Austria a devenit vineri prima țară europeană și una din primele din lume care introduce vaccinarea anti-Covid obligatorie pentru întreaga populație, țara urmând să intre într-o carantină generală. În Germania, cancelarul Angela Merkel și cei 16 premieri ai landurilor germane s-au înțeles unui nou pachet de măsuri menite să combată al patrulea val al pandemiei. Grecia a adoptat deja o nouă serie de restricții dure pentru persoanele nevaccinate.

Coronavirus GermaniaFoto: Profimedia Images/John Macdougall/AFP

Urmărește LIVETEXT pe HOTNEWS.RO ultimele evoluții ale pandemiei de COVID-19 în Europa:

00:37 VIDEO Olanda: Protestele anti restricții s-au transformat în revoltă/ Poliția a tras focuri de avertisment / Mai multe persoane rănite

22:10 Vaccinarea obligatorie în Austria: Atenționări de la agențiile ONU privind etica și drepturile omului

17.44 Autorităţile din landul Bavaria au anulat toate târgurile de Crăciun şi au ordonat închiderea cluburilor şi a barurilor, într-un efort de a stopa noul val epidemic extrem de virulent care afectează Germania.

Premierul Bavariei, Markus Soeder, a anunţat decizia, precizând că barurile şi cluburile vor fi închise pentru o perioadă iniţială de trei săptămâni. Măsurile survin la doar câteva zile după ce guvernul condus de Soeder a anunţat anularea târgului de Crăciun din München, care atrage în general peste două milioane de vizitatori.

16.52 Oficialii olandezi responsabili de sănătatea publică au avertizat vineri că au început să amâne intervențiile chirurgicale pentru unii pacienți ce suferă de cancer sau probleme cardiace din cauza necesității de a face loc în secțiile de terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19.

„Aceștia sunt pacienți cu cancer care în mod normal ar trebui operați în decurs de 6 săptămâni de la diagnostic, termen ce nu va fi întrunit în toate cazurile. Este valabil și pentru unii pacienți cu probleme cardiace”, a declarat un purtător de cuvânt al LCPS, organizația care alocă resursele spitalicești în Olanda.

16.11 Bulgaria trebuie să își accelereze campania de vaccinare anti-Covid pentru a limita riscurile pentru proprii cetățeni și cetățenii celorlalte state membre ale UE, a declarat la Sofia comisarul european pentru piața internă Thierry Breton, la o zi după ce a fost și la București.

Bulgaria are cea mai scăzută rată a vaccinării anti-Covid din Uniunea Europeană, mai puțin de 30% din populația sa totală fiind inoculată cu cel puțin o doză.

15.13Olanda: Autoritățile avertizează tinerii să nu ia intenționat coronavirusul pentru a obține certificatul verde / Anchetă după ce online a apărut la vânzare un ”kit de infectare”

15.07 Lira sterlină s-a apreciat vineri cu 0,3% față de Euro după ce Austria a anunțat că va impune un nou lockdown pentru toată populația sa, moneda Marii Britanii având acum cea mai bună săptămână față de moneda blocului comunitar după martie 2020, când autoritățile de la Londra au impus prima carantină națională a țării

14.26 Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, a avertizat că urmează o iarnă dificilă, punând noul val pandemic pe seama acoperirii vaccinale insuficiente și relaxării măsurilor care împiedică transmiterea variantei Delta mult mai infecțioase a coronavirusului

14.04 Emmanuel Macron: Franța nu va urma exemplul vecinilor europeni, care impun carantine pentru nevaccinați, datorită succesului pe care l-a avut permisul său sanitar în încetinirea răspândirii virusului

13.25 Rusia: Bilanț record de 1.254 de decese Covid-19 în ultimele 24 de ore. AU fost raportate, de asemenea, 37.156 de cazuri noi

13.17 Slovacia va impune de luni restricţii de mobilitate persoanelor nevaccinate împotriva SARS-CoV-2, care nu vor mai putea intra în restaurante, magazine care comercializează bunuri neesenţiale şi centre comerciale sau asista la evenimente sportive.

Țara are a treia rată de vaccinare cea mai scăzută din Uniunea Europeană, după Bulgaria și România, cu 45 % din populaţie vaccinată cu schema completă, iar multe spitale din ţară se afla la limita capacităţii ca urmare a noului val al pandemiei de COVID-19.

13.10 Cum arată harta Europei după numărul de cazuri la milionul de locuitori, în ultimele 14 zile:

12.30 Situația infectărilor cu coronavirus din Germania este atât de gravă că nu poate fi exclus un lockdown inclusiv pentru cei vaccinați, a declarat ministrul sănătății, Jens, Spahn.

12.19 Ungaria a raportat vineri 11.289 de infecții cu coronavirusul, cel mai mare număr de la izbucnirea pandemiei, la o zi după ce guvernul de la Budapesta a anunțat că vaccinarea cu a treia doză „booster” a unui vaccin anti-Covid va deceni obligatorie

11:48Austria anunță lockdown total și introducerea vaccinării obligatorii anti-COVID-19

Austria va intra de luni în carantină totală, măsură care va viza întreaga populație, iar de la 1 februarie va introduce vaccinarea obligatorie, a anunțat vineri premierul Alexander Schallenber.

Trebuie să facem față realității, a spus el. „În ciuda efortului din ultimele luni, nu am reușit să convingem suficienți oameni să se vaccineze”, a adăugat Schallenberg. El a reamintit că terapiile intensive ale spitalelor sunt supraîncărcate.

El a precizat că lockdownul total este instituit pentru „o perioadă de 20 de zile”.

Principalele știri ale dimineții:

Noi măsuri împotriva nevaccinaților în Germania

„Multe dintre măsurile pe care le anunțăm nu ar fi necesare dacă mai mulți oameni ar fi vaccinați”, a declarat Merkel într-o conferință de presă, cu privire la situația din Germania.

Printre noile restricții se numără limitarea accesului la viața publică pentru persoanele care nu s-au vaccinat anti-Covid, măsura urmând să fie aplicată în zonele în care numărul de spitalizări depășește un anumit prag.

Merkel a declarat de asemenea că autoritățile analizează și introducerea vaccinării obligatorii pentru angajații sanitari și cei ai azilurilor de bătrâni.

De asemenea, testările gratuite pentru coronavirus vor fi reluate după ce au fost suspendate la începutul lunii octombrie.

Institutul Robert Koch, agenția de combatere a bolilor infecțioase din subordinea guvernului german, a raportat vineri 52.970 de noi infecții cu coronavirusul și 201 decese cauzate de COVID-19.

Germania a transferat joi un prim număr de pacienți COVID-19 în străinătate în condițiile în care sistemul sanitar din anumite landuri este copleșit de numărul de noi cazuri.

FOTO: Georges Schneider / Xinhua News / Profimedia Images

Carantină totală în Austria

Două regiuni austriece au anunțat joi că vor impune carantină pentru toţi oamenii începând de săptămâna viitoare, pentru a reduce rata crescândă a infecţiei cu coronavirus, pe măsură ce spitalele se luptă să facă faţă pandemiei.

Guvernatorul conservator al Oberösterreich (Austria Superioară), Thomas Stelzer, a spus că, dacă nu există un blocaj la nivel naţional, regiunea va intra „într-un lockdown de câteva săptămâni de săptămâna viitoare”.

Regiunea învecinată Salzburg a fost, de asemenea, de acord să se alăture acestor măsuri, anunţând că acestea sunt necesare „având în vedere creşterea accentuată continuă a noilor infecţii cu coronavirus”.

De luni, întreaga Austrie se află într-un lockdown controversat pe două niveluri, doar persoanele nevaccinate fiind limitate să-şi părăsească casa din motive limitate, cum ar fi cumpărăturile de produse alimentare esenţiale şi mersul la muncă.

Ultimele date arată că 64% din populaţia totală din Austria a fost vaccinată, rămânând în urma mediei UE.

Austria a înregistrat joi un nou număr record de infecții cu coronavirusul, numărul de contagieri depășind pentru prima dată pragul de 15.000.

Presa austriacă scria vineri dimineața că adoptarea unui lockdown total este iminentă, o ședință în acest sens urmând să aibă loc în cursul zilei între liderii celor 9 regiuni ale țării, cancelarul Alexander Schallenberg și ministrul sănătății Wolfgang Mueckstein.

FOTO: Morios Lolos / Xinhua News / Profimedia Images

Restricții severe pentru nevaccinați în Grecia

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a anunţat joi o serie de măsuri ce vizează persoanele care nu s-au vaccinat anti-Covid.

Printre acestea se numără interdicţia de a intra în spaţii închise, cu excepţia localurilor pentru luat masa.

„Începând de luni (22 noiembrie), persoanele nevaccinate nu vor avea voie să intre în spaţii închise, cu excepţia localurilor pentru luat masa”, a declarat Kyriakos Mitsotakis într-un discurs adresat naţiunii, îndemnându-şi concetăţenii să se vaccineze.

Până în prezent, persoanele nevaccinate puteau intra în spaţii închise pe baza unui test negativ.

„Este o acţiune iminentă pentru protecţia” populaţiei, a spus Kyriakos Mitsotakis, precizând că „nouă din zece persoane” intubate în prezent în spitalele din ţară nu s-au vaccinat.

Guvernul grec a ordonat joi ca medici din sectorul privat din cinci regiuni din nordul ţării să se alăture sistemului public de sănătate, care se confruntă cu un val de infectări cu coronavirus

Grecia a început rechiziţionarea serviciilor medicilor patologi, pneumologi şi generalişti pentru a întări sistemul naţional de sănătate în faţa epidemiei, după ce doar în jur de 40 de voluntari au răspuns unui apel anterior al guvernului.

FOTO: Andreas Solaro / AFP / Profimedia Images

Italia analizează înăsprirea controalelor la frontieră

Între timp în Italia se analizează înăsprirea restricţiilor pentru persoanele nevaccinate şi controalele la frontiere, în condiţiile în care numărul de contaminări cu noul coronavirus este în creştere și în această ţară.

În special politicieni regionali îi cer guvernului de la Roma să impună restricţii pentru persoanele care refuză să se vaccineze, pentru a evita o carantină de anvergură iarna aceasta.

Italia foloseşte un sistem pe culori pentru a decide ce restricţii anti-COVID-19 se impun. În prezent, toate regiunile din Italia sunt pe „alb”, cel mai scăzut nivel în acest sistem.

Chiar dacă rata de contaminare este în creştere, altele sunt criteriile care sunt luate în considerare atunci când este majorat nivelul - galben fiind următorul - cum ar fi capacitatea de ocupare a paturilor din spitale.

Ţinând cont de aceasta, Italia este văzută de experţi ca având situaţia sub control. Cu toate acestea, controalele la frontierele Italiei cu ţări grav afectate de COVID-19, precum Austria, ar trebui întărite, au cerut social-democraţii italieni într-o scrisoare adresată lui Draghi, potrivit agenţiei de presă ANSA.

Persoanele ce vor intra în Italia, inclusiv turiştii, vor trebui să prezinte aşa-zisul Paşaport Verde, pentru a demonstra că sunt vaccinate, că au trecut prin boală sau să prezinte un test negativ.

Citește și: