Aproape toate zonele din țară au fost afectate duminică de ninsoare, viscol, lapovită sau polei, condițiile de iarnă creând probleme mari cu circulația unor trenuri, trafic îngreunat pe drumuri și întreruperi ale alimentării cu electricitate pentru zeci de mii de persoane. Duminică la prânz a expirat codul portocaliu emis de meterorologi, dar cel galben a rămas în vigoare până seara.

Dumuri afectate de ninsoriFoto: Politia Romana

LIVE TEXT evenimentele de duminică:

22:46Carmen Dan, despre problemele cauzate de ninsori și viscol: Nu înregistrăm în acest moment trenuri blocate între stații / 87 de echipe intervin în localitățile rămase fără curent

22:35Defileul Jiului a fost închis după producerea unor avalanșe mici

Circulația rutieră a fost oprită, duminică seara, pe DN 66 (E 79) Defileul Jiului, după ce s-au produs avalanșe mici spre Petroșani, județul Hunedoara. În zonă există riscul scurgerii unor cantități de zăpadă de pe versanți.

22:30 Cei doi angajați ai unei societăți de electricitate, anunțați dispăruți, au fost găsiți, duminică seara, de două echipe de salvamontiști din Gorj, în zonă zăpada măsurând 50 de centimetri. Potrivit Mediafax, cei doi și-au schimbat colegii la post, iar când au coborât, unul dintre ei si-a luxat piciorul. Salvamontul Gorj a fost alerat de colegii bărbaților pentru că nu au mai putut să-i contacteze.

22:26 Ministerul Energiei anunță că peste 216.000 de consumatori nu aveau curent electric, la ora 18:00, potrivit datelor distribuitorilor de energie electrică. Numărul abonaților fără electricitate este însă în scădere, în condițiile în care la ora 13:00 era un total de 289.412 de consumatori afectați.

21:07 Încă două județe anunță închiderea școlilor, din cauza viscolului: Caraș-Severin și Bihor, potrivit Mediafax. Peste 60 de școli din Caraș-Severin rămân închise luni, din cauza ninsorilor abundente, 30 dintre ele neavând curent electric, iar 26 nu au căldură. Și în patru localități din Bihor, cursurile vor fi suspendate.

20:47 Doi angajați ai unei societăți de electricitate, anunțați dispăruți, sunt căutați, duminică seara, de două echipe de salvamontiști din Gorj, în zonă zăpada măsurând 50 de centimetri, anunță Mediafax.

19:45 Hunedoara: Cursurile vor fi sistate luni în 12 şcoli din cinci localităţi

Cursurile vor fi sistate luni în 12 şcoli din oraşele Petroşani, Petrila şi Geoagiu şi din comunele Lăpugiu şi Burjuc, din cauza condiţiilor meteo, a informat, duminică, Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara.

19:14 DN67C între Novaci și Rânca a fost închis circulației rutiere.

18:50 Drumarii de la CNAIR au acționat pentru a menține practicabilă, în condiții de siguranță, rețeaua rutieră din țara cu 656 utilaje și au răspandit aproximativ 3264.05 tone material antiderapant.

18:40 Trenul Timișoara Nord - București Nord, care a fost blocat la Orșova, în județul Mehedinți, a ajuns duminică, la ora 18:00 în Capitală, cu peste 9 ore întârziere, anunță Mediafax. Garnitura trebuia să ajungă în Capitală dimineață la 8:25. Călătorii au strigat „Rușine”, în timp ce se grăbeau să părăsească vagoanele.

17:10 Trenurile și-au reluat circulația în zonele afectate de vremea nefavorabilă.

Conform CFR Infrastructură:

Trenuri care vor ajunge la destinație cu întârziere : IR 1696/1695/1692 Timișoara Nord – București Nord (retur), IR 1765 Iași – Timișoara, IR 1822/1821 Arad – București Nord (retur), Tren 347-2/472-1/473-2/72-1 Curtici – București Nord (retur), IR 1824 Simeria – București Nord, IR 1836 Cluj – București Nord, R 2031/2705 Petroșani – Arad și R 9572 Timișoara – Caransebeș.

16:03Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat duminică, la Digi24, că vor fi trimise opt generatoare de mare capacitate în Vestul țării, în județele unde nu există curent electric din cauza viscolului, el precizând că până la noapte toate generatoarele vor ajunge la destinație.

15:49 Școlile vor fi închise luni în județul Gorj, potrivit Ministerului Educaţiei.

15:26 Spitalul din orașul Făget, județul Timiș, a rămas fără energie electrică din cauza ninsorilor abundente. Reprezentanții Spitalului au transmis că folosesc un generator.

14:49 ANM a emis un cod galben de precipitații mixte, ce vor depune local polei, pentru județele Vaslui, Bacău, Vrancea, Neamț, Galați și Iași

14:25 Șase trenuri dinspre Vestul țării către București sunt afectate de vremea rea: IR 1696/1695 Timișoara Nord - București Nord (retur), IR 1692 Timișoara Nord - București, IR 1822/1821 Arad – București Nord (retur), tren 347-2 Curtici - București Nord, tren 472-1 București Nord - Curtici și tren 472-2 Curtici – București Nord. Primul tren are o întârziere de peste zece ore, reiese din informațiile prezentate anterior de călători.

14:02 Cursurile din două școli din județul Hunedoara vor fi suspendate, luni, din cauza ninsorilor abundente din ultimele zile, au anunțat, duminică, reprezentanți Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), citați de Mediafax. Ei au precizat că dacă situația o va impune, și alte unități de învățământ vor fi închise.

13:42Lucian Șova: Mai sunt cinci zone în care n-am reuşit să descongestionăm traficul feroviar. Reglementările nu prevăd despăgubiri pentru călătorii afectați

13:27 Peste 11.400 de locuinţe din 24 de localităţi ale judeţului Hunedoara au rămas duminică fără energie electrică

13:12 Cum arată la acest moment tabela de sosiri din Gara de Nord:

13:19 O persoană a murit și patru au fost rănite într-un accident rutier care a avut loc pe DN 1 C, în județul Cluj, după ce un autoturism a intrat sub un TIR, traficul rutier fiind blocat. Conform purtătorului de cuvânt IPJ Cluj, din primele informații, din cauza vitezei neadaptate în curbă, un autoturism a pătruns pe sensul opus, a lovit o autoutilitară și ulterior un TIR-ul.

13:09Inspectorul școlar general din Timiș, Aura Danielescu, a anunțat că i-a solicitat prefectului ca luni și marți să fie suspendate cursurile în toate școlile din județ

13:04 Două mașini și două microbuze s-au ciocnit, duminică, pe centura orașului Avrig, din județul Sibiu, primele informații fiind că 16 persoane sunt implicate. Mai multe echipaje SMURD sunt la fața locului.

„Șoferul unui autoturism condus spre Sibiu a depășit un autoturism, iar la revenirea pe bandă a derapat, a pătruns pe contrasens în coliziune cu un microbuz înmatriculat în Neamț, apoi cu un autoturism condus tot spre Sibiu, microbuzul ricoșând în alt microbuz, înmatriculat în Vaslui. Șoferul autoturismului care a provocat accidentul are 22 de ani și este din Brașov”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției Sibiu.

13:02Peste 150 de copaci și 15 stâlpi au fost doborâți din cauza vântului și a zăpezii, iar 40 de mașini au rămas blocate în nămeți, în ultimele 24 de ore, în județele afectate de vremea rea, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Circulația pe calea ferată a fost afectată de viscol, duminică dimineață, în special în regionalele Craiova și Timișoara, unde la un moment dat erau 11 trenuri oprite în stații și unul în câmp.

Trenul InterRegio 1822 Arad-București Nord este oprit, duminică dimineața, între stațiile Budieni și Copăcioasa, din județul Gorj, din cauza lipsei de tensiune.

Trenul 695 care circulă între Timișoara și București a fost blocat, duminică, timp de peste șapte ore, în apropiere de Orșova.

Pe șosele au avut loc numeroase accidente, iar zeci de mașini au fost scoase din nămeți de pompierii militari sau de alți angajați ai MAI. CNAIR a spus că nu există drumuri închise și că se acționează permanent cu peste 1.000 de utilaje pe șosele.

Zeci de mii de persoane au rămas fără energie electrică din cauza vremii în județele Buzău, Arad, Timiș și Caraș Severin. 42.000 de persoane din județul Arad nu au curent electric, duminică, din cauza viscolului și a ninsorilor care au afectat liniile de medie tensiune. 60 de localități din județul Timiș erau parțial sau total nealimentate cu energie electrică, duminică dimineața, fiind afectate peste 40.000 de persoane. Tot dimineață, 34 de localități din județul Caraș-Severin, printre care patru orașe și stațiunea Semenic, erau fără energie electrică.