Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat sâmbătă, la Digi24, că vor fi trimise opt generatoare de mare capacitate în Vestul țării, în județele unde nu există curent electric din cauza viscolului, el precizând că până la noapte toate generatoarele vor ajunge la destinație.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Vor decide la nivelul comitetelor județene unde vor folosi aceste generatoare și cei de la ENEL vor asigura conectarea generatoarelor la rețeaua de distribuție ca să asigure curentul în zonele respective. Dacă mai este nevoie, mai avem capacitatea să trimitem generatoare acolo sau în alte părți din județele care nu au probleme la acest moment”, a spus secretarul de stat în MAI și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, reprezentanții companiei ENEL au fost rugați de către ministrul de Interne, Carmen Dan, să asigure asistența necesară cu numărul maxim de personal.

„Rugămintea a venit și din partea doamnei ministru, care a discutat și cu ministrul Energiei, ca să putem rezolva problema definitiv și nu temporar. (...) Generatoarele nu au limita de timp pentru a fi utilizate. Cât timp au motorină ele pot fi folosite, iar motorină nu se pune problema să fie asigurată pentru ele. Consumul este mic. Sunt generatoare mari, de containere, care se transportă de camioane de la ISU. Ele au intrat în dotarea ISU începând cu anul trecut, dar erau puține. Anul acesta avem câte un generator în fiecare județ de acest tip. Sunt trimise din județe apropiate, unele dintre ele ar trebui să ajungă deja. Pentru Timiș s-a trimis din Arad, cred că au și ajuns. Cel care vin la distanțe mai mari vor ajunge în noaptea asta”, a mai spus Arafat.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, spre Timiș au plecat generatoare de la Arad, Hunedoara, Bihor și Alba, iar către Caraș Severin au plecat de la Gorj, Dolj, Vâlcea și Mehedinți.

„Pentru eficientizarea acestor tipuri de acțiuni, echipajele operative locale vor primi sprijin din partea personalului specializat din cadrul ISU Mureș și Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență ( USISU). Reamintim, totodată, ca încă de la intrarea în vigoare a primelor atenționări meteorologice, IGSU a mobilizat în județele în care erau prognozate fenomene intense mai multe echipaje cu șenilate, autospeciale pentru victime multiple și autofreze, de la Inspectoratele care nu se aflau sub incidența avertizărilor”, transmite IGSU.

Decizia vine după ce zeci de mii de oameni din județele Arad și Timiș au rămas, duminică, fără curent din cauza viscolului și a ninsorilor care au afectat liniile de medie tensiune. Probleme sunt și în județele Caraș-Severin și Vrancea.