Presedintele Frantei, Francois Hollande, a invitat Romania sa cumpere elicoptere de la fabrica la a carei inaugurare a participat marti, la Ghimbav, alaturi de premierul roman Dacian Ciolos.

Francois Hollande si Dacian Ciolos, la GhimbavFoto: Hotnews

Cei doi oficiali au participat la inaugurarea noii fabrici a Airbus Helicopter Industries din Ghimbav, unde urmeaza ca primul model H215 sa fie produs in 2017 sau 2018, cu o capacitate de 15 unitati/an in 2020.

Francois Hollande a precizat ca la aceasta fabrica exista ambitia de a fi produse elicoptere in scopuri civile si militare si a invitat Romania sa cumpere astfel de aeronave.

"Analizam aceasta oferta", a raspuns premierul Dacian Ciolos.

"Este un proiect de dimensiuni europene (...) un proiect de valoare considerabila, de 50 milioane euro, un proiect cu mare potential in termeni de vanzari fiindca vom incepe comercializarea. Daca Romania va incepe sa cumpere aceste elicoptere am fi foarte fericiti si mandri, mai ales ca exista si traditie aeronautica si elicopterul este construit aici", a spus Francois Hollande.

Presedintele Frantei a vorbit despre o cooperare benefica ambelor tari, prin care locurile de munca ce au fost create in Romania nu sunt in detrimentul Germaniei sau a altor tari europene. Dimpotriva, prin aceasta investitie de 50 de milioane de euro se vor crea "alte locuri de munca in Franta", a aratat Hollande.

Dacian Ciolos a precizat ca la Ghimbav "se vor construi elicoptere practic de la zero" iar intentia autoritatilor romane este sa incurajeze "dezvoltarea unui hub, pornind de la Brasov", pentru industria aeronautica.