Cum va arata viitoarea lege a educatiei, nasita de Ecaterina Andronescu cu acordul sindicatelor: O revenire la treapta de la clasa a X-a, examen de admitere la liceu si BAC profesional

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 14 mai 2015, 19:39 Actualitate | Esenţial


Simion Hancescu, Marius Nistor, Anton Hadar, Sorin Cimpeanu si Ecaterina Andronescu
Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
Proiectul unei noi Legi a Educatiei va fi lansat in dezbatere in iunie, iar necesitatea acestei legi s-a stabilit la o intalnire cu sindicatele, a anuntat ministrul Educatiei. Singurele modificari despre care Sorin Cimpeanu a vorbit pana acum se refera la admiterea la liceu si la statutul personalului didactic. HotNews.ro i-a contactat pe liderii sindicatelor din invatamant, pentru a afla ce contine noul proiect de act normativ. "O sa ne apucam de o noua lege a educatiei, dar nu stim care este draftul. (...) Nu a fost discutat cu noi, inca; este promisiunea doamnei Andronescu", a declarat Simion Hancescu, presedintele FSLI. Marius Nistor, presedintele FSE "Spiru Haret", a afirmat ca BAC-ul profesional ar trebui gandit foarte serios, putem discuta despre admiterea la liceu si despre treapta a doua.
 • HotNews.ro a incercat sa o contacteze pe Ecaterina Andronescu, presedinta Comisiei pentru invatamant din Senat, insa pana la publicarea stirii aceasta nu a raspuns solicitarilor
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a anuntat in urma cu o saptamana ca s-a stabilit la o intalnire cu sindicatele necesitatea unei noi Legi a educatiei si ca termenul de finalizare a noii legi e sfarsitul anului. "Din moment ce se lucreaza la un nou proiect de lege a educatiei, nu cred ca mai are sens sa aducem modificari in actuala lege a educatiei", a precizat atunci Cimpeanu.

Ministrul Educatiei a adaugat apoi, intr-o conferinta de presa la sediul PSD, ca proiectul va fi lansat in dezbatere publica in iunie, ca printre modificari se afla admiterea la liceu si ca se discuta si realizarea mai multor legi: "variantele fiind o lege a educatiei pentru preuniversitar, o lege a invatamantului superior si, separat, un statut al personalului didactic sau unitar o lege pentru intreg sistemul de invatamant, care sa includa si pre-universitarul si universitarul si statul personalului didactic", relateaza Agerpres.

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei: Este proiectul aflat pe agenda Parlamentului

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei
Foto: Agerpres
Contactat astazi de HotNews.ro pentru a afla care este proiectul de lege pe care se poarta discutiile in acest moment, ministrul Sorin Cimpeanu a afirmat, via SMS: "Este proiectul aflat pe agenda Parlamentului; pornim de la o baza si vom vedea care va fi rezultatul dezbaterilor si cat de mult sau de putin va semana varianta de la finalul dezbaterii publice cu cea existenta acum. Proiectul de lege va trebui sa includa solicitarile/asteptarile cadrelor didactice, elevilor, studentilor si angajatorilor, intr-o maniera echilibrata si coerenta, fara a neglija in niciun fel elementele de progres generate de legislatia in vigoare in acest moment in domeniul educatiei".

Intrebat care sunt elementele de progres din actuala lege pe care le va pastra in proiectul viitoarei legi, ministrul a raspuns: "Sunt multe lucruri pe care nu numai eu, ci majoritatea celor implicati in educatie le considera a fi corecte, necesare si binevenite, dupa cum sunt alte lucruri ce trebuie revizuite; o enumerare a acestora depaseste cu siguranta cadrul unei simple discutii; in acelasi timp, ce pot sa va spun este ca nu sustinem schimbari bruste, care ar putea sa destabilizeze un sistem de importanta celui al educatiei".

Simion Hancescu, presedintele FSLI: Draftul legii nu a fost discutat cu noi, este promisiunea doamnei Andronescu

Simion Hancescu
Foto: Agerpres
Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a declarat pentru HotNews.ro ca draftul legii "nu a fost discutat cu noi, este promisiunea doamnei Andronescu. (...) Au fost discutii din 2009, din 2010. O sa ne apucam de o noua lege a educatiei, dar nu stim care este draftul".

Liderul de sindicat din preuniversitar a afirmat pentru HotNews.ro ca principalele modificari ce vor fi introduse in sistemul de educatie sunt: "reintroducerea examenelor de admitere la liceu - s-a demonstrat ca orientarea scolara a fost gresita, eventual treapa la clasa a X-a, admitere la facultate, regandit sistemul de evaluare, inclusiv evaluarile de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a care sunt inutile, o pierdere de timp"
 • N.Red: Amintim ca aceste evaluari standardizate de la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a sunt singurele care le permit parintilor sa vada care este nivelul copiilor, fata de cel national, precum sa le si evalueze pe invatatoare si pe profesori, iar dupa aceste evaluari invatatoarele sunt obligate sa faca planuri individualizate de invatare pentru elevii la care descopera anumite lacune.
"Scoala profesionala este o alta tema, avand in vedere ca s-a ales praful de sistem. Trebuie investit mult aici. Liceele tehnologice sunt o prostie, trebuie scoli profesionale in care sa fie angrenati agenti economici", a adaugat Hancescu, fara a lamuri daca este vorba despre sustinerea scolilor profesionale in sistem dual introduse prin legea 1/2011 sau despre alt sistem.

Presedintele FSLI a sustinut ca si "formarea initiala trebuie regandita, pentru ca unui dascal dupa 20 de ani trebuie sa ii dai sansa sa faca si altceva, sa se poata ocupa de elevii buni, de elevii cu probleme la invatatura".

In ceea ce priveste schimbarile sistemului de evaluare, Simion Hancescu a declarat pentru HotNews.ro ca "evaluarea o vad altfel: ca sa putem compara nota 7 de la Colegiul Lazar din Bucuresti, cu nota de la un liceu din provincie, trebuie gandita o evaluare unitara, cu subiecte unice. De exemplu, sa fie 2 lucrari semestriale pe baza testelor elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare [institutie din subordinea Ministerului Educatiei - n.red.]".

Marius Nistor, presedintele FSE "Spiru Haret": BAC-ul profesional ar trebui gandit foarte serios, putem discuta despre admiterea la liceu si despre treapta a doua

Marius Nistor
Foto: Agerpres
Contactat de HotNews.ro, Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie (FSE) "Spiru Haret", a declarat ca "o modificare foarte importanta este urmatoarea: legea 1/211 nu face nicio referire la un statut al personalului din invatamant; este o lege care cuprinde doar drepturile elevilor si ale parintilor. O lege care imi exlude cel mai important actor este o lege proasta. Prin lege a fost abrogat fostul statut al cadrului didactic".

"Discutiile nu s-au declansat doar acum cateva saptamani, proiectul unei noi legi a educatiei este stipulat si in acordul cu guvernul [acord prezentat in exclusivitate de HotNews.ro, incheiat cu o saptamana inaintea alegerilor prezidentiale de catre Guvernul Ponta cu sindicatele si cu fostul presedinte al Consiliului National al Rectorilor, Sorin Cimpeanu, care acum este ministru al educatiei - n.red.] si este acordat termen 30 iunie 2015 pana la care sa fie adoptat proiectul noii legi a educatiei cu acest statut. Asta inseamna ca pana la 30 iunie sa fie adoptat proiectul noii legi a educatiei, adoptat ca proiect la nivel guvernamental. Va fi in dezbatere publica de la 1 iunie la 30 iunie", a adaugat Marius Nistor. 

Acesta a precizat ca ultimele discutii "au fost sa avem o lege a educatiei si o lege care sa se refere la acest statut. Nu inseamna ca vom merge asa". Liderul de sindicat ce reprezinta profesori din invatamantul preuniversitar a declarat pentru HotNews.ro ca are in vedere si "introducerea reabilitarii".

Marius Nistor a precizat ca draftul noii legi a educatiei este in acest moment "la comisia de invatamant a Senatului [al carei presedinte este Ecaterina Andronescu - n.red.]. Este un proiect de lege din 2009 care a intrat la sertar, odata cu aparitia legii care mai tarziu avea sa devina 1/2011".

"Au mai fost discutii in comisiile de specialitate si noi am solicitat sa incepem discutiile pe acel proiect de lege si asta asteptam, sa intram in posesia documentelor respective", a anuntat presedintele FSE "Spiru Haret".  

"Nu cred ca se va umbla pe structura" clasei pregatitoare, a sustinut Nistor. Acesta a precizat ca a fost o masura contestata cand a aparut legea, "dar in momentul de fata e greu sa mai revii asupra acestei decizii, nu mai poti sa bulversezi intreg sistemul".

Liderul sindical a declarat pentru HotNews.ro ca "ar trebui gandit foarte serios" introducerea unui Bacalaureat profesional. "Nu pot intra in amanunte, pentru ca nu am inceput discutiile concrete, nu stiu daca este vorba despre proiectul Ecaterinei Andronescu sau de altele. Ne trebuie bacalaureat diferentiat, altfel gandit", a afirmat Nistor.
 • N.Red: Amintim ca Ecaterina Andronescu a sustinut in 2012 un proiect care le dadea elevilor de ales intre Bacalaureatul National, diploma cu care sa poata da la facultate, si Bacalaureatul Profesional, care sa nu le dea drept de acces in universitati.
 • Presedintele Camerei de Comert Romano-Germane a declarat ca toti angajatorii vor sti ca Bacalaureatul Profesional este o inventie peste noapte si ca nu va avea "absolut nicio consecinta" din punctul de vedere al angajatorului (detalii aici), iar coordonatorul lotului olimpic national de Matematica a avertizat ca vor exista presiuni ca si acest Bacalaureat Profesional sa fie folosit pentru universitatile tehnice, ceea ce ar fi un mare dezastru (detalii aici).
 • Traian Basescu a intors atunci legea de la promulgare (detalii aici).
"Putem discuta despre admiterea la liceu, chiar si despre faimoasa treapta a doua vizavi de traseul elevilor", a precizat Marius Nistor. Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca "liceele de elita isi doresc un examen de admitere care sa faca o selectie riguroasa, dar raman celelalte unitati unde se poate merge pe actualul sistem de repartizare computerizata. Trebuie sa vedem care va fi calendarul admiterilor, pentru ca risti sa trimiti un elev care pica la Colegiul Sfantul Sava cu nota 9 intr-o unitate scolara sub nivelul pregatirii sale".

"Din punctul meu de vedere, sistemul profesional trebuie doar intarit si sustinut. Principala problema va ramane modul in care parintii vor intelege ca pregatirea profesionala a elevilor trebuie realizata in functie de sfaturile celor care au competentele necesare. Ne confruntam cu situatii dificile: parintele considera ca stie mai bine ce e bine pentru copil si vrea liceu teoretic sau tehnologic, desi copilul nu are capacitatea pentru asta. A merge la o scoala profesionala nu inseamna un sistem de invatamant de mana a doua, ci un loc unde elevii pot ocupa un loc de munca care sa le ofere posibilitati de evolutie in plan profesional", a afirmat presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret".

Intrebat daca Bacalaureat profesional pe care il sustine nu va sabota scolile profesionale - cine va mai alege scoala profesionala, daca poate face liceul si obtine garantat o diploma de BAC? - Nistor a spus ca "este nevoie de discutii cu parintii si de o interventie sustinuta a mass-media. Asteptarile mele ca parinte trebuie sa fie formidabile, dar trebuie sa ma limitez la ce poate copilul. Aceasta lege va trebui sa faca subiectul unor dezbateri publice reale".

Marius Nistor a adaugat ca sustine sa fie mentinuta "regula stricta a efectivelor de elevi, sa eliminam exceptiile". Amintim ca exceptiile la numarul minim si maxim de elevi care formeaza o clasa au fost introduse in 2012 de ministrul interimar de atunci al Educatiei, Liviu Marian Pop.

Nistor a precizat si ca "trebuie reintarite liceele pedagogice".

Anton Hadar, presedintele "Alma Mater": Noi am vazut si alta abordare - sa avem legea invatamantului superior separata de cea a invatamantului preuniversitar

Anton Hadar, presedintele Federatiei Alma Mater
Foto: Agerpres
Anton Hadar, presedintele Federatiei Nationale Sindicale "Alma Mater", a spus pentru HotNews.ro ca nu a vazut pana astazi proiectul noii legi a educatiei. "Sunt sigur ca, daca proiectul ar fi fost gata si s-ar fi decis ministrul asupra carui proiect vom continua discutiile si negocierile, ni l-ar fi trimis. Cred ca inca ezita. Se auzea de codul din 2009 ca ar fi la baza, dar nu avem nicio informatie", a explicat Hadar.

Acesta s-a exprimat speranta ca "pana luni lucrurile vor fi foarte clare, pentru ca avem un acord semnat in 2014 cu presedintele de atunci al Consiliului National al Rectorilor, Sorin Cimpeanu, astazi ministru al Educatiei, si guvern si sunt obligati sa inceapa discutiile pe o noua lege care sa treaca prin parlament, sa fie agreata de societate si discutata cu profesorii, cu elevii, cu oamenii care se pricep si care sa nu mai fie modificata macar 13 ani".

Intrebat de ce este nevoie de o alta lege a educatiei, in conditiile in care si cea in vigoare este noua (se aplica din 2011) si a fost modificata de nenumarate ori pana acum, liderul de sindicat din universitar a raspuns: "Pentru ca s-ar mai putea iar modifica cu inca 30-40-50 de articole, dar nu cred ca modificarile acestea fac bine unei legi, practic e o lege peticita. E o lege care oricand va putea fi modificata, atat timp cat ea n-a fost agreata de parlament si nu a trecut prin discutii cu partenerii de dialog social, decat extrem de putin. Tocmai asta e dorinta mea: ca atunci cand legea trece prin parlament, sa nu se mai vina semestrial cineva cu vreo modificare, sa o lasam sa aiba substanta macar pe parcursul a 10-12 ani".

"Noi am vazut si alta abordare: sa avem legea invatamantului superior separata de cea a invatamantului preuniversitar. Nu stiu daca se va agrea acest lucru. In legea in vigoare s-au prevazut pierderea unor sporuri de doctorat, modificari la norma de lucru in universitate - in partea de statut e locul nostru cel mai important, pentru ca suntem sindicat. In partea de functionare, lucrurile sunt bune si cum e in lege acum", a continuat liderul "Alma Mater".

Acesta a precizat ca "e posibil sa fi fost si orgolii [in modificarile aduse pana acum legii educatiei nr. 1/2011 - n.red.], dar de fiecare data cei care au schimbat au venit si cu nota de fundamentare. Aceste modificari au venit si prin OUG. Macar sa fie trecuta prin Parlament si aprobata legea, pentru ca apoi nu va mai veni oricine sa zica ca am descoperit nu stiu ce. Eu zic ca e posibil ca peste 1 an, daca se schimba puterea, aceste OUG sa nu mai fie aprobate si atunci am functionat 2 ani cu ce?".


Informatii de background - Cum a evoluat ideea implementarii unei alte legi a educatiei

Mai 2014: Vicepresedintele PSD Ecaterina Adronescu anunta ca renunta la mandatul de europarlamentar pentru ca in tara are de facut o lege a invatamantului (Sursa)

Octombrie 2014, cu o saptamana inaintea primului tur al alegerilor prezidentiale: Victor Ponta le promite sindicatelor, sub semnatura, o noua lege a educatiei

HotNews.ro a prezentat in exclusivitate documentul incheiat, cu o saptamana inainte de primul tur al prezidentialelor, de Guvernul Ponta cu sindicatele din educatie si cu presedintele de atunci al Consiliului National al Rectorilor, Sorin Mihai Cimpeanu.

Guvernul, prin semnatura premierului Victor Ponta, s-a angajat atunci sa mareasca salariile profesorilor cu 10% in 2015, cu alti 10% in 2016 si din nou cu 10% in 2017, sa modifice toate programele scolare, precum si sistemul de evaluare a elevilor, sa adopte o noua Lege a educatiei (termen 30 iunie 2015), sa deblocheze 2.500 de posturi didactice auxiliare si nedidactice din scoli pana in 2016, sa creasca salariile personalului nedidactic cu 35% in urmatorii 2 ani, sa permita pensionarea profesorilor la cerere cu 3 ani inainte de atingerea varstei, fara diminuarea pensiei, sa oblige autoritatile locale, prin Legea bugetului de stat, sa deconteze cu prioritate cheltuielile de naveta ale profesorilor, sa le acorde profesorilor anual minimum 100 de euro pentru dezvoltare profesionala. Detalii aici

Decembrie 2014: Sorin Campeanu, la audierile din Parlament pentru ocuparea functiei de ministru al Educatiei: O noua Lege a educatiei este o cerinta generalizata in sistem (Detalii aici)

7 mai 2015: Sorin Cimpeanu, acum ministru al Educatiei - S-a stabilit la o intalnire cu sindicatele necesitatea unei noi Legi a educatiei. Termenul de finalizare a noii legi e sfarsitul anului (Detalii aici)

10 mai 2015: Sorin Cimpeanu - Proiectul pentru noua Lege a Educatiei, in dezbatere publica in iunie

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a sustinut duminica, 10 mai 2015, o conferinta de presa impreuna cu purtatorul de cuvant al PSD, Gabriela Podasca, la sediul partidului. Proiectul noii legi a educatiei va fi lansat in dezbatere publica in luna iunie, a anuntat Cimpeanu, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat ca exista discutii in prezent daca sa existe o singura lege sau mai multe, pentru fiecare nivel de invatamant. "Aici sunt discutii, variantele fiind o lege a educatiei pentru preuniversitar, o lege a invatamantului superior si, separat, un statut al personalului didactic sau unitar o lege pentru intreg sistemul de invatamant, care sa includa si pre-universitarul si universitarul si statul personalului didactic. Este un element principal care va fi aflat in dezbatere publica", a declarat Campeanu, potrivit agentiei de presa citate.

Sorin Cimpeanu a spus ca "modul exact in care se va face admiterea in licee va fi un alt punct important aflat in dezbatere".

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14033 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  Abramburica (Joi, 14 mai 2015, 19:56)

  andreitr [utilizator]

  vrea sa ne arate ca stie sa faca reforma. Nu doamna, noi cunoastem ce stiti dumneavoastra mai bine: adica sa furati.
 • +5 (9 voturi)    
  desi nu-mi place Antonescu, admiterile (Joi, 14 mai 2015, 20:07)

  linarel [utilizator]

  sint binevenite . Diploma de facultate a devenit un fel de must have chiar daca persoana in cauza e submediocra la materia in cauza, dar deh trebuie sa aiba facultate .

  O pierdere de vreme pt "studentii" la facultatile fantoma gen ingineria mediului, gestiuni de afaceri moderne ...samd .
  • +11 (11 voturi)    
   Admiterile! (Joi, 14 mai 2015, 21:22)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui linarel

   Stai linistit ca admiterile se vor face, daca se vor face, la facultatile/liceele cu multi candidati pe loc unde deja studentii/elevii care intrau era buni. La restul nu va fi nicio admitere, asa ca "facultatile fantoma" vor continua sa existe.
  • 0 (2 voturi)    
   Nu-ti fa griji, ... (Sâmbătă, 16 mai 2015, 12:07)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui linarel

   ... alea-s doar de forma trecute in lege, cata vreme cifrele de scolarizare la multe discipline sunt mult peste ceea ce cere piata - si statul plateste.
 • +8 (14 voturi)    
  Ne intoarcem in comunism si nu numai! (Joi, 14 mai 2015, 21:19)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Daca tu iti pui problema de treapta a doua si alte prostii de tipul asta, inseamna ca ne intoarcem in comunism! Ba mai avem si BAC tehnologic pentru ca fabricile de diplome sa functioneze fara probleme in continuare. Reforma Funeriu va fi distrusa pe model Abramburica!
  • +2 (2 voturi)    
   Învățământ comunist. (Sâmbătă, 16 mai 2015, 9:49)

   vali47 [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

   Adică la nivelul de pregătire al multor lideri PSD.Dacă s-ar studia dosarul lor,cu câți-va ani în urmă nu aveau liceul și acum au studii superioare și doctorate.Să ne spună Abramburica când și cum a făcut facultatea Vanghelie.PSD vor reforma învătământului înființând șoimii patriei,pionierii,UTC.Cu cât mai proști,mai buni pentru PSD.Între timp economia românească începe să simtă lipsa forței de muncă calificate.
   • +1 (3 voturi)    
    Învățământ comunist zici (Sâmbătă, 16 mai 2015, 13:22)

    john-doe [utilizator] i-a raspuns lui vali47

    Amice, eu am dat 3 examene in 17 ani de "Învățământ comunist" cum zici acolo, azi poti face o facultate fara sa dai un examen, care Învățământ o fi mai comunist ala sau asta? Cum vrei sa selectezi valorile, fara uzul sacosei, daca nu dai un examen?
    • 0 (0 voturi)    
     Serios? (Marţi, 2 iunie 2015, 20:29)

     Anonymous [anonim] i-a raspuns lui john-doe

     Serios? Tu chiar crezi ca examenul dovedeste pregatirea ta intr-un anumit domeniu sau cunostintele pe care le ai? Am 16 ani, sunt la profilul filologie si stiu 5 limbaje de programare pe care nici vorba sa le studiezi la un profil precum mate-"info". Spune-mi si mie cum a ajuns sa conteze atat de mult un examen dat din cele mai inutile lectii. Sincer, decat sa imi umplu capul cu inutilitati pentru examene mai bine studiez ceva cu adevarat folositor. Apropo, daca sistemul comunist ti s-a incorporat prea tare in minte si nu iti poti da seama, informatia e la un click distanta.
 • +7 (7 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 14 mai 2015, 21:41)

  valli [anonim]

 • +5 (9 voturi)    
  de unde nu e, nici D-zeu nu cere (Joi, 14 mai 2015, 22:58)

  anau [anonim]

  Avem exemple de sisteme de invatamant functionale in Europa. De ce nu se organizează si sistemul romanesc dupa cel finlandez, bunăoară...un sistem mult mai adaptat vremurilor actuale, si care e considerat la ora octuala unul dintre cele mai eficiente sisteme de invatamant din lume.. Sa vii acuma cu masuri inspirate din vremuri demult apuse mi se pare un pic anacronic si, sincer, nu cred ca va produce schimbari majore. Dar la noi probabil ca încă se merge pe formula "sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic".
  • -1 (3 voturi)    
   Noua lege...... (Sâmbătă, 16 mai 2015, 8:12)

   roset [anonim] i-a raspuns lui anau

   De ce ne trebuie un anumit sistem din afară? N-avem și noi ,,faliții” noștri, plătiți bine de sistem, tocmai pentru a-l redresa? Nu s-a pus în discuție o nouă lege, așa că n-aveți (n-avem) de unde ști că măsurile sunt ,,inspirate din vremuri apuse”!
   • +2 (2 voturi)    
    si l-au redresat? (Sâmbătă, 16 mai 2015, 23:30)

    anau [anonim] i-a raspuns lui roset

    In general, când n-ai idei, iti alegi niste modele, te mai uiti peste gard sa vezi cum au rezolvat altii problemele...Sistemul finlandez ar fi dificil, daca nu imposibil de implementat la noi din simplul motiv ca e rodul unei munci de vreo 50 de ani. La noi nu exista un consens pe legea educatiei si am impresia ca nici o viziune pe termen lung nu exista. Dar mi-as dori sa existe. Avem nevoie de un popor educat. Altfel si peste 20 de ani o sa dam cu pumnii in cap ca suntem condusi de toate nulitatile.
 • +7 (9 voturi)    
  Invatamant de ev mediu (Joi, 14 mai 2015, 23:03)

  Cutezatorii2013 [utilizator]

  Suntem blestemati. Se pare ca nu mai scapam de clica asta din invatamant.

  Doamne ajuta! Ca noi suntem terminati.
 • +8 (8 voturi)    
  Despre dosarul Microsoft nici o stire? (Joi, 14 mai 2015, 23:40)

  ty [utilizator]

  parca avea si doamna ceva treburi pe acolo.
  • 0 (0 voturi)    
   si noi..... (Marţi, 19 mai 2015, 15:04)

   TRABI [utilizator] i-a raspuns lui ty

   - si noi asteptam tot aceste vesti in legatura cu aceste nume , nicidecum despre invatamant ...
   hai D.N.A. ... !
 • +8 (8 voturi)    
  Parca... (Vineri, 15 mai 2015, 1:48)

  Hohey [utilizator]

  Parca la precedenta lege a invatamintului a fost semnat un acord politic...?

  Funeriu a decedat? Cum naiba a facut o lege pe care nu o apara...
  • +4 (6 voturi)    
   ”Funeriu și-a facut treaba.” (Vineri, 15 mai 2015, 9:20)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Hohey

   ”Funeriu poate sa moară.”
   Cam așa este tratat omul care le-a arătat hibele. Însă tîmpiții ăștia nu vor să țină cont cu niciun preț, vor să ne prostească in continuare.
 • +4 (4 voturi)    
  va arata viitoarea lege a educatiei, nasita de Eca (Vineri, 15 mai 2015, 8:46)

  vaxalbina [utilizator]

  Daca noua lege se va face doar cu sindicatele, m-am lamurit. Pe ei nu-i intereseaza decat statutul lor. Parerea parintilor nu conteaza, ca nu se pricep, iar studentii nici nu au fost macar pomeniti .
  Contactat de HotNews.ro, Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie (FSE) "Spiru Haret", a declarat ca "o modificare foarte importanta este urmatoarea: legea 1/211 nu face nicio referire la un statut al personalului din invatamant; este o lege care cuprinde doar drepturile elevilor si ale parintilor. O lege care imi exlude cel mai important actor este o lege proasta. Prin lege a fost abrogat fostul statut al cadrului didactic"
 • +7 (7 voturi)    
  Incredibil. (Vineri, 15 mai 2015, 8:51)

  Kevi [utilizator]

  Nu va mai opriti odata?
  Fiica mea are 2 ani si jumatate, in curand va trebui sa intre in "sistem". Mi-e groaza.
  • +5 (5 voturi)    
   Schimbă țara cît mai ai timp... (Vineri, 15 mai 2015, 9:22)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Kevi

   ...dacă vrei ca fiica ta să nu ajungă sclav pe moșia neo-comuniștilor și a beizadelelor lor.
   Sistemul de aici nu se va reforma nici în 50 de ani.
   • 0 (2 voturi)    
    scriu pt ca sustin sfatul tau pt parinti: (Vineri, 15 mai 2015, 17:04)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

    si pt ca nu pot vota decat o singura data.

    PS - Scutiti-ma de patriotisme IEFTINE, e in joc viata copiilor nostri, facuta harcea parcea de 20 ani....si de reforme peste reforme...
 • +7 (7 voturi)    
  lege (Vineri, 15 mai 2015, 9:00)

  dorin valeriu [anonim]

  Alo, Dle Nistor, personajul principal din sistemul de invatamant este ELEVUL si nu profesorul . Sa fie clar !
  Profesorul are menirea sa-l invete pe elev, nu elevul sa dea o paine profesorului.
  Daca noua lege se va alinia doar la pretentiile Sindicatului ne paste o (noua, a catea ?) mare nenorocire !
  • 0 (2 voturi)    
   esti pe langa rau de tot (Vineri, 15 mai 2015, 12:06)

   pentru dorin [anonim] i-a raspuns lui dorin valeriu

   si din cauza celor ca tine se duce de rapa tara asta! ai idee ce poate invata copilul tau de la un profesor demotivat total de sistem? batjocorit de parintii si elevii care sunt personajele principale? ai citit macar o data in viata ta "Domnul Trandafir"? sunt incurajati sa se faca profesori doar oameni din ce in ce mai slab pregatiti si care nu au altceva de facut, si decat sa moara de foame mai bine pierd vremea prin scoli.
   doar un profesor care are autoritate - data de sistem - se poate impune in fata unor elevi din ce in ce mai lipsiti de bun simt si care sunt educati de televiziuni de scandal si MTV.
 • +6 (6 voturi)    
  Invatamina ingropat (Vineri, 15 mai 2015, 10:01)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Androneasca e groparul invatamintului românesc si complicea la furtul lui Pontac.
 • +3 (3 voturi)    
  Inainte spre un trecut glorios (Vineri, 15 mai 2015, 10:35)

  benicio [utilizator]

  Nu-mi vine sa cred ca femeia asta mai are acces la legiferarea educatiei. Incredibil cat de repede ne intoarcem spre trecut. Ce urmeaza? Parca vad: Dan Ioan Popescu la carma industriei, sa mai bage niste privatizari misto, Octav Cozmanca reactivat si pus sa se ocupe de regionalizare?
 • +3 (3 voturi)    
  OFOFOF (Vineri, 15 mai 2015, 12:27)

  iodixit [utilizator]

  nu poate nimeni s-o opreasca pe femeia asta sa se bage unde nu se pricepe?
 • +3 (3 voturi)    
  si noi ce facem? (Vineri, 15 mai 2015, 13:10)

  adeh [utilizator]

  in primul rand ar trebui sa realizam ca nu putem noi, ca societate, sa acceptam ca aceasta eterna Ecaterina Andronescu sa ne distruga in continuare viitorul, Pentru ca aceasta lege este una dintre cele mai importante legi pentru Romania. Daca Ecaterina Andronescu face parte din grupul celor care scriu aceasta lege e clar ca nu avem nicio sansa de mai bine. Tot ce a facut pentru educatie a fost gresit. Acum vrea sa ne intoarcem la trepte si alte ineptii??? Este o calamitate pentru educatia romaneasca si nu reusim sa ne desprindem de aceasta persoana.
 • +2 (2 voturi)    
  fara subiect (Vineri, 15 mai 2015, 15:35)

  Florin [anonim]

  Examen la liceu, organizat de liceu? Pai s-a rezolvat cu starea de infractionalitate din scoli si inspectoratele scolare? A se vedea cazul de la Bac Bolintineanu, Inspectoratul Cluj etc., unde profesorii au batut palma cu inspectorii si elevii cu parintii au sarit la cap cu spaga. Ca doar au fost persoane condamnate de instanta.

  Ce inseamna licee de elita? Vor fi criterii de evaluare si incadrare in categoria "ELITA"?

  Care ELITA, cu profesorii alearga dupa adeverinte pentru punctaje si nu fac nimic la clasa cu elevii?

  Cine este in stare sa faca o lege buna? Nistor, Andronescu, Hadar, Pop si alti sindicalisti destoinici? N-are nicio sansa invatamantul cu figurile astea.

  In prezent parintii sunt nevoiti sa deschida scoala paralela acasa, pentru ca la clasa nu se mai face nimic Asta au realizat scolile-profesorii, inspectoratele scolare-inspectorii, ministerul.
 • +4 (4 voturi)    
  Abramburica sa ne lase in pace... (Vineri, 15 mai 2015, 22:46)

  Susana [anonim]

  Lucrez de 30 de ani in invatamant...
  Dezamagirea mea e tot mai mare...
  Consider ca asta a fost menirea mea, dar ma simt tot mai umilita...
  Iar daca Abramburica va continua sa se amestece in treburile invatamantului, e si mai trist...
  Femeia asta nu a facut decat rau invatamantului...
  Exemple: 3 lucruri foarte concrete:
  1. A desfiintat scoala profesionala!!! Sa faca toti analfabetii functionali liceul...Stiti ce inseamna asta? Crima si pedeapsa!...Interesul era sa aiba studenti cat mai multi, dar din pacate, slab pregatiti...
  2. A marit efectivul elevilor la clasa, de la 25, la 28, de unde se poate ajunge chiar la 35...Credeti ca exista eficienta in astfel de conditii?...Va spun eu, nu exista, dar a facut economii la plata salariilor, caci au disparut o gramada de posturi.
  3. A desfiintat efectuarea pe grupe a laboratoarelor, atelierelor, orelor de informatica, etc. Cum a putut un inginer chimist ca si ea sa adopte o asemenea masura?...Chiar nu-si poate imagina cum poti face experiente chimice, de exemplu, la un laborator de chimie, cu 30 de elevi intr-o clasa?...Si cu aceasta masura a facut economii substantiale, caci s-a injumatatit nr. de ore si de profesori platiti...
  Probabil ca toate aceste masuri au dus la mai multi bani care au putut fi fraudati...
  Si tocmai ea, care a contribuit la semnarea unor contracte oneroase sa mai aiba ceva de spus in invatamant???...Este strigator la cer!!!...
  Ma doare cand vad ca e invitata la diverse emisiuni Tv, unde da lectii la toata lumea si mai mult, e foarte "respectata" de moderatori...Ar trebui ca acestia sa fie mai bine informati si sa nu mai invite asemenea persoane fara moralitate si care sunt implicate in diverse anchete penale...Sunt destui oameni valorosi in tara asta care sa apara la Tv si care chiar pot da lectii de valoare!
  In sfarsit s-a vazut adevaratul nivel la care este invatamantul, iar daca isi va baga Abramburica nasul din nou, se va duce totul de rapa...
  Un profesor indurerat...
 • 0 (0 voturi)    
  "zero" pentru cei cu discernamant .... (Marţi, 19 mai 2015, 14:58)

  TRABI [anonim]

  Aceasta ciotca veche in frunte cu andoneasca , nu vad ca nu prea mai avem nevoie de ei ?
  - andoneasca sa plece mai devreme acolo unde o cheama- pe la DNA , apoi la cratita ca ne-a distrus tara cu toate guvernele care s-au perindat .
  Ce tot aceiasi elefanti de la un minister la altul -care nu au stiut sa guverneze tara si au adus-o pe ultimile locuri in Europa , au inlesnit jefuirea tarii si nu au stiut sa faca nimic pentru cei ce au muncit cinstit , doar pentru cei care-s cu hotii sau hotesc impreuna cu politicienii .
  Intr-unul din orasele de rahat di zona moldovei , stiti ce afis mare era postat pe cladirea SIF ? - " DACA VREI SA AI UN VIITOR , INSCRIETE IN PSD "
  Ce sa intelegem noi , cei care le fabricam bunurile de consum pe un salariu de mizerie ?
  Sa ne luam gandul de la cei care ne-au adus la un nivel de trai insuportabil si care indobitocesc poporul prin practicile lor communisto-ruso-securiste .
  Dragi romani , indreptati-va coloana vertebrala !
 • +1 (1 vot)    
  Comunism! (Marţi, 2 iunie 2015, 20:15)

  Anonymous [anonim]

  Nu e de ajuns ca suntem atat de in urma? Acum vreti si sa ne intoarcem la comunism? Uitati-va la sistemele de invatamant din tarile civilizate precum Anglia si Germania si incercati sa invatati din progresul lor, nu din inapoiatul sistem comunist pe care l-am avut acum multi ani. Dar, oricum, nu cred ca cineva ia in considerare si opinia oamenilor si tot cu gandul la bani stau. Daca nu inceteaza cu gandirea asta de comunisti tara asta va ajunge de rapa.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by