​FOTO Catastrofa din manual. Biologia de clasa a VI-a: Inima și ficatul sunt poziționate greșit în corp, elevii sunt întrebați „Cine şi cum se produce urina?”

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 3 septembrie 2018, 16:20 Actualitate | Educatie


Organele omului, indicate gresit in manualul de Biologie de clasa a VI a
Foto: Manuale.edu.ro
​​Inima și ficatul sunt puse greșit într-o fotografie care le prezintă elevilor de-a VI-a sistemul de organe al omului. Vasele de sânge au când 160.000, când 96 000 de kilometri. Apare o confuzie între mucegai și paraziți, plus concepte ca “orific” sau lob “interior” al plămânului. Acestea sunt câteva dintre greșelile care apar în primul manual de Biologie de clasa a VI-a scos de editura Ministerului Educației. Disciplina are două manuale de la Editura Didactică și Pedagogică, care au antetul Ministerului, iar în cel de-al doilea sunt numeroase greșeli gramaticale.   

În premieră, elevii de clasa a VI-a vor învăța peste o săptămână de pe manuale făcute de editura unică a Ministerului Educației. Instituția a modificat procedura de realizare a manualelor școlare și nu le mai cumpără prin licitație publică, ci le editează la Editura Didactică și Pedagogică din subordinea sa.

Profesori de biologie, editori și profesori universitari ne-au semnalat greșeli importante și în cele două manuale de Biologie de clasa a VI-a, scoase acum de EDP.

Listă de greșeli din Primul manual de Biologie de clasa a VI-a scos de Editura Didactică și Pedagogică

Descarcă manualul de Biologie analizat mai jos, tipărit de Editura Didactică și Pedagogică la Monitorul Oficial; în acest an, există două manuale gratuite de Biologie pentru copii, cumpărate de Ministerul Educației, dintre care profesorii trebuie să aleagă unul pentru a le preda elevilor de clasa a VI-a.

“Vasele de sânge însumează peste 160.000 de kilometri”, învață copiii, la pagina 10, în cadrul rubricii “Știați că…?” Informația este contrazisă 7 pagini mai târziu: “Totalitatea vaselor de sânge din corpul unui adult are o lungime de 96 000 km”.


Sursa foto: manuale.edu.ro

Inima și ficatul sunt puse greșit, în fotografia care prezintă sistemul de organe al omului, la pagina 19. Concret, imaginea este pusă în oglindă, iar organele plasate pe partea greșită.

Copiii trebuie să identifice apoi organele indicate printr-o săgeată și numerotate, din imaginea cu sistemul greșit de organe al omului și dintr-o fotografie cu sistemul de organe la iepure. Nu este clar dacă săgețile ar trebui să le arate elevilor organe comune, așa cum ar fi intuitiv, și imaginea pusă greșit cu sistemul la om a dat peste cap planurile autorului. În plus, săgeata nr. 5 este plasată greșit și duce în afara imaginii cu omul.


“Parazitul ia substanțele hrănitoare gata preparate de gazdă fără să o mai supună proceselor de digestie.” - Pe lângă acordul făcut greșit (corect este “Parazitul ia substanțele hrănitoare gata preparate de gazdă, fără să le mai supună proceselor de digestie”), nici informația nu este exactă, spun profesorii contactați de HotNews.ro. De exemplu, căpuşele digeră sângele pe care îl sug de la gazde. (Pagina 34)

Elevii sunt puși să răspundă la întrebarea: “De ce în vecinătatea lichenilor nu trăiesc şi alte plante?” (Pagina 37) Lichenii nu sunt plante, deci formularea “alte plante” este incorectă, iar unii licheni cresc pe plante, deci întrebarea în totalitate este greșită.

Manualul face confuzie între mucegai și paraziți.
La pagina 37, elevii de clasa a VI-a sunt puși să răspundă la următoarea întrebare: “2. Paraziţii care alterează pâinea sunt: a. țânțarii; b. mucegaiurile; c. viermii intestinali; d. puricii”. Mucegaiul, cel care alterează pâinea, este saprofit, nu parazit. De altfel, manualul definește corect mucegaiul de pe pâine, la pagina 35, drept “fung saprofit”, care se instalează pe organisme “moarte”.Ilustrație greșită, din care elevii învață că plămânii au câte un lob “interior”, în loc de “inferior” cum este corect. Greșeala apare de două ori, la pagina 47.Elevii învață că: “Traheile sunt mereu deschise pentru că pereții lor au o consistență tare datorită unei substanțe numită chitină, prezentă și în unghiile noastre.” Chitina nu intră în alcătuirea unghiilor oamenilor, ci cheratina.

Elevii de clasa a VI-a sunt întrebați: “Cine și cum se produce urina?” (Pagina 78)Explicațiile apar dublate, în ilustrația de la pagina 79. Apar de două ori pelvis renal, ureter, calice mic, calice mare.


 
“Orificul anal” - în loc de “orificiul anal”, în următoarea propoziție: “Tubul digestiv începe cu cavitatea bucală şi se încheie cu orificul anal.” De precizat că termenul apare scris corect, de multe ori, pe aceeași pagină.

Frază care produce confuzie: “Plierea straturilor interne ale peretelui intestinal și a membranei celulelor care realizează absorbția, precum și numeroase tubulețe cu sânge numite vase preiau substanțele absorbite.” (Pagina 27)

Dezacorduri:
 • “Alegeţi cel puţin o plantă şi cel puţin un animal care trăieşte în deltă.” (Pagina 85)
 • “Întreaga clasă va urmări prezentările şi vor da note de la 1 la 10 fiecărui grup, în funcţie de cât de clar şi bine au răspuns la întrebări.” (Pagina 33)


Inexactități:
 • “Vă puteţi îmbolnăvi de boli ca: viermi intestinali, (…)” - pagina 92. Viermii intestinali nu sunt boli, ci paraziţi care produc boli.
Foarte multe greșeli de literă, de exprimare, de redactare, dintre care enumerăm câteva:
 • “Tratarea corectă, grăbește vindecarea.” (Pagina 94) - virgulă între subiect și predicat
 • “ţesut coducător” (lipsește “n”, ilustrația de la pg. 12)
 • “Amntiţi-vă că” (lipsește “i”, pg 23)
 • “Intestinul subţire este segmental tubului digestiv în care se încheie digestia (…)” (“segmental” în loc de segmentul, pg 26)
 • “În urma disecţei unui mamifer (…)” (pg. 32)
 •  “(…) bacteriile sau virușii devin inofensivi.” Nu este singura dată când pluralul nu este scris corect, “virusuri”, în manualul de Biologie de clasa a VI-a
 • “Grupe sangvine la om sunt în număr de patru: (…)” (pg. 61)
 • “Dacă această regulă nu se respect, eritrocitele donatorului…” (pg. 61)

“Circulația vertebratelor cu plămâni este dublă: sângele pompat de inimă va parcurge două circuite pentru a reveni în inimă, de unde au plecat: circulația pulmonară și circulația corpului.” (pg. 72)

Al doilea manual de Biologie, tot pentru clasa a VI-a, editat de EDP

Descarcă manualul de Biologie analizat mai jos, tipărit de Editura Didactică și Pedagogică la Monitorul Oficial; acesta este al doilea manual gratuit de Biologie pentru copii, cumpărat de Ministerul Educației pentru clasele a VI-a.

Rinichii stâng-drept sunt numiți invers, în imaginea care ilustrează sistemul excretor (pg. 111).Apare termenul “Vene lemnoase”, în loc de “Vase lemnoase” cum ar fi fost corect, în desenul care ilustrează organele vegetative ale unei plante superioare (pg. 116).Manualul face trimitere la cele 7 culori ale curcubeului, teorie lansată de Newton, fără a preciza că această idee e depășită științific.  

Tot în manual apar următoarele informații inexacte: “Durata vieții este variată: o zi - fluturele de mătase; broaște țestoase, corb, elefant - peste 100 de ani; 5000 de ani - baobabul.” (pg. 8)

Virgulă între subiect și predicat, dezacorduri, alte greșeli:
 • "Amfibienii, când sunt în apă produc urină diluată și sărurile se acumulează…” (pg. 93)
 • “4. Componentele sângelui cu rol în transportul gazelor respiratorii, sunt: (…)” (pg. 84)
 • "Succesiunea unei contracții (sistolă) și a unei relaxări (diastolă), reprezintă ciclul cardiac (…)“ (pg. 76)
 • "Activitatea de pompă a inimii se datorește proprietăților miocardului care intră în alcătuirea sa: (…)” (pg. 76)
 • “Dentiția definitivă, începe să apară în jurul vârstei de 6-7 ani și cuprinde 32 de dinți (…)” (pg. 31)
În acest al doilea manual sunt mult mai puține greșeli în ceea ce privește corectitudinea informației, însă abundă erorile gramaticale și de scriere.

Informații de background

Amintim că HotNews.ro a prezentat în exclusivitate, în urmă cu o săptămână, erorile grosolane din manualul unic de Geografie: Turnu Măgurele din Teleormanul lui Dragnea este în locul Drobetei-Turnu Severin, o mare are numele greșit, un stat nu există. Ministerul Educației a cerut EDP să scoată din nou manualul, corectat.

Nici Ministerul Educației, nici Editura Didactică și Pedagogică (EDP) nu au spus, până acum, care este valoarea fiecărui manual - pe disciplină în parte - scris de profesori, editat de EDP și printat la Monitorul Oficial, invocând existența unor clauze de confidențialitate.

HotNews.ro a solicitat oficial Ministerului Educației, în urmă cu o săptămână, 

copii după contractul de 24 milioane lei încheiat între Minister și EDP pentru editarea, traducerea și tipărirea de manuale. Vom publica răspunsul furnizat de instituție, îndată ce îl vom avea.

Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18823 vizualizari

 • +33 (37 voturi)    
  Foarte bine (Luni, 3 septembrie 2018, 16:30)

  mitg [utilizator]

  Parintii copiilor care - conform statisticilor - fie au votat majoritar daddy si tariceev, fie au stat acasa, si-o merita.

  Va vor ajunge copii la capsuni direct din cauza voastra. Pacat de ei, ca de voi nu.
  • +10 (10 voturi)    
   ... (Luni, 3 septembrie 2018, 22:43)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Ma tem ca respectivii nu prea intra pe HN :)
  • -9 (11 voturi)    
   Nu are treaba cu politica (Marţi, 4 septembrie 2018, 10:35)

   mmagic [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Si are treaba are PSD si votul cu acest partid cu faptul ca o editura face greseli in manuale? Omule aici sunt alte considerente, ca viteza de livrare pe piata, lipsa de personal care sa vaneze fiecare greseala cu saptamanile, cu lunile, faptul ca se fac modificari pe ultima suta de metrii. Apoi ca editura sti ca e posibil sa mai ai greseli dar nu mai ai timp !! ce faci? nu mai lansezi cartea pe care ai promis-o la timp elevilor din cauza unor greseli? Sau o trimiti asa la tiparit, cu riscul de a fii strecurat ceva erori? Uneori termenele sunt aberant de scurte, apoi suntem toti oameni, in ciuda tuturor eforturilor de a nu se intampla asta mai gresim cu totii din cand in cand. E firesc ...
   Asadar este laudabil dupa parerea mea faptul ca vrem sa standardizam manualele, este laudabil efortul.
   Ar fii bine sa avansam in anii 2018 unde sa punem manualele nationale publice pe un server gen github sau wikipedia unde oricine doreste sa se implice sa poata sugera corectii, adaugiri, clarificari.
   • +6 (8 voturi)    
    ! (Marţi, 4 septembrie 2018, 11:34)

    neo13 [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

    Sunt decat manuale scrise pe genunche, legate cu pamblica, ca si autor au un nume si pronume iar PSD-ul pana in 20-20 sa mearga in PLM.
    Intelegi?
   • +6 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 4 septembrie 2018, 12:36)

    [anonim] i-a raspuns lui mmagic

   • +4 (4 voturi)    
    mmagic, ce ai bre (Marţi, 4 septembrie 2018, 13:47)

    Redactia HotNews [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

    cu limba romana?
  • -2 (4 voturi)    
   mai pune un "i" la copii (Marţi, 4 septembrie 2018, 11:32)

   wanado7 [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   //////////////
 • +31 (33 voturi)    
  ... (Luni, 3 septembrie 2018, 16:32)

  MinDepous [utilizator]

  1. Bah, esti prost???
  2. Asta e al treilea manual busit. Geografie, Biologie, cel de Istorie este investigat.
  3. Oare in cel de matematica avem acum 1+1 = 200?
  • +30 (34 voturi)    
   Nu... (Luni, 3 septembrie 2018, 17:52)

   bogdanrech [utilizator] i-a raspuns lui MinDepous

   avem 20+20=2020!
   • +3 (3 voturi)    
    Aoleu (Marţi, 4 septembrie 2018, 10:18)

    MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui bogdanrech

    Si factorial??? :-O
  • +6 (6 voturi)    
   Invatamant garantat (Marţi, 4 septembrie 2018, 7:51)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui MinDepous

   de... Abramburica.
   Si acum ne dam dizidenti, nu?
   Rusine, duamna!
   • +5 (5 voturi)    
    Parol (Marţi, 4 septembrie 2018, 10:17)

    MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

    Inclusiv pe durata mandatelor Abramburicai NU era asa rau ca acum. Nu era.
    Nu afirm ca era bine, nu. Insa nu era in halul asta.
    • +7 (7 voturi)    
     Dezastul a inceput odata cu ea. (Marţi, 4 septembrie 2018, 10:36)

     , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui MinDepous

     Ca nu era ca acum?
     Asa e.
     Dar, odata inceput declinul, la ce sa ne asteptam/
     Nu e e cea care sustinea ca la facutate sa intre si cei fara BAC pentru ca il pot da mai tarziu?
     La ce sa te astepti de la un pesedist?
     Are vreo importanta ca nu era CHIAR ASA?
     Declinul a inceput cu ea si cu Marga, ministrul calorifer.
     Mi-e scarba!
     • +3 (3 voturi)    
      Parol (Marţi, 4 septembrie 2018, 10:58)

      MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

      "Are vreo importanta ca nu era CHIAR ASA?"
      Da, are. Daca incepem sa judecam lucrurile in alb si negru, ajungem EXACT ca ei. Ei vad doar pro sau anti-PSD. Noi, nu. Noi putem da Cezarului ce-i al Cezarului, la fel putem si sa-i batem Cezarului obrazul cand e marlan.

      So... in mandatele ei nu a fost ATAT DE RAU cum e acum. Nu gratie ei neaparat, nu pentru ca incalzirea globala nu incepuse deja in forta, nu. Nu-i tin partea, n-o pup, nu nimic. Insa NU era in halul asta.
      Cand PSDistii tot grohaie "guvernul Ciolos, 'guvernul zero' " e bine sa le aratam manualele astea, ca sa priceapa ca guvernul tehnocrat SI DACA VOIA sa faca rau, n-avea cum (ca nu a fost sustinut de Parlament in nici un fel), insa ce-au reusit astia in 2-3 ani de mandat, cu majoritatea pe care o au... ASTA arata cat de incompetenti sunt.

      Buba e ca trebuie sa ai si cine sa vada asta. Ori, romanul mediu e orb. Hai sa vedem ce mai apare... si sa mergem la vot, daca s-o mai putea. :-(

      Nu inventam si noi masina timpului, s-o zbughim cativa in 2014, cu niste ziare de-acum?
      • +2 (2 voturi)    
       M-am saturat sa (Marţi, 4 septembrie 2018, 12:58)

       , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui MinDepous

       aleg raul cel mai mic.
       Nu era chiar asa....
       NU TREBUIA SA FIE DELOC ASA!
       Si nu mai vreau sa fie asa.
       Asa ca ori este bine, ori fara ei!
       Inflexibil?
       Poate, dar rau este rau si daca este mare si daca este mic.
       Eu vreau sa fie BINE.
       Cu asia si cu abramburica, nu se poate.
       De oriunde ar incepe.
       • +1 (1 vot)    
        De acord (Marţi, 4 septembrie 2018, 13:32)

        MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

        Nu am sugerat sa alegem raul mai mic. Si pe mine ma doare chestia asta, asa ca suntem de acord aici. Chiar suntem.

        Cat timp incercam sa pastram totusi flexibilitatea aceea, ne permitem sa ramanem in normalitate. Din punctul in care discutam doar in absolut, in alb si negru, sansele de-a ramane in spatiul normalitatii scad sau dispar. Ajungem de nu mai vedem padurea de copaci. E periculos.
 • +23 (25 voturi)    
  Inca o "realizare" a guvernului Veoricai! (Luni, 3 septembrie 2018, 16:40)

  iaurtica [utilizator]

  Este incredibil cât de jos s-a ajuns! Ministrul Educaţiei trebuie să DEMISIONEZE urgent, la fel şi conducere editurii cu pricina, care să suporte şi costul editarii unor astfel de nerozii. Cam al treilea manual ratat pentru noul an şcolar. Oare profesorii nu au nicio opinie?
  • +9 (9 voturi)    
   Traiasca manualul unic (Luni, 3 septembrie 2018, 19:35)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui iaurtica

   si reinventatorul lui, politrucul mancator dr r..t L. Pop
  • +9 (9 voturi)    
   Fii serios... (Luni, 3 septembrie 2018, 20:27)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui iaurtica

   Numai prostii invata. Ei de fapt vor sa instruiasca noua generatie sa fie la fel de "desteapta" precum sunt ei.
   Sau ca sa respect "ortografierimea" din manuale: "Guvernul speranta ca noua generatie sa fie la fel de destepti asa cum este ei".

   Va rog, fara aplauze!
 • +20 (22 voturi)    
  Nici pe cel de Geografie nu l-au corectat inca... (Luni, 3 septembrie 2018, 16:52)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Deocamdata, la incercarea de a accesa varianta online, se primeste "403 forbidden".

  Astept cu interes sa vad cate "perle" au ratat la corectura...
 • +16 (18 voturi)    
  Statul ascunde cetatenilor chltuielile lui (Luni, 3 septembrie 2018, 17:02)

  clencix [utilizator]

  Cheltuielile cu destinație publica trebuie sa fie libere la vedere de către orice cetățean, care sa poată controla corectitudinea cheltuielii banului public. Secretizarea contractelor cu destinație publica din buget public este contrara constituției, care garantează accesul la informații cu caracter public.
 • +22 (24 voturi)    
  Nu numai (Luni, 3 septembrie 2018, 17:06)

  CoralMS [utilizator]

  Ficatul si inima sunt pozitionate gresit. Tot corpul este in oglinda! Tranzitia intre colonul transvers si descendent la unghiul splenic este pe partea opusa, el e sus dar trebuie sa fie pe stanga nu pe dreapta.

  Cel mai probabil au luat imaginea de undeva si ca sa nu-i acuze careva de plagiat au dat mirror image si gata. De parca asa ar scapa de plagiat! Ca sigur n-au facut ei imaginea aia, ei sunt buni doar la fake.

  Si cecul, evident, apare tot pe stanga. Asa ca daca face apendicita ala din imagine, pe el in doare in stanga nu in dreapta ca pe elevii cu manual, si nici ca pe aia care l-au facut, pentru ca pe ei ii doare mereu in alta parte.
  • +7 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 4 septembrie 2018, 0:27)

   [anonim] i-a raspuns lui CoralMS

 • +19 (19 voturi)    
  Situs inversus (Luni, 3 septembrie 2018, 17:11)

  fat.cat [utilizator]

  este ilustrat in imaginea cu inima si ficatul in pozitii opuse celor obisnuite si este o raritate, la fel cum vad ca e si profesionalismul celor implicati in producerea acestui manual, al carui motto pare sa fie “niciun subiect si predicat fara virgula intre ele”, ca de informatia de specialitate ce sa mai vorbim. Jena maxima.
 • +14 (16 voturi)    
  Astia . (Luni, 3 septembrie 2018, 17:31)

  Alius [utilizator]

  ... sunt idiotii aia la putere care aduc crestere economica, atat de laudati de unu' pe-aici.
 • +11 (13 voturi)    
  din familia traditionala pesedista (Luni, 3 septembrie 2018, 17:43)

  tahomir [utilizator]

  Cred ca e o imagine tomografica a unuia din familia traditionala pesedista ca astia au mai totul pe invers.
  Asa ca pentru ei e bine, ce conteaza unde e ficatul daca ei au suficienti bani de bautura ca sa-l faca praf?
  • -9 (11 voturi)    
   V-a scapat (Luni, 3 septembrie 2018, 19:45)

   Irina25 [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   N-ati amintit nimic despre Catedrala...
   • +4 (4 voturi)    
    cenzura (Marţi, 4 septembrie 2018, 11:17)

    tahomir [utilizator] i-a raspuns lui Irina25

    Nu cred ca se permit injuraturile
   • +4 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 4 septembrie 2018, 12:39)

    [anonim] i-a raspuns lui Irina25

 • +16 (18 voturi)    
  Istoric (Luni, 3 septembrie 2018, 17:50)

  LNS [utilizator]

  Halucinant.
  In istoria manualelor aceste erori sunt epocale.

  Cred in ultima suta de ani nu am avut atatea erori in manuale o data. Sa nu subestimam capacitatea spre incompetenta.
  Se pare ca mereu e loc de mai rau...

  Sau o fi un fel de concurs intre departamente: sa nu lasam niciun manual nestricat?
 • +12 (12 voturi)    
  mda (Luni, 3 septembrie 2018, 17:56)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  Cineva spunea mai demult că se teme de momentul în care președintele țării (generic vorbind) sau miniștrii, profesorii, educatorii vor avea creste punk și cercei în nas și-n limbă; înclin să cred că mai degrabă trebuie să se teamă de cei cu patruj' de facultăți și de doctorate, specimene cărora le place să se dea rotunde-n parcarea din fața blocului și care, în momentele de cinism priapic, au pretenția să li te adresezi cu "domnule/doamna [titlul]".
 • +14 (16 voturi)    
  Doamnelor și domnilor, (Luni, 3 septembrie 2018, 18:17)

  Rescator [utilizator]

  Acești oligofreni bolșevici o comit,cu repetiție,
  in mod intenționat.Vor,cu tot dinadisul,tampirea
  tinerei generații.Ar merita,cu toții,tratamentul de
  acupuntură a lui Vlad Țepeș.Am invațat in anii 60 și 70,dar nu am intalnit atatea tampenii voite in manualele școlare.Trebuie demiși toți, de la ministru ,
  la ultimul individ care a lucrat la aceste făcaturi!
  • +7 (7 voturi)    
   clar asta au facut doar ca sa cistige alegerile (Luni, 3 septembrie 2018, 23:09)

   Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

   au inceput cu distrugerea invatamintului. apoi si-au luat toate progeniturile si le-au bagat in sistem. nu stiu ce sa faca, cum sa faca si de ce sa faca, doar fura si cheltuiesc avutia tarii in timp ce ceilalti, scribiti fug pe unde apuca. in 20 ani lucrurile se vor schimba si mai dramatic, vor pierde controlul, infractorii vor fi nu numai liberi dar cu tupeu, ptr ca oricum nu patesc nimic, vor intra peste voi, totul va fi invers decit trebuie. va fi prea tirziu, dictatura o sa fie dorita de toti, dar va fi o dictatura trista, urita.....acum e momentul sa mai schimbam ceva. acum.
 • +9 (11 voturi)    
  Si-a facut selfie (Luni, 3 septembrie 2018, 18:19)

  banel [utilizator]

  Si e efectul de oglinda :)
 • +9 (9 voturi)    
  Cine e de vina? (Luni, 3 septembrie 2018, 19:33)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Acum pe cine va mai da vina mme Nistor, directoarea de la uzina de hartie igienica EDP? Greseli pentru care un elev de gimnaziu ar ramane repetent, mai putin asa-zisii redactori si tot colectivul caruia incompetentul politruc L. Pop le-a dat ilegal bani sa editeze asemene r... uri numite manuale.
 • +5 (7 voturi)    
  stanga vs dreapta! (Luni, 3 septembrie 2018, 23:35)

  ber [utilizator]

  Hai ca sunteti carcotasi! Ce importanta are stanga-dreapta. Ce, parca noi nu suntem partid de stanga si
  avem averi ca aia de dreapta?
 • +7 (7 voturi)    
  Ministrelul Educatiei l-a delegat pe Daia (Marţi, 4 septembrie 2018, 0:33)

  Parzivall [utilizator]

  Sa ii faca treaba cumva???
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 4 septembrie 2018, 0:51)

  [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 4 septembrie 2018, 0:55)

  [anonim]

 • +6 (6 voturi)    
  E si asta o maiestrie. Sa tampesti un popor intreg (Marţi, 4 septembrie 2018, 1:28)

  V. Istina [utilizator]

  Greselile astea nu sunt doar tampenie, indolenta crasa a vreunui copist tampit ori pur si simplu prostie pura. Daca gandul paranoic are un sambucre de adevar? Anume, asa aberant cum suna, e posibil ca ca in spatele sirului urias de "realizari" ale manualelor "unice" sa se desfasoare un plan de subdezvoltare a Romaniei, pentru a o controla mai bine?

  Foarte posibil. Romanii perfecti pentru psd sunt: needucati, bolnavi, saraci lipit pamantului, gnoranti si fricosi, plini de prejudecati, si gata sa faca ce le ordona "jupanul" de primar.

  PSD-ul lucreaza la o noua generatie de votanti. Pur si simplu.
 • +6 (6 voturi)    
  Shutterstock (Marţi, 4 septembrie 2018, 2:28)

  antoine_kek [utilizator]

  Imaginea pare a fi de pe Shutterstock:
  https://www.shutterstock.com/image-illustration/human-body-103183097?src=x9rmMz0H2Fp1-fax_BG15A-5-71&drawer=open

  Nu ma pricep la drepturi, poate fi modificata si folosita in manuale?
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 4 septembrie 2018, 7:37)

  [anonim]

 • +6 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 4 septembrie 2018, 9:20)

  un_deget_de_secaturi [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   O precizare, va rog (Marţi, 4 septembrie 2018, 16:16)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui un_deget_de_secaturi

   Oamenii de incredere TREBUIE sa fie inculti si subdezvoltati mintal - asa pot fi struniti mai usor.
   Deci TREBUIE sa fii fara carte ca sa ajungi ceva in politica sau in Stat, altfel nu se poate - asa vrea pablito.
 • +6 (6 voturi)    
  Cel mai prost guvern din istorie (Marţi, 4 septembrie 2018, 10:02)

  sprite [utilizator]

  Cele mai proaste manuale din istorie.
 • +5 (5 voturi)    
  Inima (Marţi, 4 septembrie 2018, 10:09)

  omul din castelul inalt [utilizator]

  Ma intreb unde oare au localizat organele genitale...
  • +2 (2 voturi)    
   Cred că langă ureche ca la unii (Marţi, 4 septembrie 2018, 15:10)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui omul din castelul inalt

   extratereștrii.Se adeverește ,din nou,că mama
   proștilor din PSD/PCR este mereu gravidă.
   Traiască Dictatorul,traiască tot poporul,
   Trăiască Dictatorul,la fel ca Aldo Moro!
 • +4 (4 voturi)    
  ce e domne in neregula?! (Marţi, 4 septembrie 2018, 10:19)

  liviu_ [utilizator]

  este fix oglinda tarii.... asta avem cu un premier ca dancila...

  poate (POATE) o sa-l corecteze... dar sa nu se astepte cineva la sanctiuni sau contracte rupte... alea sunt luate spe spaga... dimpotriva o sa primasca bonus: daca esti incult cresc exponential sansele sa votezi psd...

  PS: astept scuzele postacilor!
 • +4 (4 voturi)    
  normal (Marţi, 4 septembrie 2018, 10:29)

  revo [utilizator]

  cand "poliglobina" este prim ministru...
 • +4 (4 voturi)    
  manuale (Marţi, 4 septembrie 2018, 10:29)

  Toni_Romania [utilizator]

  cei de "sus" sunt asa preocupati sa faca sa mearga mafiile manualelor, care aduc banul gros, ca nu le mai pasa de continutul lor
 • +2 (2 voturi)    
  Cultul shefului primeaza (Marţi, 4 septembrie 2018, 10:56)

  ruskimushki [utilizator]

  gata-i tzarishoara.
 • +2 (2 voturi)    
  manuale (Marţi, 4 septembrie 2018, 12:58)

  VeraT [utilizator]

  Pe o piata concurentiala si cu evaluatori competenti si onesti manualele care contin asemenea greseli nu ar fi avut cumparatori, iar editura care le-a publicat ar fi suferit mari pierderi daca nu cumva intra chiar in faliment. Asa zisa reforma a manualelor lansata anul trecut de un ministru agramat pentru a sparge "mafia manualelor'" este de fapt doar o afacere murdara a guvernantilor pentru a mai pompa niste bani. Ca cei care au de suferit sunt elevii dar si prestigiul scolii romanesti nu pare sa-i deranjeze, mai ales ca nu va fi nimeni sanctionat. Intr-o tara normala, toate persoanele care au participat la redactarea si avizarea acestor manuale cu probleme ar fi fost concediate instantaneu. Nu la noi, "fiindca putem".
 • +1 (1 vot)    
  Comment sters de user (Miercuri, 5 septembrie 2018, 9:47)

  un_deget_de_secaturi [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by