O noua licitatie pentru inzestrare cu echipament a fortelor terestre a fost lansata de catre Ministerul Apararii prin Romtehnica. Noua licitatie vizeaza achizitia de autoturisme de teren blindate si cu platforma rotativa pentru armament care, printre altele, sa poata permite si montarea sistemelor de rachete antitanc Spike long-range. Valoarea estimata este de circa 82,5 milioane de euro pentru un numar maxim de 286 de autoturisme blindate.

Autovehicul blindat cu sistem de racheta antitank SpikeFoto: miltechmag.com

Potrivit informatiilor publicate in SEAP (nr anunt169871 / 20.09.2016), valoarea estimata a contractului este de 367,372,748.6 RON fara TVA (circa 82,5 mil. Euro), iar durata acordului cadru ar urma sa fie de 36 de luni cu locul de livrare al produselor Bucuresti. Data de deschidere a ofertelor este 21 octombrie 2016.

Potrivit informatiilor tehnice din caietul de sarcini, autoturismul vizat trebuie sa aiba o masa proprie maxima de 7,5 tone si sa se poata deplasa pe sosea cu o viteza maxima de minim 100 km/h.

Motorul trebuie sa fi de tip Diesel, clasificat in norma Euro5, dar sa fie capabil sa functioneze si cu combustibil de aviatie tip Kerosen. Tractiunea trebuie sa fie integrala permanenta si sa poata transporta minim patru persoane in interior, dar in acelasi timp sa poata gazdui mai multe tipuri de echipamente printre care si armament specific trupelor.

Cat priveste blindajul autovehicului, acesta trebuie sa asigure echipajului o protectie de minim nivel 2 Stanag 4569, mai exact sa ofere protectie fata de foc de pusca de calibru 7,62X39 si explozii usoare precum grenade sau mine.

Dimensiunile de gabarit trebuie sa permita vehiculului sa fie transportat pe cai rutiere, feroviare si navale, precum si in aer cu aeronave precum C-130 Hercules sau elicoptere Boeing CH-47 Chinook.

Autovehiculul trebuie sa aiba o trapa circulara in plafon si va fi dotat cu platforma rotativa de armament care, potrivit documentatiei de licitatie, trebuie sa permita montarea sistemului de rachete antitanc SPIKE long-range portabil.

Sisteme de rachete antitanc Spike, de zeci de milioane de euro, achizitionate de catre Ministerul Apararii la inceputul anului

La inceputul anului, Ministerul Apararii atribuia un contract de circa 93 milioane de euro catre consortiul germano-israelian Eurospike GmbH pentru "Sisteme rachete antitac portabile”. Pe langa acest contract, au mai fost atribuite inca trei contracte de circa 38 milioane de euro in total pentru rachete ghidate Spike antitanc, contarcte atribuite tot catre grupul EuroSpike.

Produsa de israelienii de la Rafael, rachetele Spike sunt de generatia 4++, si a fost integrata in cadrul fortelor romane de cativa ani deja pe elicopterul IAR 330 Puma Socat si pe vehiculul blindat de lupta MLI 84M.

Mai multe detalii tehnice, in documentul publicat in SEAP. (.pdf, ~1,4 MB)