Inzestrarea Armatei, doar in vorbe: Marile achizitii de echipamente s-au blocat sau au fost anulate - de la avioane sau elicoptere, la corvete, fregate, vedete fluviale, drone, vehicule blindate, torpile sau ambarcatiuni speciale

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 14 martie 2017, 19:32 Actualitate | Esenţial


Soldati romani pe campul de lupta
Foto: Facebook / MApN
Romania a crescut cheltuielile cu Apararea in ultimii ani, ajungand la o alocare de 2% din PIB pentru 2017. Dar marile achizitii de echipamente nu s-au materializat inca - fie ca vorbim de licitatii lansate si blocate sau anulate, fie de anunturi ale autoritatilor care inca au ramas doar la stadiul de intentie. Achizitia corvetelor, modernizarea fregatelor, transportoarele blindate "made-in-Romania", vehicule de teren blindate, o noua transa de avioane F-16, drone, modernizari ale vedetelor fluviale, ambarcatiuni speciale sau elicoptere pentru trupe sau de atac si altele - toate acestea au fost anuntate in ultimele 24 de luni, insa nici una nu e aproape de finalizare.

Alocarile bugetare pentru Aparare au crescut constant in ultimii doi ani, ajungand in 2017 sa atinga 2% din PIB - cota convenita de toti aliatii NATO. Odata cu aceste alocari marite, Romania ar trebui sa inceapa un proces consistent de actualizare si modernizare a echipamentelor aflate in dotare, in conditiile in care mare parte din dotari sunt vechi, depasite moral sau cu resursa de viata aproape epuizata.

Astfel, in ultimele 24 de luni, in spatiul public au fost prezentate mai multe planuri, unele ce s-au materializat in licitatii lansate pentru inzestrarea cu echipament nou sau modernizarea dotarilor existente ale fortelor armate romane. Cu toate acestea, cele mai multe fie au ramas la stadiul de vorbe, fie s-au blocat in proceduri, fie au fost intarziate si chiar anulate.

Toate achizitiile mari facute in mod clasic, prin licitatatii lansate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), au ramas nefinalizate sau au fost anulate. In schimb, Romtehnica a atribuit direct anul trecut si la acest inceput de an mai multe contracte pentru achizitia de rachete si mijloace antitanc, statii radio Harris sau radare tridimensionale TPS-77.

---


Corveta Damen SIGMA 10514


Corvetele multifunctionale construite la Galati - achizitie in curs de anulare

Luni, Ministerul Apararii a anuntat ca va abroga Hotararea de Guvern ce aproba demararea programului strategic "Corveta multifunctionala", hotarare adoptata in noiembrie 2016 de catre fostul cabinet Ciolos si prin care se stabilea procedura prin care Ministerul Apararii sa incheie un contract cu santierul naval olandez Damen de la Galati pentru construirea a patru corvete multifunctionale de ultima generatie, prima dintre ele urmand a fi livrata in primii 2,5 ani de la semnarea acordului.

Costul intregului program a fost estimat la circa 1.6 miliarde de euro (inclusiv TVA) si presupune, dincolo de constructia propriu-zisa a navelor, si achizitia munitiilor, suportul logistic initial, instruirea echipajelor, dar si colaborarea santierului la modernizarea altor nave, precum si elemente de offset.

Practic, Guvernul Ciolos a decis prin HG procedura pentru achizitia corvetelor, dar nu a semnat vreun contract pentru ca avea nevoie de aprobarea Parlamentului pentru asa ceva. Solicitarea MApN a ajuns in Parlament in octombrie anul trecut, insa a fost scoasa din dezbatere de catre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

---


Fregata "Regele Ferdinand"


Modernizarea si inarmarea Fregatelor "Regina Maria" si "Regele Ferdinand" - licitatie blocata

Intre timp, licitatia pentru modernizarea celor doua fregate romanesti din clasa T22R - Fregatele Regele Ferdinand si Regina Maria, e practic blocata, dupa ce firma castigatoare a depus o oferta ce a ridicat semne de intrebare in randul autoritatilor romane. Licitatia, lansata de un an deja, bate pasul pe loc pentru ca in urma evaluarii ofertelor un consortiu condus de o firma turceasca a depus o oferta ce presupune si acordul Statelor Unite pentru transferul unor echipamente, dupa cum ne-au explicat surse din domeniu.

Licitatia are o valoare estimata la  circa 190 de milioane de euro pentru modernizarea si fregatelor "Regele Ferdinand" si "Regina Maria" cu sisteme de rachete antiaeriene, rachete antinava si sisteme de tunuri si/sau rachete pentru aparare contra rachetelor antinava, dar si cu senzori cu performante superioare (radare, electronooptici si sonar tractat).

Cu toate acestea, surse din piata sustin ca suma estimata de autoritati este destul de mica. Chiar si asa, la licitatie cea mai buna oferta a avut-o o asociere condusa de o firma turca. (aici detalii). 

MApN a raspuns unei solicitari HotNews.ro referitoare la stadiul licitatiei si a precizat ca, in prezent, "decizia finala cu privire la atribuirea contractului de achizitie va fi luata in functie de raspunsurile primite de catre autoritatea contractanta referitoare la disponibilitatea unor sisteme care ar urma sa fie montate pe platformele navelor".

In plus, surse din domeniu spun ca firma turca si-a bazat oferta pe sprijinul oferit de autoritatile de la Ankara, in conditiile in care in Uniunea Europeana ajutorul de stat este interzis in astfel de situatii pentru ca poate denatura si afecta concurenta. Vezi aici care sunt prevederile Parlamentului European privind ajutorul de stat.

Dincolo de situatia incerta a licitatiei, surse institutionale au explicat pentru HotNews.ro la inceputul anului ca cea mai buna solutie pentru modernizarea fregatelor ar fi ca acest proces sa fie inclus in contractul pentru corvete ce ar urma fie derulat la santierul Damen din Galati. Practic, modernizarea celor doua nave sa se faca odata cu fabricarea celor patru noi corvete, asigurand un sistem coerent si un flux de lucru eficient. De altfel, Hotararea de Guvern privind corvetele prevede ca Romania sa beneficieze de o componenta de offset in contractul cu Damen prin care sa fie prevazute "proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Fortelor Navale Romane".

In acest moment insa, asa cum am explicat mai sus, achizitia corvetelor este si ea practic suspendata.

---

Transportor blindat Rheinmetall Boxer


Transportoarele blindate - lungul drum de la un acord semnat cu nemtii de la Rheinmetall si pana la un contract semnat

Poate cel mai avansat demers de inzestrare, cel putin aparent, este cel al transportorului blindat amfibiu 8X8. In acest caz, guvernul Ciolos a semnat un acord intre Uzina Automecanica Moreni si producatorul Rheinmetall Landsysteme pentru infiintarea societatii cu capital mixt romano-german pentru fabricarea de vehicule blindate 8x8 in cadrul industriei nationale de aparare (detalii aici).

De la acordul parafat, insa, si pana la semnarea unui contract cu o comanda ferma este cale lunga si autoritatile romane trebuie sa treaca prin mai multi pasi birocratici in acest sens. Astfel, similar cu procedura de la corvete, pentru ca discutam de contracte de multe sute de milioane de euro (o prima comanda ar fi vehiculata la circa 272 de transportoare blindate 8X8, dintr-un total necesar de 600-800), achizitia trebuie aprobata in Parlament. Apoi trebuie emisa o Hotarare de Guvern care sa aprobe procedura de achizitie si abia apoi demarate negocierile pentru semnarea unui contract. Cu alte cuvinte, nu doar ca semnarea unui contract inca e departe, dar exista suficienti pasi in care procedura se poate impotomoli.

Mai mult, exista zvonuri potrivit carora autoritatile iau in calcul achizitia unor transportoare la cheie, in locul celor ce ar putea fi dezvoltate si produse in tara.

Constantin Bucuroiu, liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, ar fi declarat pentru Biziday: "Da, avem informatii, din spatiul public, ca Romarm intentioneaza sa achizitioneze 90 de transportoare Piranha III (elvetiene - nr), ceea ce ar pune pe burta Moreniul. Am observat, de altfel, ca e oricum si o diferenta de atitudine intre seriozitatea nemtilor fata de acest parteneriat si cea a autoritatilor romane".

---


Avion F-16 al Fortelor Aeriene Romane, alimentand in aer


Alte avioane de vanatoare F-16 - deocamdata doar o intentie


Printre putinele programe deja demarate, cel al inzestrarii cu avioane de vanatoare multirol, pare ca s-a blocat. Romania a achizitionat, intr-o prima etapa, 12 avioane de la Portugalia si Statele Unite, avioane pe care le-a adus la zi printr-un proces de modernizare. Cu toate acestea, cele 12 avioane deja achizitionate nu sunt suficiente pentru a inlocui intreaga flota veche de avioane MiG 21 LanceR. Romania ar trebui sa mai achizitioneze inca una sau doua transe similare de avioane, lucru stiut de autoritati de ani buni. Inca de la inceputul lui 2016 s-a discutat public despre achizitia unei noi escadrile de 12 avioane.

Cu toate acestea, de peste un an deja, nu a fost semnata nici hartie si nu s-a hotarat nimic concret, unul din motivele invocate fiind cel ca statele aliate din NATO nu au pe stoc de vanzare avioane F-16 la mana a doua ce intrunesc nevoile Romaniei. Pe de alta parte, si numarul invocat de autoritati a variat. In 2016 se discuta de achizitia unei noi transe de 12 avioane. Acum, ministrul Apararii, Gabriel Les, anunta ca intentia este sa se achitioneze alte 20 de aparate, "de principiu din SUA".

---


Exemplificare: Un autovehicul blindat cu sistem anti-tank SPIKE


Masini blindate - licitatie inca in curs, dar ofertele trebuie reevaluate

In septembrie 2016, MApN lansa o alta licitatie majora, peste 80 de milioane de euro pentru 286 de masini blindate de teren pe care pot fi montate si sisteme de racheta antitanc. (Detalii aici).

Desi au trecut aproape sase luni, licitatia inca nu a fost finalizata si contractul atribuit. In schimb, in urma unor contestatii, Romtehncia a fost obligata sa reevalueze ofertele unora dintre firmele interesate.

---


Drona Shadow 600 din dotarea fortelor romane


Drone pentru armata - licitatie anulata

In august 2016, MApN prin Romtehnica a lansat o licitatie pentru achizitia a sase sisteme de avioane fara pilot (UAV), de nivel tactic, licitatie cu o valoare estimata la circa 250 de milioane de lei fara TVA (cca 55 mil. euro).
Dronele vor fi intrebuintate "in misiuni de supraveghere, recunoastere, identificare tinte si sprijin al conducerii tragerilor, evaluare distrugeri de lupta, cautare-salvare si protectia fortei", se arata in documentatia tehnica publicata de Romtehnica.

La inceputul lunii februarie, insa, licitatia a fost anulata dupa ce Consiliul National de Solutionare Contestatiilor (CNSC) a admis contestatiile depuse de Ymens Teamnet si Israel Aerospace Industries, doua din asocierile care au depus oferte.


---


Ambarcatiune tip RHIB a fortelor navale


Ambarcatiuni rapide de tip RHIB pentru trupele fortelor navale - licitatie nefinalizata

In august 2016 MApN lansa o licitatie de peste 20 de milioane de lei pentru achizitia de pana la 12 ambarcatiuni de tip RHIB (barca gonflabile cu coca rigida) pentru 14 persoane. Desi au trecut deja peste sapte luni de atunci, licitatie pare ramasa in aer.

In SEAP, licitatia cu anuntul 169142 / 13.08.2016 apare in continuare in desfasurare, fara nici o informatie despre ofertele depuse sau daca au fost depuse, desi in anunt se precizeaza ca data limita era 21 septembrie 2016. In eratele publicate nu se precizeaza nicaieri vreo informatii cu privire la decalarea datelor.


---


Vedete fluviale blindate


Motorizari noi si sisteme de observare pentru Vedetele fluviale - licitatie nefinalizata

In august 2016 Romtehnica a solicitat oferte pentru modernizarea sistemului de propulsie al Vedetelor Blindate, Fortele Navale avand in dotare cinci astfel de nave. Pretul estimat era de 13,7 milioane de lei. Desi au trecut deja peste sapte luni de atunci, licitatie pare ramasa in aer.

In SEAP, licitatia cu anuntul 169142 / 13.08.2016 apare in continuare in desfasurare, fara nici o informatie despre ofertele depuse sau daca au fost depuse, desi in anunt se precizeaza ca data limita era 26 septembrie 2016

Tot in august 2016, Romtehnica lansa o alta licitatie pentru 20 de sisteme de observare pentru un pret estimat de aproximativ 12,4 milioane de lei. Sistemul ar urma instalat pe nave fluviale si este dedicat pentru observarea campului tactic pe timp de zi/noapte prin intermediului camereor de vedere de zi si termala si determinarea distantelor pana la 10.000 prin intermediul telemetrului laser. Desi au trecut deja peste sapte luni de atunci, licitatie pare ramasa in aer.

In SEAP, licitatia cu anuntul 169149 / 18.08.2016 apare in continuare in desfasurare, fara nici o informatie despre ofertele depuse sau daca au fost depuse, desi in anunt se precizeaza ca data limita era 30 septembrie 2016.


Autospeciale EOD - licitatie nefinalizata

La finalul lunii august, MApN lansa o licitatie si pentru achizitia a trei autospeciale de Interventie EOD (Explosive Ordnance Disposal) cu un pret estimat la aproximativ 10,4 mil lei (fara TVA). Desi au trecut deja peste sapte luni de atunci, licitatie pare ramasa in aer.

In SEAP, licitatia cu anuntul 69268 / 24.08.2016 apare in continuare in desfasurare, fara nici o informatie despre ofertele depuse sau daca au fost depuse, desi in anunt se precizeaza ca data limita era 29 septembrie 2016.


Torpile antisubmarin - licitatie nefinalizata

In septembrie 2016 era lansata o licitatie pentru achizitia a 36 de torpile antisubmarin. Valoarea contractului era estimata la circa 161 milioane de lei. Nici pana in prezent nu a fost transata licitatia.

In SEAP, licitatia cu anuntul 169573 / 07.09.2016 apare in continuare in desfasurare, fara nici o informatie despre ofertele depuse sau daca au fost depuse, desi in anunt se precizeaza ca data limita era 11 octombrie 2016.

---Jeep J8 prezentat in Romania


Despre ce s-a mai vorbit, dar nu s-a concretizat nimic: Jeep militar construit in Romania, elicoptere de trupe si de atac

Dincolo de licitatii lansate, intarziate sau anulate, pe parcursul anului trecut au mai existat si mai multe declaratii si informatii privind proceduri de inzestrare si pe alte paliere.

Astfel, in mai 2016, Ministerul Economiei punea in scena un show la Uzina Mecanica Bucuresti, acolo unde anunta ca vrea sa puna baza unei colaborari cu Fiat-Chrysler pentru productia in Romania a unui model JEEP J8 4X4 pentru toate categoriile de forte ale statului roman. De atunci si pana in prezent nu s-a mai auzit nimic de acest plan...

---


Elicoptere IAR-330 Puma ale Fortelor Aeriene


Elicoptere noi Airbus construite la Brasov? Armata baga sute de milioane de euro, contracte directe, in modernizari si reparatii la vechile elicoptere din dotare


In septembrie 2016 gigantul european Airbus inaugura la Ghimbav, langa Brasov, o fabrica de elicoptere in care intentioneaza sa produca modelul H215 SuperPuma.

Francois Hollande a precizat ca la aceasta fabrica exista ambitia de a fi produse elicoptere in scopuri civile si militare si a invitat Romania sa cumpere astfel de aeronave. "Analizam aceasta oferta", a raspuns premierul Dacian Ciolos.
Cu toate acestea, nici un alt semn din partea autoritatilor romane nu a venit in ceea ce priveste posibilitatea achizitionarii unor elicoptere noi produse in Romania.

Pe de alta parte, la final de an, MApN a dat contracte directe in valoare de 78 de milioane de euro pe reparatii si modernizari ale vechilor elicoptere IAR 330 Puma si Iar 316B Alouette. Sumele bagate in modernizari si reparatii in ultimii doi ani si jumatate au depasit 135 de milioane de euro.

In februarie Airbus Helicopters declara ca un contract cu statul roman ar fi esential pentru demararea productiei la noua fabrica de la Ghimbav. 

Elicoptere de atac pentru fortele terestre?

In septembrie 2016 aparea informatia, intr-o publicatie americana, ca Fortele Terestre Romane se intereseaza sa achizitioneze elicoptere de atac.

Jane's Defense cita o cere de informatii emisa de catre US Army in numele Fortelor Terestre Romane pentru achizitia de elicoptere destinate in principal misiunilor de sprijin aerian apropiat-CAS (Close Air Support), dar care sa poate fi folosit si pentru transport de trupe si cargo sau misiuni de evacuare medicala (Medevac).

Jane's Defence scria ca in specificatiile indicate de Fortele romane s-ar putea incadra mai multe modele de elicoptere precum Airbus H145M, Airbus H215M, Airbus H225M, Bell OH-58D Kiowa Warrior, Bell 407 GT, Bell UH-1Y Venom, Boeing AH-6i sau MD 530F.

Nu dupa mult timp a venit inaugurarea fabricii Airbus de la Brasov unde s-ar putea construi modelul H215M. In noiembrie, insa, compania americana Bell Helicopter anunta ca a semnat un memorandum de intelegere cu IAR - Ghimbav si cele doua parti vor discuta pentru o potentiala colaborare ce ar consta in sprijin tehnic, in caz ca Romania cumpara  elicopterul de atac AH-1Z Viper.

La putin timp dupa Airbus trimitea o scrisoare oficiala statul roman, cerand lamuriri in legatura cu parteneriatul cu Bell, care "pune in pericol prezenta Airbus in Romania".

Dincolo de cele cateva informatii ajune in public si contrele Airbus-Romania-Bell, nimic concret nu s-a materializat pana acum in ceea ce priveste achitionarea unui elicopter de atac.

---

Contextul legal european in care Armata poate face achizitii mari in domeniul militar fara licitatii

Orice stat membru al Uniunii Europene poate decide sa faca achizitii in domeniul militar prin proceduri specifice diferite de cele ale unor licitatii obisnuite in baza OUG 114/2011, care transpune Directiva 2009/81/CE a Parlamentului European si a Consiliului, si care stipuleaza ca Guvernul are dreptul de a stabili circumstantele si procedurile specifice pentru atribuirea contractelor de achizitie publica in situatiile prevazute de art. 346 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE). 

Articolul 346 din TFUE spune ca orice stat membru poate lua masurile pe care le considera necesare pentru protectia intereselor esentiale ale sigurantei/securitatii sale si care se refera la productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20298 vizualizari

 • +48 (52 voturi)    
  Sigur ca da (Marţi, 14 martie 2017, 19:37)

  mitg [utilizator]

  Avem nevoie de banii pentru mariri pensii, salariile viceprimarilor, costumele parlamentarilor s.a.m.d.
  • +22 (22 voturi)    
   si apoi sa vina (Marţi, 14 martie 2017, 20:04)

   un revolutionar [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   ursu sa le faca costumele franjuri, si sa le aresteze și pensiile, salariile, si ale lor,imbuibaților, si ale noastre, traitori cu zile.
   • +18 (18 voturi)    
    Comment sters de user (Marţi, 14 martie 2017, 21:34)

    TovarishDragneyev [anonim] i-a raspuns lui un revolutionar

    • -10 (12 voturi)    
     Tara cazuta in cap... (Miercuri, 15 martie 2017, 7:59)

     Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui TovarishDragneyev

     Oamenii nu au ce manca, nu au drumuri pe care sa circule si idiotii fac programe pentru inarmare de miliarde de euro- pentru a umple buzunarele unora.
     Aceste programe de inarmare trebuie anulate de urgenta- si revenit pe pamint.
     • +2 (2 voturi)    
      in aceeasi logica (Miercuri, 15 martie 2017, 14:22)

      cladob [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

      politicineii si oamenii lor de afaceri dau bani pe vile, masini scumpe de peste 70k eur si alte asemenea, in loc sa investeasca profitul de multe ori obtinut fraudulos cu complicitatea politicienilor..

      Aparare ne trebuie daca e facuta cu cap si coada. E greu insa cand si cei din aparare tot in Romania traiesc..

      mentalitatea e dformata rau, insa ne putem trezi uitandu-ne la istorie unde de fiecare dta ase mentioneaz apregatirea precara a Armatei Romane, de asemenea coruptia din jurul acesteia.
    • -1 (3 voturi)    
     Asa ti-a ordonat Putin (Miercuri, 15 martie 2017, 12:13)

     Rescator [utilizator] i-a raspuns lui TovarishDragneyev

     Se inmultesc ca furniciile trolii Kremlinului.Mare atentie la acesti
     tradatori.
   • -8 (16 voturi)    
    Cu 55 mil. E se pot cumpăra 550 drone Shadow 600 (Miercuri, 15 martie 2017, 0:38)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui un revolutionar

    Fiecare contract de achiziționare armament are în spate o hoție. Cumpăram la suprapreț echipamente militare de care nu avem nevoie acum iar în situație de război ne vor fi de utilitate zero din cauza costului enorm pe unitate și numărului redus de aparate cumpărate.

    Un avion mic cu pilot, tip Aerostar R40S Festival, costa 99 mii dolari (https://en.wikipedia.org/wiki/Aerostar_R40S_Festival). Jucăria aia de Shadow 600, care evident se poate fabrica în Romania, ne duce la 55 mil. Euro pentru 6 sisteme fiecare constând în 4 aparate și vehiculul de transport cu lansatorul la remorca.

    Cu alte cuvinte dam 55 mil. Euro / 24 drone = 2.3 mil. dolari/drona.

    Un echivalent romanesc al Shadow 600 nu costa mai mult decât un avion Festival (~100 mii dolari) iar mașinile de transport și catapultele de lansare nu ajung la mai mult de 150 mii Euro împreuna (prețul unui camion greu).

    Deci, 150 mii Euro * 6 transportoare-lansatoare + 100 mii Euro * 24 drone = 3.3 mil. Euro pentru 6 sisteme cu 4 drone fiecare.

    Noi dam 55 milioane EUR adică de 16.7 ori mai mult!
    • -3 (7 voturi)    
     Dumitrica (Miercuri, 15 martie 2017, 9:27)

     plictis [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     dumitrica, observa o problema de fond. romanii ti-au dat mult mai multe voturi negative decat pozitive, noteaza te rog, ca trebuie sa iti inchizi gura, esti prea destept (din punctul de vedere al conationalolor nostrii)

     Salut calculele facute, acelasi feeling l-am avut si cand am vazut poza, un avion remore de dimensiunile alea, se face usor in ro. pai catedra de aeronautica de la univ BV, fluiera fuselajul in cateva zile, sunt mana in mana cu catedra de mecanica fluidelor.

     Noteaza te rog, si ca tot ce inseamna "fabricat" afara e mai bun. Gandeste-te numai ce impact are sa faci 500 de transportoare la Moreni, cata ingineria aduci in zona, si cate familii pun o paine pe masa. Elvetienele sunt mai bune, le iei dea gata.... nu trebuie sa dai o paine romanilor. Apoi gandeste-te ce inseamna sa faci u model pentru nemtii aia? urmeaza al 2-lea, etc. uite dacia a inceput cu logan. cate modele fac acum?

     Sau poate ca ai dreptate, inginerii romani s-au carat, sunt respectati pe alte meleaguri, de la Brasov s-au carat in canada, intre 1990 si 2000. mii, elita.

     Sfatul meu ramane acelasi: ai o singura viata, act acordingly!
    • -2 (8 voturi)    
     părere (Miercuri, 15 martie 2017, 10:25)

     Arl [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     Iar softul aferent, sistemele de comanda, control, etc le iei gratis de la coltul strazii....
     • +1 (5 voturi)    
      Arl, (Miercuri, 15 martie 2017, 10:36)

      plictis [utilizator] i-a raspuns lui Arl

      punem softistii romani la treaba. daca trebuie ceva chiar special sunt sigur ca gasim in europa.
      • +4 (6 voturi)    
       răspuns (Miercuri, 15 martie 2017, 11:32)

       Arl [utilizator] i-a raspuns lui plictis

       Mda, e asa usor .. Documentati-va cat dureaza sa proiectezi, sa construiesti, sa testezi si sa operationalizezi asa ceva.
       • +2 (4 voturi)    
        arl (Miercuri, 15 martie 2017, 14:44)

        plictis [utilizator] i-a raspuns lui Arl

        Arl, noi vorbim aici de a face ceva, da poporului de munca, banii ramasi in tara, experienta in domeniu, atragere de personal calificat, pus o paine pe masa in zonele unde se fabrica etc.
        tu vorbesti de timp, dar eu te intreb, iti trebuiesc maine? sau e ok sa le avem in 2020? sau crezi ca de unde le cumperi sunt gata, ca si painea la magazin?

        nu trebuie sa ma documentez cat dureaza, asta fac de vreo 20 de ani.. stiu exact cat si cum se intampla tot.

        daca vrei sa mai cauti nod in papura poti sa cauti, dar nu face bine la sanatate, si scoate banii afara din romanica, goneste personalul calificat etc...
        • +1 (1 vot)    
         bun si de ce nu incepeti cu transportoarele alea? (Joi, 16 martie 2017, 11:35)

         AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui plictis

         Sau cu fregatele?
         In domeniile astea avem fabricile/santierele navale, avem o experienta dovedita si demonstrata deci se poate incepe maine productia.
         Dar voi vreti sa faceti direct drone, arma sec. 21, chestii pentru care avem doar suportul teoretic si atat.
  • +23 (23 voturi)    
   Niste netrebnici (Marţi, 14 martie 2017, 20:31)

   YorkshireTerrier [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Au alocat 2% din PIB pentru aparare si acum vor sa ne demonstreze cat de bine se pricep sa toace banii fara rezultate concrete pentru imbunatatirea sigurantei tarii. Banii pot fi aruncati in diverse moduri, mai profitabile pentru partid.
   Niste studii de fezabilitate, achizitie de soft-uri nefunctionale si obiecte inutile, licitatii trucate, orice se poate face.
   Lasa ca le aratam noi aliatilor ca tot prost echipati vom fi, in ciuda celor 2 procente alocate! Tzeapa, na!
  • +7 (9 voturi)    
   consemnul lor (Marţi, 14 martie 2017, 21:29)

   DimijoareiObt [anonim] i-a raspuns lui mitg

   Altfel distrugerea Romaniei nu ar fi deplina !
  • -2 (4 voturi)    
   investiti in oameni, in romani (Miercuri, 15 martie 2017, 10:40)

   gehabnis [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   E o industrie mare de armament care prospera iar romania nu este decat un client. Mai bine s-ar investi in oameni. Suntem mai safe asa, decat orice arma. Rusia sau alt inamic care nu va lasa sa dormiti vine si maine daca vrea si nu o sa ne protejeze nimeni. Asa cum a facut in Georgia, Ucraina, Siria, etc. Mai bine oameni instuiti, inteligenti care sa apere interesele tari diplomatic in primul rand.
 • +24 (26 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 14 martie 2017, 19:54)

  gayon [anonim]

 • +17 (25 voturi)    
  Cel mai probabil (Marţi, 14 martie 2017, 19:57)

  Martinezu [utilizator]

  cresterea alocarilor pentru aparare se vor duce catre salarii.
  As fi curios sa stiu cat din bugetul apararii il reprezinta salariile. Si din acestea cat sunt salarii " speciale" pentru ofiteri superiori care nu au tinut un pistol in mana in viata lor.
  Pe de alta parte, trebuie sa fim constienti de un lucru: atata vreme cat tara este condusa de personaje sinistre precum Grindeanu, Tariceanu sau Dragnea, nu mai conteaza ce armament avem. Pentru ca acesta nu va folosit. Nu vin rusii sa ne ocupe cu tancurile cat timp avem un Dragnea de nadejde. Si atunci, ce sa facem noi cu F16-le? O iau si eu pe urma Mazetei...
  Mai bine ne inarmam noi sa luptam cu parlamentarii, sa ii scoatem afara cu orice pret, sa ii ardem in piata si apoi vedem cu ce ne inarmam. Pana atunci totul e in zadar.
  • +13 (13 voturi)    
   acord minus (Marţi, 14 martie 2017, 20:29)

   xyz2033 [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   indiferent cine e la putere, tot trebuie sa ne inarmam
  • +11 (15 voturi)    
   E mai rău: Pensiile omoară armata nu slariile (Miercuri, 15 martie 2017, 4:43)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   Păi cheltuielile de personal ale MApN însemnau anul trecut cam 80% din bugetul apărării. Ășta 80% se împart în 25% solde și 55% pnsii. Mai ales pesiile speciale plătite gargaragiilor polkovnik-ului Dogaru.

   Cum România investește de 15 ani în pensionarii lui Dogaru în loc de echipamnt și antrenament, bag seama că dacă va avea nevoie de armată o s-i trimită pe milogii lui Dogaru în fața imicului. Când i-o vedea inamicu' cu căciulile în mâini cerșind furiosi indexări de pensii fuge ăla unde o vedea cu ocjii, dincolo de Urali...
   • +3 (7 voturi)    
    Eu la astia... (Miercuri, 15 martie 2017, 8:01)

    Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    As limita pensia la venitul mediu pe tara, si numai daca au varsta de peste 60 de ani - altfel la munca cu ei.
 • +27 (29 voturi)    
  blocate de cineee?? (Marţi, 14 martie 2017, 20:18)

  gwolf [utilizator]

  de Tradiceanu ?? cum asa?
  cat mai scriem, cat mai dezbatem cat ne mai stergem pe la ochi ca sa realizam ce face nimicul asta?
  Alo CSAT ?!! Alo domnule presedinte!! avem in tarisoara un ghime, o codita de topor, un interpus! de ani de zile cu asta se ocupa!! urmariti stirile, articolele comentariile. Invariabil cand este vorba de armata romana si dotarea ei apare brusc Tariceanu in peisaj.
  Ce facem? cat mai stam cu lepra asta printre noi?
  • +3 (3 voturi)    
   tradiceanu (Miercuri, 15 martie 2017, 10:50)

   cladob [utilizator] i-a raspuns lui gwolf

   ales cu nici 2% din electorat
  • +5 (5 voturi)    
   Tradiceanu (Miercuri, 15 martie 2017, 11:51)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui gwolf

   Ca om al Moscovei a blocat tot ce a putut.Va face si mai mult rau
   daca ramane unde este acum.
 • +19 (19 voturi)    
  Ciolos catasrofa ??? (Marţi, 14 martie 2017, 20:38)

  nedumeritul [utilizator]

  Sa inteleg ca Ciolos a facut pasii conform procedurilor pentru inzestrarea armatei dar astia au anulat tot pentru ca Ciolos a facut grsit si este o catasrofa ?? ( si nenorocitul a adus si deficitul bugetar la 2,6%, e inadmisibil adica vrea sa cheltuim doar cat producem?)
 • +18 (20 voturi)    
  Mdeah... (Marţi, 14 martie 2017, 20:39)

  Nea Hoisan [utilizator]

  Rog HN sa-mi permita un scurt dar edificator pasaj istoric, recte Benjamin din Tudela, cronicar al secolului XII, despre vlahii acelor vremuri: "Nici un om de pe pamant nu poate lupta impotriva lor si nici un rege nu-i poate supune!". Duamneee, ce epigoni ratati ai lasat sa haladuiasca-n tara Ta? :-))))))
  • -1 (1 vot)    
   mdeah, d-aia au stat transilvanenii vreo 800 (Joi, 16 martie 2017, 11:39)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Nea Hoisan

   de ani sub unguri si moldovenii si muntenii vreo 400 de ani sub poala turcilor. Din cauza ca ungurii si turcii au luptat cu drone ca oamenii de pe pamant nu puteau lupta impotriva vlahilor.
 • +16 (16 voturi)    
  idei complementare (Marţi, 14 martie 2017, 21:04)

  xyz2033 [utilizator]

  modernizarea armatei se face pe baza de informatii NATO care stim cine le scrie, in mare majoritate. stim standardele NATO, insa ce facem cu standardele Rusiei, care depaseste USA tehnologic in 2018 si-l mai au si pe Dughin sa urle la Putin ca nu face schimbarile suficient de rapid.se poate merge pe model elvetian de instructaj plus mentinere armament si echipament acasa. se poate dezvolta ideea, daca exista vointa in acest sens. 2 ani de zile fara achizitii finalizate. ne intoarcem la afacerea skoda si perioada aceea ? trebuie protest in jurul parlamentului pt finalizare achizitii ?
  conducatorii astia au uitat ca trebuie sa ne inarmam, sau au uitat de jurmanatul ca trebuie sa-si apere tara?
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 martie 2017, 23:41)

  [anonim]

 • +11 (13 voturi)    
  Putin si mustata sa gadilata (Miercuri, 15 martie 2017, 1:49)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Ma gandesc ca Putin citeste acest articol si se gandeste "Cred ca imi las mustata ca a lui Dragnea"

  Acest GIO de la putere ne-a vandut tara hectar cate hectar de-a lungul a 27 de ani. Acum aflam ca, daca avem nevoie, nu avem nici aparare. Decat poate niste tancuri de jucarie. Este minunat.

  Atata vreme cat pensionarii si somerii primesc bani, este perfect! Si desigur, angajatii de la stat cu salariile dublate, pentru ca merita atat de mult. Sunt atat de ajutor si amabili, nu? Si in tot stresul in care lucreaza (adica in cel in care ei tipa la tine si te fac sa te simti ca ultimul idiot ca nu stii ce hartii iti trebuie pentru ca nu e scris nicaieri si nimeni nu stie ce sa iti explice sau nu o face clar) au probleme de stres si primesc bonusuri pentru asta. O vai !

  Ce se mai aude cu programul ala de guvernare de la primarie a distinsei doamne FIricica si a premierului Grindina? Cate s-au facut din cele spuse si cate nu si cate sunt acum in plus, neplanificate. Si sa nici nu aud de cele 102 taxe eliminate!

  Cand vor auzi si cei de la rural de toalete in casa si canalizare? Intreb si eu asa, aiurea!

  Acum ca cosmarul meu s-a indeplinit si DIPI e pusa pe picioare, ma astept sa apara inclusiv cenzura. UE o joaca cu vitezomanii si Dracnea nu vrea ca-si pierde fondurile, deci din fericire avem si varianta de backup: Turcia si Rusia (observati articolele legate de faptul ca Grindina vrea sa refaca relatiile cu Turcia cand tot UE si SUA vor sa se distanteze). Ma astept ca limbile straine predate obligatoriu sa fie rusa si turca in loc de engleza din 2020.

  Va spun de pe acum: tara asta nu va supravietui inca 4 ani cu ei la putere. Si nu ma refer la buget, copaci/paduri/parcuri, infrastructura sau altceva, ci la faptul ca noi, cei care mai gandim rationali si care muncim vom deveni o minoritate in fata celor cu 8 clase si facultati luate pe bani, someri, ai caror taxe si beneficii noi le vom plati. Pentru ca asa va fi moda. Ghita, Vociulescu si Abramburica si-au facut treaba
 • +10 (10 voturi)    
  Reteta pentru dezastru (Miercuri, 15 martie 2017, 2:27)

  EU_e_cu_noi [utilizator]

  Pericolul si mai mare este alegerea unui bufon la Casa Alba , pe care nici rusii nu-l puteau alege mai bine in avantajul lor. Omul se uita la echivalentul RTV & A3 (Fox News) si trimite twittere toata ziua in timp ce rusii isi fac de cap in Europa.

  Pe de alta parte politicienii nostri au fost / sunt inconstienti sau complici la distrugerea armatei romane? Daca NATO se dsfiinteaza maine (nimic nu e imposibil cu Trump la putere care a declarat ca NATO este depasit ca si organizatie).Oare SRI/ SIE dorm ?
  Germania incepe sa se gandeasca la construirea armei nucleare pentru a se apara, Europa face pasi spre formarea armatei proprii Romania ce face ?
 • +6 (6 voturi)    
  psdi-zarea crunta dauneaza (Miercuri, 15 martie 2017, 8:08)

  drop [utilizator]

  Acesta este rezultatul a 27 de ani de psdi-zare a acestei tari.
 • -4 (6 voturi)    
  Înzestrarea armatei (Miercuri, 15 martie 2017, 8:30)

  Sorin Constantin [anonim]

  Dacă scriu despre armata din România,în primul rînd să ne gîndim ca densitatea generalilor este de 1/1000 angajați,militari și personal contractual.Dacă punem în balanță și numărul ofițerilor,maiștrilor militari și al subofițerilor cine știe la ce ajungem...
  Dacă mă uit la prima fotografie pe cîmpul de luptă,,Soldați români pe cîmpul de luptă" facebook/MApN este o chintesență a lipsei de cultură generală,militară și profesionalism jurnalistic:
  1.Militarii,artileriști tereștri,sunt echipați conform normelor curente,casca e cel mai simplu de remarcat,iar armata din România nu a mai trimis militari dotați cu tunuri în alte țări,pentru a lupta după al II-lea război mondial;
  2.Titlul,,Soldați..."Să nu fi fost în poză nici un gradat,un caporal,un plutonier,un locotenent acolo?
  Pentru cei mai puțin inițiați,din cele 2% alocate MApN,o parte importantă o reprezintă pensiile militarilor în rezervă,retargere,etc.
  • 0 (0 voturi)    
   OK, dar M30 alea nu-ti sar in ochi? (Joi, 16 martie 2017, 10:31)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Sorin Constantin

   Vorbim de artileristi si ne spui de casti, dar ditamai obuzierul ala de 122 mm facut intre 1939-1955, relicva WW2, nu-ti sare in ochi?
   Sunt piese de muzeu!

   Are rost sa mai zicem ca majoritatea camioanelor sunt din anii '80?
   Nici nu cred ca mai are rost sa mai zicem ca in anii '90 s-au trezit cativa idioti si au taiat tancuri noi TR81 in loc de cele vechi T55, iar apoi Rusia si-a platit datoriile catre noi cu tancuri vechi T55?
   • 0 (0 voturi)    
    Răspuns... (Joi, 16 martie 2017, 11:46)

    Sorin Constantin [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

    Comentariul meu a avut două idei,poate nu mi-a ieșit.
    1.După 1945,cînd s-a terminat războiul,România nu a mai trimis în afara țării artilerie,mai puțin AG-9.
    2.PR-ul de la MApN habar nu are de astfel de mizilicuri.
    Sănătate.
 • +2 (2 voturi)    
  Armata (Miercuri, 15 martie 2017, 10:46)

  Gelu007 [utilizator]

  Pai doar putin nu doarme, stie ca problema e la noi, plateste in stanga si dreapta si cere de la cei deja platiti, pai scutul antiracheta ii spune stop, cum o sa refaca el urss-ul cu noi in coasta? Si ratatii nostri de la guvernare iar le dau frau liber la gaze si la alte afaceri sa ii scoata din faliment.... multumesc ratatilor ca ne vindeti tara. Sa le spuneti si la nepotii vostri "realizarile" voastre.
 • +2 (4 voturi)    
  Achizitiiile de armament , ca si imprumuturile FMI (Miercuri, 15 martie 2017, 11:00)

  jackalphonse [utilizator]

  Trebuie facute periodic, altfel nu mai suntem prieteni cu "aia mari".
  Stati linistiti, se vor cumpara toate, oricum n avem incotro.
  Numai ca PSD vrea si el o felie din spaga, macar niste concesii cu care sa se bata in piept la urmatoarele alegeri. Negociaza PSD in stilul deja stiut si treaba merge inainte cu castigatorii "licitatiei cu usile inchise".
 • +2 (4 voturi)    
  Doar o teorie (Miercuri, 15 martie 2017, 11:21)

  This_User_Is_Real [utilizator]

  Avand in vedere retorica anti democratica a celor de la putere, nu pot sa nu imi pun serioase intrebari legate de "patriotismul" lor. Desi ma consider o fire lucida si pragmatica, nu pot de aceasta data sa nu ma duc cu gandul spre un joc facut de cei de la putere, un joc care se dovedeste impotriva intereselor Romaniei. Nu sunt adeptul teoriilor conspiratiei, din contra, cred cu tarie ca acestea nu exista decat in capul unora care nu vor sa accepte realitatea. In aceasi masura insa, cred ca in tot ceea ce se intampla pe plan politic intern este o manevra sustinuta de cineva, cu interese nu tocmai pacifiste. Motivele care ma fac sa gandesc altfel sunt legate direct de Rusia, care deja a fost dovedita ca fiind in spatele multor manipulari si interventii obscure.
  Stim foarte bine ca armata romana are nevoie de imbunatatiri serioase in ceea ce priveste dotarea acesteia, insa acest lucru nu este deloc pe placul vecinilor nostri rusi. Daca ne uitam la cei care striga in gura mare ca Romania este un stat controlat de binom, de forte oculte, de Soros, exact aceeasi oameni pun bete in roate acestor achizitii ale armatei romane, chiar daca asta va duce la pierderea unor investitii majore in Romania prin crearea de locuri de munca si pana la urma prin intoarcerea banilor in economie si la buget.
  Cred cu tarie ca nu mai vorbim in aceste momente doar de dorinta unora dintre politicieni de a-si arata muschii, pana la urma cred ca vorbim despre tradare, in cel mai pur sens al cuvantului. Sper ca profesionistii din DIICOT, DGIPI, SRI, SIE, DNA, Armata sa poata demonstra aceasta tradare cu influente rusesti. Singurul scop al infractorilor de politicieni aflati la putere este de a face Romania un stat slab, ineficient si usor de cucerit.
 • +8 (8 voturi)    
  Nu postati cu patima (Miercuri, 15 martie 2017, 11:49)

  Rescator [utilizator]

  Fara sa va informati corect la sursa.Iata ce a patit Armata din 1990 si pana astazi(cosiderati Armata a Romaniei nu a unuia sau altuia din
  partidele mai mult sau mai putin comuniste):
  -( Efective la pace-1990=340.000; 1=2017=70.000 de militari(0,35%)
  din populatia tarii,cel mai mic procent din Europa).;
  -Buget;Guvernul Vacaroiu=0,45% din PIB(si ce PIB);
  -Bugetele de dupa Vacaroiu au fost,pe hartie intre 0,9 si 1,4% din PIB,
  dar in termeni reali datorita sabotarii planificate din partea unor
  institutii si ticalosi politici nu a deposit 0.9%din PIB;
  -Toate programele principale de inzestrare au fost blocate sau amanate
  pentru anul 2300 vara;
  -Asa zisa planificare multianuala nu exista,fiecare nou ministru
  distruge,cu veselie,ce au facut inaintasii(stiu si idiotii congenitali ca
  un program major de inzestrare nu poate fi realizat intr-un an,
  unele necesitand 10-15 ani);
  - Parlamentul este complet inafara oricarui interes pentru aparare,
  iar comisiile de aparare nu fac nimic;
  -CSAT-ul se face ca lucreaza elaborand doar documente de fatada
  (adevarate eseuri ) fara nici un efect practic;
  Ca rezultat Armata Romana se bazeaza pe armamentul si echipamentele din perioada 1970-1985(unele chiar din 1950).
  Rog politicienii de toate culorile derivate din culoarea rosie din 1989
  Ca poarta intreaga raspundere pentru tragediile militare ce vor urma.
  Daca sunt alte pareri argumentate rog sa le spuneti fara a mai da vina
  pe salarii si pensii.Puteti cere eutanasierea intr-o prima etapa a tuturor
  pensionarilor civili si militari care au trecut de 60 de ani.Amin!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by