Guvernul a decis încetarea mandatului prefectului de Bucureşti, Speranţa Cliseru, a anunţat, joi, la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, potrivit Agerpres. Decizia a fost luată printr-o hotărâre de guvern iniţiată de Ministerul Afacerilor Interne.

Speranta CliseruFoto: Agerpres

„A existat acel punct, a fost discutat și adoptat în ședința de Guvern de astăzi (joi-n.r.). Este vorba despre încetarea mandatului prefectului de București și numirea unui subprefect de Constanța. A încetat mandatul prefectului de București. A fost o hotărâre privind încetarea și o hotărâre privind numirea unui subprefect în Constanța”, a explicat Nelu Barbu, conform Mediafax.

Întrebat cu cine va fi înlocuită Speranța Cliseru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a răspuns: „Nu a existat un act normativ privind numirea, ci privind încetarea”.

Fostul prefect al Capitalei, Speranţa Cliseru, este apropiată a Gabrielei Firea, ocupând în trecut funcţia de consilier al acesteia. Până să ajungă la Primăria Capitalei, Cliseru a fost administrator public al oraşului Voluntari, care îl are ca primar pe Florentin Pandele, soţul Gabrielei Firea.

Ulterior, Cliseru a fost numită de primarul general membru în consilii de administraţie la societăţile nou înfiinţate: Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti S.A şi Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA.

În jurul Speranței Cliseru a existat o controversă referitoare la semnarea ordinului de intervenție în forță a jandarmilor la mitingul din 10 august din Piața Victoriei. În timp ce purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, a susținut că aceasta a dat ordin, în jurul orei 23.30, ca jandarmii să intervină în forță, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a susținut constant că ordinul a fost scris de jandarmi, iar semnătura prefectului a fost una formală.

După protestul din 10 august, surprinsă de un cetățean la o terasă din București, Speranța Cliseru, prefectul Capitalei, a avut un răspuns neașteptat când acesta i-a cerut să iasă și să spună public că ministrul de Interne, Carmen Dan, și liderul PSD, Liviu Dragnea, mint în cazul protestului din 10 august. „Asta am spus”, a afirmat Cliseru.

CITEȘTE ȘI:

Gabriela Firea, după audierea în dosarul protestelor: „Cred că s-a încercat ca prefectul să fie scos țap ispășitor”

VIDEO Schimb de replici între un cetățean și prefectul Capitalei, pe tema protestelor. „Ieșiți și spuneți: dna Carmen Dan minte, dnul Dragnea minte”. Speranța Cliseru: „Asta am spus”

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, anunță că depune plângere împotriva cetățeanului care a filmat-o, pentru "amenințare și ultraj"

Firea, despre înregistrarea cu prefectul Capitalei: „Scena a fost organizată de ministrul de interne

Firea a cerut demisia ministrului Carmen Dan pentru modul în care a acționat la protestul din 10 august

Audierea ministrului de Interne și a prefectului Capitalei pe tema protestelor, anulată. Propunerea a fost făcută de senatorul PSD Șerban Nicolae. Speranța Cliseru: „Nu îmi dau demisia / Nu am un conflict cu Carmen Dan”

VIDEO Speranța Cliseru cere parlamentarilor schimbarea legii adunărilor publice: „Nu trebuie să acceptăm mitinguri neautorizate / La protestul din august, am aprobat un ordin semnat deja”

Speranța Cliseru, la ieșirea de la Parchet: „Nu am fost audiată în dosarul protestelor. Aici mai sunt și alte dosare”