De Alexandra, o tânără elevă de 15 ani, din Dobrosloveni, nu mai stia nimeni nimic de miercuri, de la ora 10.00. Fata plecase la Caracal și se urcase într-o mașină de ocazie. Și-a găsit sfârșitul în casa bărbatului în a cărui mașină se urcase, un mecanic auto, care locuia lângă o hală dezafectată de la marginea orașului. O tragedie care ar fi putut însă prevenită: fata reușise să sune joi dimineață, la ora 11.05, nu o dată, ci de trei ori la 112. Cu toate acestea, polițiștii au intrat în casa presupusului asasin abia după 19 ore, la șase dimineața a zilei de vineri.

Politia la locuinta suspectului din CaracalFoto: Captura YouTube

Poliția a dat vina pe STS că i-a dat trei adrese greșite și a găsit singură adresa suspectului. Nu a intervenit însă imediat. A aflat înjurul orelor 2-3 dimineața, dar a așteptat să se facă ora 6 ca să intre să facă percheziția, pentru care luase mandat de la judecător.

Fiind vorba despre un caz în care viața unui om era în primejdie ar fi putut să intervină rapid, fără să mai aștepte mandatul. O spune Constituția, o admite și procurorul general și, după o serie de declarații incoerente, șeful Poliției Române care vineri seară a fost demis.

Fata a reușit, joi dimineață, să apeleze 112 și să ceară ajutor. De trei ori. La 11:05:41, pentru 45 de secunde, la 11:06:25, pentru două minute și douăzeci de secunde, și la 11:12:36, pentru un minut și treizeci și opt de secunde. I-a spus dispecerului poliției că nu știe exact unde se află, însă este o casă veche, aproape părăsită și a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locația în care se afla, precizând că nu știe dacă este cea la care este sechestrată. Alexandra le-ar fi spus polițiștilor că este legată cu sârmă la picioare și că a fost violată, potrivit lui Alexandru Cumpănașu, care este rudă cu fata.

Ultimele cuvinte pe care tânăra le-a spus celor care ar fi trebuit să o salveze au fost „Vine!Vine!”, iar apoi apelul s-a întrerupt, a dezvăluit de acum fostul șef al Poliției, Ioan Buda.

Poliția a intrat în casa ororilor din Caracal însă abia peste 19 ore. Susține că STS i-a transmis trei adrese greșite. Serviciul a susținut în replică că nu el localizează telefonul. STS a precizat că prin apelarea numărului de urgență 112 este furnizată și disponibilă în mod automat informația de localizare transmisă de operatorul reţelei publice mobile. Astfel, au fost furnizate trei zone de localizare corespunzând celor trei apeluri, victima fiind găsită în zona afișată, la limita inferioară a acesteia.

Locul în care ar fi avut loc crima a fost identificat de polițiști în jurul orelor 2-3 dimineața. În jurul orei 3:30 au obținut mandat de la judecător. Au mai așteptat însă până la ora 6.00 pentru a intra.

După o serie de declarații incoerente, în care a spus că polițiștii nu au stat în fața casei, ci au monitorizat-o, chiar șeful Poliției a recunoscut că se putea interveni și fără mandat. Asta chiar dacă, a spus el, procurorul le interzisese.

„De ce-a așteptat, aceste lucruri trebuie lămurite. Efectiv nu am nicio explicație. Nu este absolut deloc în regulă ceea ce s-a întâmplat”, a declarat procurorul general Bogdan Licu, precizând că „nu există o explicație” pentru întârzierea intervenției. Potrivit Constituției, organele de poliție pot interveni „fără autorizația instanței de judecată” în condițiile în care este vorba de „protejarea unei vieți”, a adăugat el.

„A murit o fată care după toate aparențele putea fi salvată”, amai spus el a cărui cronologie a evenimentelor începe mai devreme decât spuselor poliției, mai exact în jurul orei 1 noaptea.

Condițiile în care se poate intra în domiciliul unei persoane sunt definite chiar în Constituția României, la articolul 27 unde, la litera b, se prevede că inviolabilitatea domiciliului nu se aplică dacă este vorba despre „înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”.

În locuința suspectului principal s-au găsit rămășițe umane arse, carne care se presupune că e de origine umană și bijuterii care ar fi aparținut fetei de 15 ani.

Presupusul criminal, care are 57 de ani și trei copii, unul la Timișoara, ceilați în Italia, a fost necooperant cu anchetatorii și a negat acuzațiile.

Potrivit unor surse din anchetă, rămășițele umane găsite la adresă ar aparține cel puțin a două persoane.

În Caracal, a fost dată dispărută în aprilie o altă tânără, de 18 ani, care și ea ar fi fost văzută ultima oară luând o mașină la ocazie. DIICOT susține că a deschis un dosar privind trafic de persoane în acest caz, precizând totodată că a cerut preluarea dosarului Alexandrei, deoarece ar fi vorba de același mod de operare, inclusiv telefoane date familiei de către persoane necunoscute cu scopul de a le induce ideea că totul este în regulă.

Șeful Poliției, Ioan Buda, și prefectul de Olt, Petre Silviu Neacșu au fost demiși vineri seară, la propunerea ministrului de Interne Nicolae Moga, la scurt timp după ce premierul Dăncilă a cerut acest lucru.

„Din ce pot să vă spun, lucrurile nu au fost așa cum au trebuit să fie. A trebuit să luăm aceste măsuri, nu pot să mă bag eu în ancheta procurorului, a Ministerului Public, și și eu nu plec de aici până nu finalizăm ancheta”, a spus ministrul de Interne, Nicolae Moga.

Înainte de a fi demis, Ioan Buda, l-a demis și el pe adjunctul șefului IPJ Olt.

Președintele Klaus Iohannis a avut, în cursul zilei de vineri, 26 iulie a.c., o serie de discuții telefonice cu ministrul de Interne Nicolae Moga, precum și cu directorul STS Ionel Sorinel Vasilca în legătură cu tragedia de la Caracal.

Iohannis le-a cerut acestora ca cercetările legate de acest caz extrem de grav să fie desfășurate cu maximă celeritate și le-a transmis că la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării care va avea loc marți așteaptă să îi fie prezentată o primă evaluare asupra situației.

Citește pe acest subiect: