Fiat-Chrysler este interesata de o colaborare cu autoritatile romane pentru integrarea productiei de autovehicule militare de tip Jeep J8 4X4 in actuala Uzina Mecanica de la Bucuresti, fabrica ce a construit peste 1.100 de tancuri de-a lungul timpului, dar din care ultima unitate construita a iesit de pe linie tocmai in 2009. Colaborarea vine la propunerea companiei nationale ROMARM, iar pentru a se concretiza institutiile de forta ale Ministerului Apararii ar trebui sa fie si ele de acord daca vor astfel de modele si, mai ales, cate astfel de masini pentru ca o cerere concreta sa poate fi conturata. Initial, Fiat-Chrysler ar putea doar asambla la Bucuresti modelele JEEP J8, insa daca cererea depaseste 400 de masini atunci productia diferitelor componente ar putea fi integrata in fabrica din Capitala.

Jeep J8 in RomaniaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Video realizat cu echipament Nikon

Compania Nationala ROMARM a initiat un dialog preliminar cu producatorul Fiat-Chrysler pentru integrarea productiei de autovehiculele militare 4x4 de tip Jeep J8 in cadrul Uzinei Mecanice Bucuresti, insa acest parteneriat se va concretiza doar daca institutiile de forta ale MApN (Fortele terestre, navale , aeriene), precum si alte institutii de ordine publica sau securitate nationala se vor arata interesate de achizitionarea unui astfel de model.

Reprezentantii Romarm si ai Uzinei Mecanice Bucuresti spun ca un acord privind asamblarea de automobile de tip Jeep in Romania ar fi o oportunitate pentru uzina din Romania care, in prezent, functioneaza la aproximativ 10% din capacitate. Mai mult, in functie de cererea venita din partea institutiilor din Romania, in Uzina de la Bucuresti se va putea trece de la asamblare chiar la productia unor elemente.

"Ar fi nevoie de 400 de unitati pentru un grad de integrare de 30%, sa dezvoltam niste linii automatizate pentur diverse componente", a explicat Toader Ulise, directorul Uzinei Mecanice Bucuresti care a precizat ca in functie de numarul comandat, productia diferitelor componente poate fi marita. "Altfel, la 100 de bucati vin componentele aici si doar le asamblam", a spus oficialul.

Totusi, pana la conturarea unei oferte clare, bazata pe o cerere bine formulata de institutiile de forta ale statului, parteneriatul cu Fiat-Chrysler ramane doar unul pe hartie. Pe de alta parte, noile alocari bugetare in crestere pentru domeniul apararii ar putea incuraja o astfel de colaborare.

"MApN urmeaza sa primeasca, incepand de anul viitor, 2 la suta din PIB. Pe baza acestei decizii politice MApN isi da seama care este bugetul de care dispune pe urmatorii zece ani si aici lucreaza la un plan de dotare. Vor vedea ca au nevoie de 1.000 de masini de un tip, de 1.300 de masini de alt tip si tot asa", a explicat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Neculai Banea.

Cei de la ROMARM si Fiat-Chrysler au prezentat, marti, la Uzina Mecanica Bucuresti, doua tipuri de Jeep J8 ce ar putea fi construite sau asamblate initial inc adrul fabricii din Capitala. Mai departe, totul tine de cum se pun de acord institutiile de aparare si ordine publica.

In caz ca parteneriatul dintre statul roman si Fiat-Chrysler se concretizeaza, gradul de integrare (n.r. productie de componente pe linii noi dezvoltate in cadrul Uzinei Mecanice Bucuresti) va varia in functie de marimea cererii.

Jeep J8 este un model pecial creat pentru uz militar, bazat pe platforma Jeep Wrangler si care a fost lansat in 2007. J8 are tractiune 4X4, este echipat cu sasiu ranforsat si poate fi comandat intr-o configuratie de 2 sau 4 usi, care sa permita o gama diversa de roluri ce trebuie indeplinite de catre vehicul, inclusiv transportul trupelor, vehicul de marfa, comunicatii.

Autovehiculul militar poate atinge o viteza maxima de 140 km/ora si o autonomie intre 400-600 km. Motorul standard este de 2,8 litri turbo-diesel si dezvolta 194 Cai Putere si un cuplu de 460 Nm. Modelul poate veni in diferite configuratii si permite montarea de armament si blindaj.

Fotogalerie: