Proiectul unei noi Legi a Educatiei va fi lansat in dezbatere in iunie, iar necesitatea acestei legi s-a stabilit la o intalnire cu sindicatele, a anuntat ministrul Educatiei. Singurele modificari despre care Sorin Cimpeanu a vorbit pana acum se refera la admiterea la liceu si la statutul personalului didactic. HotNews.ro i-a contactat pe liderii sindicatelor din invatamant, pentru a afla ce contine noul proiect de act normativ. "O sa ne apucam de o noua lege a educatiei, dar nu stim care este draftul. (...) Nu a fost discutat cu noi, inca; este promisiunea doamnei Andronescu", a declarat Simion Hancescu, presedintele FSLI. Marius Nistor, presedintele FSE "Spiru Haret", a afirmat ca BAC-ul profesional ar trebui gandit foarte serios, putem discuta despre admiterea la liceu si despre treapta a doua.

Simion Hancescu, Marius Nistor, Anton Hadar, Sorin Cimpeanu si Ecaterina AndronescuFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
  • HotNews.ro a incercat sa o contacteze pe Ecaterina Andronescu, presedinta Comisiei pentru invatamant din Senat, insa pana la publicarea stirii aceasta nu a raspuns solicitarilor

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a anuntat in urma cu o saptamana ca s-a stabilit la o intalnire cu sindicatele necesitatea unei noi Legi a educatiei si ca termenul de finalizare a noii legi e sfarsitul anului. "Din moment ce se lucreaza la un nou proiect de lege a educatiei, nu cred ca mai are sens sa aducem modificari in actuala lege a educatiei", a precizat atunci Cimpeanu.

Ministrul Educatiei a adaugat apoi, intr-o conferinta de presa la sediul PSD, ca proiectul va fi lansat in dezbatere publica in iunie, ca printre modificari se afla admiterea la liceu si ca se discuta si realizarea mai multor legi: "variantele fiind o lege a educatiei pentru preuniversitar, o lege a invatamantului superior si, separat, un statut al personalului didactic sau unitar o lege pentru intreg sistemul de invatamant, care sa includa si pre-universitarul si universitarul si statul personalului didactic", relateaza Agerpres.

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei: Este proiectul aflat pe agenda Parlamentului

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei

Foto: Agerpres

Contactat astazi de HotNews.ro pentru a afla care este proiectul de lege pe care se poarta discutiile in acest moment, ministrul Sorin Cimpeanu a afirmat, via SMS: "Este proiectul aflat pe agenda Parlamentului; pornim de la o baza si vom vedea care va fi rezultatul dezbaterilor si cat de mult sau de putin va semana varianta de la finalul dezbaterii publice cu cea existenta acum. Proiectul de lege va trebui sa includa solicitarile/asteptarile cadrelor didactice, elevilor, studentilor si angajatorilor, intr-o maniera echilibrata si coerenta, fara a neglija in niciun fel elementele de progres generate de legislatia in vigoare in acest moment in domeniul educatiei".

Intrebat care sunt elementele de progres din actuala lege pe care le va pastra in proiectul viitoarei legi, ministrul a raspuns: "Sunt multe lucruri pe care nu numai eu, ci majoritatea celor implicati in educatie le considera a fi corecte, necesare si binevenite, dupa cum sunt alte lucruri ce trebuie revizuite; o enumerare a acestora depaseste cu siguranta cadrul unei simple discutii; in acelasi timp, ce pot sa va spun este ca nu sustinem schimbari bruste, care ar putea sa destabilizeze un sistem de importanta celui al educatiei".

Simion Hancescu, presedintele FSLI: Draftul legii nu a fost discutat cu noi, este promisiunea doamnei Andronescu

Simion Hancescu

Simion Hancescu

Foto: Agerpres

Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a declarat pentru HotNews.ro ca draftul legii "nu a fost discutat cu noi, este promisiunea doamnei Andronescu. (...) Au fost discutii din 2009, din 2010. O sa ne apucam de o noua lege a educatiei, dar nu stim care este draftul".

Liderul de sindicat din preuniversitar a afirmat pentru HotNews.ro ca principalele modificari ce vor fi introduse in sistemul de educatie sunt: "reintroducerea examenelor de admitere la liceu - s-a demonstrat ca orientarea scolara a fost gresita,eventual treapa la clasa a X-a, admitere la facultate, regandit sistemul de evaluare, inclusiv evaluarile de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a care sunt inutile, o pierdere de timp"

  • N.Red: Amintim ca aceste evaluari standardizate de la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a sunt singurele care le permit parintilor sa vada care este nivelul copiilor, fata de cel national, precum sa le si evalueze pe invatatoare si pe profesori, iar dupa aceste evaluari invatatoarele sunt obligate sa faca planuri individualizate de invatare pentru elevii la care descopera anumite lacune.

"Scoala profesionala este o alta tema, avand in vedere ca s-a ales praful de sistem. Trebuie investit mult aici. Liceele tehnologice sunt o prostie, trebuie scoli profesionale in care sa fie angrenati agenti economici", a adaugat Hancescu, fara a lamuri daca este vorba despre sustinerea scolilor profesionale in sistem dual introduse prin legea 1/2011 sau despre alt sistem.

Presedintele FSLI a sustinut ca si "formarea initiala trebuie regandita, pentru ca unui dascal dupa 20 de ani trebuie sa ii dai sansa sa faca si altceva, sa se poata ocupa de elevii buni, de elevii cu probleme la invatatura".

In ceea ce priveste schimbarile sistemului de evaluare, Simion Hancescu a declarat pentru HotNews.ro ca "evaluarea o vad altfel: ca sa putem compara nota 7 de la Colegiul Lazar din Bucuresti, cu nota de la un liceu din provincie, trebuie gandita o evaluare unitara, cu subiecte unice. De exemplu, sa fie 2 lucrari semestriale pe baza testelor elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare [institutie din subordinea Ministerului Educatiei - n.red.]".

Marius Nistor, presedintele FSE "Spiru Haret": BAC-ul profesional ar trebui gandit foarte serios, putem discuta despre admiterea la liceu si despre treapta a doua

Marius Nistor

Marius Nistor

Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie (FSE) "Spiru Haret", a declarat ca "o modificare foarte importanta este urmatoarea: legea 1/211 nu face nicio referire la un statut al personalului din invatamant; este o lege care cuprinde doar drepturile elevilor si ale parintilor. O lege care imi exlude cel mai important actor este o lege proasta. Prin lege a fost abrogat fostul statut al cadrului didactic".

"Discutiile nu s-au declansat doar acum cateva saptamani, proiectul unei noi legi a educatiei este stipulat si in acordul cu guvernul [acord prezentat in exclusivitate de HotNews.ro, incheiat cu o saptamana inaintea alegerilor prezidentiale de catre Guvernul Ponta cu sindicatele si cu fostul presedinte al Consiliului National al Rectorilor, Sorin Cimpeanu, care acum este ministru al educatiei - n.red.] si este acordat termen 30 iunie 2015 pana la care sa fie adoptat proiectul noii legi a educatiei cu acest statut. Asta inseamna ca pana la 30 iunie sa fie adoptat proiectul noii legi a educatiei, adoptat ca proiect la nivel guvernamental. Va fi in dezbatere publica de la 1 iunie la 30 iunie", a adaugat Marius Nistor.

Acesta a precizat ca ultimele discutii "au fost sa avem o lege a educatiei si o lege care sa se refere la acest statut. Nu inseamna ca vom merge asa". Liderul de sindicat ce reprezinta profesori din invatamantul preuniversitar a declarat pentru HotNews.ro ca are in vedere si "introducerea reabilitarii".

Marius Nistor a precizat ca draftul noii legi a educatiei este in acest moment "la comisia de invatamant a Senatului [al carei presedinte este Ecaterina Andronescu - n.red.]. Este un proiect de lege din 2009 care a intrat la sertar, odata cu aparitia legii care mai tarziu avea sa devina 1/2011".

"Au mai fost discutii in comisiile de specialitate si noi am solicitat sa incepem discutiile pe acel proiect de lege si asta asteptam, sa intram in posesia documentelor respective", a anuntat presedintele FSE "Spiru Haret".

"Nu cred ca se va umbla pe structura" clasei pregatitoare, a sustinut Nistor. Acesta a precizat ca a fost o masura contestata cand a aparut legea, "dar in momentul de fata e greu sa mai revii asupra acestei decizii, nu mai poti sa bulversezi intreg sistemul".

Liderul sindical a declarat pentru HotNews.ro ca "ar trebui gandit foarte serios" introducerea unui Bacalaureat profesional. "Nu pot intra in amanunte, pentru ca nu am inceput discutiile concrete, nu stiu daca este vorba despre proiectul Ecaterinei Andronescu sau de altele. Ne trebuie bacalaureat diferentiat, altfel gandit", a afirmat Nistor.

  • N.Red: Amintim ca Ecaterina Andronescu a sustinut in 2012 un proiect care le dadea elevilor de ales intre Bacalaureatul National, diploma cu care sa poata da la facultate, si Bacalaureatul Profesional, care sa nu le dea drept de acces in universitati.
  • Presedintele Camerei de Comert Romano-Germane a declarat ca toti angajatorii vor sti ca Bacalaureatul Profesional este o inventie peste noapte si ca nu va avea "absolut nicio consecinta" din punctul de vedere al angajatorului (detalii aici), iar coordonatorul lotului olimpic national de Matematica a avertizat ca vor exista presiuni ca si acest Bacalaureat Profesional sa fie folosit pentru universitatile tehnice, ceea ce ar fi un mare dezastru (detalii aici).
  • Traian Basescu a intors atunci legea de la promulgare (detalii aici).

"Putem discuta despre admiterea la liceu, chiar si despre faimoasa treapta a doua vizavi de traseul elevilor", a precizat Marius Nistor. Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca "liceele de elita isi doresc un examen de admitere care sa faca o selectie riguroasa, dar raman celelalte unitati unde se poate merge pe actualul sistem de repartizare computerizata. Trebuie sa vedem care va fi calendarul admiterilor, pentru ca risti sa trimiti un elev care pica la Colegiul Sfantul Sava cu nota 9 intr-o unitate scolara sub nivelul pregatirii sale".

"Din punctul meu de vedere, sistemul profesional trebuie doar intarit si sustinut. Principala problema va ramane modul in care parintii vor intelege ca pregatirea profesionala a elevilor trebuie realizata in functie de sfaturile celor care au competentele necesare. Ne confruntam cu situatii dificile: parintele considera ca stie mai bine ce e bine pentru copil si vrea liceu teoretic sau tehnologic, desi copilul nu are capacitatea pentru asta. A merge la o scoala profesionala nu inseamna un sistem de invatamant de mana a doua, ci un loc unde elevii pot ocupa un loc de munca care sa le ofere posibilitati de evolutie in plan profesional", a afirmat presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret".

Intrebat daca Bacalaureat profesional pe care il sustine nu va sabota scolile profesionale - cine va mai alege scoala profesionala, daca poate face liceul si obtine garantat o diploma de BAC? - Nistor a spus ca "este nevoie de discutii cu parintii si de o interventie sustinuta a mass-media. Asteptarile mele ca parinte trebuie sa fie formidabile, dar trebuie sa ma limitez la ce poate copilul. Aceasta lege va trebui sa faca subiectul unor dezbateri publice reale".

Marius Nistor a adaugat ca sustine sa fie mentinuta "regula stricta a efectivelor de elevi, sa eliminam exceptiile". Amintim ca exceptiile la numarul minim si maxim de elevi care formeaza o clasa au fost introduse in 2012 de ministrul interimar de atunci al Educatiei, Liviu Marian Pop.

Nistor a precizat si ca "trebuie reintarite liceele pedagogice".

Anton Hadar, presedintele "Alma Mater": Noi am vazut si alta abordare - sa avem legea invatamantului superior separata de cea a invatamantului preuniversitar

Anton Hadar, presedintele Federatiei Alma Mater

Anton Hadar, presedintele Federatiei Alma Mater

Foto: Agerpres

Anton Hadar, presedintele Federatiei Nationale Sindicale "Alma Mater", a spus pentru HotNews.ro ca nu a vazut pana astazi proiectul noii legi a educatiei. "Sunt sigur ca, daca proiectul ar fi fost gata si s-ar fi decis ministrul asupra carui proiect vom continua discutiile si negocierile, ni l-ar fi trimis. Cred ca inca ezita. Se auzea de codul din 2009 ca ar fi la baza, dar nu avem nicio informatie", a explicat Hadar.

Acesta s-a exprimat speranta ca "pana luni lucrurile vor fi foarte clare, pentru ca avem un acord semnat in 2014 cu presedintele de atunci al Consiliului National al Rectorilor, Sorin Cimpeanu, astazi ministru al Educatiei, si guvern si sunt obligati sa inceapa discutiile pe o noua lege care sa treaca prin parlament, sa fie agreata de societate si discutata cu profesorii, cu elevii, cu oamenii care se pricep si care sa nu mai fie modificata macar 13 ani".

Intrebat de ce este nevoie de o alta lege a educatiei, in conditiile in care si cea in vigoare este noua (se aplica din 2011) si a fost modificata de nenumarate ori pana acum, liderul de sindicat din universitar a raspuns: "Pentru ca s-ar mai putea iar modifica cu inca 30-40-50 de articole, dar nu cred ca modificarile acestea fac bine unei legi, practic e o lege peticita. E o lege care oricand va putea fi modificata, atat timp cat ea n-a fost agreata de parlament si nu a trecut prin discutii cu partenerii de dialog social, decat extrem de putin. Tocmai asta e dorinta mea: ca atunci cand legea trece prin parlament, sa nu se mai vina semestrial cineva cu vreo modificare, sa o lasam sa aiba substanta macar pe parcursul a 10-12 ani".

"Noi am vazut si alta abordare: sa avem legea invatamantului superior separata de cea a invatamantului preuniversitar. Nu stiu daca se va agrea acest lucru. In legea in vigoare s-au prevazut pierderea unor sporuri de doctorat, modificari la norma de lucru in universitate - in partea de statut e locul nostru cel mai important, pentru ca suntem sindicat. In partea de functionare, lucrurile sunt bune si cum e in lege acum", a continuat liderul "Alma Mater".

Acesta a precizat ca "e posibil sa fi fost si orgolii [in modificarile aduse pana acum legii educatiei nr. 1/2011 - n.red.], dar de fiecare data cei care au schimbat au venit si cu nota de fundamentare. Aceste modificari au venit si prin OUG. Macar sa fie trecuta prin Parlament si aprobata legea, pentru ca apoi nu va mai veni oricine sa zica ca am descoperit nu stiu ce. Eu zic ca e posibil ca peste 1 an, daca se schimba puterea, aceste OUG sa nu mai fie aprobate si atunci am functionat 2 ani cu ce?".

Informatii de background - Cum a evoluat ideea implementarii unei alte legi a educatiei

Mai 2014: Vicepresedintele PSD Ecaterina Adronescu anunta ca renunta la mandatul de europarlamentar pentru ca in tara are de facut o lege a invatamantului (Sursa)

Octombrie 2014, cu o saptamana inaintea primului tur al alegerilor prezidentiale: Victor Ponta le promite sindicatelor, sub semnatura, o noua lege a educatiei

HotNews.ro a prezentat in exclusivitate documentul incheiat, cu o saptamana inainte de primul tur al prezidentialelor, de Guvernul Ponta cu sindicatele din educatie si cu presedintele de atunci al Consiliului National al Rectorilor, Sorin Mihai Cimpeanu.

Guvernul, prin semnatura premierului Victor Ponta, s-a angajat atunci sa mareasca salariile profesorilor cu 10% in 2015, cu alti 10% in 2016 si din nou cu 10% in 2017, sa modifice toate programele scolare, precum si sistemul de evaluare a elevilor, sa adopte o noua Lege a educatiei (termen 30 iunie 2015), sa deblocheze 2.500 de posturi didactice auxiliare si nedidactice din scoli pana in 2016, sa creasca salariile personalului nedidactic cu 35% in urmatorii 2 ani, sa permita pensionarea profesorilor la cerere cu 3 ani inainte de atingerea varstei, fara diminuarea pensiei, sa oblige autoritatile locale, prin Legea bugetului de stat, sa deconteze cu prioritate cheltuielile de naveta ale profesorilor, sa le acorde profesorilor anual minimum 100 de euro pentru dezvoltare profesionala. Detalii aici

Decembrie 2014: Sorin Campeanu, la audierile din Parlament pentru ocuparea functiei de ministru al Educatiei: O noua Lege a educatiei este o cerinta generalizata in sistem (Detalii aici)

7 mai 2015: Sorin Cimpeanu, acum ministru al Educatiei - S-a stabilit la o intalnire cu sindicatele necesitatea unei noi Legi a educatiei. Termenul de finalizare a noii legi e sfarsitul anului (Detalii aici)

10 mai 2015: Sorin Cimpeanu - Proiectul pentru noua Lege a Educatiei, in dezbatere publica in iunie

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a sustinut duminica, 10 mai 2015, o conferinta de presa impreuna cu purtatorul de cuvant al PSD, Gabriela Podasca, la sediul partidului. Proiectul noii legi a educatiei va fi lansat in dezbatere publica in luna iunie, a anuntat Cimpeanu, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat ca exista discutii in prezent daca sa existe o singura lege sau mai multe, pentru fiecare nivel de invatamant. "Aici sunt discutii, variantele fiind o lege a educatiei pentru preuniversitar, o lege a invatamantului superior si, separat, un statut al personalului didactic sau unitar o lege pentru intreg sistemul de invatamant, care sa includa si pre-universitarul si universitarul si statul personalului didactic. Este un element principal care va fi aflat in dezbatere publica", a declarat Campeanu, potrivit agentiei de presa citate.

Sorin Cimpeanu a spus ca "modul exact in care se va face admiterea in licee va fi un alt punct important aflat in dezbatere".

Citeste si: