Ministerul Apararii a demarat abrogarea Hotararii de Guvern care aproba circumstantele si procedura de achizitie a corvetelor multifunctionale construite la Galati

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 13 martie 2017, 17:18 Actualitate | Esenţial


Corveta SIGMA 10514 construita de Damen
Foto: Damen
Ministerul Apararii Nationale anunta ca a demarat procedurile legale de adoptare a unei hotarari de guvern, in vederea abrogarii H.G. nr. 906 din 29 noiembrie 2016 privind aprobarea circumstantelor si procedurii specifice aferente programului strategic de inzestrare "Corveta multifunctionala". MApN sustine ca va initia o noua procedura de achizitie si ca va cere aprobarea prealabila a Parlamentului.

"Abrogarea HG nr. 906/2016 este motivata de neindeplinirea conditiei suspensive prevazute in mod specific in cuprinsul prevederilor art. 2 din actul normativ in cauza", sustine MApN.

"Abrogarea actului normativ in discutie reprezinta, in acelasi timp, o etapa legala necesara in vederea initierii unei noi proceduri de achizitie, cu respectarea tuturor prevederilor legale in materie, si care sa obtina aprobarea prealabila a Parlamentului Romaniei", se arata in comunicatul institutiei.

Programul strategic de inzestrare "Corveta multifunctionala" ramane o prioritate majora a M.Ap.N., justificata de interese esentiale de securitate ale Romaniei, urmand ca procedura de achizitie sa fie initiata in cel mai scurt timp posibil, in baza optiunilor identificate de specialisti din Fortele Navale si din structurile cu responsabilitati in achizitiile de armament, in urma aprobarii Parlamentului Romaniei, se mai arata in comunicatul transmis de la minister.

Trebuie precizat ca Hotararea de Guvern referitoare la achizitia corvetelor multifunctionale produse la Galati a fost adoptata in noiemrbie 2016 de catre Guvernul Ciolos, iar actualul ministru al Apararii, Gabriel Les, era chiar secretar de stat responsabil de armamente.

La finalul lunii noiembrie 2016, fostul Executiv adopta o Hotarare de Guvern prin care se stabilea procedura prin care Ministerul Apararii sa incheie un contract cu santierul naval olandez Damen de la Galati pentru construirea a patru corvete multifunctionale de ultima generatie, prima dintre ele urmand a fi livrata in primii 2,5 ani de la semnarea acordului.

Costul intregului program a fost estimat la circa 1.6 miliarde de euro (inclusiv TVA) si presupune, dincolo de constructia propriu-zisa a navelor, si achizitia munitiilor, suportul logistic initial, instruirea echipajelor, dar si colaborarea santierului la modernizarea altor nave, precum si elemente de offset.

Guvernul Ciolos a decis prin HG procedura pentru achizitia corvetelor, dar asteapta aprobarea Parlamentului pentru demararea oricarui contract

Guvernul a ales corvetele Damen dupa un studiu in care au fost luate in considerare mai multe variante (detalii aici) si a decis initierea unei proceduri de achizitie diferita de o licitatie publica in conformitate cu legislatia la nivel european care permite statelor sa realizeze astfel de achizitii pe domeniul militar.
 
Practic, HG-ul adoptat de Guvern nu reprezinta un contract semnat sau macar aprobat, ci stabileste doar conditiile si liniile mari in care un astfel de contract poate fi semnat intre statul roman si compania vizata. Initierea achizitiei publice are loc abia dupa aprobarea din partea Parlamentului.

"Avand in vedere faptul ca valoarea estimata a contractului, fara TVA, este mai mare decat echivalentul in lei a 100 milioane euro, Ministerul Apararii Nationale a transmis Parlamentului Romaniei, in data de 18 octombrie 2016, scrisorile prin care se solicita aprobarea prealabila pentru initierea procedurii de atribuire, asa cum prevede art. 51 alin. 2 din OUG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii", transmitea in decembrie anul trecut Ministerul Apararii, condus la acel moment de Mihnea Motoc.

Scrisoarea MApN a ajuns pe masa Senatului in noiembrie, pe cand HG-ul era in dezbatere publica, insa presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dupa ce initial s-a aratat contrariat de planurile de achizitie a MApN, a decis sa dea de lucru viitorului Parlament. "Nu o sa luam o hotarare acum", a spus Tariceanu (Stenograma sedintei aici).

De ce a decis fostul Guvern sa cumpere corvete fabricate in Romania si ce presupun cei 1,6 miliarde de euro estimati in program

"Decizia de a propune Parlamentului Romaniei derularea contractului cu Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, pentru producerea a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514 in Santierul Naval Damen Galati S.A., a avut in vedere un studiu-concept in care au fost analizate 13 proiecte de corvete. In cadrul acestui studiu au fost identificate patru proiecte care puteau raspunde cerintelor formulate de Fortele Navale Romane", spunea MApN anul trecut.

Ce avantaje spune MApN ca prezinta achizitionarea de corvete construite la Galati:

    > Posibilitatea producerii lor la Galati indeplineste interesul esential de securitate al tarii noastre, respectiv asigurarea securitatii furnizarii navelor dupa producerea lor si a securitatii mentenantei, dupa intrarea in exploatare.

    > Santierul Naval Damen Galati S.A va colabora cu reprezentanti ai industriei nationale de aparare, atat in activitatea de realizare propriu-zisa a corvetelor, cat si in proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Fortelor Navale Romane, respectiv a celorlalte obligatii de actiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze, ceea ce va atrage oportunitati importante de dezvoltare, atat pe orizontala, in industria de profil nationala, cat si in spectrul mai larg, al altor companii romanesti.

    > Activitatile compensatorii aferente contractului se vor desfasura prioritar in urmatoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilitati ale Fortelor Navale Romane, realizarea facilitatilor de instruire, constituirea centrului de mentenanta si a facilitatilor de depozitare a munitiilor in Romania, cu aceleasi avantaje prezentate anterior.

"Informatiile vehiculate cu privire la preturi mult mai mici obtinute de alte tari la achizitia unor nave militare de acest tip nu au corespondent in realitate. Costurile totale ale celor patru corvete au fost estimate pe baza unor proceduri care pot fi usor verificate de autoritatile nationale competente", mai detaliza MApN.

Procedura de achizitie aleasa de Guvernul Ciolos, in contextul regulilor europene

Guvernul a decis sa adopte HG-ul pentru achizitia corvetelor respectand OUG 114/2011, care transpune Directiva 2009/81/CE a Parlamentului European si a Consiliului, si care stipuleaza ca Guvernul are dreptul de a stabili circumstantele si procedurile specifice pentru atribuirea contractelor de achizitie publica in situatiile prevazute de art. 346 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE).

Articolul 346 din TFUE spune ca orice stat membru poate lua masurile pe care le considera necesare pentru protectia intereselor esentiale ale sigurantei/securitatii sale si care se refera la productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi.

"Interesul esential de securitate pentru statul roman il constituie consolidarea/ dezvoltarea pe teritoriul national a unei capabilitati industriale navale, in domeniul militar, in care sa se construiasca si sa se doteze o prima corveta in intervalul de 2,5 ani si gruparea de 4 corvete intr-o perioada de maxim 7 ani, in vederea furnizarii si intrarii in inzestrarea fortelor navale romane", sustine MApN in nota de fundamentare a HG-ului. 

"Ulterior, aceasta capabilitate navala de pe teritoriul national va trebui sa fie in masura sa execute lucrarile de mentenanta a corvetelor pe durata de viata a acestora, dar si lucrari de mentenanta pentru restul navelor din cadrul fortelor navale romane, asigurandu-se o crestere considerabila a securitatii aprovizionarii pe timp de pace, in situatii de criza si la razboi", se mai arata in document.

MApN in 2016: "Santierul Naval Damen Galati este singurul din Romania care a construit in ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru fortele navale apartinand tarilor NATO si UE"

"Santierul Naval Damen Galati S.A. are capacitatea tehnica, logistica si organizatorica sa realizeze constructia si dotarea corvetelor din clasa SIGMA proiect 10514 pentru fortele navale romane, fiind singurul din Romania care a construit in ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru fortele navale apartinand tarilor NATO si UE si alte cateva nave cu destinatie militara pentru tari terte. In Romania nu exista un alt santier naval care sa posede capabilitatea industriala necesara care sa faca fata cerintelor impuse de realizarea unei corvete", se mai arata in nota de fundamentare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3710 vizualizari

 • +10 (24 voturi)    
  ! (Luni, 13 martie 2017, 17:39)

  tudorr [utilizator]

  Da...mai bine cumpara niste SH uri gata facute, eventual prin Rusia in anii 60 si la preturi mai mari decat daca se construiau in santierele romanesti :))))))))))
  • 0 (4 voturi)    
   Care sunt cele 19 nave militare ale Damen Galați? (Luni, 13 martie 2017, 21:55)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Ce nave militare a construit Damen la Galați? Cum arata, ce dimensiuni au? Eu vad ca la șantierul dunărean se fabrica mai mult remorchere.

   Citat:
   "MApN in 2016: "Santierul Naval Damen Galati este singurul din Romania care a construit in ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru fortele navale apartinand tarilor NATO si UE" "
 • +8 (18 voturi)    
  O pâine cinstită și pentru parlamentari (Luni, 13 martie 2017, 17:41)

  reiand [utilizator]

  Păi nu trebuie și parlamentarii să mănânce o pâine? Adică cum, contract de miliarde de euro și să nu fie nevoie și de aprobarea lor, pentru care să fie convinși cumva? Nu neapărat mită, da' ceva să placă la toata lumea. Doar i-a votat poporul.
  • +3 (5 voturi)    
   O mare scapare (Luni, 13 martie 2017, 19:43)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui reiand

   Era intr-adevar inadmisibil sa se faca un contract de 1.6 mld. asa, pe bune.

   Pai cata spaga incape acolooooo.

   Trebuie anulat si refacut pe baze noi, traditional romanesti.
  • +2 (4 voturi)    
   NU, NU ESTE NEVOIE ... (Luni, 13 martie 2017, 20:33)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui reiand

   Ca parlamentul sa aprobe!
   Este o operatiune comerciala intre un guvern (partea executiva) si un furnizor.
   Intrucat exista aprobarea CSAT-ului privind necesitatea achizitiei, parlamentul poate sa se duca sa culeaga papadii!
   • +1 (1 vot)    
    O OPORTUNITATE (Marţi, 14 martie 2017, 8:39)

    sun [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

    O oportunitate ! cum ar spune PSD
 • +3 (11 voturi)    
  Abrogati yesmenilor (Luni, 13 martie 2017, 18:04)

  Rescator [utilizator]

  Daca v-a ordonat Dragneev si s-a opus Tradiceanu,
  va rog sa cumparati un AKM la trei ani dupa ce se incheie al trelea razboi mondial.Cu asa mazete asa
  Armata.
 • -2 (10 voturi)    
  Fara licitatie... (Luni, 13 martie 2017, 18:38)

  OvidiuStoica [anonim]

  A fost fara licitatie, un cadou direct de la Ciolos pentru firma olandeza.
  E vorba de o suma enorma, 1.6 miliarde euro , de banii astia mai bine cumparam avioane F-16 noi.
  • +2 (4 voturi)    
   ! (Luni, 13 martie 2017, 19:58)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuStoica

   Lasa boss ca une firea 5 km de borduri de banii aia :))
  • +2 (6 voturi)    
   Nu se mai (Luni, 13 martie 2017, 20:07)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuStoica

   Fabrica F-16.Acum sunt la moda F-35 la vreo 300
   de milioane bucata,fara instruirea pilotilor,fara
   suport si mentenanta si fara armament.Cand
   postati mai informati-va,ca aveti de unde.
   Pe de alta parte ,cel mai fierbinte loc pentru Romania
   este la Marea Neagra,in conditiile in care Turcia este
   formal in NATO(Sultanul se pupa cu Tarul)iar
   bulgarii declara ca ei vor Yahturi si nu nave militare.
 • +2 (4 voturi)    
  Ce a demarat???? (Luni, 13 martie 2017, 20:14)

  AlexJ [utilizator]

  abrogarea adoptarii
  sau adoptarea abrogarii.

  Ca acum vine Nicolicea si ne trage niste injuraturi academice.
 • -1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 13 martie 2017, 20:44)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  Hi,hi, hi (Luni, 13 martie 2017, 22:02)

  CezarN [utilizator]

  Ordonantele aste despre spagi le abroga singuri, fara ajutorul strazii! :))

  Alta ordonanta, alta spaga!
 • -3 (3 voturi)    
  CURATUL CIOLOS (Marţi, 14 martie 2017, 8:37)

  sun [utilizator]

  Puicutul de Ciolos pe cine oare o fi servit cu acest contract? pe cine oare?
  • +2 (2 voturi)    
   N-ai citit articolul, puicutule, nu? (Marţi, 14 martie 2017, 11:16)

   bdbd [utilizator] i-a raspuns lui sun

   Ca nu e vorba de niciun contact ci de o HG referitoare la metodologia de achizitie.
   • +1 (1 vot)    
    E trol sovietic (Marţi, 14 martie 2017, 13:18)

    Rescator [utilizator] i-a raspuns lui bdbd

    Nu are nevoie de argumente,sun primeste textul
    si rublele de la Kremlin.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by