​Austria va intra de luni în carantină totală, măsură care va viza întreaga populație, iar de la 1 februarie va introduce vaccinarea obligatorie anti-COVID-19, a anunțat vineri premierul Alexander Schallenberg, citat de AFP.

Magazin inchis, AustriaFoto: Profimedia Images/Wolfgang Spitzbart/Panthermedia

Măsurile sunt anunțate la doar câteva zile după ce Austria decisese instituirea carantinei pentru persoanele nevaccinate.

Cancelarul conservator Alexander Schallenberg a făcut anunțul după discuții cu adunarea guvernatorilor regiunilor.

Trebuie să facem față realității, a spus el. „În ciuda efortului din ultimele luni, nu am reușit să convingem suficienți oameni să se vaccineze”, a adăugat Schallenberg. El a reamintit că terapiile intensive ale spitalelor sunt supraîncărcate.

„Creșterea durabilă a ratei de vaccinare este singura cale de ieșire din acest cerc vicios”, a spus Schallenberg.

El a precizat că lockdownul total este instituit până pe 13 decembrie, o decizie care „nu a fost ușor de luat” și care va fi reevaluată în 10 zile.

Aproximativ 66% din populația Austriei este complet vaccinată, una dintre cele mai scăzute rate din Europa Occidentală.

Numărul de cazuri de coronavirus este printre cele mai ridicate de pe continent, cu o incidență de 971,5 la 100.000 de persoane în ultimele șapte zile, iar bilanțurile zilnice continuă să stabilească noi recorduri.

Cele două provincii austriece cele mai afectate, Salzburg și Austria Superioară, anunțaseră deja că introduc propriile lockdown-uri și făceau presiuni asupra guvernului național pentru extinderea măsurii la nivel național.

Austria este prima țară care introduce vaccinarea obligatorie anti-COVID-19.