ardeti gunoaie!!!
  Ca avem marfa si mai vine si alta.

  Multumim conducerii PSD si PNL si doamnei primar Firea pentru aerul curat pe care il respiram!!!
 • +13 (15 voturi)    
  ... (Luni, 2 martie 2020, 9:40)

  Andrei_Buc [utilizator]

  probabil ca ard gunoaie?
 • +8 (8 voturi)    
  Ceva măsuri? (Luni, 2 martie 2020, 9:42)

  marcelp55 [utilizator]

  Pe autorități le dor în polu ... are !!!
 • +17 (19 voturi)    
  Groapa Rudeni (Luni, 2 martie 2020, 9:50)

  Manole10 [utilizator]

  Aceasta problema persista de ani de zile, nu doar de anul trecut. Poate de atunci a devenit mai vizibila, prin prisma retelei de masurare (independenta, nu instalata de autoritati!).

  Ca si coincidenta, nivelul de poluare creste seara si in weekend, concomitent cu aparitia mirosurilor neplacute de hidrogen sulfurat prin sectoarele 1 si 6 ale capitalei. Daca ne imaginam un pic programul celor de la garda de mediu, putem deduce ca atunci nu lucreaza, si baietii destepti de la gropile de gunoi (Rudeni fiind campionii) dau drumul in atmosfera gazelor toxice rezultate din prelucrarea deseurilor.

  Aceasta situatie nu poate fi necunoscuta autoritatior, e clar ca acolo avem ignoranta intentionata si rea-vointa. Spaguta isi face datoria.

  De curiozitate am depus o petitie online la primarie pe acest subiect in Noiembrie 2019. Petitia a fost automat inaintata la politia locala (ca sa nu mai spuneti ca nu avem AI in sctructurile publice); Politia a inaintat-o catre garda de mediu. De atunci, greierasi - nimeni nu mai raspunde nimic. Respectul catre cetatean in forma maxima!
  • +9 (9 voturi)    
   La Garda de Mediu in Noiembrie 2019 (Luni, 2 martie 2020, 10:40)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Manole10

   Era Sora lu DUamna Gabi sef

   Interesant
  • +2 (2 voturi)    
   Cobzaru Angelica - Cin sa Fie ? (Luni, 2 martie 2020, 10:42)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Manole10

   http://mobile.hotnews.ro/stire/23591684

   Sora CoronaFIRus
 • +10 (14 voturi)    
  specialisti (Luni, 2 martie 2020, 9:59)

  noi2013 [utilizator]

  Articol de mari specialisti - ce inseamna poluare cu praf amestecat cu diverse substante?! Ce substante, care sunt sursele?!

  Masuram ce de fapt?! Poluarea asta, ca si multe altele in Romania, este o mare nebuloasa - nimeni nu stie de fapt ce si cu ce se polueaza....
  • -1 (7 voturi)    
   nu conteaza ce masuram (Luni, 2 martie 2020, 10:31)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   ce conteaza e ca panica in populatie sa atinga cote paroxistice.
  • +2 (4 voturi)    
   Asa e (Luni, 2 martie 2020, 10:32)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Da vino mata la Iași, oras distrus de M Chirica - „liberalul” care a ras spatiile verzi contra șpăgilor grase primite de la rechinii imobiliari, un primar roșu odios, ca sa vezi ce inseamna poluare. Pute a gaze toxice peste tot. Nu mai spu nemd e zecile de masini care fac reclama pentru „hot-girls” risipite prin toate parcările din oraș, care e poluare pornografica marca primarului CHIRICA- XXX.
  • +5 (9 voturi)    
   ... (Luni, 2 martie 2020, 10:50)

   guest3 [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Cum adica adica nu se stie cine si cu ce se polueaza: se polueaza intotdeauna cu ce poate duce la o taxa pt. cetateanul obisnuit adica masina. ce mai conteaza ca poluare mare si mirosuri naspa sunt in zone specifice care nu au de a face cu zonele traficate cel mai intens, vinovatul de serviciu e cetateanul obisnuit ca sa mai plateasca o taxa. Aia mari sunt lasati in pace. Si ala de se vroia primar, Vlad Voiculescu tot de bani se vaita cand a anuntat Firea ca scoate taxa oxigen, ce il freaca pe el de poluare si cetatenii capitalei, la el problema erau banii. Momentul alaa cand realizezi ca pot fi unii mai rai decat PSD (ceea ce e fooooarte greu)...
   Sa vad si eu ca vine unul sa zica uite domle facem asa: trimitem garda de mediu in toate zonele astea minune in care cu lasarea serii nu mai poti respira, avem grija sa nu mai fie atata praf de la santiere in care nu se respecta regulile de curatare a masinilor care ies de acolo, vorbit la RAR sa se faca ITP-ul pe bune (ca un diesel euro6 de pe masini frecate prin germania 4-5 ani si care nu e in parametri polueaza mai mult ca un benzinar euro 1-2 in mintile lui). Apoi facem odata centura aia si parcari pentru aia de vin din afara Bucurestiului. Abia apoi venim cu taxe gen taxa oxigen, taxa care ar trebui sa fie copiata la indigo de la altii din vest, ca daca fac ei ceva o fac prost. Adica sa se faca diferenta intre DIESEL si BENZINAR, sa se dea rezidentilor ZACA o perioada de 2-3 ani sa isi schimbe masina(perioada in care sa fie scutiti de plata taxei sau sa aiba reducere ca in alte tari de 90-95% din taxa, ei neavand ca alti posesori de auto optiunea de a ocoli zona aceea ci fiind OBLIGATI sa intre in ea ca sa ajunga ACASA la ei). Si multe alte chestii de genul care fac diferenta intre o hotarare buna si o prostie .
   Aa si sa nu uit o chestie fff importanta: Banii aia sa fie folositi numai si numai pentru chestii de mediu, cu transparenta totala gen site pe care sa fie afisat cum e cheltuit fiecare banut
 • +2 (2 voturi)    
  Coronavirulul ne va gasi pregatiti ...sa-l primim! (Luni, 2 martie 2020, 10:11)

  gmb72 [utilizator]

  Toate studiile facute in China (avand cei mai multi bopnavi si cea mai mare masa statistica) arata ca femeile si copiii sunt cel mai putin afectati (simptome usoare sau absente) in timp ce barbatii si batranii sau cei care au si alte boli, au de regula nevoie de spitalizare, terapie intensiva si chiar mor (2-3 %).
  Incercand sa gasesca o explicate in diferenta dintre barbati si femei, singura legatura care au putut-o face e ca in China, femeile de regula sunt nefumatoare in timp ce barbatii, sunt de regula fumatori.
  Avand ca poarta de intrare caile respiratorii si afectand in principal caile respiratorii, concluzia a fost ca toti cei cu probleme respiratorii pre-existente (fumatorii, CEI CARE TRAIESC IN ZONE POLUATE, etc.) sunt cei mai afectati.
  Iar ca dovada, vor fi cifrele: in doua-trei saptamani de la aparitica primul caz de coronavirus in Bucuresti, vorm avea in capitala, mii de infectati din care multi vor avea nevoie de spitalizare.
  Sa-i multumim pentru asta duamnei primar, iar cei care veti avea nenorocitul necaz sa aveti decese in familie din cauza acestui coronavirus, sa va ganditi la Firea ca la o asasina. Si pentru somnul vostru linistit ca n-ati contribuit la moartea celui ingropat, sper sa nu va amintiti si ca ati votat-o....
 • +2 (2 voturi)    
  Se câștgă frumos (Luni, 2 martie 2020, 10:20)

  nick24 [utilizator]

  și MULȚI bani negri din arderea gunoiului importat, care e depozitat în containere în port lllConstanța
 • +7 (7 voturi)    
  Ba încă primarița cea isteață (Luni, 2 martie 2020, 10:28)

  nick24 [utilizator]

  vrea să facă in INCINERATOR GIGANTIC în București, cu jmecheria că va produce emergie termică, arzând gunoaiele Europei.
  Acum se ard noaptea gunoaiele interzise în toată Europa, nu jumai în București, ci în multe comune de pe làngă București.
  Toți țin geamurile închise și reclamațiile n-au efect.
  Ziariștii DE INVESTIGAȚIE AU DISPĂRUT!!!
  • +1 (3 voturi)    
   Tolontan ? (Luni, 2 martie 2020, 11:20)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Mai bine verifica de unde își ia simbria
 • +4 (4 voturi)    
  Cauciuc ars (Luni, 2 martie 2020, 11:12)

  blanes [utilizator]

  Exista o mica legatura cu un obicei care s-a intamplat Duminica (aseara) si anume Urlalia. Multe localitati din Ilfov serbeaza acest obicei prin aprinderea de cauciucuri. In localitatea unde stau eu erau peste 30-40 de astfel de focuri de tabara ..ficare cu 3-10 cauciucuri aprinse. Fumul negru a ajuns si in Buuresti cu siguranta.
  • 0 (6 voturi)    
   Fals (Luni, 2 martie 2020, 12:00)

   modream [utilizator] i-a raspuns lui blanes

   Aia se face de Lăsatul Secului . A fost pe 25 februarie - marți, nu aseară. Nu mai veniți cu motive d-astea puerile, ca să abateți atenția de la alte porcării. Numai în București a fost așa variație de poluare, nu în toate orașele din Ro monitorizate.
   • +4 (4 voturi)    
    :) (Luni, 2 martie 2020, 13:51)

    blanes [utilizator] i-a raspuns lui modream

    Lasatul secului pt Postul Pastelui a fost aseara ..si e intotdeauna duminica ..niciodata nu a fost martea :)
 • +3 (3 voturi)    
  traditii romanesti (Luni, 2 martie 2020, 12:33)

  dan.spataru [utilizator]

  In seara de Lasata secului (anul asta 1.03.2020 , urmariti si la anu' ... ) in satele din Mona munteniei se sarbatoreste "Urlaria " sau Dihornita . Este un obicei vechi care a evoluat odata cu vremea .In zilele noastre in comunele si satele din Calarasi , Giurgiu , Ilfov etc Urlaria consta in aprinderea unui foc cat mai mare in care se arunca , cauciucuri uzate de masini , tractoare etc . Cu cat mai mare focul si mai de durata cu atat mai bine.
  Bineinteles focul de tabara este sarbatorit cu mult alcool si uneori cu gratar .
  In fircare an in dimineata urmatoare zilei de " Lasata secului " mirosul greu de cauciuc ars se va simti in aceste zone si implicit in Bucuresti .
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 2 martie 2020, 16:49)

   [anonim] i-a raspuns lui dan.spataru

   • 0 (0 voturi)    
    povesti vanatoresti ale anului 2020 (Luni, 2 martie 2020, 19:16)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui

    altu I focul ! altu I fumul !
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 3 martie 2020, 9:13)

     [anonim] i-a raspuns lui un domn

 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 2 martie 2020, 13:22)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Analiza, Predictii si Teoria Conspiratiei p1 (Luni, 2 martie 2020, 18:53)

  Algo [utilizator]

  Scurt istoric : cel putin din 2016 aerul este poluat repetitiv si cu intentie in Bucuresti, in special seara - noaptea - pana dimineata; se poate detectata prin miros, cu nasul.

  Caracteristici : este diferita de poluarea din timpul zilei provenita de la praf, gaze de esapament de la masini, centrale de apartament, etc; este pervaziva, se simte peste tot, de la sol pana la o inaltime de cel putin 10-20 metrii; mirosul ramane imbibat in haine.

  Tendinta : agravare in timp; varfuri de poluare din ce in ce mai dese.

  Raspunsul populatiei : din ce in ce mai multi oameni incep sa recunoasca ca exista o problema si comunica pe acesta tema; oamenii au identificat ca probabile surse de poluare companiile autorizate sa depoziteze si sa arda deseuri si CET-urile; in discutiile de pe internet oamenii propun si alte surse, majoritatea necorelate cu caracteristicile specifice acestei probleme; dupa varfuri, toata lumea uita, comunicarea nu se concretizeaza in nici o actiune.

  Raspunsul presei : urmareste subiectul mai des si publica articole corelat cu varfurile de poluare; informeaza asupra riscurilor de sanatate; nu descrie caracteristicile specifice, nu face analize de corelatie, nu face anchete de teren sau investigatii.

  Raspunsul autoritatilor : ignorarea oamenilor, a cererilor lor oficiale, negare totala si luarea in deradere a oamenilor; urmata de minciuni, sau incercarea de pacalire, emiterea de ipoteze false in raport cu problema in cauza, inclusiv prin abaterea atentiei catre cauze minimale sau necorelate cu specificul problemei; aruncarea responsabilitatii de la o institutie la alta; mai nou si o recunoastere timida ca poluarea provine de la agenti economici autorizati sa arda diverse deseuri.

  Sentimentul populatiei : frustrare in crestere dar apatie, neputiinta, nici o actiune.
 • +2 (2 voturi)    
  Analiza, Predictii si Teoria Conspiratiei p2 (Luni, 2 martie 2020, 18:54)

  Algo [utilizator]

  Ce se intampla la nivel international : in ianuarie 2019 China a interzis importul deseurilor din alte tari; multe tari dezvoltate exportau deseuri in China (ex. Australia, UK); aceste tari au trebuit sa gaseasca alte tari pentru a scapa de problema deseurilor lor; Romania devine una dintre aceste tari de destinatie, asa cum arata si presa; Polonia este deja alta destinatie; aceste deseuri refuzate de China nu pot fi utilizate pentru reciclare si pot fi doar arse sau depozitate.

  Ce aduce viitorul : constructia unui incinerator de dimensiuni mari la granita Bucurestiului, intr-o locatie inca nestabilita.

  Predictie : poluarea va continua cel putin 10-20ani; varfurile de poluare vor creste ca numar; va creste si media poluarii; autoritatile nu vor lua actiuni cu adevarat menite sa inlature problema, ci vor efectua strict operatiuni menite sa calmeza populatia pe moment, pana uita; presa va continua sa prezinte obiectiv riscurile pentru sanatatea populatiei, va continua sa nu aiba nici un efect pozitiv in rezolvarea problemei; afacerile legate de purificarea aerului vor fi temporar infloritoare; bolile legate de sistemul respirator si corelat cel circulator vor fi in crestere; frustrarea populatiei va creste, vor fi poate si actiuni de protest de mica si medie amploare, pe care autoritatile le vor dilua si lungi in timp pana oamenii renunta sau uita; daca oamenii vor insista, actiunile lor vor fi reprimate in stilul 10 August 2019, indiferent de cine ocupa temporar posturile autoritatii.
 • +2 (2 voturi)    
  Analiza, Predictii si Teoria Conspiratiei p3 (Luni, 2 martie 2020, 18:59)

  Algo [utilizator]

  Teoria Conspiratiei : populatia sunt Helotii; Ei sunt Spartanii; poluarea aceasta este varianta moderna a operatiunii de declarare a razboiului contra Helotilor, scopul este tinerea sub teroare a si controlul populatiei; ce s-a intamplat pana acum e doar un antrenament pentru ce urmeaza - noul incinerator si importul de deseuri; ce s-a intamplat ieri seara e un scenariu intreg coordonat si intentionat creeat de Ei ca sa abata atentia in alta parte si ca sa ii "afume" pe cei ce agita apele.

  Iesirea din Teoria Conspiratiei : macar o autoritate a statului, de preferat Parchetul General, incepe o investigatie in aceasta problema, anunta public si comunica avansarea in fiecare saptamana pana la rezolvarea problemei; investigatia e distribuita intre cel putin 5 persoane (procurori) ce locuiesc in zone diferite ale orasului, cel putin 2 in zone indicate cel mai des ca fiind poluate; acestia publica saptamanal, anonim si independent rezultate concrete ale investigatiei lor, inainte de a realiza o sinteza impreuna; aceste rezultate sunt cel putin fapte, informatii, date, caracteristici, masuratori, analize ce nu pot fi negate. Dar stai !!! S-a mai facut ceva similar in trecut. Revolutia din 1989, Mineriada 13-15 iunie, sunt 30 de ani trecuti de investigatii, nimic "rezolvat". Deci nu se poate, nu exista iesire !

  Alternativa la Teoria Conspiratiei : autoritatile sunt doar incompetente; asta si pentru ca suntem toti cam incompetenti; companiile ce polueaza sunt doar capitaliste, cauta sa faca profit cat mai mare; populatia contribuie activ la problema, tot din incompetenta; nu exista solutie la problema.
 • +1 (1 vot)    
  Cui nu ii place (Luni, 2 martie 2020, 21:01)

  Jegul Cristian Ioan [utilizator]

  "Cui nu ii convine poluarea, nu afre decat sa se mute in alt oras!"


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by