Comsiarul european Thierry Breton a declarat joi, într-o conferință de presă susținută la București, că este datoria românilor să se vaccineze și să implementeze certificatul verde pentru că pandemia de coronavirus nu poate fi învinsă decât împreună și nu mai avem timp de pierdut. Oficialul a venit în România pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la rata scăzută de vaccinare în rândul populației și la tergiversarea adoptării certificatului verde de către Parlament.

Thierry Breton, comisarul pentru piața UE, este responsabil și de industria de apărareFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Comisarul a precizat că există două instrumente importante de combatere a pandemiei: vaccinul care nu are efecte secundare și certificatul verde.

”Statele membre UE iau măsuri extrem de dure acum. În Germania, dacă nu ești vaccinat nu poți merge la muncă, în Austria nu ai voie să ieși din casă. Peste tot în UE sunt luate măsuri dificile și curajoase. (..) Este nevoie de curaj politic ”, a declarat comisarul.

Întrebat ce impact are actuala situație epidemiologică din România, Thierry Breton a declarat:

  • Aș spune tuturor românilor și mai ales celor care ne privesc acum că suntem europeni cu toții, avem aceleași valori și trebuie să luptăm împotriva pandemiei.
  • Este extrem de important să ne vaccinăm și să avem certificatul verde pentru a merge la școală, la restaurant și la discotecă.
  • Vaccinul nu este doar pentru cei vârstnici. Trebuie să vă gândiți la părinții și bunicii voștri.
  • E normal să ezitați, dar este datoria voastră.
  • Deja avem peste două miliarde de persoane care au fost vaccinate cu succes pe întreaga planetă şi nu au existat probleme
  • Acum este momentul să fim uniţi, pentru că este un război pe care noi îl vom câştiga împreună.
  • La urma urmei, cu toţii împărtăşim aceleaşi valori, noi, ca europeni, împărtăşim aceleaşi valori. Deci, este momentul să fim uniţi şi să reacţionăm acum.
  • Nu mai putem aştepta încă o lună, pentru că virusul nu aşteaptă"

Comisarul european Thierry Breton a venit, joi, la București pentru a discuta cu liderii politici despre situația îngrijorătoare generată de COVID-19, spunând că rata scăzută de vaccinare pune în pericol sănătatea românilor și este "o barieră în calea redresării depline a României și a Uniunii Europene în ansamblu".

Comisarul european Thierry Breton, responsabil pentru piața internă, se mai întâlnește cu președintele Klaus Iohannis, dar și cu miniștrii Cseke Attila și Nicolae Ciucă.